Jump to content


  • yanni
    yanni

    FreeSync με Nvidia GPU, αλλά χρειάζεστε και μια AMD APU

    Η Nvidia επιμένει να μην υποστηρίζει οποιασδήποτε μορφής Adaptive Sync, όπως το FreeSync της AMD, πέραν του δικού της G-Sync. Έτσι κάποιος που έχει αγοράσει κάποια hi end κάρτα γραφικών της Nvidia και επιθυμεί να ενεργοποιήσει κάποιο σύστημα Adaptive Sync για πιο ομαλά γραφικά στην οθόνη, αναγκαστικά θα πρέπει να καταφύγει στην αγορά μιας οθόνης με υποστήριξη για το G-Sync. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι οθόνες με G-Sync είναι σαφέστατα λιγότερες στην αγορά, έναντι αυτών με FreeSync, αλλά και σημαντικά ακριβότερες.

     

    Αυτές τις μέρες έγινε γνωστό ότι υπάρχει τρόπος να αξιοποιήσεις την ισχύ μιας Nvidia κάρτα γραφικών και παράλληλα να ενεργοποιήσεις και το FreeSync σε μια οθόνη που θα το υποστηρίζει. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι για να πετύχει αυτό, απαιτείται ο κεντρικός επεξεργαστής του συστήματος να είναι μια APU της AMD.

     

    Αρχικά, στο Reddit, το μέλος bryf50 κατάφερε να βρει τρόπο να διατηρήσει ενεργοποιημένο το FreeSync στην οθόνη του, ενώ τα γραφικά επεξεργάζονταν από την Nvidia κάρτα γραφικών του. Στην περίπτωση αυτή ο bryf50 αξιοποίησε ένα νέο χαρακτηριστικό του World of Warcraft expansion, Battle for Azeroth, το οποίο επιτρέπει σε περίπτωση πολλαπλών καρτών στο σύστημα, να επιλεγεί ποια θα χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των γραφικών. Έτσι ο bryf50 σύνδεσε την FreeSync οθόνη του σε μια AMD Radeon Pro WX 4100 και όρισε στο παιχνίδι ως κύρια κάρτα γραφικών μια GTX 1080 Ti. Το αποτέλεσμα ήταν το FreeSync να συνεχίσει να λειτουργεί, με την GTX 1080 Ti να επεξεργάζεται τα γραφικά και την Pro WX 4100 να αναλαμβάνει απλά την αποστολή της εικόνας στην οθόνη. Θεωρητικά λοιπόν, αν τα μελλοντικά παιχνίδια διέθεταν το νέο αυτό χαρακτηριστικό του Battle for Azeroth, αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους κατόχους hi end καρτών γραφικών Nvidia προκειμένου να αποκτήσουν μια έμμεση συμβατότητα με το AMD FreeSync.

     

    Η τελευταία έκδοση των Windows 10, η 1803, προσθέτει χαρακτηριστικά στο λειτουργικό όπου επιτρέπεται η εναλλαγή της χρησιμοποιούμενης κάρτας γραφικών. Αν όμως έχουμε δύο κάρτες γραφικών στο σύστημα, τα Windows 10 δεν φαίνεται να επιτρέπουν τον ορισμό της μιας από αυτές ως "High Performance" και της άλλης ως "Power Saving". Αν όμως η μία από αυτές είναι ενσωματωμένη στον επεξεργαστή, τότε τα Windows 10 φαίνεται να ορίζουν αυτομάτως αυτήν ως την "Power Saving" κάρτα.

     

    Ένας άλλος χρήστης στο Reddit, ο survfate, αξιοποίησε αυτό το γεγονός με την βοήθεια μιας Ryzen 3 2200G APU της AMD. Κατάφερε λοιπόν να ενεργοποιήσει το FreeSync και σε εφαρμογές που δεν διέθεταν το νέο χαρακτηριστικό του Battle Of Azeroth. Η εν λόγω APU υποστηρίζει το FreeSync και με την βοήθεια του νέου χαρακτηριστικού εναλλαγής γραφικών των Windows 10 1803, κατάφερε να ενεργοποιήσει το FreeSync στα Batman: Arkham Knight και AMD Freesync Windmill Demo, έχοντας μια Nvidia GTX 1060 να αναλαμβάνει την επεξεργασία των γραφικών. Η ενσωματωμένη κάρτα της 2200G APU, απλά αναλάμβανε να στείλει την εικόνα στην οθόνη και να παρέχει την απαραίτητη συμβατότητα με το FreeSync. Με το παραπάνω κόλπο, το FreeSync μπορεί να ενεργοποιηθεί θεωρητικά σε κάθε εφαρμογή.

     

    Οι παραπάνω περιπτώσεις, αλλά και αυτές άλλων χρηστών που ανέφεραν αντίστοιχα επιτυχή αποτελέσματα, ώθησε αρκετά τεχνολογικά sites να επιβεβαιώσουν το κατά πόσο αυτό ισχύει. Αλλά και να εξερευνήσουν το κατά πόσο υπάρχει θέμα με το latency που προστίθεται, αφού πλέον η εικόνα δεν μεταφέρεται απευθείας από την κάρτα γραφικών στην οθόνη, αλλά δια μέσου μιας δεύτερης κάρτας γραφικών.

     

    Δύο παραδείγματα σχετικών άρθρων είναι και αυτά που δημοσιοποίησαν το PCPerspective και το Techspot.

     

    Στην περίπτωση του άρθρου του PCPerspective εξετάζεται η περίπτωση χρήσης μιας APU και το πόσο latency προστίθεται για την απεικόνιση της εικόνας στην οθόνη.

     

    PCPer Nvidia Freesync.jpg

     

    Στην περίπτωση του άρθρου του Techspot εξετάζεται η χρήση μιας δεύτερης κάρτας γραφικών σε παιχνίδια που προσφέρουν την δυνατότητα επιλογής της κάρτας γραφικών που θα αναλάβει την επεξεργασία των γραφικών. Εδώ τα παιχνίδια που επιλέγονται είναι το Middle-earth Shadow of War και το Hitman.

     

     

    Techspot Nvidia Freesync.jpg

     

    Πριν τρέξετε να αγοράσετε κάποια APU ή κάποια μικρή AMD κάρτα γραφικών, να πούμε εδώ ότι η Nvidia μπορεί σε μελλοντικούς της οδηγούς να μπλοκάρει την παραπάνω δυνατότητα. Και αν κρίνουμε από το παρελθόν και τον τρόπο που επέλεξε η εταιρία να κλειδώσει το PhysX αποκλειστικά στις κάρτες της, αλλά και την επιμονή της να μην υποστηρίζει κάποιά άλλη τεχνολογία Adaptive Sync, πέραν της δική της, μάλλον αυτό είναι πολύ πιθανόν.

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.