Jump to content

redbighunter

Premium Members
  • Posts

    2.186
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

Posts posted by redbighunter

  1. 16 λεπτά πριν, το μέλος gdp77 έγραψε:

    H μητρική τα σηκώνει...

     

    Το θέμα είναι να μπορεί να παίξει και ο επεξεργαστής με τέτοιους χρονισμούς 1:1

     

    Κατά κανόνα δεν γίνεται χωρίς extreme ρεύματα και ψύξεις

     

    Ναι και οι raptor lake (13th gen) λογικά θα παίζουν στις ίδιες μητρικές των alder lake (12 th gen) και θα έχουν υποστήριξη DDR4

     

     

     

    ΥΓ Εφόσον θα δοθεί 200άρι, συμφωνώ με τα 1000 στην πρόταση του @AKISSS εφόσον οι μνήμες είναι συμβατές με τη μητρική σου.

     

     

    Για τον 7920x δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθεί....αλλά για τους alder lake διαβάζω ότι έχουν sweet spot 3600-4000! 4000+ δεν έχει ουσιαστικό όφελος!

     

    Όσο για τα ρεύματα...οι 3200c14 είναι στο 1.35 (δροσεροτατες σε open case...)......οι 4000c14 στο 1.5....οι 5066c20 στο 1.6!

     

     

  2. 9 λεπτά πριν, το μέλος gdp77 έγραψε:

    Καλύτερη επιλογή timings είναι CL14 εγγυημένα (δηλαδή να το γράφει στα specs ο κατασκευαστής).

     

    Από κει και πέρα, για τα MHz (δεν είναι ακριβώς MHz στις μνήμες, αλλά whatever) βλέπεις μέχρι τι σηκώνει ο επεξεργαστής σου 1:1 (γκούγκλαρε) και ρίξε μια ματιά μέχρι πόσο σηκώνουν οι Alder Lake (που είναι η επόμενη λογική σου αναβάθμιση), εφόσον θέλεις να τις κρατήσεις και στο μέλλον.

     

    Για DDR4 ενδιαφέρεται.

    Θα το κοιτάξω φίλε μου να δω....αλλά για να κυκλοφορούν αυτά τα MHz σε αυτά τα timings με το xmp....λογικά δεν θα τα σηκώνουν οι επεξεργαστές? Πχ στη μητρική που έχω τώρα (gigabyte x299 gaming 9 λέει ότι σηκώνει μέχρι 2666 native και μέχρι 4400+ σε overclock)

     

    Επίσης φημολογείται ότι οι 13ης γενιάς ιντελ θα είναι ddr4/ddr5...

    Just now, το μέλος fatalara έγραψε:

    Παρε τις ιδιες. Τα υπολοιπα ειναι πεταμενα λεφτα. Για αυτην την πλατφορμα.

    Σε δυο τρια χρονια αλλαζεις και τελος.

    50€ είναι η διαφορά 3200c14 με 4000c14 / 5066c20!

  3. 14 λεπτά πριν, το μέλος fatalara έγραψε:

    Καμια απο τις δυο.

    Κατσε οπως εισαι γιατι σε συο χρονακια που θα φτασουν 10κ τα mhz οτι και να παρεις τωρα απλα θα παει στον κουβα.

    Δεν γίνεται να μην πάρω ram φίλε μου! Με 8gb είμαι οριακά....

  4. 25 λεπτά πριν, το μέλος gdp77 έγραψε:

     

    Είναι εξαιρετικά δύσκολο για όποιον επεξεργαστή να παίξει σε αυτές τις "ταχύτητες" DDR4, ήτοι 4000 ή ακόμα και 5000 (τουλάχιστον σε 1:1)

    Μιλάμε για βαρύ OC και πολλές ώρες μικρορυθμίσεων για να πετύχεις σταθερότητα. Ας με διορθώσουν πιο ειδήμονες, αν κάνω λάθος.

     

     

    Πιθανό, αλλά όχι σίγουρο. Νομίζω δεν θα είχαν την ίδια τιμή (που λες) αν μπορούσαν.

    Άρα κατά τη γνώμη σου ποια είναι η καλύτερη επιλογή σε MHz και timings? Βάζοντας όλες τις συχνότητες και τα timings διαθέσιμα...

  5. 42 λεπτά πριν, το μέλος gdp77 έγραψε:

    4000 cl 14 να προτιμήσεις. Ό,τι πλατφόρμα και να πάρεις στο μέλλον, συμβατή με DDR4, δεν νομίζω να μπορεί να παίξει τόσο ψηλά, οπότε έχεις την ευχέρεια να τις χρονίσεις και με μικρότερο latency αν τις παίζεις πιο χαμηλά (με ερωτηματικό αυτό, γιατί CL14 είναι ήδη πολύ χαμηλό latency).

     

    Αυτή η πρόταση γίνεται με το σκεπτικό ότι τα παιχνίδια είναι πιο ευαίσθητα στο latency της μνήμης, παρά στο bandwidth. Βέβαια εξαρτάται και από την πλατφόρμα και από το είδος του παιχνιδιού, αλλά νομίζω ότι 4000 CL 14 είναι προτιμότερο από 5066 CL 20. 

     

    ΥΓ Πολλά λεφτά για μνήμες.... Είσαι σίγουρος ότι οι επιδόσεις που κερδίζεις ανταποκρίνονται στο κόστος που πληρώνεις; 

     

     

    Ο λόγος που λέω για περισσότερα MHz είναι ώστε να είναι πιο συμβατό με νεότερο socket και να μην το κόβει.... και σε αναβάθμιση να μην χρειάζεται να ξαναπάρω ram αφού μου έτυχε να έχω μπουμπούνα ξάδερφο!

    Με το 2*8 3200c14 δεν είχα το παραμικρό θέμα! Δεν ξέρω αν θα κερδίσω κάτι με 4000c14 / 5066c20 αλλά 2*8 3200c14 160€.....2*8 5066c20 200€....2*8 4000c14 200€(σχεδόν καινούργιες)

     

    Υγ...οι 5066c20 δεν θα μπορούν να παίξουν 4000c14???

  6. Καλησπέρα σε όλους!

    Μπορεί κάποιος να βοηθήσει σε επιλογή ddr4?

     

    Μητρική: gigabyte x299 gaming 9

    Cpu:7920x

    gpu: 3080 ti

    Χρήση 70% gaming...30% programming

     

    Πριν είχε 2*8gb gskill 3200c14 trident-z rgb (στο καθάρισμα του pc πήρε το ξαδερφάκι μου το ένα dimm χωρίς να τον δω και το πέταξε στο τζάκι γιατί νόμιζε ότι από το rgb είναι βεγγαλικά και θα κάνει και το τζάκι έτσι 😤😤😤....ναι ξέρω δεν είναι για διαιώνιση του είδους αλλά για πνίξιμο...)

     

    Επομένως ψάχνω kit που να καλυπτει τα ακόλουθα...:

     

    1)2*8gb (δεν έχω χρειαστεί ποτέ παραπάνω κι αν χρειαστεί προσθέτω ξανά 2*8...)

    2)rgb

    3)future proof για αναβάθμιση σε τελευταία πλατφόρμα που να δέχεται ακόμη ddr4!

    Μπορεί να είναι λάθος μου...αλλά βλέπω είτε gskill trident-z rgb 4000c14 ή gskill trident-z rgb 5066c20! Τις βρίσκω και τις 2 σε παραπλήσια τιμή...

     

    Ευχαριστώ!

  7. Καλησπέρα σε όλους! Ανοίγω αυτό το θέμα μήπως γνωρίζει κάποιος και βοηθήσει! Φίλος μου αγόρασε 2 μητρικές btc-x79 όπου αντιμετωπίζει το εξής θέμα! Επεξεργαστής είναι ο e5 2620 v2 ο οποίος είναι 6 πύρινος με hyper threading!

    Η μητρική όμως βλέπει μόνο 2 πυρήνες και χωρίς hyperthreading! Έγινε format χωρίς να αλλάξει κάτι! Δοκιμάστηκε άλλη version των windows 10... αλλά πάλι τίποτα! Δοκιμάστηκε ubuntu χωρίς αποτέλεσμα! Δοκιμάστηκε και άλλος ίδιος επεξεργαστής χωρίς αποτέλεσμα ο οποίος δούλευε κομπλέ σε μητρική asus! Δοκιμάστηκαν και οι δύο μητρικές!

    Τελικά έγινε backup bios και το ανοίξαμε να δούμε τι παίζει! Στις ρυθμίσεις τροποποιήσεις του bios δείχνει να το έχουν ρυθμίσει να βλέπει μόνο 2 πυρήνες χωρίς hyperthreading! Η μητρική αυτή είναι για mining αλλά με μόνο δύο πυρήνες και πέντε κάρτες να τρέχουν πάνω ψιλό σέρνεται με αποτέλεσμα να κολλάει ο miner! Για για να μην γίνει μπέρδεμα μιλάμε ότι το bios ανοίχτηκε με bios editor και όχι να μπούμε απλά στο bios πριν φορτώσει το λειτουργικό! Και ρωτώ είναι ασφαλές να ενεργοποιηθούν και οι υπόλοιποι πυρήνες ή θα μπλοκάρει η μητρική? Η μητρική είναι από AliExpress επομένως δεν υπάρχει εγγύηση! Επισυνάπτω και το bios μήπως και.....

     

    Sorry για το πολύ μεγάλο post σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    AmericanMegatrendsInc.-4.6.5.rar

  8. πριν 1 ώρα, το μέλος p55 έγραψε:

    Αν θες σώνει και καλά να μετατρέπει σε avi,  το HandBrake μετατρέπει μόνο σε MKV και MP4.

    Για να μετατρέψεις σε avi με το HandBrake θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις παλιότερη έκδοση και συγκεκριμένα την έκδοση 0.9.3 από εδώ.

    Σημείωση και στα δυο προγράμματα (format factory και HandBrake) μπορείς να βάλεις περισσότερα από ένα αρχεία δηλαδή 2,3,4,5 κλπ.

     

    Και πάλι φίλε μου και 3-4 αρχεία παράλληλα να βάλω (4 νομίζω είναι το όριο) διαμοιράζει την επεξεργαστική ισχύ των 4 πυρήνων και δεν βάζει 4 πυρήνες σε κάθε αρχείο....

  9. πριν 30 λεπτά, το μέλος GeorgeVasil έγραψε:
    HANDBRAKE.FR

    Download the HandBrake Application or Source Code.

     

    Λογικο να κανει ωρα...

     

    Θα το δοκιμάσω να δω χρόνους....

     

    πριν 4 λεπτά, το μέλος slalom έγραψε:

    Παρε ενα TV box να παιζει τα παντα

    Νοt an option για διάφορους λόγους....

  10. Έχετε να προτείνετε κανένα πρόγραμμα της προκοπής που να εκμεταλλεύεται όλους τους πυρήνες του pc? Έχω το format factory αλλά μέχρι 4 πυρήνες δουλεύει...και κάνει πολύ ώρα για να κάνει τις μετατροπές! Απλά τώρα λόγω καραντίνας οι γονείς μου θέλουν να βλέπουν ταινίες.....τις οποίες εγώ έχω όλες σε mkv μορφή...αλλά η tv τους παίζει μόνο avi....

  11. πριν 5 ώρες, το μέλος Seafalco έγραψε:

    Είδες που η φωτό τα λύνει όλα !

    Το ποτενσιόμετρο που έχεις πάρει είναι 10 στροφών.

    Τα σύμβολά που έχει στο πάλι του σημαίνουν ότι (όπως είναι στη φωτογραφία που βάζεις) :

    A. To αριστερό ποδαράκι είναι το 2 και είναι ο δρομέας δηλαδή αντιστοιχεί με το μεσαίο ποδαράκι του αρχικού ποτενσιόμετρου.

    Β. Το μεσαίο ποδαράκι είναι το ένα 1 και αποτελεί το ένα άκρο της ρυθμιζόμενης αντίστασης και αντιστοιχεί με το αριστερό ποδαράκι του αρχικού.

    Γ. Το δεξιό ποδαράκι είναι το 3 και αποτελεί το άλλο άκρο της ρυθμιζόμενης αντίστασης και αντιστοιχεί με το δεξιό άκρο του αρχικού.

    Δ. Στρίβοντας τον άξονα σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού  ( CW) ο δρομέας -Wiper- απομακρύνεται από το άκρο 1 και πλησιάζει το άκρο 3.

     

    Ashampoo_Snap_Σάββατο, 4 Απριλίου 2020_03h40m27s_001_.jpg

     

    Δες εδώ και ένα video:

     

     Συνεπώς τώρα έχεις όλη την απαραίτητη πληροφορία!

    Καλή συνέχεια ! :) 

    Και αν χρειαστείς κάτι, εδώ είμαστε ! 

    Σε ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια! Λογικά θα κάτσω αύριο που δεν δουλεύω να το φτιάξω και ενημερώνω για αποτελέσματα! ?

    • Like 1
  12. πριν 4 ώρες, το μέλος Seafalco έγραψε:

    Αν έχω καταλάβει καλά η πλακέτα θα πάει κάπου κοντά στην αντλία και το ποτενσιόμετρο θα πάει κάπου βολικά στο πίσω κάλυμμα για να επιτρέπει την ρύθμιση της χωρίς να ανοίγεις το κουτί.

    Αν και λόγους ασφάλειας θα ήταν προτιμότερο να μπει κάπου μέσα στο κουτί για αν αποκλειστεί η τυχαία αλλαγή της ρύθμισής του.

    Αν δεν έχω καταλάβει λάθος, δεν έχει σημασία αν τα ποδαράκια είναι κάθετα στο άξονα ρύθμισης ή παράλληλα.

    Αν το τοποθετήσεις / προσανατολίσεις όπως σου είπα και πάλι θα μπορείς να διακρίνεις το δεξιό ποδαράκι από το μεσαίο και το αριστερό.

    Όπως και να έχει για βάλε μια φωτογραφία ή ένα λινκ του ποτενσιόμετρου που πήρες.

    Εκτός και αν το πρόβλημά σου είναι άλλο και δεν το έχω "πιάσει"

    Πλακέτα και ποτενσιόμετρο θα μπουν μέσα στο κουτί φυσικά! Ποτενσιόμετρο είναι αυτό στη φωτό που παραθέτω..2watt...50k ohm...και για να το τερματίσεις από τη μια μεριά μέχρι την άλλη κάνεις 500 περιστροφές!!!!!

    IMG_20200331_232205.jpg

  13. πριν 3 ώρες, το μέλος Seafalco έγραψε:

    Η αντιστοιχία είναι αυτή που ορίζεται από το πως θα πήγαιναν τα ποδαράκια , αν το ποτενσιόμετρο χώραγε να μπει στην πλακέτα!

    Με το ποτενσιόμετρο τοποθετημένο έτσι ώστε ο άξονάς του να είναι πλησιέστερα σε σένα  και με τα ποδαράκια του προς το πάτωμα και την πλακέτα πάνω στο τραπέζι με το άκρο της που είχε το ποτενσιόμετρο πλησιέστερα σε σένα και  με την πλευρά των εξαρτημάτων προς τα επάνω ( ορατή δηλαδή) :

    1. To αριστερό ποδαράκι του νέου ποτενσιόμετρου συνδέεται με την αριστερή τρύπα

    2. Το μεσαίο ποδαράκι με την μεσαία τρύπα

    3. Και το δεξιό ποδαράκι με την δεξιά τρύπα.

    Πρόσεξε το εξής αν το ποτενσιόμετρο τοποθετηθεί κάπως μακρυά από την πλακέτα (πάνω από 10 πόντους), τα τρία καλωδιάκια που θα χρησιμοποιήσεις για την σύνδεσή του με την πλακέτα καλό είναι να είναι στριμμένα μεταξύ τους και όχι αφημένα χύμα !   Αν βάλεις καλωδιοταινία δεν χρειάζεται στην περίπτωση του κυκλώματος που έχεις να πάρεις κάποιο άλλο μέτρο!

    Καλή συνέχεια !

    Και βάλε και καμιά φωτογραφία από τα έργα σου ! :) 

    Απλά το θέμα είναι ότι το παλιό ποτενσιόμετρο είχε τα πινάκια κάθετα από τον άξονα ρύθμισης ενώ το καινούργιο τα έχει παράλληλα!

  14. πριν 13 ώρες, το μέλος Seafalco έγραψε:

    Τα δύο πιο εσωτερικά ποδαράκια δεν είναι ρυθμιζόμενη αντίσταση (ποτενσιόμετρο) είναι τα άκρα ενός διακόπτη που περιέχεται στο σύνθετο ποτενσιόμετρο της πλακέτας.

    Ο διακόπτης αυτός διακόπτει την τροφοδοσία του  ολοκληρωμένου 555 και το δυκτίωμα φόρτισης του πυκνωτή χρονισμού και έτσι το tsoper σταματάει να δουλεύει και η τάση μηδενίζεται! 

    Το ποτενσιόμετρο συνδέεται στα τρία πιο εξωτερικά (τα πλησιέστερα προς το χείλος της πλακέτας ποδαράκια).

    Εκεί θα συνδέσεις με καλωδιάκια τα τρία άκρα του νέου ποτενσιόμετρου και στα άλλα δύο (τα πιο μέσα) θα συνδέσεις ένα διακόπτη. 

    Στην περίπτωσή σου όμως που την τροφοδοσία της πλακέτας την δίνει το PSU του PC σου, μπορείς αυτά τα δύο ποδαράκια να τα βραχυκυκλώσεις με ένα συρματάκι.

    Έτσι η αντλία θα ξεκινάει με το που τροφοδοτείται το PC  και στη ρύθμιση της τάσης που έχεις ορίσει από το νέο ποτενσιόμετρο!

     

    Ευχαριστώ πολύ! Όμως τα 3 ποδαρακια του ποτενσιόμετρου με ποιο από τα 3 εξωτερικά της πλακέτας αντιστοιχούν ακριβώς?

  15. Στην αρχή έτσι πήγα να κάνω την μετατροπή από mbr σε gpt αλλά όλο κάτι έλειπε...και δεν μου το έκανε σωστά...κι έτσι έκανα format να είμαι σίγουρος! (Το χρειαζόταν να πω την αλήθεια)

     

    Τώρα όσον αφορά τις μετρήσεις....ναι όλα αυτά πάντα είναι υποθετικά....αλλά δεν ξέρω...  έχουμε καλύτερο τρόπο σύγκρισης? Τι προτείνεις?

  16. Λοιπόν επανέρχομαι στο θέμα με εξελίξεις....

    Έγινε προσπάθεια με intel optane 32gb δίσκο ώστε να boostαριστούν οι μηχανικοί δίσκοι....

    Παιδεύτηκα πολύ με τους irst drivers και με τις ρυθμίσεις της μητρικής και το όλο setup!

    Αρχικά έπρεπε το όλο σύστημα να είναι full UEFI...δλδ bios....OS....vga

    Άρα αναγκαστικά έπρεπε να γίνει format ώστε το OS Partition να είναι σε GPT και όχι σε MBR που ήταν, γιατί μόνο το GPT είναι UEFI compatible.

    Μετά έπρεπε να γίνει αλλαγή της vga gtx570 με άλλη κάρτα που το bios της να είναι UEFI κι αυτό

    Έπειτα έπρεπε να δοκιμαστούν και οι 3 υποδοχές m.2 που έχει η μητρική ώστε να υποστηρίζεται το optane αλλά και να δουλεύει αυτόνομα και ο nvme ssd για το OS παράλληλα με τις δοκιμές με τους drivers όλα αυτά!

    Το bios menu της gigabyte δεν βοηθάει και πολύ αλλά κατέληξα στις κατάλληλες ρυθμίσεις...

    Τελικά λύση βρέθηκε και το optane δουλεύει σε secondary drives που δεν έχουν OS...απλά μπορείς να boostάρεις προς το παρόν μόνο έναν secondary no OS δίσκο!!!

     

    Επίσημα η Intel λέει ότι για την πλατφόρμα x299 το optane δουλεύει μόνο για boostαρισμα σε δίσκο με OS και ότι το boostαρισμα σε secondary no OS drives υποστηρίζεται μόνο από τα 3xx chips και πάνω αλλά με τους καινούργιους drivers δεν ισχύει αυτό...ευτυχώς!!!

     

    Για το εν λόγω εγχείρημα τελικά δεν χρειάζονται οι irst drivers αλλά το έτοιμο intel optane πρόγραμμα παρότι στο bios επιλέγεις IRST mode αντί για AHCI!!!!

     

    Μόλις έχω χρόνο πάλι θέλω να δοκιμάσω:

    1) αν προσθέσω άλλον έναν optane...αν θα υπάρχει η δυνατότητα να boostαριστεί κι άλλος δίσκος....

    2)αν γίνετε raid-0 με optane δισκους….ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο δίσκο...

     

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ το φίλο jax7480 για τη συνδρομή του και τη βοήθεια του σε όλο αυτό!!! Μόνο τα καλύτερα έχω να πω!!!

     

    Παραθέτω image με τις μετρήσεις σε Toshiba p300 3tb με και χωρίς optane!

     

    149106177_Screenshot(2).thumb.png.1e3eb2e41b9ebd10a1a87904f4c6e37d.png

    • Like 3
  17. πριν 8 ώρες, το μέλος Nick74 έγραψε:

     

     

    ok, χθες βραδυ επαιξα λιγο πανω σε μια breadboard με το κυκλωματακι ετσι οπως αυτο της φωτο με ακριβως ιδιες τιμες υλικων (εκτος του μοσφετ που εβαλα ενα οτι βρηκα μπροστα μου αλλα αυτο δε παιζει ρολο ειναι μονο για την ισχυ).

    Για να γινει actual η δοκιμη δεν εβαλα απλα καποιο εικονικο φορτιο αλλα ενα 12βολτο ανεμιστηρακι.

    Το κυκλωμα λειτουργει αψογα χωρις νεκρη ζωνη αλλα εχει μια αχρηστη ζωνη σχεδον στα μισα της διαδρομης (τι να το κανεις απ το μηδεν? )

    Εγιναν δυο δοκιμες με ποτενσιομετρα 47Κ, 22Κ και 100Κ και τα αποτελεσματα ηταν πανω κατω ιδια, οποτε μια χαρα ειναι τα 50Κ που βαζει ο κατασκευαστης, και ρυθμιζει -τουλαχιστο στο φορτιο που του βαλα- αρκετα γραμμικα, οποτε κατα πασα πιθανοτητα σε αυτο που εχεις στα χερια σου απλα παιζει αστοχια υλικου (που 99.999999% ειναι στο ποτενσιομετρο που ειναι ο μονος κυριος υποπτος)

    btw καλωδιονοντας το με καποιες μικροαλλαγες και φτιαχνοντας το με τον κλασσικο τροπο γινεται πολυ πιο προβλεψιμο, υπολογισιμο και σταθερο, αλλα αυτο ειναι τεχνικο θεμα που δε σε ενδιαφερει σα χρηστης, αφου ετσι ως εχει η βασικη λειτουργεια του, που ειναι αυτο που θες γινεται μια χαρα με λιγοτερα εξαρτηματα ειναι οκ για σενα σα χρηστης (στην τελικη μια αντλια θες να ρυθμισεις, οχι στροφες πικ απ για να σε ενδιαφερουν απολυτες ακριβειες και σταθεροτητες)

     

    Άρα με ενα ποτενσιόμετρο 50k είμαι κομπλέ? Αυτό που είπε ο seafalco με την αντίσταση για έξτρα προστασία?

  18. με το sketchup δεν δέχονται λόγω ασυμβατότητας! Τελικά έκανα το project όλο στο solidworks (μου έφυγε η πίστη είναι η αλήθεια γιατί ναι μεν κάνει παπάδες αλλά είναι δύσκολο να το μάθεις!!!)  Αλλά τώρα έχω άλλο θέμα.... δεν ξέρω πώς να κάνω τα καπάκια της κατασκευής (η οποία είναι ένα φύλλο αλουμινίου πάχους 3mm με κοψίματα στο οποίο έγιναν bends ώστε να πάρει σχήμα μη ισοσκελούς εξάγωνου παραλληλόγραμμου)…..πώς θα αντιγράψω ακριβώς το όλο περίγραμμα? Ειδικά εκεί που είναι τα bends?

     

     

    1452026142_projectwall2.thumb.jpg.cbb8a8905ae5a011819cd8b88b171c5a.jpg458051945_projectwall.thumb.jpg.74da7bc3f5c96178d7b801065c7b741c.jpg

  19. πριν 1 ώρα, το μέλος Nick74 έγραψε:

    Αυτο ειναι μια πολυ καλη ερωτηση. Αν το χα στα χερια μου ηξερα τι να κανω, αλλα απο αποσταση αυτο που προτεινω ειναι πρωτ απ ολα ασχετα με την τιμη που θα διαλεξεις να αλλαξεις το ποτενσιομετρο. ετσι κι αλλιως θα βαλεις εξωτερικο με καλωδιακια, οποτε κατα τη γνωμη μου παρε 2-3 διαφορα απ τα φθηνιαρικα (τα μαυρα δε κοστιζουν ουτε ενα ευρω) και οποιο δεις πως καθεται καλυτερα στο χερι σου μετα αντικατεστησε το με ενα σωστο.

    Τωρα αν δε το βιαζεσαι λογικα εχω ολα τα υλικα οποτε μπορω να το υλοποιησω αυριο το πρωι πειραματικα σε ενα breadboard και να σου δωσω μια σαφεστερη απαντηση

     

    όποτε έχεις χρόνο! δεν το βιάζομαι ιδιαίτερα!

  20. πριν 14 ώρες, το μέλος Nick74 έγραψε:

    και αφου λιγο εμπειρικα δε μου πολυαρεσε ο συνδιασμος εκατσα και το τσεκαρα και μαθηματικα και εχουμε τα παρακατω:

    Αν θεωρησουμε οτι κραταμε τον πυκνωτη στα 100n  και τη σταθερη αντισταση στο 1Κ τοτε εχοντας ενα ποτενσιομετρο 0-50Κ η ρυθμιση μας ειναι απο 142 Hz ουαν το ποτενσιομετρο ειναι max εως 14 KHz οταν ειναι minimum.

    (τα νουμερα τα στρογγυλοποιησα για ευνοητους λογους).

    Μπορει αυτο να μοιαζει η τελεια απολυτη ρυθμιση, αλλα τη στιγμη που εχουμε ποτενσιομετρο μισης στροφης θεωρω εντελως χαμενο και το να εχουμε συχνοτητες υψηλοτερες απο 2-3KHz (αντε το πολυ 4 κι αυτο παραειναι) και χαμηλοτερες απο 500-600Hz  (αν το ποτενσιομετρο ηταν πολυστροφο δε θα μας πολυενοιαζε βεβαια, αλλα μιση στροφη πρεπει να χεις χερι νευροχειρουργου για να ρυθμισεις τοσο μικρο ευρος)

    οποτε η προσωπικη μου εκτιμηση ειναι πως θα ηταν καλυτερα η σταθερη αντισταση να γινει 2.2Κ και το ποτενσιομετρο 10Κ εφ οσον ο πυκνωτης παραμεινει ιδιος.

    Το ευρος συχνοτητων που δινει αυτος ο συνδυασμος ειναι απο 650Hz εως 6.5ΚHz (υπερπλουσια κατα τη γνωμη μου)

    Τωρα βεβαια το καθε μοτερ εχει δικη του ροπη και δικο του ρευμα και για fine tuning αυτο καλο θα ηταν να γινει πειραματικα στον παγκο αλλα χοντρα ψιλα αυτες οι τιμες πιστευω πως λιγο πολυ ειναι υπεραρκετες για τη συγκεκριμενη αντλια.

    Πειραματικα ο op μπορει να βαλει αντιστασεις σε σειρα και να παιξει με την τιμη της σταθερης (οσο βαζεις σε σειρα προστειθενται)

     

    Απο την αλλη βλεπω πως κι αλλοι συναδελφοι πειραματιζονται με το συγκεκριμενο για fan control και μαλιστα με ακομα μεγαλυτερο ευρος pwm (1Κ σταθερη και 100Κ μεταβλητη), https://makingcircuits.com/blog/simple-12v-dc-fan-speed-controller-using-ic-555/ κατι που ακουγεται θεωρητικα ακομα καλυτερο ΑΛΛΑ θεωρω ως το κανουν με πολυστροφα ποτενσιομετρα κι οχι τα απλα μισης στροφης (σε μιση στροφη τι χερι εχεις για να ρυθμισεις με τετοια λεπτομερεια τετοιο τεραστιο ευρος?)

     

    Άρα τι κάνουμε? τι αλλάζω τελικά?

  21. πριν 6 ώρες, το μέλος Seafalco έγραψε:

    Το ποτενσιόμετρο

    https://www.markidis.gr/el/ilektroniko-iliko-1303-2/ilektroniko-iliko/ilektronika-eidi/potensiometra/potensiometra-apla-grammika/sp12-47k-a-potensiometro-aplo-grammiko-47ko-2w

    που σου έβαλε ο @Nick74, είναι καλό, από εκεί και πέρα, επειδή και αυτό δεν είναι φτηνό, μπορείς να δείς και άλλες λύσεις :

     

    https://www.digikey.gr/product-detail/en/precision-electronics-corporation/RV4NAYSD503A/RV4N503C-ND/222810

     

    Και ακόμα και πιο αξιόπιστες, με στεγανό ποτενσιόμετρο:

     

    https://uk.rs-online.com/web/c/passive-components/variable-resistors/potentiometers/?sort-by=Mounting Type&sort-order=desc&applied-dimensions=4294966917,4294964521,4294675894,4292049444,4294860902

    Αλλά όπως καταλαβαίνεις, πλέον η γκάμα τιμών περιλαμβάνει και τα πολύστροφα ποτενσιόμετρα σύρματος:

    https://www.digikey.gr/product-detail/en/bourns-inc/3590P-2-503L/3590P-2-503L-ND/4697026

     

    Συνεπώς είναι δική σoυ απόφαση, και έχεις τρείς λύσεις!

    Και τώρα να σου πω και εγώ μια τέταρτη, που μπορείς να την εφαρμόσεις αν σε ενδιαφέρει μόνο μια ρύθμιση των αντλιών, και μετά δεν το ξαναπειράζεις.

    Αν είναι, έτσι μπορείς αντί ποτενσιόμετρο, να βάλεις δύο αντιστάσεις σε σειρά που οι τιμές τους θα έχουν τον ίδιο λόγο με αυτόν που χρειάζεται για να πετύχεις το κατάλληλο Duty Cycle που δημιουργεί την επιθυμητή τάση. (το κοινό τους σημείο στην θέση του δρομέα του ποτενσιόμετρου και τα ελεύθερα άκρα τους στις ακραίες υποδοχές του ποτενσιόμετρου.

    Προσοχή βέβαια στον προσανατολισμό΄!

    Εδώ το κόστος είναι "μηδέν"  , όπως φυσικά και η ευελιξία της ρύθμισης του τροφοδοτικού!  :p

     

    θα προτιμούσα να έχω την ευελιξία της ρύθμισης...επομένως ας αλλάξω ποτενσιόμετρο! Όμως σε κάποια από αυτά που μου προτείνεις θέλει να πάρεις ποσότητα...πχ 50+

    Σε τιμές πάνω κάτω στα ίδια πάνε όλα, επομένως πάμε σε vfm (θέλω να πιστεύω ότι στέλνουν Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να πάθω εγκεφαλικό ή να πουλήσω νεφρό?)...και το στεγανό ποτενσιόμετρο δεν ξέρω αν θα το χρειαστώ ως στεγανό στο pc....άμα τρέξουν νερά...καήκαμε?!

     

    τα συγκεκριμένα ποτενσιόμετρα θα αντέχουν να διαχειρίζονται 6Α και 64Watt που είναι στο σύνολο οι αντλίες?

    • Haha 2
  22. πριν 15 λεπτά, το μέλος GoMaR έγραψε:

    Δεν έχει λογική αυτό που λένε πραγματικά. Τι τους νοιάζει αν μια επιφάνεια έχει 10 η 10000 πολυγωνα;; Υπάρχει εντολή στο export να μη προσθέτει τρίγωνα; δηλαδή να μη κάνει triangulate την γεωμετρία..

    Δλδ πως θέλουν την γεωμετρία τους ρώτησες;; Μήπως στα λένε αυτά για να το σχεδιάσουν αυτοί;

     

    δεν ξέρω αν για το milling παίζουν ρόλο τα πολύγωνα ή αν το λένε εσκεμμένα...πάντως δεν έχω βρει κάπου εντολή ώστε να μην βγάζει πολύγωνα! Λίγο που το έψαξα στο Net...είναι κοινό πρόβλημα αυτό αλλά λένε οτί διορθώνεται αν όταν κάνεις import στο solidworks το stl αρχείο να το δηλώσεις ως solid! Βέβαια σε εμένα δεν δουλεύει γιατί μου λέει ότι μπορεί να το κάνει import μόνο ως graphic! 

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.