Jump to content

jpavly

Administrators
  • Posts

    22.964
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    41

Blog Entries posted by jpavly

  1. jpavly
    Ακούω συχνά την απορία "πως ανεβάζεις ένα site;".
     
    Φυσικά, υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι ενδεχομένως να κάνουν τη δουλειά πολύ καλύτερα, αλλά ναι, αν θέλεις να το προσπαθήσεις αξίζει. Και φυσικά, αυτό το θέμα είναι πολυδιάστατο, θα προσπαθήσω να διατηρήσω μία μέση γραμμή για να καλυφθούν πολλές περιπτώσεις.
     
    Χρειάζεσαι μερικά χρήματα για να ξεκινήσεις και μετά ακολουθείς τα βήματα που αναφέρω!
     
    Ας τα πάρουμε από την αρχή. Έστω ότι έχεις μία επιχείρηση, για παράδειγμα, ηλεκτρολόγος. Θέλεις να έχεις μία online παρουσία, γιατί όπως κι αν το κάνουμε, 2016 έχουμε και η προβολή είναι καλή, με όποιο μέσον κι αν την κάνεις. Ας πούμε ότι σε λένε Γιώργο Ρευματίδη.
     
    Βήμα 1ο: Domain name
    Ξεκινάμε από το πρώτο βήμα: βρίσκεις ένα domain name. Δηλαδή, η διεύθυνση που θα "απαντάει" η σελίδα σου. Για να βρεις ένα διαθέσιμο, ψάξε εδώ: http://www.gr
    Όχι, μην πας στον Χ registrar (αυτά τα sites που αγοράζεις domain names) που έχει πιο όμορφο ψαχτήρι. Έτσι την πάτησα μία φορά, σκέφτηκα ένα πολύ ωραίο, εύηχο όνομα, και 2 μέρες μετά το είδα κλεισμένο από τον ίδιο registrar. 
     
    Tips για όμορφο, λειτουργικό domain name:
    Να "ακούγεται", δηλαδή να είναι λέξη, όχι αρχικά κλπ (αρνητικό παράδειγμα: grgrevmatid.gr) Να είναι όσο το δυνατόν μικρό και μην έχει πολλές παύλες (αρνητικό παράδειγμα: g-revmatidis-ilektrologos.gr) Προσωπική άποψη, έχει να κάνει με το πως το λες, να είναι ευκολοπερίγραπτο στο τηλέφωνο αν θα το επικοινωνείς τακτικά από εκεί (αρνητικό παράδειγμα: electrawdouleies.gr = σε φαντάζομαι στο τηλέφωνο να λες: ηλεκτροδουλειές με όλα "e", "c" αντί για κάπα και το "O" με "aw", στο "leies" με "έψιλον-γιώτα") Μόλις βρεις λοιπόν το domain name, τότε πας στον domain registrar που σου γυάλισε και το κλείνεις. Το κόστος για ένα .gr είναι ενδεικτικά 20-25€ η διετία.
     
    Βήμα 2ο: Hosting
    Μετά το όνομα, πάμε στο hosting, δηλαδή το χώρο στον οποίο θα φιλοξενείται η μελλοντική σελίδα σου, ενδεχομένως και το email σου. 
     
    Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και οι επιλογές κυριολεκτικά είναι ατελείωτες. Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας εδώ: "ότι πληρώνεις, παίρνεις" αλλά αφορά τα οικονομικά πλάνα κυρίως. Η αγορά είναι δυστυχώς γεμάτη από "hosters" που χρεώνουν 10πλάσιες τιμές χωρίς υποστήριξη, τεχνογνωσία.
     
    Εφόσον έχεις μπει στη διαδικασία να το κάνεις μόνος, προφανώς θέλεις να γλιτώσεις χρήματα. Οπότε κοιτάς μόνο shared περιβάλλοντα. Αυτό σημαίνει ένα μηχάνημα (συνήθως virtual) που έχει επάνω από μερικές 10άδες, μέχρι αρκετές 100άδες websites που μοιράζονται τις επιδόσεις. Αλλά για μία "απλή" σελίδα είναι ΟΚ.
     
    Τα κριτήρια σου είναι τα εξής:
    Datacenter location: Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική. Όσο πιο κοντά, τόσο πιο σύντομα θα φτάσουν οι αναγνώστες στη σελίδα σας. Linux, Windows: Αν ακολουθήσεις τον οδηγό και επιλέξεις ένα Wordpress cms, σου προτείνω Linux για καλύτερες επιδόσεις. Βάση δεδομένων, FTP account, mailboxes, bandwidth: Οπωσδήποτε 1 βάση MySQL, να υπάρχει και FTP account. Ο αριθμός των mailbox εξαρτάται από σένα, ενώ το bandwidth συνήθως είναι αρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις. CPanel, Plesk, ή χωρίς panel: Το πάνελ διαχείρισης θα σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι το "κομμάτι" του μηχανήματος που σου αναλογεί. Ανεβοκατεβάζεις αρχεία, κάνεις backup, στήνεις τα mail σου, διαχειρίζεσαι την βάση σου κλπ. Προσωπικά προτείνω πάντα το CPanel, λύνει χέρια. Υποστήριξη: βασικό! Θεώρησε δεδομένο ότι ένα shared περιβάλλον θα παρουσιάσει πρόβλημα, καλό είναι να μην είναι νοικιασμένο σε ένα υπόγειο στο Bangladesh. Ένα ενδεικτικό κόστος, είναι τα 50€ το χρόνο. Θα βρεις πολύ ακριβότερα, αλλά και φθηνότερα.
     
    Βήμα 3ο: Πως δένουν αυτά τα 2;
    Μόλις έχεις στα χέρια σου domain name και hosting, θα πάρεις από τον hoster σου τους λεγόμενους NS (Name Servers).
    Τότε, θα πάρεις αυτές τις δύο διευθύνσεις (π.χ. ns1.thelab.gr, ns2.thelab.gr) και θα τις ρυθμίσεις στα αντίστοιχα πεδία στο διαχειριστικό panel του domain name σου. Μετά από μερικές ώρες, θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των NS.
    Μόλις κάνεις και αυτό το βήμα, μπορείς να δημιουργήσεις παράλληλα και να αρχίσεις να χρησιμοποιείς τα mailbox που έχεις δημιουργήσει.
     
    Αυτά τα 3 βήματα ολοκληρώνουν τις πρώτες σου, απαραίτητες, αγορές και ενέργειες για να σηκώσεις τη σελίδα σου.
     
    Με γειά!
     
    Στο επόμενο επεισόδιο:
    Οδηγίες για την υλοποίηση της σελίδας, όπου είναι πιο τεχνικού επιπέδου. Θα εγκαταστήσουμε το Wordpress, και θα φτιάξουμε τις βασικές ενότητες.
  2. jpavly
    Στο τρίτο και τελευταίο βήμα του οδηγού, θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το Wordpress και τις δυνατότητες του ώστε να ολοκληρώσεις το website σου.
     
    Στα προηγούμενα βήματα είδαμε πληροφορίες για το domain name και το hosting, καθώς και τα πρώτα βήματα στο panel του hosting. 
     
    Ξεκινώντας λοιπόν με το Wordpress, θα δεις αριστερά το μενού του admin. 
     

     
    Ας το εξηγήσω λίγο:
    Posts: εδώ μπαίνουν οι καταχωρήσεις, τα άρθρα που εμφανίζονται με ημερολογιακή συνήθως σειρά. Media: διαχειρίζεσαι τα αρχεία, π.χ. φωτογραφίες και έγγραφα που ανεβάζεις Pages: "στατικές" σελίδες, δηλαδή σταθερό περιεχόμενο, π.χ. η σελίδα "Ποιοι είμαστε" Comments: σχόλια σε posts και σελίδες Appearence: όλο το κομμάτι της εμφάνισης και design είναι εδώ Plugins: όλα τα plugins, επεκτάσεις δυνατοτήτων δηλαδή διαχειρίζονται από εδώ Users: είτε μιλάμε μόνο για τον admin, είτε για χρήστες που κάνουν login στο site σου (π.χ. πελάτες) Tools: εντάξει, δεν θα το χρησιμοποιήσεις ποτέ (σχεδόν), αφορά προχωρημένες εργασίες, π.χ. Import/Export. Settings: οι γενικές ρυθμίσεις του website σου Το ταμπελάκι με τον αριθμό 1 που εμφανίζεται, σημαίνει ότι υπάρχει 1 update.  Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, το panel αυτό είναι πολύ απλό, τακτοποιημένο και πολύ user friendly. 
     
    Δεν μπορώ να γράψω τα πάντα, αλλά θα αναφέρω μερικά πράγματα που θεωρώ ότι πρέπει να είναι τα πρώτα βήματα. 
     
    Βήμα 1: Settings
     
    Settings > General. Εκεί ρυθμίζεις το tagline, δηλαδή το slogan του site, καθώς και regional ρυθμίσεις, όπως το πως θα εμφανίζεται η ημερομηνία και ώρα. Settings > Reading.  Front Page displays. Αν το αφήσεις έτσι, στην πρώτη σελίδα θα δείχνει τα posts, σαν ένα τυπικό blog δηλαδή. Αν το αλλάξεις σε static page, θα σου δείχνει τα posts σε άλλη σελίδα, οπότε πρέπει να δημιουργήσεις μία νέα Page ώστε να αναλάβει το ρόλο της νέας Front Page. Settings > Media. Το Wordpress, όταν ανεβάζεις ένα αρχείο θα το βάλει στο "μήνα του". Δηλαδή, www.jpavly.gr/2016/06/image.jpg. Αν δεν το θέλεις αυτό, βγάλε την επιλογή Organize my uploads into month- and year-based folders. Settings > Permalinks. Εδώ φτιάχνεις το site σου από το να δείχνει τα links σαν www.jpavly.gr/2016/06/14/about-us σε www.jpavly.gr/about-us. Για να γίνει αυτό, επιλέγεις το "Post name"  

     
    Βήμα 2: Plugins
     
    Εδώ πραγματικά υπάρχουν αμέτρητες επιλογές. Όπως λέμε στα smartphones "there's an app for that", κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο Wordpress. Σχεδόν ό,τι σκεφτείς έχει γίνει plugin. Και ναι, τα περισσότερα είναι δωρεάν. Θα αναφέρω μερικά που θεωρώ must. 
    Jetpack by Wordpress.com, πολλαπλά εργαλεία προστασίας και λειτουργικότητας Contact Form 7, φόρμα επικοινωνίας Cookie Law Info, απαραίτητο πλέον σε όλα τα websites Disable Comments, αν θέλεις να μην υπάρχουν σχόλια καν, εκτός αν κάνεις ειδησιογραφικό site WP Google Maps, για να φτιάξεις τη σελίδα "που βρισκόμαστε" ή κάτι παρόμοιο Στην "καρτέλα" του κάθε Plugin θα δεις πόσες εγκαταστάσεις έχει, πόση βαθμολογία από τις αξιολογήσεις του, τελευταία ημερομηνία ενημέρωσης και αν είναι συμβατό με την έκδοση του Wordpress σου. Όλα αυτά είναι πράγματα που θα σε βοηθήσουν να εγκαταστήσεις το καλύτερο plugin για τη δουλειά που θέλεις.
     
    Πως θα εγκαταστήσεις ένα plugin λοιπόν; Πολύ απλά, πατάς το Install Now!
     

     
    Μετά πατάς το "Activate Plugin" και το plugin είναι έτοιμο.
     

     
    Κάποια, όπως το Contact Form χρειάζονται και κάποιες ρυθμίσεις, π.χ. email διευθύνσεις κλπ, θα τα βρεις είτε αριστερά στη μπάρα, ή μέσα στο Settings.
     
    Βήμα 3: Pages
     
    Στο επόμενα βήμα θα δημιουργήσεις τις σελίδες σου, τις ενότητες του website σου δηλαδή. Π.χ.:
    Αρχική (η Front page που λέγαμε νωρίτερα) Υπηρεσίες Προϊόντα Επικοινωνία Πως θα μας βρείτε Blog (εδώ μπαίνουν τα blog posts) Πας λοιπόν στο Pages και επιλέγεις το Add New. Βάζεις τον τίτλο, αλλάζεις το Permalink αν το θέλεις και προσθέτεις το κείμενο και to περιεχόμενο της σελίδας σου.
     

     
    Στο τέλος, πατάς το Publish δεξιά. Πραγματικά πολύ απλό.
     
    Βήμα 4: Menu
     
    Αφού έχεις φτιάξει και τις σελίδες σου, ώρα να φτιάξεις τη δομή του menu σου. Αυτό θα το βρεις μέσα στο Appearence > Menus.
     
    Εκεί μπορείς να φτιάξεις το μενού σου πολύ εύκολα, στο παρακάτω gif δείχνω μερικές επιλογές. 
     

     
    Βήμα 5: Theme
     
    Επόμενο πολύ σημαντικό βήμα είναι του theme, δηλαδή του design που θα έχει το site σου. Επίσης και εδώ οι επιλογές είναι απεριόριστες και σίγουρα θα βρεις κάτι που θα ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που θέλεις να φτιάξεις. 
     
    Η διαδικασία αυτή είναι πολύ απλή. Θα πας στο Appearance και θα πας στο Themes. Εκεί θα δεις τα Featured και Popular themes όπου θα σε βοηθήσουν να βρεις το κατάλληλο για σένα. Επίσης, μπορείς να δεις τα ίδια δείγματα και εδώ.
     

     
    Επιλέγεις ένα theme που σου αρέσει και πατάς το Details & Preview. Αυτό θα σου ανοίξει ένα generic preview, όπου μπορείς να δεις πως συμπεριφέρεται το theme και πως μοιάζει στο περίπου.
     

     
    Αν σου αρέσει, πατάς το Install. Μετά το Install, μπορείς να κάνεις το Live Preview. Αυτό θα το βάλει πάνω στο site σου και θα το δεις σαν τελικό design. Μη το φοβηθείς, κάνε install και preview όσα θέλεις, δεν σου "χαλάει" κάτι και μπορείς να σβήσεις όσα δεν θέλεις μετά πολύ εύκολα.
     

     
    Στο preview μπορείς να αξιοποιήσεις πλέον όσα έφτιαξες νωρίτερα και το site σου επιτέλους παίρνει μορφή!
     
    Βάζεις το menu, τις σελίδες που δημιούργησες, μπορείς να βάλεις το λογότυπό σου και το σλόγκαν σου. 
     
    Όταν είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, πατάς το Save και τελείωσες! 
     
    Το website σου είναι πλέον έτοιμο, μπορείς να το δοκιμάσεις όσο θέλεις, να πλοηγηθείς στις σελίδες σου και να δεις αν θέλεις να προσθέσεις κάτι. 
     
    Bonus tips
     
    Φρόντισε ώστε να δείξεις αμέσως αυτό που θέλεις. Ξεκάθαρα, δηλαδή, αν είσαι ηλεκτρολόγος, κάτω από το λογότυπό σου να λέει "Ηλεκτρολογικές εργασίες και υπηρεσίες" για παράδειγμα. 
     
    Επίσης να δημιουργήσεις τα κατάλληλα "Call to actions". Αν αποσκοπείς να σε πάρουν τηλέφωνο, βάλε σε εμφανές σημείο ένα κουμπί που να γράφει π.χ. "Καλέστε με στο 6912-345678"
     
    Έλεγξε ότι το site σου είναι responsive, ότι προσαρμόζεται αυτόματα δηλαδή σε οθόνες κινητών κλπ. Αυτό μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα με τον Firefox, πας στο μενού και επιλέγεις Developer > Responsive Design View. Αν το theme σου δεν είναι responsive, μπορείς να βάλεις το WPtouch Mobile Plugin και να λύσεις το πρόβλημά σου αμέσως. 
     

     
    Keep it plain and simple και πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις μια χαρά! Στην τελική, μόλις το έφτιαξες, θα το εμπλουτίσεις μόλις αποκτήσεις λίγη εμπειρία παραπάνω. 
     
    Αν έχεις κάποια απορία, ή θέλεις να μοιραστείς τη δημιουργία σου μαζί μας, γράψε την στα σχόλια παρακάτω, θα χαρώ να βοηθήσω όσο μπορώ.
     
    Καλή επιτυχία  
  3. jpavly
    Σίγουρα το backup των δεδομένων μας είναι κάτι απαραίτητο. Πόσο μάλλον στις ημέρες μας, όπου το κάθε ransomware απειλεί τις αγαπημένες σας φωτογραφίες, τα έγγραφα της δουλειά σας κλπ.
     
    Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 5 προτάσεις δωρεάν Backup Software ώστε να προστατεύσουμε τα αρχεία μας. 
     
    Πριν προχωρήσω όμως σε συγκεκριμένα software και ρυθμίσεις, να αναφέρω ότι το σωστό backup είναι το offline backup.
    Δηλαδή, δεν έχει νόημα να έχω backup τις φωτογραφίες σε ένα εξωτερικό δίσκο που είναι συνέχεια online. Ούτε σε ένα NAS που είναι συνεχώς προσβάσιμο.
    Γιατί; Γιατί πολύ απλά, αν κρυπτογραφηθούν τα αρχεία μου, θα κρυπτογραφηθεί και το backup επίσης!
     
    Επίσης είναι κάτι που πρέπει να προγραμματίζεται, π.χ. κάθε Κυριακή ή κάτι τέτοιο. Φυσικά, δεν κάνουμε πλέον κάθε φορά full backups, αλλά κάνουμε ένα full και πάνω σε αυτό κάνουμε incremental/differential backups, δηλαδή στην αρχή παίρνουμε τα πάντα και μετά συμπληρώνουμε μόνο τα νέα ή αλλαγμένα αρχεία. Αυτή η τεχνική μας επιτρέπει να έχουμε πλήρες backup με λιγότερο χώρο, αλλά και μία ιστορικότητα.
     
    Ξεκινάμε λοιπόν με τις προτάσεις των software! 
     
    EaseUS Backup Free
    Θα το βρείτε εδώ: http://www.easeus.com/backup-software/tb-free.html
     
    Το EaseUS το χρησιμοποιώ μερικά χρόνια και γενικά είναι αυτό που λέμε "κάνει όλη τη δουλειά και την κάνει εύκολα". 
     

     
    Θα επιλέξουμε File Backup και θα ορίσουμε ποια αρχεία θέλουμε να κάνουμε backup, καθώς και τις επιλογές του Job. 
     

     
    Πατώντας τις επιλογές του Schedule, Backup Options και Image-reserve strategy θα επιλέξουμε: το πρόγραμμα (π.χ. μηνιαίο κλπ), την κρυπτογράφηση και τη συμπίεση και τέλος την πολιτική διαγραφής παλιών images για να γλιτώσουμε χώρο. 
     
    Τι μου άρεσε: 
    Το φιλικό και εύχρηστο interface. Οι δυνατότητες full system backup/restore και clone. Οι επιλογές network/load throttling. Οι δυνατότητες image-reserve (retention). Η δυνατότητα για αποθήκευση των backups σε cloud services.
     
    AOMEI Backupper
    Θα το βρείτε εδώ: http://www.backup-utility.com/free-backup-software.html
     
    Ένα επίσης γνωστό software, το interface του είναι κατανοητό και έχει πολλές δυνατότητες.
     

     
    Ομοίως, θα πάμε στο Backup και θα επιλέξουμε File Backup. Το interface εδώ δεν βοηθά και πολύ στην επιλογή των αρχείων και ειδικά αν θέλουμε να απο-επιλέξουμε κάποιον φάκελο, π.χ. θέλω το My Documents αλλά θέλω να μην πάρω backup ένα φάκελο εκεί μέσα, αυτό θα γίνει μέσω file/folder filters. 
     

     
    Τι μου άρεσε: 
    Η δυνατότητα VSS, χρήσιμο σε πιο "επαγγελματικό" περιβάλλον. Η δυνατότητα File Sync μεταξύ φακέλων/συσκευών. Το full system/clone feature. 
     
    ASCOMP BackupMaker
    Θα το βρείτε εδώ: http://www.backupmaker.com/
     
    Το BackupMaker είναι ένα πρόγραμμα που έχει την εξής ιδιαιτερότητα: έχει πολλά options που συνήθως συνοδεύουν επαγγελματικά προγράμματα, όπως την εκτέλεση batches πριν/μετά το backup και την μεταφορά σε FTP server. Το γραφικό του περιβάλλον είναι πιο δύσχρηστο από τα άλλα, πιστεύω είναι επιλογή για πιο έμπειρους χρήστες.
     

     
    Επιλέγοντας το Backup και μετά ακολουθώντας τον πολύ αναλυτικό Wizard φτιάχνουμε το backup job στα μέτρα μας.
     

     
    Τι μου άρεσε:
    Η δυνατότητα backup με αποθήκευση σε FTP server. Τα συνεχή incrementals μέχρι και λίγα λεπτά μεταξύ τους. Η δυνατότητα αποστολής mails για τα tasks μέσω SMTP.
     
    FBackup
    Θα το βρείτε εδώ: http://www.fbackup.com/quick-download.php
     
    Το Fbackup έχει την μορφή "κονσόλας" και είναι αρκετά τακτοποιημένο. Θυμίζει MS Office και είναι πολύ εύχρηστο ακόμα και στο Advanced Mode. Ωστόσο, στην free του μορφή δεν κάνει incremental/differential, παρά μόνο Full Backup!
     

     
    Τι μου άρεσε: 
    Η δυνατότητα εγγραφής στο Google Drive. Η ευκολία της κονσόλας.
     
    QILING Disk Master Free
    Θα το βρείτε εδώ: http://www.idiskhome.com/main/product_free.shtml
     
    Ένα ενδιαφέρον, πιο νέο, πρόγραμμα με επιλογές που τις βρίσκουμε σε άλλα που έχουν πολλά παραπάνω χρόνια στο χώρο με αρκετές επιρροές από τον ανταγωνισμό. Έχει αρκετά καλό interface, αν και έχω παρατηρήσει κάποια μικρά κολλήματα και δυσκολίες του GUI. 
     

     
    Επιλέγοντας το File Backup και ακολουθώντας τις οδηγίες φτιάχνουμε ομοίως ένα backup job. 
     

     
    Τι μου άρεσε: 
    Το απλό και λιτό interface. Έκανε το ίδιο backup με τα άλλα σε λιγότερο χρόνο. Η δυνατότητα δημιουργίας Ramdisk! Woot!
     
    Αυτά λοιπόν είναι 5 δωρεάν Backup Software που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για την προστασία των αρχείων σας από διαγραφή ή άλλη ζημιά! Αν έχετε επιπλέον προτάσεις ή ερωτήσεις, μπορείτε να τις αναφέρετε στα σχόλια παρακάτω!
     
     
  4. jpavly
    Τα PC μας έχουν τη θέση τους στη ζωή μας, αλλά στην ουσία η θέση που έχουν είναι να εξυπηρετούν τα δεδομένα μας. Τα δεδομένα μας είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε στους υπολογιστές μας και η καταστροφή τους συνήθως είναι μη αναστρέψιμη. Έτσι, καλούμαστε να προστατεύουμε αυτά τα δεδομένα μέσω αντιγράφων ασφαλείας.
     
    Πρόσφατα είδαμε το EaseUS Todo Backup Free στο άρθρο 5 δωρεάν backup software για την προστασία των δεδομένων μας.
     
    Θα δούμε λοιπόν την πλήρη Home λύση της εταιρίας, το EaseUS Todo Backup Home. 
     
    Όπως και το Free, το Home edition κάνει τα πάντα και τα κάνει πολύ καλά. Το Home ωστόσο έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα μπροστά στο δωρεάν πρόγραμμα. Γενικά οι ιδιότητες του EaseUS Todo Backup Home είναι:
    Μεγαλύτερη ταχύτητα backup & restore Backup & recovery αρχείων/δίσκου/partition ή συστήματος Full/incremental/differential και προγραμματισμένα backups Disk clone, μεταφορά λειτουργικού συστήματος σε άλλο δίσκο SSD/HDD Μεταφορά συστήματος σε PC με άλλο hardware Ενημερώσεις μέσω email Backup & Recovery για Outlook Συμπίεση και κρυπτογράφηση των images Backup σε δίσκο, εξωτερικές συσκευές, NAS, UNC paths, cloud services Offsite copy μέσω FTP Υποστήριξη MBR & GPT, hardware RAID, UEFI boot, WinPE bootable disk, NAS  
    Δυνατότητες Backup
     

     
    Το EaseUS Todo Backup Home έχει πολύ απλό και εύχρηστο interface. Στο επάνω μενού θα επιλέξουμε πολύ εύκολα τι είδους Backup θέλουμε να κάνουμε. Οι επιλογές μας είναι:
    Disk/Partition Backup, όπου θα πάρουμε ένα ολόκληρο image του δίσκου που θα επιλέξουμε File Backup, όπου επιλέγουμε εμείς ποιους φακέλους/αρχεία θέλουμε System Backup, το Todo Backup Home θα επιλέξει μόνο του τα απαραίτητα partitions ώστε να μπορεί να επαναφέρει το σύστημά μας Smart Backup, πολύ χρήσιμο για αρχεία με συχνές αλλαγές, τα οποία θα αντιγράφονται κάθε μισή ώρα εφόσον έχει υπάρξει αλλαγή Mail Backup, όπου επιλέγουμε σε ποια mail accounts στο Outlook θέλουμε να διατηρούνται αντίγραφα  Clone, όπου θα μεταφέρουμε όλα τα δεδομένα από τον παλιό στο νέο μας δίσκο με τη δυνατότητα για SSD optimization Ας δούμε λοιπόν ένα τυπικό εβδομαδιαίο backup, πως στήνεται και τι μπορεί να κάνει το EaseUS Todo Backup Home για εμάς.
     
    Ξεκινάμε επιλέγοντας ένα είδος backup, στο παράδειγμά μας θέλουμε να πάρουμε backup το My Documents folder όπου αποθηκεύονται τα σημαντικά αρχεία οπότε θα επιλέξουμε το File Backup. 
     

     
    Στο πρώτο βήμα, επιλέγουμε τους φακέλους που θέλουμε να παίρνουμε backup. Έχουμε τη δυνατότητα να αποεπιλέξουμε ένα φάκελο, όπως έχουμε κάνει στο Virtual Machines, καθώς εκεί υπάρχουν αρχεία που δεν μας ενδιαφέρει να αντιγράψουμε.
     

     
    Στη συνέχεια, θα επιλέξουμε το Destination, όπου μπορούμε να αλλάξουμε το default path και να προσθέσουμε κάποιο άλλο location, όπως ένα εξωτερικό δίσκο, ένα NAS, κάποιο network location ή και την πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή του Cloud storage service. Στα Cloud services υποστηρίζονται Dropbox, Google Drive, OneDrive.
     

     
    Μετά θα πατήσουμε το Schedule, ώστε να ρυθμίσουμε τη συχνότητα των backups. Θέλουμε εβδομαδιαία και να είναι κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 10:00. Φυσικά αν ο υπολογιστής μας είναι κλειστός εκείνη την ώρα, το backup μας θα ξεκινήσει μόλις ανοίξει εφόσον έχουμε επιλεγμένη τη δυνατότητα "Run missed backup at system startup if computer is shutdown". 
     
    Σε αυτό το σημείο έχουμε κι άλλες επιλογές φυσικά, όπως τα ημερήσια, μηνιαία και event-based backups, όπου μπορούμε π.χ. να ορίσουμε να γίνεται backup στο άνοιγμα ή κλείσιμο του PC. 
     
    Επίσης θα επιλέξουμε αν θέλουμε Full, Incremental ή Differencial backup. Θα πατήσουμε Save και μετά πάμε στο Backup Options.
     

     
    Εδώ έχουμε πολλές επιλογές:
    Space: επιλέγουμε αν θέλουμε συμπίεση (προτείνουμε πάντα το Normal) και κόψιμο των αρχείων για CD/DVD π.χ.  Encryption: επιλέγουμε password κρυπτογράφησης, η οποία είναι AES-256 Performance: επιλέγουμε πόσο Ι/Ο και πόσο δίκτυο θα απασχολεί το backup job Email notification: ρυθμίζουμε SMTP και τι είδους emails θα λαμβάνουμε (επιτυχία, αποτυχία) Custom Commands: τρέχουμε εντολές πριν και μετά το backup αν χρειάζεται (π.χ. service start/stop σε κάποια database) Offsite Copy: μεταφορά των images σε κάποιον FTP server, χρήσιμο για μικρά DR plans File Exclusion: εξαίρεση άχρηστων αρχείων από το backup
     
    Προχωράμε στο 3ο βήμα, το Image Reserve Strategy. Εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε την διαγραφή των παλιών images, ώστε να γλιτώνουμε χώρο και να μην γεμίζει ο backup δίσκος μας. Θέλει προσοχή εδώ, ώστε να μην ρυθμίσουμε να διαγραφεί κάποιο αρχείο που θα καταστήσει το backup μας άχρηστο. Π.χ. ένα incremental/differential δεν μπορεί να ανακτηθεί χωρίς το full, ένα incremental δεν μπορεί να ανακτηθεί αν χαλάσει το image chain κλπ. Αν χρειάζεστε βοήθεια εδώ, γράψτε μας κάτω στα σχόλια και θα σας βοηθήσουμε.
     
    Έχοντας λοιπόν τελειώσει με το κομμάτι του Backup job και αφού έχει ήδη γίνει η λήψη του backup, έχουμε τις δυνατότητες για recovery, επανάληψη και φυσικά αλλαγής των options του backup.
     
    Δυνατότητες Restore
     
    Ας δούμε τώρα τι γίνεται με τις επιλογές για restoration του backup. Το EaseUS Todo Backup Home έχει πολύ καλές δυνατότητες στο restoration, είτε πρόκειται για File backups είτε για Partition/System:
    File/Folder Mailbox/Mail Partition/System Μεταφορά σε νέο Hardware
     
    Αν θέλουμε να κάνουμε επαναφορά το File Backup που δημιουργήσαμε, θα πατήσουμε το πράσινο κουμπί "Recovery" στο backup job που έχουμε φτιάξει. Αυτό θα μας οδηγήσει στο παράθυρο File Recovery όπου μπορούμε να κάνουμε τα εξής:
    Επιλέγουμε αρχεία ή φακέλους από το backup που θέλουμε να επαναφέρουμε Επιλέγουμε τύπους αρχείων, π.χ. μόνο φωτογραφίες ή έγγραφα Αναζητούμε στο backup για συγκεκριμένα αρχεία με το όνομά τους Επιλέγουμε ποιας ημερομηνίας backup να επαναφέρουμε Επιλέγουμε αν θέλουμε να τα αρχεία να ανακτηθούν στην αρχική τους θέση και αν θέλουμε να αντικαταστήσουν αυτά που ήδη υπάρχουν εκεί Εναλλακτικά, μπορούμε να επαναφέρουμε τα αρχεία σε κάποιο άλλο φάκελο

     
    Πολύ εύκολα λοιπόν, έχουμε επαναφέρει τα αρχεία μας όπως ακριβώς ήταν πριν. 
     

     
    Αντίστοιχη δυνατότητα είναι και η επαναφορά από Mail Backup του Outlook, όπου μπορούμε να φτάσουμε σε επίπεδο επαναφοράς και ενός email. 
     

     
    Οι δυνατότητες όμως δεν σταματάνε εκεί, αν πατήσουμε το κουμπί Tools θα δούμε και άλλες, πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες:
    Check Image, μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε ότι τα images που έχουμε λειτουργούν σωστά και δεν έχουν υποστεί κάποιο corruption Create Emergency Disk, δημιουργία ενός ISO για την περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε full system restore Wipe Data, για ασφαλή καταστροφή δεδομένων iSCSI Initiator, για σύνδεση και διαμόρφωση iSCSI δίσκων Enable PreOS, ένα boot menu που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε Clone και Recovery πριν μπούμε στα Windows Mount/Unmount, η δυνατότητα να φορτώσουμε κάποιο backup image σαν εικονικό δίσκο και να δούμε απευθείας τα αρχεία μας  

     
    Συγκεκριμένα για το PreOS και το Emergency Disk να σημειώσουμε ότι έχουν 2 περιβάλλοντα: 
    Linux: όπου περιέχει μόνο Clone και Restoration WinPE: όπου έχει και τη δυνατότητα Backup, driver και network options και είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει η δυνατότητα System Transfer. 
     
    Το Emergency Disk μπορεί να δημιουργηθεί σαν ISO για CD/DVD, είτε να δημιουργηθεί απευθείας σε bootable USB stick.
     
    Επίλογος και Giveaway!
     
    Σε αυτό το σημείο τελειώνει η παρουσίαση του EaseUS Todo Backup Home, ένα πραγματικά πλήρες backup software για κάθε PC! 
     
    To EaseUS Todo Backup Home θα το βρείτε εδώ: http://www.easeus.com/backup-software/tb-home.html στην αρχική τιμή των 29$ και διαθέτει trial 30 ημερών με πλήρη δικαιώματα. 
     
    Φυσικά έχουμε μία έκπληξη για εσάς, η EaseUS ξεκινάει από αύριο ένα μεγάλο καλοκαιρινό Giveaway! 
     
    Κάθε μέρα η EaseUS θα δίνει 100άδες άδειες από πολύ καλό, premium software! 
     
    Συγκεκριμένα μπορείτε να κερδίσετε τα παρακάτω:
    Δευτέρα 27 Ιουνίου - EaseUS Partition Master Pro 400 άδειες (αξίας $39.95)
    Τρίτη 28 Ιουνίου - EaseUS Todo Backup Workstation 400 άδειες (αξίας $39)
    Τετάρτη 29 Ιουνίου - FlipHTML5 - Απεριόριστες άδειες (αξίας $74.75)
    Πέμπτη 30 Ιουνίου - EaseUS Todo PC Trans Pro 400 άδειες (αξίας $49.95)
     
    Η σελίδα του μεγάλου καλοκαιρινού giveaway είναι εδώ:
    http://www.easeus.com/campaign/summer-campaign.html
     
    Μην ξεχάσετε να επισκέπτεστε το παραπάνω link κάθε μέρα για να κερδίσετε τις άδειες! Καλή επιτυχία!
  5. jpavly
    Μία "μοδάτη" απειλή για όλους, οικιακούς χρήστες, ή εταιρικούς.
     
    Τα Ransomware μας απασχολούν εδώ και καιρό και θα συνεχίσουν να το κάνουν, αφού πλέον ο κάθε "χάκερ" έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει χρήματα από τα θύματά του.
     
    Τι γίνεται με τα ransomwares λοιπόν; Πως λειτουργούν; Πως προστατευόμαστε;
     
    Τι είναι τα ransomware και γιατί γίνεται χαμός με δαύτα;
     
    Ransomware είναι ένα μικρό malware το οποίο έχει ένα και μοναδικό σκοπό: να κρυπτογραφήσει με ένα ή και παραπάνω κλειδιά τα αρχεία μας. Μετά την κρυπτογράφηση των αρχείων, επόμενη αποστολή είναι να μείνει πίσω ένα μήνυμα, που μας ενημερώνει ότι αν θέλουμε πίσω τα αρχεία μας πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες: να επικοινωνήσουμε με συγκεκριμένο τρόπο και να πληρώσουμε ένα ορισμένο αντίτιμο, ώστε να λάβουμε ένα script που θα μας επιστρέψει τα αρχεία. 
     
    Θυμίζει κατάσταση ομηρίας, για αυτό και ονομάζονται "Ransomware". 
     

     
    Οι αμοιβές μπορεί να είναι από 50€ έως και μερικές χιλιάδες ευρώ, ή μερικά bitcoins, ανάλογα που θα πέσει κανείς. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει τόση αφιέρωση από κυβερνοεγκληματίες γύρω από τα ransomware, καθώς καταφέρνουν να αποσπάσουν αξιοζήλευτα ποσά με λίγα θύματα.
     
    Πως λειτουργούν τα ransomware;
     
    Λόγω της απλής σχετικά λογικής τους, κάθε μέρα κυκλοφορούν εκατοντάδες revisions, αλλά υπάρχουν πολλοί κοινοί παράγοντες. Ο βασικότερος είναι ο τρόπος εξάπλωσης και αυτός είναι μέσω email attachments. Emails με δήθεν τιμολόγια, αποδείξεις, φόρμες κλπ. Αυτός είναι κυρίως και ο λόγος για τον οποίο την πατάνε συνήθως εταιρικοί χρήστες. 
     
    Τα emails αυτά συνήθως διαθέτουν ένα dropper, δηλαδή ένα φαινομενικά αθώο software (για το antivirus μας) το οποίο έχει ως αποστολή να φέρει και να εκτελέσει το ransomware. Αν τα καταφέρει, αρχίζει η κρυπτογράφηση. 
     
    Η κρυπτογράφηση ποικίλει, έχουμε δει κρυπτογραφήσεις χαμηλού επιπέδου που έσπασαν πολύ γρήγορα, αλλά στην πλειοψηφία τους τα ransomware χρησιμοποιούν ιδιαίτερες τεχνικές όπως cloud stored keys, encrypted code, υψηλά επίπεδα κρυπτογράφησης RSA-2048 κλπ. 
     
    Τα ransomware έχουν την τάση να ψάχνουν αρχεία, όπως documents, images, αλλά έχουμε δει και περιπτώσεις κρυπτογράφησης μέχρι και βάσεων δεδομένων! Αρχικά τα ransomware θα κρυπτογραφήσουν τοπικά αρχεία, αλλά θα προχωρήσουν και σε mapped drives, δικτυακούς φακέλους που έχουμε "καρφώσει" στο μηχάνημά μας. Αυτό είναι κάτι που τα καθιστά πονοκέφαλο για πολλά τμήματα IT, καθώς προσβάλλονται άμεσα κοινόχρηστα αρχεία σε File Servers.
     
    Ένα άλλο ιδιαίτερο χάρισμα είναι ότι έχουν την τάση να αυτοδιαγράφονται μετά το πέρας των εργασιών έτσι ώστε να μην μείνουν υπολείμματα πίσω που θα οδηγήσουν στην ταχύτερη "σύλληψη" τους.
     
    Πως προστατευόμαστε από αυτά;
     
    Βασικές αρχές προστασίας αρχείων:
    Ένα καλό, αξιόπιστο antivirus, το οποίο όμως θα είναι ενημερωμένο και ελεγμένο ότι δουλεύει σωστά. Κοινή λογική στο τι ανοίγουμε και πως. Αν δεν περιμένουμε κάποιο "τιμολόγιο" ας είμαστε υποψιασμένοι. Αφαίρεση map drives "γιατί έτσι μας βολεύει", π.χ. το C$ στον κεντρικό μας File Server. Backup.  Backup ξανά, σε εξωτερική συσκευή η οποία όμως δεν είναι συνέχεια συνδεδεμένη στο σύστημα. Ειδάλλως κινδυνεύει να κρυπτογραφηθεί και το περιεχόμενό της. Σχετικά με το 5, συνηθίζω το εξής. Έχω το εβδομαδιαίο incremental backup μου και τον εξωτερικό μου δίσκο στο σύστημα, αλλά ο διακόπτης του είναι πάντα κλειστός. Μόλις το backup software μου αποτύχει να γράψει στο κλειστό δίσκο, με ενημερώνει. Ανοίγω το δίσκο και μόλις τελειώσει το backup, τον κλείνω πάλι. Απλή διαδικασία, αλλά μπορεί να σώσει τα πολύτιμα αρχεία μας.
     
    Σε περίπτωση που χάσετε αρχεία από μία τέτοια επίθεση, δοκιμάστε να τα κάνετε undelete, π.χ. με το Recuva. Ένα deep scan μπορεί να αποκαλύψει αρχεία. Ο λόγος είναι γιατί κάποια ransomware αντιγράφουν τα original αρχεία (για να ξεφύγουν από monitoring σε αυτά), κρυπτογραφούν τα αντίγραφα και στη συνέχεια διαγράφουν τα original αρχεία. Δεν είναι λύση, αλλά δεν χάνετε και τίποτα να το δοκιμάσετε.
     
    Εργαλεία αποκρυπτογράφησης κυκλοφορούν για διάφορα revisions, κυρίως για αυτά που δεν είναι πολύ ισχυρά, ή κάπως βρέθηκε το που αποθηκεύεται το κλειδί τους.
  6. jpavly
    Το CryptXXX ransomware έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει dump τα passwords και να υποκλέπτει πληροφορίες. Το νέο module του CryptXXX ονομάστηκε StillerX και εμφανίστηκε στην έκδοση 3.100 και ανιχνεύτηκε πρώτα στις 26 Μαΐου. 
     
    Η ανάλυση της νέας έκδοσης του CryptXXX δείχνει ότι έχει πολλά features, αλλά το StillerX το κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το StillerX λειτουργεί σαν ένας κλασσικός password dumper, μία τεχνική είναι γνωστή και σαν infostealing. Αυτά τα malware είναι σχεδιασμένα ώστε να επιτίθενται σε εσωτερικές databases αρκετών προγραμμάτων, να εξάγουν passwords (κρυπτογραφημένα ή όχι) και να τα στέλνουν σε έναν online server.
     
    Το StillerX έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει στοιχεία από διάφορων ειδών applications, όπως browsers, download managers, email clients, FTP clients, Instant Messengers, εφαρμογές Poker, proxy clients και VPNs, καθώς και passwords αποθηκευμένα στην WNetEnum cache ή του Microsoft Credential Manager.
     

     
    Αν κάποιος προσβληθεί από CryptXXX ransomware, μπορεί να ελέγξει για την ύπαρξη των "stiller.dll", "stillerx.dll" και "stillerzzz.dll" στο σύστημά του για να διαπιστώσει αν συνοδεύεται από το StillerX module. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά πρέπει να γίνει άμεσα αλλαγή σε όλα τα passwords.
     
    Η ανάλυση του StillerX ανέδειξε ότι υπάρχουν στοιχεία standalone λειτουργίας του,  που σημαίνει ότι ίσως στο μέλλον το δούμε να λειτουργεί ως αυτόνομο malware. Η νεότερη έκδοση επίσης περιλαμβάνει τη δυνατότητα αναζήτησης network drives και ακυρώνει τα decryption tools που είχαν εκδοθεί για τις προηγούμενες εκδόσεις του.
     
    Προσωπικά πάντα προτείνω τη χρήση διαφορετικών, περίπλοκων passwords για κάθε login και να μην δίνουμε ποτέ σε browsers την δυνατότητα να τα αποθηκεύουν.
    Παράδειγμα κακού password: 19121985 Παράδειγμα καλού password: 34NeBllq!Z8p  
    Επειδή φυσικά κανείς μας δεν μπορεί να τα θυμάται όλα απ'έξω, προτείνω κάποιον καλό password manager, όπως το Lastpass. Το δοκίμασα πριν λίγα χρόνια και το χρησιμοποιώ από τότε. Τα password managers κάνουν generate random, δυνατά passwords όπως το παραπάνω, τα κρυπτογραφούν, τα συμπληρώνουν στα sites που μπαίνουμε. 
     
    Επί της ευκαιρίας λοιπόν, το theLAB.gr σε συνεργασία με το Lastpass διοργανώνει κλήρωση για 5 Premium Lastpass accounts!
     
    Για να μπείτε στην κλήρωση, κάντε ένα σχόλιο στο Facebook post μας, αναφέροντας λέγοντας μας γιατί θέλετε ή έχετε το Lastpass password manager στο PC / Mobile σας:
     
     
    Πηγή
  7. jpavly
    Στο δεύτερο τμήμα του οδηγού θα δούμε την εγκατάσταση του Wordpress ωστε να προχωρήσεις μετά στην δημιουργία του website σου.
     
    Στο πρώτο τμήμα του οδηγού είδαμε πως γίνεται η κατοχύρωση ενός domain name, η επιλογή hosting, καθώς και πως ενώνονται αυτά τα δύο.
     
    Σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις ένα CMS, δηλαδή ένα Content Management Software, το οποίο θα σε βοηθήσει να κάνεις αλλαγές στις σελίδες σου, με εύκολο τρόπο και χωρίς να ασχοληθείς ποτέ με κώδικα. Η κορυφαία επιλογή για αρχάριους (και όχι μόνο) είναι το Wordpress, λόγω της απλότητάς του, αλλά και της τεράστιας βάσης του με plugins και themes.
     
    1. Λήψη/Ανέβασμα εγκατάστασης Wordpress

    Πρώτα λοιπόν, κατεβάζεις το Wordpress από εδώ: https://wordpress.org/download/
    Υπάρχει και στα Ελληνικά, με Ελληνικό admin πάνελ, εδώ: https://el.wordpress.org/
     
    Αφού κατεβάσεις το .zip με το τελευταίο wordpress, θα κάνεις είσοδο στο cPanel του server σου και μετά θα πας στο File Manager.
     

     
    Εκεί, θα πλοηγηθείς στο φάκελο public_html και θα επιλέξεις το Upload ώστε να ανεβάσεις το .zip αρχείο. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί, θα πατήσεις το [Go Back to “/home/.../public_html”].
     

     
    Μετά, επιλέγεις το αρχείο που ανέβασες και πατάς το Extract και κάνεις Extract files στο public_html που σου προτείνει. Μόλις ολοκληρωθεί το extraction πατάς το close. 
     

     
    Το extraction δημιουργεί το φάκελο wordpress, αλλά δεν το θέλεις αυτό, γιατί αλλιώς η σελίδα σου θα είναι π.χ. jpavly.gr/wordpress. Οπότε θα κάνεις διπλό κλικ στο εικονίδιο του φακέλου και θα μπεις στο φάκελο "wordpress". 
     

     
    Εκεί πατάς το Select All και όπως είναι τα επιλεγμένα αρχεία, τα πιάνεις και τα κάνεις drag & drop αριστερά στο public_html.
     

     
    Τώρα το site σου θα απαντάει στο root φάκελο, π.χ. jpavly.gr!
     
    2. Δημιουργία MySQL βάσης
     
    Επιστρέφουμε στο cPanel για να δημιουργήσουμε την MySQL βάση για να λειτουργήσει το Wordpress. Για αυτό το λόγο θα χρησιμοποιήσουμε το MySQL Database Wizard.
     

     
    Στο πρώτο βήμα δίνεις το όνομα της βάση, π.χ. jpavly_db. Σημειώνεις αυτό το όνομα.
     

     
    Στο δεύτερο βήμα δίνεις το όνομα του db user, π.χ. jpavly_root. Σημειώνεις το όνομα και το Password που θα δώσεις. Εννοείται ότι προσέχεις ώστε να είναι ισχυρό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κουμπί Generate password που υπάρχει ακριβώς δίπλα.
     

     
    Στο τρίτο βήμα δίνεις All Privileges στον χρήστη που έφτιαξες και ολοκληρώνεται και αυτό το βήμα.
     

     
    3. Εγκατάσταση Wordpress
     
    Τώρα έχεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσεις την εγκατάσταση του Wordpress. Το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να μπεις στο URL σου, π.χ. www.jpavly.gr
     
    Η εγκατάσταση είναι κυριολεκτικά παιχνιδάκι. Ακολουθείς τον Wizard και στο σημείο που σου ζητάει στοιχεία βάσης, βάζεις ότι δημιούργησες πριν:
     

     
    Μετά θα πατήσεις το Submit και τέλος το Run the install.
     
    Στο επόμενο βήμα θα δώσεις το όνομα του site σου, το username που θέλεις να κάνεις είσοδο (μην βάλεις admin ή root), ένα secure password και το email σου.
     

     
    Τέλος, πατάς το Install Wordpress και μετά την ολοκλήρωση κάνεις Login για πρώτη φορά στο Admin Panel σου!
     

     
    Στο επόμενο (και τελικό τμήμα) θα αναλύσουμε το Wordpress και το πως κινείσαι στα πρώτα βήματα! 
  8. jpavly
    Βρήκες νέο αγόρι ή κορίτσι; Κοινοποίηση! Περνάμε υπέροχα στις διακοπες; Κοινοποίηση! Βγήκαμε για φαγητό; Κοινοποίηση! Πήραμε νέο gadgetάκι; Κοινοποίηση! 
     
    Και η ρουτίνα, συνεχίζεται, κοινοποίηση, ξανά και ξανά. Μήπως υπερμοιράζεσαι όμως;

    Αυτή η συμπεριφορά μάλλον είναι συνηθισμένη πλέον στις νεότερες ηλικίες, άλλωστε μεγαλώνουν με ένα smartphone στο χέρι και το internet δεδομένο. Αυτές οι συνήθειες αναγάγουν τη "selfie generation".
     

     
    Από κάποιο σημείο όμως, πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις συνέπειες του διαμοιρασμού των πληροφοριών μας. Πολλά data breaches σε online υπηρεσίες και εταιρίες προήλθαν από έρευνες με βάση τα προφίλ των χρηστών. Χρήστες οι οποίοι είτε με τη θέλησή τους, είτε λόγω άγνοιας έχουν μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες όπως ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς τηλεφώνων, διευθύνσεις, ονόματα κατοικιδίων, πράγματα που όπως καταλαβαίνετε "συχνάζουν" σε passwords.

    Για να μην αναφέρω την ευκολία σε φυσικά προβλήματα, όπως π.χ. πόσο μπορεί να διευκολύνεις κάποιον κακόβουλο που περιμένει, πότε θα λείψεις από το σπίτι σου και πότε θα επιστρέψεις;
     
    Τι μπορούμε να κάνουμε για μειώσουμε τις συνήθειες αυτές και να προφυλαχθούμε καλύτερα;
    Πρώτα απ' όλα, ανασκόπηση στις Ρυθμίσεις Απόρρητου στους λογαριασμούς των social networks σας. Φιλτράρουμε τους φίλους μας, κοντινούς, γνωστούς, συναδέλφους, κλπ. Δεν θα μοιραζόσασταν τις ίδιες πληροφορίες με ένα γνωστό, όπως με ένα πραγματικό φίλο, σωστά; Μην μοιράζεσαι την τοποθεσία σου με όλο τον κόσμο! Απορώ γιατί πρέπει να το εξηγήσω παραπάνω, θα έβγαινες έξω στο μπαλκόνι σου να φωνάξεις δυνατά "ΦΕΥΓΩ!"; Χρειάζεται να ενημερώσεις ότι θα λείπεις σε κάποιο νησί για τις επόμενες δύο εβδομάδες; Καλό είναι να δεις τι έχεις μοιραστεί και στο παρελθόν, ενδεχομένως να πρέπει να διαγράψεις κάποια πράγματα. Κάθε φορά που θέλεις να postάρεις ακόμα μία φωτό, σκέψου, θα την μοιραζόσουν με ένα άγνωστο στο δρόμο; Θα την έδειχνες στους γονείς σου; Σε συναδέλφους; Αν έχεις ενδοιασμούς, μάλλον πρέπει να το σκεφτείς ξανά. Λίγο ακόμη σκέψη, όταν αυτή η φωτό περιλαμβάνει κάποιο ή κάποια παιδιά, ή κάποιο προσωπικό αντικείμενο. Πρόσεξε λίγο παραπάνω που και πως στέλνεις προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς, διευθύνσεις email, τηλέφωνα, ΑΦΜ και άλλα τέτοια. Ειδικά σε δημόσια μέρη, π.χ. sites ερωτήσεων. Χρησιμοποίησε ισχυρά passwords. Συνδυασμοί χαρακτήρων και αριθμών, είναι μία καλή πρακτική. Αν έχεις δυσκολία να τα θυμάσαι, χρησιμοποίησε κάποιον γνωστό password manager, όπως το lastpass.  
    Αν το σκεφτείς, δεν είναι ανάγκη να βλέπει όλος ο κόσμος τι κάνεις, σωστά; Οι περισσότεροι από εμάς, δεν θα βγαίναμε στο δρόμο να πιάνουμε τον κόσμο και να του λέμε "Πάω δουλειά!", "Έφαγα μπέργκερ", "Είμαι τόσο τυχερός που κέρδισα το Χ", σωστά; 
     
    Αν είσαι των σειρών, σου προτείνω να δεις το Mr. Robot, έχει πολλά τέτοια στοιχεία, που θα σε βάλουν σε σκέψη. Αν είσαι των games, παίξε το Watchdog. Εκτιμώ ότι θα δεις πολλά πράγματα.
     
     
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.