Jump to content



  • yanni
    yanni

    Radeon Technology Group: FreeSync μέσω HDMI και HDR υποστήριξη για το 2016

    .
    Από αυτά που επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να δημοσιεύσουν, μιας και για πολλά δεσμεύονται με NDA, μαθαίνουμε ότι η AMD θα παρουσιάσει εντός του 2016 μια νέα έκδοση του FreeSync η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει μέσω HDMI, δεν θα απαιτείται με λίγα λόγια σύνδεση DisplayPort 1.2a, ενώ θα υποστηριχθούν και High Dynamic Range Displays, με την εταιρία να δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα απεικόνισης, έναντι απλά των μεγαλύτερων αναλύσεων και των περισσότερων pixels.

     

    Ξεκινώντας από τα High Dynamic Range Displays, όπως εξηγεί και η AMD στις διαφάνειες της, το μάτι μπορεί να αντιληφθεί μεγάλο εύρος φωτεινότητας. Στην περίπτωση του φωτός του ήλιου, αυτό μπορεί να φτάσει έως τα 1,6 δισεκατομμύρια nits, με τους λαμπτήρες φωτισμού να μπορούν να αποδώσουν έως 10000 nits. Οι πιο σύγχρονες οθόνες υπολογιστών παίζουν μεταξύ 0,1 nit και 250 nits, με τις κορυφαίες τηλεοράσεις να φτάνουν τα 400 nits. Η AMD θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη του 2016 θα έχουμε στην αγορά οθόνες LED που να μπορούν να φτάσουν τα 2000 nits και OLED που να μπορούν να φτάσουν τα 1000 nits, ενώ ένα νέο εργοστασιακό στάνταρ, το 10-bit ST 1084, θα καλύπτει μελλοντικές οθόνες που θα μπορούν να αποδώσουν έως και 10000 nits. Επικεντρώνοντας λοιπόν περισσότερο στο "Better Pixels" από το "More Pixels" η AMD θα παρέχει υποστήριξη στο HDR, σε αναλύσεις έως και 4K με ρυθμό ανανέωσης τα 60Hz και βάθος χρώματος 10bit με την επόμενη γενιά καρτών της. Τα καλά νέα είναι ότι και η σειρά 300 είναι ικανή να υποστηρίξει HDR ανάλυσης 4K στα 30 fps και με 10bit βάθος χρώματος μέσω HDMI 1.4a και DisplayPort 1.2, οπότε δεν θα είναι απαραίτητη μια αναβάθμιση της κάρτας γραφικών.

     


    AMD Radeon 2016 GPus 6 Vc


    AMD Radeon 2016 GPus 16 Vc

     


    Όσον αφορά το FreeSync, το σημαντικότερο νέο είναι πλέον η υποστήριξη του HDMI. Η AMD δούλεψε με τους κατασκευαστές ολοκληρωμένων για οθόνες ώστε να δούμε στο μέλλον οθόνες με HDMI υποδοχές οι ποίες θα υποστηρίζουν FreeSync. Μάλιστα δημοσίευσε μια πρώτη λίστα με εννέα οθόνες που αναμένονται να κυκλοφορήσουν στο μέλλον και θα υποστηρίζουν FreeSync μέσω HDMI. Αν και θα χρειάζεται καινούρια οθόνη για την υποστήριξη του FreeSync μέσω του HDMI, όλες οι υπάρχουσες κάρτες γραφικών που υποστηρίζουν το FreeSync μέσω DisplayPort θα το υποστηρίζουν και μέσω HDMI. Αυτό θα επιτρέψει στο FreeSync να υιοθετηθεί από πιο οικονομικά μοντέλα οθονών στην αγορά, μιας και οι κατασκευαστές επιμένουν να το επιλέγουν για τα οικονομικότερα μοντέλα τους, παρόλο που το HDMI χρειάζεται άδεια χρήσης, ενώ η ενσωμάτωση του DisplayPort είναι δωρεάν.

     


    rtg1 28


    Displays with FreeSync over HDMI

     


    Το FreeSync μέχρι στιγμής ακολουθάει ανοδική πορεία στην αγορά έχοντας ήδη μεγαλύτερο αριθμό κατασκευαστών και οθονών διαθέσιμες στην αγορά έναντι του ανταγωνιστικού GSync. Επίσης η εξέλιξή του είναι σταθερή και συνεχής με την υποστήριξη Overdrive, μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας που πλέον παίζει από τα 30Hz έως τα 144Hz και την πρόσφατη αναβάθμισή του στους οδηγούς της AMD με την προσθήκη low framerate compensation το οποίο επιτρέπει πολύ καλύτερη εμπειρία όταν τα fps πέφτουν κάτω από το κάτω όριο, έναν τομέα στον οποίο υπερτερεί το GSync.

     

    Επιπλέον η AMD γνωστοποίησε και την διαθεσιμότητα του πρώτου φορητού υπολογιστή με υποστήριξη για FreeSync, του Lenovo Y700, ο οποίος χρησιμοποιεί AMD FX-8800P Carrizo APU και κάρτα γραφικών Radeon R9 M380. Διαθέτει οθόνη 15,6 ιντσών 1080p ανάλυσης και panel τύπου IPS, με την τιμή του να ξεκινάει από τα 899 δολάρια.

     


    AMD Radeon 2016 GPus 2 Vc

     


    Τέλος, η AMD αναφέρθηκε και στο DisplayPort 1.3 το οποίο θα είναι σε θέση να προσφέρει 80% επιπλέον bandwidth έναντι του HDMI 2.0, bandwidth το οποίο θα φτάνει τα 32.4 Gbps και θα είναι αρκετό για απεικόνιση σε οθόνες υπέρ υψηλής ανάλυσης με υψηλό ρυθμό ανανέωσης και ευρεία χρωματική παλέτα.

     


    rtg1 34

     


    Το Anandtech και το PCPerspective είναι δύο από τα sites τεχνολογίας που δημοσίευσαν αναλυτικά σχετικά άρθρα. Μπορείτε να τα διαβάσετε στα παρακάτω links
    AMD Discusses 2016 Radeon Visual Technologies Roadmap by Ryan Smith
    Radeon Technologies Group Update 2016: FreeSync and HDR


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.