Jump to content



  • yanni
    yanni

    AMD Financial Analyst Day 2017: Κάρτες γραφικών - GPUs

    Η AMD δεν κατασκευάζει μόνο επεξεργαστές ως γνωστόν, οπότε στην εκδήλωσή της για τους οικονομικούς αναλυτές, είχαμε και την παρουσίαση της νέας AMD Radeon Vega Frontier Edition, της πρώτης κάρτας γραφικών αρχιτεκτονικής Vega. Επιπλέον η AMD έδωσε και ένα χρονοδιάγραμμα για τα σχέδιά της για το άμεσο μέλλον, μετά το Vega.

     

    Η νέα AMD Radeon Vega Frontier Edition είναι η πρώτη κάρτα γραφικών αρχιτεκτονικής Vega που ανακοινώνεται από την AMD και θα είναι διαθέσιμη στα τέλη Ιουνίου. Είναι όμως το δεύτερο προϊόν αρχιτεκτονικής Vega που αποκαλύπτει η AMD, με το πρώτο, την INSTINCT MI25 που είχε αποκαλυφθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016, να ανήκει στην κατηγορία των επιταχυντών.

     

    AMD-Radeon-Vega-Frontier-Raja.jpg

     

    AMD-Frontier-Back.jpg

     

    Δυστυχώς για εμάς, όπως και η Nvidia, έτσι και η AMD έχει βάλει στόχο τις αγορές του artificial intelligence και του deep learning, όπου οι κάρτες γραφικών με τις GPUs των χιλιάδων πυρήνων, φαίνεται να αποτελούν αυτή τη στιγμή το ιδανικό hardware. Έτσι η AMD Radeon Vega Frontier δεν απευθύνεται σε gamers, αλλά σε επιστήμονες και σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες τρέχουν σχετικά προγράμματα και οι οποίες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για κάθε μία από τις AMD Radeon Vega Frontier Edition.

     

    raja_koduri_-_radeon_rising_-_amd_2017_financial_analyst_day-09.jpg

     

    Πάντως σε σχετικό blog post στο Radeon.com, γίνεται αναφορά σε πλήθος προϊόντων αρχιτεκτονικής Vega που θα ανακοινωθούν αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων και των Vega RX για gaming.

     

    Quote

    AMD:

    Today we’re announcing the first of several Vega architecture-based products to roll out this summer, and soon we’ll be launching Radeon Instinct, Radeon Pro, and Radeon RX flavors of Vega. But today’s Vega is just a little different. Let me tell you why.

     

    Η GPU της AMD Radeon Vega Frontier Edition, διαθέτει 64 compute units επόμενης γενιάς (Next-Gen Compute Units), το οποίο μεταφράζεται σε 4096 stream processors. Η υπολογιστική ισχύ της κάρτας φτάνει τα 12,5 TFLOPs σε FP32 και τα 25 TFLOPs σε FP16, ενώ το Pixel Filrate φτάνει τα 90GPixels/sec. Οι επιδόσεις τουλάχιστον σε Compute είναι σημαντικά υψηλότερες έναντι της Fury X.

     

    AMD-Radeon-VEGA-Frontier-Specs.jpg

     

    raja_koduri_-_radeon_rising_-_amd_2017_financial_analyst_day-33.jpg

     

    Αν και η AMD δεν αποκάλυψε την συχνότητα λειτουργίας της GPU, με βάση τις παραπάνω πληροφορίες φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για συχνότητα περίπου στα 1600MHz, συχνότητα σημαντικά υψηλότερη έναντι των καρτών γραφικών αρχιτεκτονικής Polaris. Η μνήμη των 16GB είναι τύπου HBM2, με το memory bandwidth να φτάνει τα 480GB/sec. Αν και το TDP της κάρτας δεν είναι γνωστό, η ύπαρξη και μοντέλου που χρησιμοποιεί υδρόψυξη(Vega Frontier Gold Edition), αλλά και των δύο 8pin PCIe υποδοχών, υποδηλώνει ότι αυτό θα είναι αρκετά υψηλό. Η νέα κάρτα θα υποστηρίζει οθόνες με ανάλυση έως και 8K.

     

    AMD-Radeon-VEGA-Frontier-Watercooled.jpg

     

    AMD-Radeon-VEGA-watercooled.jpg

     

    Σύμφωνα με την AMD, η AMD Radeon Vega Frontier Edition προσφέρει έως και 30% υψηλότερες επιδόσεις σε αλγόριθμους εκμάθησης μηχανής έναντι της ισχυρότερης GPU που είναι σήμερα διαθέσιμη και έως και 42% υψηλότερες επιδόσεις έναντι της Nvidia Titan Xp σε advanced visualization.

     

    AMD-Radeon-Vega-Frontier-VS-TITAN-Xp.png

     

    e913a0ad7ce1.jpg

     

    Βέβαια η Nvidia ήδη έχει παρουσιάσει την νέα της αρχιτεκτονική Volta η οποία θα προσφέρει σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς, ενώ και η επιλογή της Titan Xp, αντί της Quadro P6000, σίγουρα δημιουργεί ερωτηματικά. Επιπλέον τομείς στους οποίους η κάρτα προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις είναι αυτοί του VR και της σχεδίασης παιχνιδιών.

     

    Αν και όπως αναφέρθηκε η κάρτα δεν προορίζεται για gaming, σύμφωνα με τον Raja Koduri, η AMD Radeon Vega Frontier Edition είναι σε θέση να προσφέρει υψηλές επιδόσεις και σε αυτόν το τομέα, επιτρέποντας το gaming σε αναλύσεις 4K και με άνω των 60 FPS(frames per second), τουλάχιστον σε τίτλους όπως το Sniper Elite 4. Αυτή η επίδοση βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα με αυτή μιας GTX 1080Ti, με το SE4 όμως να είναι τίτλος που θεωρείται φιλικός προς τις AMD κάρτες.

     

    AMD-Vega-Sniper-Elite-4.jpg

     

    Ένα νέο χαρακτηριστικό των Vega που θα βοηθήσει στο gaming είναι ο νέος High Bandwidth Cache Controller, ο οποίος επιτρέπει στην κάρτα να διατηρήσει τα minimum fps σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, όταν η μνήμη του συστήματος είναι σχετικά λίγη. Στο παρακάτω παράδειγμα του Rise of the Tomb Raider το σύστημα διαθέτει μόλις 2GB μνήμης.

     

    AMD-Vega-Tomb-Raider-HBCC-Demo.jpg

     

    Τέλος, εκτός από την ανακοίνωση της νέας AMD Radeon Vega Frontier Edition, η AMD έδωσε και μια εικόνα του τι θα πρέπει να περιμένουμε στον τομέα των GPUs μέσα στα επόμενα χρόνια. Έτσι τις κάρτες αρχιτεκτονικής Vega θα διαδεχθούν οι κάρτες αρχιτεκτονικής Navi , ενώ μια νέα αρχιτεκτονική αναμένεται να εμφανιστεί έως το 2020. Όπως και στους επεξεργαστές, έτσι και εδώ τα μοντέλα που θα δούμε φέτος θα κατασκευάζονται με μεθόδους κατασκευής των 14nm και 14nm+, ενώ η AMD θα επικεντρώσει μελλοντικά σε μεθόδους κατασκευής των 7nm.

     

    AMD-VEGA-NAVI-roadmap.jpg


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.