Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    O Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της AMD πιθανολογεί ακόμα περισσότερους πυρήνες για τους ΖΕΝ 3 και 4

    Είναι γνωστό στους πάντες, πλέον, ότι η AMD σαρώνει την αγορά με τους πρόσφατους Ryzen επεξεργαστές τρίτης γενιάς. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό δεν είναι το τέλος της γραμμής για την αρχιτεκτονική ZEN, καθώς αναμένονται τουλάχιστον δύο γενιές ακόμα, η ΖΕΝ 3 και ΖΕΝ 4. Τι πρόκειται να φέρουν στο τραπέζι οι νέες αυτές τεχνολογίες; Κατ´ αρχάς, ακόμα περισσότερους πυρήνες.

     

    Οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές δεν είναι κάτι νέο. Ο αριθμός των πυρήνων όμως έχει εκτοξευτεί κυριολεκτικά στις μέρες μας και αυτό οφείλεται αναμφισβήτητα στους Ryzen της AMD. Ενδεικτικά, ο Ryzen 3950X με τους 16 πυρήνες και τα 32 νήματα επεξεργασίας, θεωρείται desktop chip.

     

    Η AMD μετέτρεψε το multi-core computing σε κάτι οικονομικά προσβάσιμο, αναγκάζοντας την Intel να απαντήσει αναλόγως. Φυσικά ένας επεξεργαστής 16 πυρήνων φαντάζει υπερβολή για τις ανάγκες ενός μέσου χρήστη, τουλάχιστον στο σημερινό τοπίο. Εφόσον αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, θα συνεχίσει η AMD να το "σανιδώνει" φέρνοντας ακόμα περισσότερους πυρήνες στο desktop; Ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της AMD, Mark Pepermaster, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Tom's Hardware, δεν βλέπει κάποιο λόγο να μην αυξηθούν και άλλο οι πυρήνες...

     

    "Δεν βλέπω στη mainstream αγορά κάποιο επικείμενο φράγμα και ο λόγος είναι ο εξής: είναι ώρα για το λογισμικό να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της πολυπύρηνης προσέγγισης του υλικού (hardware). Έχουμε ξεπεράσει ήδη αυτό το εμπόδιο, καθώς τώρα όλο και περισσότερες εφαρμογές εκμεταλλεύονται τους πολλαπλούς πυρήνες και τα πολλαπλά νήματα επεξεργασίας.[...]"

     

    "Στο βραχυπρόσθεσμο μέλλον δεν βλέπω κάποιο σημείο κορεσμού για τον αριθμό των πυρήνων. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός όταν προσθέτεις πυρήνες, διότι δεν θες να τους προσθέσεις πριν το λογισμικό μπορούν να τους εκμεταλλευθούν. Όσο μπορείς να κρατάς αυτή την ισορροπία, νομίζω ότι θα δούμε αυτή τη μόδα να συνεχίζεται"

     

    Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα οπτική. Δεν θα συμφωνήσουν όλοι ότι το λογισμικό έχει φτάσει να εκμεταλλεύεται τους πολλούς πυρήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό αληθεύει, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις (ειδικά σε mainstream χρήση), το λογισμικό έχει μείνει πίσω. Παρ' όλα αυτά, δεν νομίζουμε ότι θα μείνει κάποιος παραπονεμένος αν συνεχίσει η AMD να ωθεί τις εξελίξεις στον αριθμό των πυρήνων.

     

    Το να διαθέτει περισσότερες δυνατότητες το υλικό σε σχέση με τις ανάγκες του λογισμικού είναι πολύ καλύτερη πρόταση από το αντίθετο. 

     

    Ο Pepermaster απάντησε και σε άλλα θέματα, όπως στο θέμα των ελλείψεων στους κορυφαίους Ryzen επεξεργαστές. Απέδωσε το πρόβλημα σε "λάθος υπολογισμούς της ζήτησης" και δήλωσε ότι η AMD έχει "σπουδαία τροφοδότηση" από την TSMC.

     

    "Όπως σε κάθε νέο προϊόν, χρειάζεται ένα μακρό διάστημα για την μαζική παραγωγή, οπότε χρειάζεται να μαντέψεις ποια μπορεί να είναι η ζήτηση. Η Lisa μίλησε για τη ζήτηση που είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναμέναμε για τα προϊόντα μας υψηλών επιδόσεων, τη σειρά Ryzen 3900. Τώρα μόλις βρήκαμε τον χρόνο να προσαρμοστούμε και να προχωρήσουμε σε παραγγελίες για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη ζήτηση. Αυτό είναι κάτι φυσικό. Κατά κάποιον τρόπο, είναι ένα ευχάριστο πρόβλημα. Σημαίνει ότι η ζήτηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε".

     

    Μπορείτε να διαβάσετε τη μακροσκελέστατη συνέντευξη του Pepermaster στο Tom's Hardware, όπου αναφέρεται σε πολλά άλλα και ενδιαφέροντα θέματα.

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.