Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    2019: H χρονιά που μπορείς με ένα κλικ να εγκαταστήσεις Windows native AAA games στο Linux και να τα παίξεις με περισσότερα FPS

    Για όσους δεν το γνωρίζουν, έχουν περάσει 11 μήνες από τότε που η Valve παρουσίασε τη νέα έκδοση του Steam Play και ένα compatibility layer που τρέχει σε Linux και λέγεται Proton. Μέσω του Proton μέχρι σήμερα 5.700 Windows only Steam Games παίζουν υπέροχα στο Linux με ένα μόνο κλικ στο "install" button. Και η λίστα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Πρόκειται -κατά την άποψη του γράφοντος- για τη πιο εντυπωσιακή βελτίωση που έχει παρουσιαστεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε οποιοδήποτε OS, λαμβάνοντας υπόψη ότι σημαντικό μέρος της δημοφιλίας των Windows οφείλεται στο γεγονός ότι προβάλλονται ως η μοναδική επιλογή για τους gamers.

     

    Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά, ειδικά σε ανθρώπους όπως εγώ που έχουν πραγματοποιήσει τη μετάβαση στο Linux. Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε και τα ακόλουθα video από το γνωστό δικτυακό κανάλι LTT.

     

     

     

    To επιχείρημα των windows gamers ήταν μέχρι σήμερα ότι δεν είναι αποδεκτή η μείωση των FPS των AAA games στο Linux που έφτανε περίπου στο -15%. Όπως έγραψα ήδη όμως, η υπόθεση του gaming στο Linux αποτελεί τη σημαντικότερη βελτίωση (σε σχέση με το χρονικό διάστημα ανάπτυξης) που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε οποιοδήποτε OS. Οι βελτιώσεις έρχονται κάθε μέρα που περνάει και, όπως ήταν αναμενόμενο, φτάσαμε πλέον στο σημείο που έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται περιπτώσεις Windows native τίτλων που τρέχουν με περισσότερα FPS στο Linux παρά στα Windows, ακόμα και αν είναι φτιαγμένοι για να τρέχουν εγγενώς στο proprietary OS της Microsoft!

     

    Ειδικά τα παιχνίδια που υποστηρίζουν Vulkan απολαμβάνουν πλέον εντυπωσιακές βελτιώσεις στο Linux και το μέλλον αναμένεται ακόμα καλύτερο, καθώς η Valve δημοσίευσε νέο compiler που βελτιώνει σημαντικά την απόδοση σε AMD Radeon hardware.

     

    Ο developer της Valve, Pierre-Loup Griffais, δήλωσε ότι πλέον "το Proton και το DXVK (Vulkan-based compatibility layer for Direct3D 11) έχουν φτάσει σε σημείο εξέλιξης τέτοιο που το cpu overhead της μετάφρασης του DX11 μέσω του DXVK είναι μικρότερο από το αντίστοιχο που απαιτείται για τον native AMD DX11 driver".

     

    Ο δημοσιογράφος Jason Evangelho δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε διάφορους τίτλους, χρησιμοποιώντας ένα Oryx Pro laptop της System 76. Τα specs περιλαμβάνουν Nvidia GTX 2070 Max-Q κάρτα γραφικών, 6-Core Intel Core i7-8750H CPU και 16GB of RAM.

     

    Δοκίμασε τα ακόλουθα παιχνίδια με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, τόσο σε Windows 10 όσο και σε Linux:

    • F1 2018: Ultra Preset with TAA, benchmark track is Australia with heavy rain
    • Dirt Rally: Ultra Preset, 8x MSAA
    • Shadow of the Tomb Raider: High Preset with TAA
    • Total War: Three Kingdoms: High Preset, "Battle" benchmark
    • Strange Brigade: Ultra Preset, ASync Compute off
    • Hitman 2: High Detail & Textures, all other settings maximum, Miami benchmark scene

     

    και πήρε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

     

    https___blogs-images.forbes.com_jasonevangelho_files_2019_07_System76-Oryx-Pro-_-1080p-Gaming.png

     

    Σίγουρα τα παραπάνω αποτελέσματα είναι ενδεικτικά. Και σίγουρα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που μπορούμε να θεωρήσουμε το Linux καλύτερη gaming πλατφόρμα από τα Windows. Κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το Linux είναι ακατάλληλο για gaming. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι οι βελτιώσεις είναι καθημερινές, ότι οι τίτλοι που υποστηρίζονται από το Proton αυξάνονται καθημερινά και ότι ακόμα και η ίδια η Google έχει βασίσει το μέλλον του Stadia στο Linux και στο Vulkan. Το γεγονός ότι οι developers που θέλουν να δουν τους τίτλους τους στο Stadia θα πρέπει να υποστηρίξουν εγγενώς Linux, μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει για το Linux ως μία βιώσιμη εναλλακτική πλατφόρμα των Windows.

     

     

      


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.