Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    To Chia είναι το νέο κρυπτονόμισμα που αξιοποιεί τον χώρο των SSD και HDD. Έρχονται δύσκολες μέρες ΚΑΙ για την αγορά μέσων αποθήκευσης;

    Ένα νέο κρυπτονόμισμα με το όνομα Chia θα μπορούσε να επιφέρει μια έκρηξη στη ζήτηση για HDD και SSD, που διατηρήθηκαν σχετικά ανέγγιχτα από τις ελλείψεις της αγοράς λόγω της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και της μεγάλης ζήτησης. Διαφαίνεται ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις για πτώση των τιμών NAND (αισιόδοξες για τους καταναλωτές, δηλαδή) θα μπορούσαν να αποδειχθούν λανθασμένες. Το νέο κρυπτονόμισμα, του οποίου η "λευκή βίβλος" δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου, έχει ήδη οδηγήσει σε ελλείψεις SSD υψηλής απόδοσης στο κινεζικό Jiahe Jinwei.

     

    Το Chia σχεδιάστηκε για να εξορύσσεται σε SSD και HDD, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τα κρυπτονομίσματα τύπου Proof-of-Work (PoW), όπως το Bitcoin και το Ethereum (προς το παρόν). Η πρόθεση είναι να έχει το Chia όσο το δυνατόν ευρύτερη διάδοση, χωρίς να απαιτούνται απαγορευτικές επενδύσεις είτε σε ASIC (για Bitcoin) είτε σε GPU (για  Ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα που βασίζονται σε υπολογισμούς Dagger / Hashimoto). Αξιοποιεί επίσης αυτό που είναι ευρύτερα διαθέσιμο και συχνά αφήνεται άδειο από οποιοδήποτε φόρτο εργασίας, τον χώρο αποθήκευσης. Λόγω αυτού, έχει αναφερθεί ότι οι κινέζοι εξορύκτες αγοράζουν ήδη σκληρούς δίσκους (4 TB έως 18 TB) και SSD (κυρίως λύσεις NVMe) χύμα. Με λίγα λόγια, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολική ανατροπή στην τιμολόγηση των μέσων αποθήκευσης.

     

    Το Chia σχεδιάστηκε από τον δημιουργό του BitTorrent, Bram Cohen, και χρησιμοποιεί έναν συγκεκριμένο τύπο συστήματος συναίνεσης και λογιστικής διασφάλισης που περιγράφεται ως "Απόδειξη Χώρου και Χρόνου". Το blockchain καλλιεργείται μέσω του Proof of Space, το οποίο γίνεται εντός του σκληρού δίσκου ή του SSD μέσω υπολογισμού μοντέλων που βρίσκονται ήδη σε αποθήκευση και έπειτα επικοινωνεί με τους διακομιστές του chia για το Proof of Time. Με αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά διασφαλίζεται ότι έχει περάσει ένας απαιτούμενος χρόνος μεταξύ της δημιουργίας του μπλοκ και της πραγματική ένταξής του στο δίκτυο, για να αποτραπεί κάθε κακόβουλος να αναλάβει τον έλεγχο του δικτύου.

     

    Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην εξόρυξη κρυπτονομίσματος όπως το Chia έναντι των PoW κρυπτονομισμώτων. Οι SSD και οι HDD καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο χώρο από ένα ράφι GPUs, ενώ καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα, παράγουν πολύ λιγότερη θερμότητα και θόρυβο, επιτρέποντας έτσι πολύ υψηλότερη κλιμάκωση σε σενάρια μεγάλων μονάδων εξόρυξης (για το chia η εξόρυξη "mining" αποκαλείται καλλιέργεια "farming" λόγω του πιο οικολογικού αποτυπώματος του κρυπτονομίσματος αυτού).


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.