Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    To πιο "retro" terminal στον πλανήτη

    Πολλοί από εμάς έζησαν την επανάσταση του home computing τη δεκαετία του 80 και του 90 και βιώσαμε μοναδικές εμπειρίες που συνδυάστηκαν με τα χρόνια της παιδικής ηλικίας ή της νιότης μας. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν δεκάδες κανάλια στο youtube με "retro" περιεχόμενο και αντίστοιχα πλήθος software και hardware για όσους αναπολούν με νοσταλγία εκείνα τα χρόνια. 

     

    Στο linux ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το cool-retro-terminal που δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν ζήσει τις εποχές που δεν είχαμε gui να ξαναθυμηθούν τα παλιά.

     

    cool-retro-term-1.jpg

     

    Όλα τα παραπάνω όμως δεν μπορούν καν να πλησιάσουν το επίτευγμα του Mattis Lind που χρησιμοποιώντας μια μηχανή τηλέτυπου Lorenz Lo15 καταφέρνει να κάνει login στο σύστημά του.

     

     

    Απίστευτο;

     

    Η Lorenz Lo15 είναι μια μηχανή (του 1930) τηλέτυπου (teletype --> TTY [TeleTYpe]). Έτσι πήρε και το όνομα το Unix TTY και μετέπειτα το υιοθέτησε και το Linux. 

     

    Αυτές οι μηχανές χρησιμοποιούσαν μια πρωτόγονη μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας που επέτρεπε σε δακτυλογραφημένα μηνύματα να στέλνονται και να λαμβάνονται σε κάποιο δίκτυο χρησιμοποιώντας την κωδικοποίηση Baudot που είναι πρόγονος του ASCII (του σημερινού στάνταρντ πρωτοκόλλου κωδικοποίησης χαρακτήρων). Η μηχανή χρησιμοποιεί μια επίσης πρωτόγονη σειριακή διεπαφή, την οποία ο Mattis Lind κατάφερε να μετατρέψει σε USB, ώστε να την κάνει να επικοινωνήσει με τον υπολογιστή του.

     

     

    Φυσικά η όλη προσπάθεια δεν έχει κάποια περαιτέρω πρακτική εφαρμογή, καθώς ο τηλέτυπος αυτός έχει σοβαρούς περιορισμούς ως προς την ταχύτητα με την οποία μπορεί να εκτυπώνει χαρακτήρες και επίσης περιορισμένο set χαρακτήρων. Σίγουρα όμως διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας, φαντασίας και δημιουργικότητας!


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.