Jump to content



  • yanni
    yanni

    Φήμες θέλουν GPUs της AMD στα μελλοντικά SoCs της Mediatek

    Η Mediatek αναμένεται να κινηθεί ακόμα πιο δυναμικά στην αγορά των SoCs για φορητές συσκευές φέτος, με ανακοινώσεις νέων 64bit οκταπύρηνων μοντέλων τα οποία θα προσφέρουν LTE συνδεσιμότητα, ενώ και σε προηγούμενη είδηση διαβάσαμε για το MT8173 το οποίο ενσωμάτωνε τον τελευταίο Cortex A72 πυρήνα της ARM.

     

    Η εταιρία στον τομέα της κάρτας γραφικών που ενσωματώνει στα SoC της, της GPU, μέχρι σήμερα βασίζεται σε υλοποιήσεις των ARM και Imagination Technologies, το οποίο δεν την διαφοροποιεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Από την άλλη η Qualcomm παράγει τις δικές της GPUs, την σειρά Adreno, χάρη στην πετυχημένη κίνηση εξαγοράς της Imageon το 2009 από την AMD, έναντι ποσού που μάλλον δείχνει αστείο σήμερα, δεδομένης της εξέλιξης των smartphones και των tablets τα τελευταία χρόνια.

     

    Σε περίπτωση που η Mediatek συνεργαστεί με την AMD και αποκτήσει άδεια χρήσης των γραφικών Radeon, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού και να μπορέσει να διαφοροποιηθεί έναντι των περισσότερων εταιριών της αγοράς. Κέρδη θα έχει και η AMD δεδομένου ότι μια συνεργασία με την Mediatek θα της δώσει την δυνατότητα να επανέλθει στην αγορά αυτή μετά την πώληση της Imageon. Η τεχνογνωσία του προσωπικού της Mediatek στην εν λόγω αγορά, αλλά και ο πολύ μεγάλος αριθμός SoCs που πουλάει η Mediatek, θα δώσει επιπλέον στην AMD την δυνατότητα να δοκιμάσει τις GPUs της εκτεταμένα σε μια αγορά όπου η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας σε συνδυασμό με τις υψηλές επιδόσεις είναι το Α και το Ω. Αυτό μόνη της μάλλον δεν θα μπορούσε να καταφέρει, ακόμα και αν παρήγαγε η ίδια SoCs για την αγορά αυτή.

     

    Η Nvidia, ο βασικός ανταγωνιστής της AMD, δραστηριοποιείται χρόνια στην αγορά κατασκευάζοντας τα Tegra SoCs, με αποτέλεσμα να έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα, ενώ επιπλέον ήδη κινείται στο να προσφέρει άδειες χρήσης της δικής της αρχιτεκτονικής Maxwell. Δεν αποκλείεται η τεχνογνωσία που απέκτησε η Nvidia στην αγορά των mobiles όλα αυτά τα χρόνια, να είναι και ένας από τους λόγους της εξαιρετικά αποδοτικής αρχιτεκτονικής Maxwell.

     

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τόσο η AMD όσο και η Mediatek είναι μέλη του HSA Foundation και η συνεργασία τους αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων HSA/GPGPU.


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.