Jump to content
 • UltraB
  UltraB

  AMD Radeon VII - Δημοσιεύτηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πρώτης 7nm gaming κάρτας γραφικών

  Μπορεί η AMD να δημοσιεύει με το σταγονόμετρο πληροφορίες σχετικά με την πρώτη gaming κάρτα γραφικών στα 7nm, όμως ολοένα και περισσότερες πληροφορίες σιγά - σιγά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά, η AMD δημοσίευσε αρκετές τεχνικές πληροφορίες σχετικά με την νέα της κάρτα, Radeon VII.

   

   

  Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες παρακάτω, η νέα Radeon VII βασίζεται στην "VEGA" αρχιτεκτονική της AMD, με την διαφορά ότι αυτή τη φορά την έχουν εξελίξει ακόμα περισσότερο, με την μεγαλύτερη φυσικά αλλαγή να αποτελεί η μετάβαση από τα 14nm στα 7nm.

   

  Η κάρτα είναι όπως μπορείτε να δείτε, είναι εξοπλισμένη με 16GB HBM2 μνήμης, με συχνότητα λειτουργίας στα 1000MHz αυτή τη φορά σχέση με τα 945MHz του προκάτοχου της, RX Vega 64. Το memory - interface να ανέρχεται στα 4096-bit και το εύρος ζώνης (bandwidth) μνήμης στο 1TB/s!

   

  18_amd-radeon-vii-specs-1.jpg 18_amd-radeon-vii-specs-2.jpg

   

  Εξοπλίζεται επίσης με 60 compute units, 4 λιγότερα δηλαδή σε σχέση τον προκάτοχο της, όπου την καθιστούν να βρίσκεται ανάμεσα στις RX Vega 56 και RX Vega 64 (όσο αφορά το πλήθος των compute units) της AMD και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξοπλίζεται και με 3840 stream processors. Ο μειωμένος όμως αυτός αριθμός NGCU (next-generation compute units) βοήθησε την AMD επωφεληθεί καλύτερα το 7nm GPU die της TSMC.

   

  Αρχικά, όσο αφορά τις συχνότητες λειτουργίας του πυρήνα, αυτές μπορούν να φτάσουν τα 1800MHz σε boost λειτουργία, το οποίο μπορεί να μην είναι μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 1545MHz της RX Vega 64, μπορεί όμως να τα διατηρεί τις boost συχνότητες της καλύτερα.

   

  Δεύτερον, παρατηρούμε ότι στα παιχνίδια με υποστήριξη "Vulkan", όπως το "Strange Brigade", το οποίο είναι γνωστό ότι εκμεταλλεύεται καλύτερα τα ασύγχρονα συστήματα, η Radeon VII παρουσιάζει υψηλότερα οφέλη απόδοσης σε σχέση με την αντίστοιχη κάρτα της NVIDIA. Όπως βλέπουμε δηλαδή, η AMD συνεχίζει να έχει το τεχνολογικό προβάδισμα έναντι της NVIDIA στον συγκεκριμένο τομέα, με την AMD να αναφέρει ότι έχει βελτιώσει ακόμα περισσότερο το ACEs (async-compute engines) στις "Vega 20" κάρτες γραφικών όπου αποτελούν το εξειδικευμένο "υλικό" που διαχειρίζεται τις async-compute διεργασίες μεταξύ των NGCUs. Αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά επιφέρουν στην Radeon VII, μέγιστη FP32 απόδοση της τάξεως των 13.8 TFLOP/s.

   

  Ο τρίτος και πιο προφανής τομέας βελτίωσης αφορά τη μνήμη. Το "Vega 20" die, είναι γενικά προικισμένο με μνήμη, καθώς εφοδιάζεται με 16GB "high-bandwidth cache" μνήμης, που σε συνδυασμό με το διπλάσιο bus εύρος ζώνης και τον υψηλότερο χρονισμό λειτουργίας, αποφέρουν 1TB/s bandwidth μνήμης! Τέτοιο υψηλό εύρος ζώνης (bandwidth) θα μπορούσε, θεωρητικά τουλάχιστον, να επιτρέψει στους σχεδιαστές της AMD να απαλλαγούν από το "memory compression" το οποίο λογικά θα απελευθέρωνε και ορισμένους πόρους από τα "crunching resources" της GPU.

   

  Το μέγεθος της μνήμες επίσης βοηθάει, με την AMD να εξοπλίζει τις κάρτες της για άλλη μια φορά με τόσο μεγάλο εύρος ζώνης, πιθανόν για να ξεπεράσει τυχόν προβλήματα στην διαχείριση μνήμης που μπορεί να αντιμετωπίζει η αρχιτεκτονική της.

   

  18_amd-radeon-vii-specs-4.jpg 18_amd-radeon-vii-specs-3.jpg

   

  Τέλος, στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε μια σύγκριση τεχνικών χαρακτηριστικών ανάμεσα στην νέα Radeon VII, και τον άμεσο "αντίπαλο" της, την GeForce RTX 2080. Επειδή όμως οι τεχνικές πληροφορίες μπορεί να μην σας λένε πολλά, στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε πόσο καλά αποδίδει η Radeon VII, σε σχέση με τον προκάτοχο της αυτή τη φορά, σε 26 νέους τίτλους παιχνιδιών.

  AMD Radeon VII - Οι επιδόσεις της πρώτης gaming κάρτας γραφικών στα 7nm από την AMD

   

  18_radeon-vii-vs-rtx-2080.jpg


   Πηγή

   User Feedback

   Recommended Comments

   Επειδή η συγκεκριμένη είδηση περιέχει αρκετές τεχνικές ορολογίες, γνώσεις κλπ, αν συναντήσετε κάτι που δεν βγάζει νόημα στην μετάφραση, γενικότερα ή οτιδήποτε "παράξενο", στείλτε μου ένα μήνυμα να το διορθώσω. Merci!

   • Like 1
   Link to comment
   Share on other sites

   ορισμενες παραγραφους τις εχεις διπλές.................

   το διαβαζα και λεω παει,εγκεφαλικο εχω παθει ???

   • Like 1
   Link to comment
   Share on other sites

   πριν 1 ώρα, το μέλος alexcrx έγραψε:

   ορισμενες παραγραφους τις εχεις διπλές.................

   το διαβαζα και λεω παει,εγκεφαλικο εχω παθει ???

   Διορθώθηκαν μαζί με μερικά ακόμα πραγματάκια, thank you!

   • Like 1
   Link to comment
   Share on other sites

   εν τέλει για να μην κανιβαλήσει τις πωλήσεις των radeon instinct mi50 (που πρακτικά είναι η ίδια κάρτα)
   https://techgage.com/news/radeon-vii-caps-fp64-performance/

    

   αναμενόμενο, απλά οι μισοί ερευνητές που έβλεπαν φθηνή κάρτα compute μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού

   Link to comment
   Share on other sites

   Ειναι πολυ λιγα τα κομματια που θα βγαλει. Μαλλον γι'αυτο

    

   Τουλαχιστον κατευθειαν απο amd θα την παρεις σιγουρα σε msrp :bleh:

   Link to comment
   Share on other sites

   1 hour ago, Lazy Dog said:

   Ειναι πολυ λιγα τα κομματια που θα βγαλει. Μαλλον γι'αυτο

   Ραδιο αρβυλα :p

    

   Quote

   While we don't report on production numbers externally, we will have products available via AIB partners and AMD.com at launch of Feb. 7, and we expect Radeon VII supply to meet demand from gamers. 

   AMD Responds to Radeon VII Short Supply Rumours

   Link to comment
   Share on other sites   Create an account or sign in to comment

   You need to be a member in order to leave a comment

   Create an account

   Sign up for a new account in our community. It's easy!

   Register a new account

   Sign in

   Already have an account? Sign in here.

   Sign In Now

  ×
  ×
  • Create New...