Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    O Ryzen 3 3300X δεν είναι απλά ένας υψηλότερα χρονισμένος 3100

    Η AMD ανακοίνωσε τους νέους Ryzen 3 "Matisse" (4c/8t) με δύο διαφορετικά SKUs, τον Ryzen 3 3100 (99$) και τον Ryzen 3 3300X (120$). Και οι δύο επεξεργαστές είναι τετραπύρηνοι με τη διαφορά τιμής να δικαιολογείται από τους υψηλότερους χρονισμούς του 3300X. Όμως, όπως διέρρευσε από διαφάνεια που πιθανόν προέρχεται από την AMD, η διαφορά ανάμεσα στους δύο επεξεργαστές δεν είναι μόνο ο χρονισμός. Και τα δύο chip βασίζονται στο "Matisse" multi-chip module, με ένα Zen 2 chiplet και 4 απενεργοποιημένους πυρήνες. Το πώς απενεργοποιεί η AMD τους πυρήνες φαίνεται να κάνει τη διαφορά στον 3300Χ. 

     

    large.lsHrTXRScxSHb9ab.jpg

     

    Κάθε Zen 2 chiplet μπορεί να διαθέτει 8 πυρήνες διαμοιρασμένους σε δύο τετραπύρηνα CCX (compute complexes). Στον 3100 η AMD απενεργοποίησε 2 πυρήνες ανά CCX, συνεπώς προκύπτουν CCX 2+2 πυρήνων και  8+8 MB L3 cache, για συνολικά 16 MB cache. Ο 3300Χ όμως έχει μια πιο θεαματική σχεδίαση. Ένα ολόκληρο CCX είναι απανεργοποιημένο και οι 4 εναπομείναντες πυρήνες είναι μέρος του ίδιου CCX. Αυτός ο σχεδιασμός βελτιώνει κατά πολύ τις ταχύτητες επικοινωνίας μεταξύ των πυρήνων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις για την επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών CCX και ειδικά στην cache των 16 MB. Έτσι μπορούν να εξηγηθούν και τα benchmarks που έχουν δημοσιευτεί και δείχνουν τον 3300X να προσεγγίζει τις επιδόσεις του Core i7-7700K, κάνοντας το chip μια εξαιρετική επιλογή για budget gaming συστήματα!


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.