Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    To Netflix θέλει να σκοτώσει το JPEG format

    Το Netflix μπορεί να είναι γνωστό για τη video streaming υπηρεσία του, αλλά η εταιρεία έχει να ασχοληθεί και με πάρα πολλές εικόνες. Γι' αυτόν τον λόγο, το Netflix έχει κυκλοφορήσει μια αναβάθμιση σε ένα νέο image format με την ονομασία AVIF (AV1 Image File Format), που πιστεύει ότι μπορεί να αντικαταστήσει το JPEG.

     

    Ο γίγαντας του video streaming έχει ανοίξει τον κώδικα του AVIF framework, ώστε να επιτρέψει στον οποιονδήποτε να το συγκρίνει με ανταγωνιστικούς image codecs σε σχέση με την απόδοση, αλλά και την αποτελεσματικότητα της συμπίεσης.

     

    Επί δύο συναπτά έτη, το Netflix ανέπτυσσε το AVIF format υπό την "Alliance for Open Media" ομάδα, σε συνεργασία με τις Google, Microsoft, Facebbok, Mozilla και άλλες εταιρείες.

     

    Παράλληλα, όμως, και το "Joint Photographic Experts Group" που έχει δημιουργήσει εδώ και 27 χρόνια το JPEG format, ανέπτυξε μια βελτιωμένη προδιαγραφή με την ονομασία JPEG XL.

     

    Εκτός από το JPEG XL, το AVIF έχει να ανταγωνιστεί με το WebP που αναπτύσσεται από τη Google και υποστηρίζεται αυτή τη στιγμή από λογισμικό Android, Firefox, Microsoft Edge και Google Chrome. Το WebP δεν είναι τέλειο και οι μηχανικοί λογισμικού του Netflix σημειώνουν σε μια ανάρτηση ότι δεν έχει την ευελιξία του JPEG 2000 αν και υποστηρίζει συμπίεση χωρίς απώλειες καθώς και  μη απωλεστικό alpha channel, κάτι που το κάνει πιο αποδοτικό και ταχύτερο σε σχέση με το PNG.

     

    O τελευταίος ανταγωνιστής του AVIF είναι η κωδικοποίηση HEVC (High-Efficiency Video Coding) και η προγενέστερη H.264 (Advanced Video Coding) που υποστηρίζονται και από τα iOS και macOS.

     

    Σύμφωνα με το Netflix, το AVIF μπορεί να προσφέρει ανώτερη αποτελεσματικότητα συμπίεσης όταν συγκρίνεται με άλλα image formats, αν και είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Η "Alliance for Open Media" ομάδα αναπτύσσει επίσης και τη βιβλιοθήκη ανοικτού κώδικα libavif για την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση εικόνων AVIF, κάτι που θα βοηθήσει στη διάδοση και υιοθέτηση του νέου image format.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.