Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Thunderbolt 5: Διαρροή από την Intel δείχνει διπλασιασμό του εύρους μετάδοσης δεδομένων

    Με τη μέθοδο της "εμφάνισης - απόκρυψης" εμφανίστηκαν την Κυριακή οι λεπτομέρειες για τη νέα έκδοση του Thunderbolt, από τον Gregory M. Bryant, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Ομάδας Υπολογιστών Πελατών της Intel Corporation, με μια φωτογραφία που ανέβασε στο twitter και μετά διέγραψε. Η φωτογραφία αφορούσε την επίσκεψή του στα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης της Intel στο Ισραήλ.
    Όπως αναφέρεται από τον δικτυακό τόπο AnandTech, η φωτογραφία είναι από  από μια περιοδεία που σχετίζεται με τη τεχνολογία Thunderbolt, όπου σε αυτή φαίνεται μια αφίσα σε έναν τοίχο εργαστηρίου με τις λέξεις "80G PHY Technology", υποδηλώνοντας ότι η συνδεσιμότητα TB5 (Thunderbolt 5) θα υποστηρίζει έως και 80 Gb/s, διπλασιάζοντας εύρος ζώνης του υπάρχοντος Thunderbolt 4.

     

    intel-tb5-leak-anandtech.webp

     

    Η αφίσα περιλαμβάνει επίσης την πρόταση "Το USB 80G στοχεύει στην υποστήριξη του υπάρχοντος οικοσυστήματος USB-C", υπονοώντας ότι η Intel σκοπεύει να εφαρμόσει την τεχνολογία του TB5 μέσω του ίδιου συνδετήρα διεπαφής USB-C.

    Μια πιο τεχνική αναφορά στην αφίσα φαίνεται να αναφέρεται σε μια νέα εφαρμογή PAM-3 (Pulse Amplitude Modulation) που θα χρησιμοποιούσε ένα σήμα δεδομένων 3-bit, επιτρέποντας στο TB5 να επιτύχει μεγαλύτερο εύρος ζώνης από αυτό που επιτρέπεται στο πρότυπο "non-return-to-zero" (NRZ) και PAM-4 που παρατηρούνται στα υπάρχοντα πρωτόκολλα συνδεσιμότητας.

    Η Intel κυκλοφόρησε το Thunderbolt 4 πέρυσι με τη διαθεσιμότητα συμβατών αξεσουάρ να είναι ικανοποιητική μέχρι τώρα, αλλά τα τελευταία μοντέλα της Apple, Mac και iPad Pro της Apple δεν ακολούθησαν σε αυτή την αναβάθμιση και  εξακολουθούν να υποστηρίζουν μόνο το Thunderbolt 3. Η διαφορά μεταξύ Thunderbolt 4 και Thunderbolt 3 είναι ότι στην τέταρτη έκδοση προφέρετι περισσότερη ισχύ, ενώ δεν δίνει κάποια αύξηση του εύρους ζώνης πάνω από τα μέγιστα 40 Gb/s που δίνει και το Thunderbolt 3. Οπότε η αναβάθμιση στο Thunderbolt 5 με το διπλάσιο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων, θα μπορούσε να είναι σημαντικό σε πολλές εφαρμογές του. Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτών των καινοτομιών θα μπορούσε να σημαίνει, για παράδειγμα, το TB5 να υποστηρίζει υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης για οθόνες 4K και 8K ενώ παράλληλα να έχει και συμβατότητα με παλαιότερες συνδέσεις Thunderbolt και USB.

    Το πότε το Thunderbolt 5 της Intel θα κυκλοφορήσει - και θα υποστηρίζεται από μελλοντικές συσκευές της Apple - δεν είναι προς το παρόν σαφές, αλλά αυτή η διαρροή παρέχει τουλάχιστον μια γεύση για το πού κατευθύνεται η τεχνολογία αυτή.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.