Jump to content



  • yanni
    yanni

    AMD Financial Analyst Day 2017: Επεξεργαστές

    Η AMD διοργάνωσε εχτές εκδήλωση για τους οικονομικούς αναλυτές, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα προϊόντα που ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά μέσα στο επόμενο έτος, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια. Έτσι εχτές μάθαμε για τα μοντέλα της σειράς Ryzen που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά κυρίως για τις σειρές επεξεργαστών EPYC και Threadripper, που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή της AMD στους servers και το απόλυτο hi end, που για την ώρα μονοπωλούνται αντίστοιχα από τους επεξεργαστές Intel Xeon και την HEDT πλατφόρμα της Intel.

     

    Ξεκινάμε από την σειρά επεξεργαστών EPYC, γνωστούς ως τώρα με το όνομα Naples. Πρόκειται για μια νέα σειρά επεξεργαστών για detacenters και γενικότερα επαγγελματικά συστήματα. Η αρχιτεκτονική Bulldozer κατάφερε ουσιαστικά να ισοπεδώσει την ίδια την AMD, αντί για τον ανταγωνισμό, με το ποσοστό της αγοράς που κατέχει  η AMD στα datacenters να βρίσκεται σήμερα πρακτικά στο μηδέν. Η σειρά EPYC έρχεται να το διορθώσει αυτό.

     

     

    Τα μοντέλα της σειράς επεξεργαστών EPYC θα έρχονται με έως και 32 πυρήνες και 64 threads, μεγάλη ποσότητα μνήμης cache και ιδιαίτερα υψηλό I/O bandwidth, χαρακτηριστικά τα οποία τόνισε ιδιαίτερα η AMD στην παρουσίασή της. Θα κατασκευάζονται στα εργοστάσια της GlobalFoundries αξιοποιώντας την ίδια μέθοδο κατασκευής των 14nm FinFET που χρησιμοποιείται και για τους Ryzen. Πρόκειται ουσιαστικά για SoCs, που σημαίνει ότι ενσωματώνουν και τα χαρακτηριστικά ενός chipset, στα οποία περιλαμβάνονται και 128 PCIe 3.0 γραμμές. Οι επεξεργαστές διαθέτουν οκτώ κανάλια επικοινωνίας με την μνήμη, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μητρικές με δύο sockets, επιτρέποντας την δημιουργία συστημάτων με έως και 4TB μνήμης. Η διασύνδεση των δύο επεξεργαστών γίνεται μέσω της τεχνολογίας διασύνδεσης Infinity Fabric της AMD. Επιπλέον, ειδικό σύστημα hardware προσφέρει αυξημένες δυνατότητες ασφάλειας.

     

    591c9a2578a7f_AMDEPYCcpu1.jpg

     

    AMD EPYC naples.jpg

     

    epyc 2 socket platform.jpg

     

    Όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία από το Tom's Hardware, ένας EPYC αποτελείται από τέσσερα 8-core Zeppelin die σε ένα πακέτο (MCP), με την επικοινωνία αναμεταξύ τους να αναλαμβάνει το Infinity Fabric.

     

    AMD EPYC cpu.jpg

     

    Οι επεξεργαστές EPYC αναμένονται στην datacenter αγορά πριν τα τέλη Ιουνίου.

     

    Η σειρά επεξεργαστών Ryzen Threadripper, έρχεται να ανταγωνιστεί την HEDT πλατφόρμα της Intel και ουσιαστικά να κλείσει το κενό που υπάρχει ανάμεσα στους Ryzen 7 και τους EPYC.

     

     

    Η σειρά θα περιλαμβάνει μοντέλα με έως και 16 πυρήνες και 32 threads, με την εταιρία πάντως να μην αποκαλύπτει πολλά στοιχεία για αυτούς, πέραν του ότι θα τους δούμε μέσα στο καλοκαίρι - πιθανόν τον Ιούλιο - και ότι η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα τοποθετούνται, θα διαθέτει αυξημένο αριθμό χαρακτηριστικών σε σχέση με αυτά που προσφέρονται από την AM4.

     

    Ryzen threadripper.jpg

     

    Επιπλέον των EPYC και Ryzen Threadripper, η AMD ανακοίνωσε ότι οι "μικροί" Ryzen 3 θα γίνουν διαθέσιμοι μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

     

    Ryzen roadmap.jpg

     

    Η σειρά επεξεργαστών Ryzen PRO θα γίνει διαθέσιμη στο τέλος του 2017 για την desktop αγορά και στο πρώτο τρίμηνο του 2018 για την mobile αγορά. Οι επεξεργαστές αυτοί προορίζονται για χρήση σε συστήματα τόσο για τελικούς καταναλωτές, όσο και για επιχειρήσεις, με αυξημένα χαρακτηριστικά στον τομέα της διαχείρισης και της ασφάλειας, αλλά και επαγγελματική υποστήριξη για μέγιστη αξιοπιστία.

     

    Ryzen Pro.jpg

     

    Ryzen Pro benchmarks.jpg

     

    Όσον αφορά την αγορά των φορητών υπολογιστών και ειδικότερα αυτή των 2in1, των ultraportable, αλλά και των gaming συστημάτων, η AMD ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2017 θα διατεθούν οι Ryzen Mobile APUs, τους οποίους γνωρίζουμε ως Raven Ridge. Η σειρά αυτή θα περιλαμβάνει APUs με τέσσερις πυρήνες Zen και 8 threads, αλλά και γραφικά Vega. Οι επιδόσεις τους σύμφωνα με την AMD θα είναι έως και 50% υψηλότερες έναντι των ήδη διαθέσιμων μοντέλων στον τομέα της επεξεργαστικής ισχύος και πάνω από 40% υψηλότερες στον τομέα των γραφικών. Μάλιστα τις επιδόσεις αυτές θα τις επιτυγχάνουν καταναλώνοντας την μισή ενέργεια.

     

    Ryzen Mobile.jpg

     

    Ryzen Mobile performance.jpg

     

    Τέλος, η AMD αποκάλυψε το τι θα ακολουθήσει και μετά τον Zen, δίνοντας ένα multi-generational roadmap. Πιο συγκεκριμένα η AMD αποκάλυψε ότι τον Zen θα διαδεχθούν οι Zen 2 και Zen 3. Αυτοί αναμένεται να προσφέρουν προφανώς αυξημένες επιδόσεις και χαρακτηριστικά, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να βρίσκεται στην μέθοδο κατασκευής που θα χρησιμοποιηθεί για αυτούς. Έτσι για τους επεξεργαστές της τρέχουσας αρχιτεκτονικής Zen, θα χρησιμοποιηθούν μέθοδοι κατασκευής των 14nm. Η AMD αναφέρεται σε δύο μεθόδους, την 14nm και την 14nm+ η οποία πιθανόν θα αποτελεί βελτίωση της πρώτης. Οι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen 2 θα είναι οι πρώτοι που θα κατασκευάζονται με μέθοδο κατασκευής των 7nm, με τους Zen 3 να κατασκευάζονται με κάποια βελτιωμένη μέθοδο κατασκευής των 7nm στην οποία η AMD δίνει την ονομασία 7nm+.

     

    x86 Roadmap.jpg


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.