Jump to content



  • yanni
    yanni

    ARM Cortex 76 και Mali-G76. Η ARM πλησιάζει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις των x86 συστημάτων

    Η ARM αποκάλυψε τον νέο της πυρήνα υψηλών επιδόσεων, ARM Cortex 76, ο οποίος υπόσχεται πολύ σημαντική αύξηση επιδόσεων με παράλληλα χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, αλλά και τις νέες Mali-G76 GPU και Mali-V76 VPU, που προσφέρουν υψηλότερες επιδόσεις στα γραφικά και το video αντίστοιχα. Ο νέος πυρήνας, σε συνδυασμό με τις νέες GPU και VPU, θα είναι σε θέση να καταστήσουν ένα σύστημα βασισμένο σε ARM αρχιτεκτονική, ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σχέση με ένα υπάρχον x86 σύστημα, σύμφωνα πάντα με την ARM, αν και αυτό μένει να το δούμε.

     

    Ο νέος ARM Cortex 76 είναι σχεδιασμένος ώστε να αξιοποιεί τις νέες μεθόδους κατασκευής των 7nm και σε συνδυασμό με τις αρχιτεκτονικές βελτιώσεις που έχει υποστεί, φέρνει σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Η ARM μιλάει για αύξηση επιδόσεων που φτάνει το 35% σε σχέση με τον A75 πυρήνα που είναι ο κορυφαίος της εταιρίας σήμερα και ανακοινώθηκε πριν έναν χρόνο.

     

    a76_06.jpg

     

    a76_02.jpg

     

    a76_03.jpg

     

     

    Η αύξηση αυτή των επιδόσεων, η οποία οφείλεται και στην αύξηση συχνότητας στα 3GHz, μάλιστα έρχεται με παράλληλη μείωση στην κατανάλωση, κυρίως χάρη και στην μετάβαση στα 7nm. Η ARM μιλάει για έως και 40% υψηλότερη ενεργειακή απόδοση, κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Και επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα όλες οι εταιρίες μιλάνε και για επιδόσεις στο Machine Learning, εκεί ο A76 είναι έως και τέσσερις φορές ταχύτερος έναντι του A75, σύμφωνα με την ARM.

     

    Βελτιώσεις έχουμε και στον τομέα των γραφικών, με την νέα Mali-G76 GPU να προσφέρει έως και 30% υψηλότερες επιδόσεις, σε σχέση με μια υπάρχουσα GPU που καταλαμβάνει ίδιο χώρο στο SOC, έως και 30% υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και έως και 2,7 φορές υψηλότερες επιδόσεις στον τομέα του Machine Learning.

     

    m76_02.jpg

     

    Τέλος, η ARM ανακοίνωσε και την νέα VPU, Mali-V76, με υποστήριξη ακόμα και για 8K video decoding με ρυθμό 60 fps.

     

    v76_02.jpg

     

    Όπως αναφέρθηκε και αρχικά, ο συνδυασμός αυξημένων επιδόσεων από τον πυρήνα ARM Cortex A76 και από την Mali-G76 GPU, ίσως να καταστήσει φορητούς υπολογιστές που θα βασίζονται σε αυτά, πολύ ανταγωνιστικούς σε σχέση με αντίστοιχους φορητούς υπολογιστές που θα βασίζονται σε χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστές των AMD και Intel. Οι πρώτες υλοποιήσεις φορητών υπολογιστών με επεξεργαστές Snapdragon 835, πρόσφεραν μεν κορυφαίες επιδόσεις στον τομέα της αυτονομίας, αλλά όχι και στον τομέα των επιδόσεων. Στην χειρότερη πάντως περίπτωση, η ARM καταφέρνει να μικρύνει σημαντικά της απόσταση που την χωρίζει από τις επιδόσεις των x86 συστημάτων, από την στιγμή που καταφέρνει ένα ακόμα άλμα επιδόσεων της τάξης του 30%, όταν η Intel τα τελευταία χρόνια αυξάνει τις επιδόσεις των πυρήνων της σε μονοψήφιο ποσοστό.

     

    Όπως πάντα, αναλυτικό άρθρο για τον νέο πυρήνα, με πολύ περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, θα βρείτε στο Anandtech.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.