Jump to content


  • yanni
    yanni

    Radeon Pro SSG, επαγγελματική κάρτα γραφικών με 1TB SSD onboard

    Στην SIGGRAPH 2016 η AMD αποκάλυψε ένα μοναδικό προϊόν, μια νέα Radeon Pro κάρτα γραφικών η οποία διαθέτει πάνω της 1TB αποθηκευτικού χώρου τύπου SSD. Τον αποθηκευτικό αυτό χώρο μπορεί να τον αξιοποιήσει ως μεγάλου μεγέθους τοπικό αποθηκευτικό χώρο, με μικρό latency, επιτυγχάνοντας έτσι σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα αυξημένες επιδόσεις. Η AMD ονομάζει τον νέο αυτό τύπο κάρτας γραφικών, Solid State Graphics (SSG).

     

    Η νέα Radeon Pro Solid State Graphics διαθέτει δύο PCIe 3.0 M.2 υποδοχές για τοποθέτηση αντίστοιχων SSDs. Τοποθετώντας δύο M.2 SSDs των 512GB, προσθέσουν συνολικά 1TB επιπλέον αποθηκευτικού χώρου τοπικά στην κάρτα, ποσότητα που θα μπορούσε να αυξηθεί μελλοντικά, μόλις διατεθούν μοντέλα M.2 MLC SSDs υψηλότερης χωρητικότητας.

     

    Με την τοποθέτηση των SSDs πάνω στην κάρτα, η AMD πιστεύει ότι μπορεί να λύσει εν μέρη το πρόβλημα που παρουσιάζεται στην επεξεργασία μεγάλων datasets, δεδομένου και ότι τα 32GB είναι το μέγιστο μέγεθος μνήμης που μπορούμε να βρούμε σήμερα στην αγορά σε επαγγελματική κάρτα. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων υπάρχουν στους τομείς της εξερεύνησης για κοιτάσματα πετρελαίου και του αερίου, αλλά και στην επεξεργασία βίντεο 8K, με το τελευταίο να χρησιμοποιείται από την AMD ως live επίδειξη, κατά την διάρκεια της SIGGRAPH.

     

    Πάντως για να αξιοποιηθεί πλήρως ο SSD αποθηκευτικός χώρος πάνω στην νέα κάρτα της AMD, απαιτείται εκτός από υποστήριξη μέσω των οδηγών και ανάλογος προγραμματισμός των εφαρμογών.  Για αυτό το λόγο και για την ώρα, η AMD αντιμετωπίζει την νέα της κάρτα ως beta προϊόν, με ευρεία διαθεσιμότητα εντός του 2017. Όποιος πάντως δημιουργός εφαρμογών θελήσει να αναπτύξει από τώρα προγράμματα που να αξιοποιούν την νέα κάρτα, θα πρέπει να προμηθευτεί ένα dev kit από την AMD με κόστος $9.999.

     

    5799e958419ea-RadeonProSSGRaja.jpg

     

    Η κάρτα που επέδειξε η AMD στην SIGGRAPH βασίζεται σε πυρήνα Fiji. Πάνω στην πλακέτα της υπάρχει ακόμα και ένα PCIe bridge chip, το PEX8747 που χρησιμοποιείται στην Radeon Pro Duo, το οποίο αναλαμβάνει να συνδέσει τις δύο PCIe x4 M.2 που θα φιλοξενήσουν τους SSDs, με την GPU. Ουσιαστικά έχουμε μία GPU και έναν PCIe SSD controller πάνω στην ίδια κάρτα με μοναδικό τρόπο διασύνδεσης μεταξύ τους το PCIe bridge chip. Οι δύο SSD δουλεύουν σε RAID-0 mode για μέγιστη ταχύτητα διαμεταγωγής, με την AMD να επιλέγει δύο 512GB Samsung 950 Pro για την επίδειξη. Μάλιστα το λειτουργικό είναι σε θέση να δει τους δύο SSDs, αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο ότι θα ισχύει και για το τελικό προϊόν.

     

    Με σωστό προγραμματισμό, οι δύο SSDs μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα είδος extra cache ανάμεσα στην μνήμη της κάρτας και την μνήμη του συστήματος. Αν και η NAND είναι πιο αργή από ότι η μνήμη του συστήματος, παρόλα αυτά η λύση της AMD προσφέρει μεγαλύτερες επιδόσεις έναντι της χρήσης ενός άλλου αποθηκευτικού μέσου στο σύστημα, χάρη και στο σαφώς χαμηλότερο latency.

     

    Radeon Pro SSG.jpg

     

    Radeon Pro SSG2.jpg

     

    Στην επίδειξη που έκανε η AMD, όπως αναφέρθηκε ήδη, χρησιμοποιήθηκε το παράδειγμα της επεξεργασίας video 8K. Η AMD είχε δύο πανομοιότυπα συστήματα στην εξέδρα, με το ένα να ενσωματώνει μια Radeon Pro Solid State Graphics και το άλλο έναν Samsung 950 Pro. Η ταχύτητα ανάγνωσης ενός αρχείου από τους δύο SSDs στην κάρτα της AMD έφτανε τα 4GB/sec. Στην περίπτωση του συστήματος με τον ένα Samsung 950 Pro αυτή έφτανε τα 900MB/sec, τιμή χαμηλότερη του αναμενόμενου, κάτι που σύμφωνα με το Anandtech οφείλεται στο ότι οι περισσότερες μητρικές δρομολογούν τις M.2 θύρες μέσω του chipset και όχι απευθείας μέσω του επεξεργαστή.

     

    Radeon Pro SSG demo.jpg

     

    Το αποτέλεσμα ήταν το σύστημα με τον έναν Samsung 950 Pro να επιτυγχάνει ταχύτητα αναπαραγωγής 17 fps, ενώ το σύστημα με την νέα κάρτα της AMD και τους δύο Samsung 950 Pro να επιτυγχάνει 92 fps. Παράλληλα η μετακίνηση από το ένα σημείο του 8K video σε κάποιο διαφορετικό, ήταν ιδιαίτερα γρήγορη και απροβλημάτιστη.

     

    Βέβαια μένει ακόμα να δούμε κατά πόσο οι δημιουργοί εφαρμογών θα ενδιαφερθούν για την ιδέα της AMD και αν θα επιδιώξουν να την αξιοποιήσουν.

     

    Μπορείτε να δείτε το κομμάτι της παρουσίασης της Radeon Pro Solid State Graphics πηγαίνοντας στο 1:05:00 στο παρακάτω βίντεο

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.