Jump to content
 • STORM1978
  STORM1978

  AMD Ryzen 3000 Desktop CPUs, Radeon Navi GPUs και X570 Motherboards με PCIe Gen 4.0 πιθανόν να λανσαριστούν στις 7 Ιουλίου.

  AMD-3rd-Gen-Ryzen-740x493.jpg

   

  Μπορεί να γνωρίζουμε λίγες λεπτομέρειες για τους επερχόμενους AMD Ryzen 3000 επεξεργαστές και τις Radeon Navi κάρτες γραφικών , αλλά όπως φαίνεται θα ακούσουμε σύντομα πολλά περισσότερα για αυτά. Σύμφωνα με ένα report από το  RedGamingTech, έχουν μάθει πως η AMD θα λανσάρει 3 νέες πλατφόρμες προϊόντων οι οποίες περιλαμβάνουν τους Ryzen 3000, τις Χ570 μητρικές και τις Radeon Navi κάρτες γραφικών τον Ιούλιο.

  Η πηγή αναφέρει πως όπως η Radeon VII λανσαρίστηκε στις 7 Φεβρουαρίου  δίνοντας έτσι έμφαση στην τεχνολογία 7 nm που είναι αναπτυγμένη η κάρτα, στις 7 Ιουλίου 7/7/2019 η έμφαση θα δοθεί στην χρήση της τεχνολογίας σε όλη την γκάμα των νέων προϊόντων της. Ομολογουμένως έξυπνη στρατηγική από την AMD. Επίσης να σημειωθεί πως η 7η Ιουλίου είναι η ημέρα του λανσαρίσματος στην αγορά των νέων προϊόντων , το οποίο σημαίνει πως η AMD θα κάνει την ανακοίνωση νωρίτερα λογικά.   

  AMD-7nm-1030x579.png

  Η Computex 2019 δείχνει να είναι η καλύτερη πλατφόρμα για να ανακοινώσει η AMD τις νέες της σειρές. Να θυμίσουμε πως στην προηγούμενη Computex η AMD είχε ανακοινώσει την 2η γενιά Threadripper , οι οποίοι λανσαρίστηκαν τον Αύγουστο του 2018 σχεδόν 2 μήνες μετά. Για τα επικείμενα 7nm προϊόντα, η AMD θα μας γνωστοποιήσει την ακριβή ημερομηνία λανσαρίσματος 1 μήνα νωρίτερα, αν αληθεύει η συγκεκριμένη φήμη.

   

  Γνωρίζουμε πως υπάρχουν πλάνα για διάφορες ανακοινώσεις περί των Ryzen 3000 οπότε πιθανών να δούμε τους ZEN 2 σε χρήση στην AMD press conference. Στην Computex, οι συνεργάτες της AMD θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις νέες τους μητρικές.

  AMD-CPU-7nm-Zen-2-Roadmap.png

  Unofficial AMD Zen 2 CPUs roadmap περιλαμβανόμενων των Mattise, Castle Peak και EPYC Rome. (Image Credits: Planet3dNow)

   

  Στην CES 2019, η AMD ανακοίνωσε τους Mattise ή αλλιώς την 3η γενιά Ryzen Desktop επεξεργαστών, επιβεβαιώνοντας πως θα λανσαριστούν γύρω στα μέσα του 2019, κάτι το οποίο συμβαδίζει με την φημολογούμενη 7η Ιουλίου ως μέρα λανσαρίσματος. Οι Ryzen 3000 όπως θα ονομάζονται, θα χρησιμοποιούν την μέθοδο ολοκλήρωσης 7nm της TSMC και την ολοκαίνουρια αρχιτεκτονική ΖΕΝ 2 η οποία εστιάζει στο υψηλότερο IPC και στην βελτιωμένη αποδοτικότητα σε σχέση με την 12nm ZEN+ αρχιτεκτονική η οποία χρησιμοποιείται στους Ryzen 2000.

  AMD-Zen-2-1030x727.jpg  

   

  Το 1ο επίσημο demo των Ryzen 3000 ήταν ένας 8πύρηνος με 16 threads ο οποίος συγκρίθηκε με τον 8πύρηνο/16 threads Intel Core i9-9900K. Ο Ryzen 3000 κατάφερε να τον ξεπεράσει στο multi-threaded Cine-Bench R15 και ταυτόχρονα το επέτυχε αυτό καταναλώνοντας 50w λιγότερα.

  49797512_299790020723897_4422919250830688256_n-1030x773.jpg

  Είναι απίστευτο το κατόρθωμα της AMD η οποία θα καταφέρει να ξεπεράσει την Intel σε μία μονάχα γενιά, στην συνολική αποδοτικότητα, κάτι το οποίο η Intel είχε το πάνω χέρι για πολλές γενεές, αλλά η στασιμότητα της προόδου της και η μεγάλη εξάρτηση της στα 14nm, οδήγησε την AMD να την ξεπεράσει στο performance per watt και επίσης στο pure raw performance.

   

  Παρόλο το ότι η ΑMD παρουσίασε έναν 8 core, 16 thread, θα πρέπει να περιμένουμε και επεξεργαστές με μεγαλύτερο αριθμό cores. Σύμφωνα με μετέπειτα φωτογραφίες του die, επιβεβαιώθηκε πως η AMD μπορεί να συμπεριλάμβανε και 2ο ΖΕΝ 2 die στο chip, κάτι το οποίο θα επέτρεπε έως και 16πύρηνους με 32 threads επεξεργαστές στην mainstream πλατφόρμα. Έχουν υπάρξει πολλαπλά leaks 12πύρηνων επεξεργαστών και ναι, αναμένονται επεξεργαστές με περισσότερους πυρήνες/threads στην mainstream πλατφόρμα με τους Ryzen 3000.

   

  AMD-Ryzen-3rd-Gen.jpg

   

  Όπως συμβαίνει με κάθε νέα γενιά Ryzen, οι τιμές τους θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην απήχηση τους. Η 1η και η 2η γενιά ήταν εξαιρετικά vfm προϊόντα. Όχι μόνο είχαν περισσότερους πυρήνες από τους ανταγωνιστές τους, αλλά κατάφερναν να λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και καταναλώνοντας λιγότερο ρεύμα. Αυτό λογικά θα συνεχιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό αφού η AMD φαίνεται πως θα δώσει ακόμη καλύτερες τιμές για καθένα από τα νέα προϊόντα της. Οι 8πύρηνοι θα πωλούνται μεταξύ των $199-$299, οι 12πύρηνοι λογικά στα $399 και τέλος οι 16πύρηνοι στα $499. Ο λόγος που μπορεί να δούμε τόσο καλές τιμές είναι πως σε αντίθεση με τους Threadripper οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα μεγαλύτερο PCB και 4 dies(αφού βασίζονται στους EPYC), οι Ryzen θα έχουν μέχρι 2 dies , κάτι το οποίο γλυτώνει σε χώρο και κόστος σχεδίασης. Επίσης οι 6πύρηνοι και οι 4πύρηνοι μπορεί να πωλούνται μεταξύ των $150-$200, κάτι το οποίο θα τους κάνει ιδεατή αγορά για budget χρήστες.

   

  roadmap.jpg

   

  Όπως είδαμε και με το Χ470, υπήρχαν νέα features για τους Ryzen 2000 επεξεργαστές τα οποία υποστηρίζονταν μονάχα από τις νέες μητρικές όπως τα Precision Boost Overdrive και XFR 2.0

  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι νέοι Ryzen θα έρθουν με νέα features αλλά το σημαντικότερο όλων θα είναι η πλήρη υποστήριξη του PCIe Gen4 από τις Χ570 μητρικές, κάτι που τις κάνει την 1η consumer πλατφόρμα που υποστηρίζει το νέο αυτό πρότυπο.

   

  DSC_1048-Custom-1030x687.jpg

   

  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι νέοι Ryzen 3000 θα είναι συμβατοί μονάχα με τις Χ570 μητρικές, αλλά όπως συνέβει και στο παρελθόν, θα είναι πλήρως συμβατοί και με τις Χ470 και Χ370 μητρικές. Οι προηγούμενες γενιές μητρικών σίγουρα δεν θα υποστηρίζουν όλα τα νέα features του Χ570 αλλά θα είναι απόλυτα συμβατές για τους χρήστες που θα θελήσουν απλά να αλλάξουν μονάχα τον επεξεργαστή τους χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν και την μητρική τους.

  Οι κατασκευαστές μητρικών γνωρίζουν πως θα παρουσιαστούν 12πύρηνα και 16πύρηνα μοντέλα και έτσι θα σχεδιάσουν τις επερχόμενες μητρικές τους γύρω από αυτή την πληροφορία με γνώμονα την καλύτερη παροχή ρεύματος και περισσότερο σταθερή λειτουργία για μοντέλα με περισσότερους πυρήνες. Οι ΟΕΜ βέβαια δεν παρουσίασαν κανένα δείγμα μέχρι τώρα, αλλά αυτά αναμένονται να είναι διαθέσιμα περίπου στον Απρίλιο, μόλις πριν την μαζική παραγωγή των Mattise 7nm επεξεργαστών. 

   

  Όσον αφορά τις Navi, την μεγαλύτερη GPU αρχιτεκτονική της AMD στα τελευταία 2 χρόνια, η εταιρεία θα ακολουθήσει πιθανότατα ίδια στρατηγική λανσάροντας τες κοντά με τους επεξεργαστές της.Αυτό μπορεί να δώσει την ευκαιρία στην AMD να τονίσει και να επισημάνει την νέα της Radeon family στους υποψήφιους αγοραστές. Η 7 Ιουλίου επίσης αναφέρεται ως το λανσάρισμα και για τις Navi αλλά λαμβάνοντας υπόψιν τις πρότερες φήμες για πιθανή καθυστέρηση και το γεγονός πως η AMD είναι υπό πίεση από την προσωρινά περιορισμένη διαθεσιμότητα κατασκευής της TSMC, μπορεί να έχουμε μια ανακοίνωση και όχι ένα λανσάρισμα εκείνη την ημέρα.

   

  AMD-Radeon-Navi-GPUs-1030x524.png

   

  Με το λανσάρισμα της Radeon VII, η AMD θα εστίαζε την προσοχή της στην Navi παρά στην Vega η οποία παραμένει η Hi-End σειρά της από το 2017. Η Vega σχεδιάστηκε με το HPC στο μυαλό αλλά λανσαρίστηκε και ως gaming κάρτα και παρόλο το ότι υπάρχουν αρκετά prosumer προϊόντα στην αγορά με την Vega αρχιτεκτονική (κάλλιστα μπορούμε να την ονομάσουμε prosumer κάρτα), αυτό θα αλλάξει με την Navi.

   

  AMD-Radeon-RX_1-1030x579.jpg

   

  Με τις Navi, η AMD θέτει το gaming ως 1η προτεραιότητα της. Εκτός από προϊόντα για desktop/mobility , η Navi αρχιτεκτονική, ξέρουμε πως θα είναι το gpu chipset στις κονσόλες των Sony και Microsoft. Η AMD παραχώρησε συνέντευξη τύπου με τον επικεφαλής του Microsoft Gaming department, Phil Spenser, στην CES 2019. Κομμάτι της συνέντευξης , που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα για τις Navi στο παρόν άρθρο ακολουθεί:

  “As we look forward to future platforms that we’re building and work that we’re doing, the partnership and the innovations that we’ve seen in the past have led to what we’ve been able to do today, I think they’re going to be critically important to our future endeavors. I’m really looking forward to showing those to people more in the future.”

  – Phil Spencer, Head of Gaming and Xbox at Microsoft

   

  Οι AMD Navi κάρτες γραφικών θα είναι η επόμενη σημαντική εξέλιξη από το RTG group και θα είναι πιθανότατα η τελευταία GPU αρχιτεκτονική που θα βασίζεται στο GCN. Με το Navi, η AMD θα εστιάσει σε σημαντικές σχεδιαστικές αλλαγές που θα βοηθήσουν να ανεβεί η αποδοτικότητα και η απόδοση τους. Συγκριτικά , η Radeon VII βασίζεται στα 7nm αλλά ουσιαστικά είναι μονάχα μια συρρίκνωση του die μιας υπάρχουσας αρχιτεκτονικής. Οι Navi θα σχεδιαστούν από την αρχή στα 7nm και αυτό θα βοηθήσει την AMD να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες των 7nm.

   

  AMD-2018-Navi-and-nextgen-roadmap-1030x277.jpg

   

  Σε προηγούμενες συνεντεύξεις τους, η CEO της AMD κα. Lisa Su και ο CTO της AMD Mark Papermaster, από κοινού επιβεβαίωσαν το συγκεκριμένο refresh στο Radeon lineup.

   

  “We are really excited to start on the high end with our 7nm Radeon VII […] and you will see the announcements over the course of the year as we refresh across our Radeon program.”

  “What we do over the course of the year is what we do every year. We’ll round out the whole roadmap,”

  — Mark Papermaster (via The Street)

  “We believe, we will be very competitive overall and that includes the high-end of the GPU market. Obviously there are new products out there from our competition. We will have our set of new products as well and we will be right there in the mix”

  “As it relates to ray tracing in particular I think it’s an important technology, but as with all important technologies it takes time to really have the ecosystem adopt [it]. And we’re working very closely with the ecosystem on both hardware and software solutions and expect that ray tracing will be an important element especially as it gets more into the mainstream, frankly, of the market.”

  — AMD CEO Lisa Su – Nov 27, 2018 – 22nd Annual Credit Suisse Technology, Media & Telecom Conference

   

  Με όλα αυτά που ειπώθηκαν, φαίνεται πως η AMD θα έχει ένα γεμάτο 2019 με ανακοινώσεις και λανσαρίσματα πολλών και σημαντικών προϊόντων από τα CPU και GPU department της μέσα στους επόμενους μήνες!


  Πηγή

  User Feedback

  Recommended Comments

  "Το 1ο επίσημο demo των Ryzen 3000 ήταν ένας 8πύρηνος με 16 threads ο οποίος συγκρίθηκε με τον 8πύρηνο/16 threads Intel Core i9-9900K. Ο Ryzen 3000 κατάφερε να τον ξεπεράσει στο multi-threaded Cine-Bench R15 και ταυτόχρονα το επέτυχε αυτό καταναλώνοντας 50w λιγότερα."

   

  αρα για να το εκανε αυτο πρεπει να ειναι και στο single core πιο δυνατος,σωστα???????

  Link to comment
  Share on other sites

  προσωπικη μου εκτιμηση ειναι,  οτι σε απολυτες Single core performance, ειναι παρα πολυ κοντα πλεον, αλλα δεν εχει ξεπερασει ακομα την Intel. Θεωρω οτι το ανωτερο τελικο αποτελεσμα, προερχεται απο την συνολικα καλυτερη αποδοση του SMT της AMD εναντι του HT της Ιντελ.  

   

  επαναλαμβανω, προσωπικη εκτιμηση για το συγκεκριμενο αποτελεσμα και μονο.

  Edited by cabdik
  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  16 hours ago, alexcrx said:

  αρα για να το εκανε αυτο πρεπει να ειναι και στο single core πιο δυνατος,σωστα???????

   

  απ'όσο θυμάμαι το cb15 "προτιμά" τα smt cores απο τα hyper thread cores (και γενικά αν πούμε ότι με hyper threading "κέρδιζες" 30% με smt είσαι κάπου στο 40%νομίζω)
  τώρα αν θα είναι πάνω σε single thread performance οι ryzen 3000
  θα εξαρτηθεί κυρίως από τους χρονισμούς
  εαν μείνει στα 4ghz boost
  ενώ η intel είναι στα 5ghz (all core στα 4.7ghz)
  ε δεν πιστεύω να είναι μπροστά
  το ενδιαφέρον θα είναι σε full load τι γίνεται και κυρίως από θερμοκρασιακής άποψης
  γιατί έχουμε πέσει τόσο χαμηλά στα nm που απλά δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για να γίνει η απαιτούμενη ψύξη

  ps. αν και αγαπώ την συμβατότητα με am4
  ελπίζω το am5 όταν βγει να έχει σύστημα τύπου intel (όχι το lga μέρος, αυτό δεν με νοιάζει αλλά να υπάρχει πλάκα από πάνω και να κρατάει το cpu στην θέση του)

  Link to comment
  Share on other sites

  Δηλαδή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και τα "Καλό Χειμώνα" του αστρομπάλου, ετοιμαζόμαστε για νέο χτήσιμο

  Link to comment
  Share on other sites

  Συγχαρητήρια στον "συγγραφέα"! Αν και μεγάλο το άρθρο, δεν με κούρασε καθόλου στο διάβασμα. Αυτός ο τρόπος, όπου ενδιάμεσα υπάρχουν εικόνες.....μπράβο μπράβο

  • Like 2
  • Agree 1
  Link to comment
  Share on other sites

  πριν 2 ώρες, το μέλος optimogar έγραψε:

  Συγχαρητήρια στον "συγγραφέα"! Αν και μεγάλο το άρθρο, δεν με κούρασε καθόλου στο διάβασμα. Αυτός ο τρόπος, όπου ενδιάμεσα υπάρχουν εικόνες.....μπράβο μπράβο

  Ευχαριστώ πολύ.

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Θελω να δω τον der8auer να κανει delid εναν απο αυτους χωρις να κανει ζημια στα SMDs και τι στον κοσμο!

  Edited by dragontech
  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Η AMD θελει δυο πραγματα. Καλυτερο single threaded performance, για το desktop και σημαντικα καλυτερη συμπεριφορα των επεξεργαστων της σε idle στον χωρο των mobiles.

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  Αραγε μόνο εγώ νιώθω , ότι δέν περνάει γρήγορα ο χρόνος μέχρι την επίσημη κυκλοφορία των Zen 2 ?

  Κάτι με έχει πιάσει.

  ?

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  Άντε να έρθουν και ποιο γρήγορα  αν είναι δυνατόν  γιατί είμαι προς αναβάθμιση και δεν μπορώ να περιμένω μέχρι τον Ιούλιο.

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  On 2/19/2019 at 9:48 PM, alexcrx said:

  αρα για να το εκανε αυτο πρεπει να ειναι και στο single core πιο δυνατος,σωστα???????

   

  Όχι απαραίτητα. Πιθανόν να έχει καλύτερο scaling σε multi threaded σενάρια.

   

  Εξάλλου το "πιο δυνατός στο single core" είναι σχετικό. Εξαρτάται και από το software και για ποιο cpu είναι optimized ή αλλιώς ποια εταιρεία (συνήθως intel) τα έχει "σκάσει" για να παίζει καλύτερα με δικό της hardware. 

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...