Jump to content
 • Noctua NH-L9x65 SE-AM4 Low Profile Air Cooler Review


  Πρόλογος

  "Το έχουμε καταλάβει όλοι, παρά τα παροδικά ξεσπάσματα του καιρού, το καλοκαίρι δεν είναι μακριά! :)
  Η καλύτερη εποχή για να δούμε νέα προϊόντα που θα δροσίσουν τους υπολογιστές μας και ιδιαίτερα αυτούς που πρέπει να επιβιώνουν στο σαλόνι μας, στριμωγμένοι σε όμορφα, αλλά μικρά κουτιά.
  Οι απαιτήσεις πολλές και κυρίως, όσον αφορά στον θόρυβο. "

   

  Έτσι ξεκίναγε πριν από ένα χρόνο σχεδόν, η παρουσίαση του μικρού λέοντα της Noctua!

  Και οι ομοιότητες δεν είναι μόνο στη διάθεση του καιρού, αλλά και στην σημερινή φιλοξενούμενη του TheLab.gr, που ακούει στο όνομα Noctua NH-L9x65 SE-AM4 και -όπως καλά θα το καταλάβατε- αποτελεί την ειδική έκδοση της NH-L9x65 για το νέο AMD AM4 socket.

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4_B7_0405.jpg

   

  Τα χαρίσματα της ψύκτρας αυτής, είναι σε όλους σας γνωστά καθώς, την είχαμε αναλύσει εκτενώς     στην πρώτη παρουσίασή της, έτσι σήμερα θα δούμε μαζί σας τι νέο και ποιες διαφορές έχει η αποκλειστική για το ΑΜ4 socket έκδοσή της.

  Συνιστούμε στους φίλους που τους ενδιαφέρει, να φρεσκάρουν τη μνήμη τους διαβάζοντας εκείνη την  πρώτη παρουσίαση της NH-L9x65 , καθώς στην σημερινή, θα αποφύγουμε την copy-paste αναπαραγωγή όσων ενδελεχώς αναλύσαμε τότε! :)

   

  Ακολουθήστε μας λοιπόν στα επόμενα να δούμε την πρόταση της Noctua προς τους κατόχους  HTPC που βασίζεται στους νέους Ryzen 5 της AMD και μάλιστα, ειδικά για τους "ανήσυχους" εξ αυτών, που δεν περιορίζονται μόνο στη θέαση ταινιών αλλά θέλουν και μια -έστω ελαφρών βαρών!- παιχνιδομηχανή!

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

   

  Στους πίνακες που ακολουθούν μπορούμε να δούμε με αρκετή λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά της ψύκτρας που σας παρουσιάζουμε σήμερα.
  Ο πρώτος πίνακας μας δίνει συνοπτικά όλη την σχετική πληροφορία, τόσο αυτήν που υπάρχει στα data της ψύκτρας, όσο και σε όσα διαπιστώθηκαν / μετρήθηκαν από εμάς στο εργαστήριο του TheLab, τα οποία σημειώνουμε με μπλε χαρακτήρες.

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4__Specifications-1.jpg

  http://noctua.at/en/nh_l9x65_tdp_guidelines

   

  Μοναδική και ευνόητη παρατήρηση: Η ψύκτρα είναι συμβατή μόνο με το AM4 socket  της AMD

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4__Specifications-2a.jpg

   

  Να σημειώσουμε εδώ ότι :  Ο ανεμιστήρας παρά το ότι έχει το ίδιο κωδικό με τον Noctua NF-A9x14, έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά στην ταχύτητα περιστροφής του, το air flow και την στατική πίεση που μπορεί να αναπτύξει

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4__Specifications-3.jpg

  http://noctua.at/media/blfa_files/manual/noctua_nh_l9x65_se_am4_manual_en.pdf

  http://noctua.at/media/blfa_files/infosheet/noctua_nh_l9x65_se-am4_datasheet_en.pdf

  Mainboard compatibility

   

  Σημαντικό για τους φίλους που ήδη διαθέτουν την ψύκτρα (NH-L9x65), είναι να σημειώσουμε ότι χρησιμοποιώντας το NM-AM4 Mounting-Kit   μπορούν να την κάνουν συμβατή με το AMD AM4 socket και μάλιστα δωρεάν!

   

  Συνέχεια έχει ο πίνακας με τα πιο "ιδιαίτερα" χαρακτηριστικά της ψύκτρας, όπου μπορούμε να δούμε συνοπτικά τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες της ψύκτρας, αλλά και τις παραμέτρους που εξαρτώνται από αυτά και καθορίζουν την θερμική συμπεριφορά της.

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4__Specifications-4.jpg

   

  Από το Συντελεστή Πυκνότητας (~124), είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερα "πυκνή" δομή πτερυγίων, η οποία για την λειτουργία της, θα απαιτήσει τα μέγιστα από τον ανεμιστήρα που την συνοδεύει και από ότι φαίνεται, η Noctua έχει λάβει τα μέτρα της !

   

  Η Noctua NH-L9x65 SE AM4 έχει από την κατασκευάστρια εταιρία προτεινόμενη τιμή 44,90€ (MSRP) και στα Ελληνικά καταστήματα την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, την βρήκαμε προς 47.72€ (συν 6,67 € "λοιπά έξοδα") του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου και συνοδεύεται από εξαετή εγγύηση.

   

   

  Συσκευασία και παρελκόμενα

   

  Η κλασική συσκευασία της Noctua, έχει πολύ μικρές διαφορές από την ήδη γνωστή συσκευασία της NH-L9x65.

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4_A1_0367.jpg

   

  Οι οποίες αφορούν στην αποκλειστική συμβατότητα με το AM4 socket

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4_A2_0360.jpgNoctua-NH-L9x65-SE-AM4_A3_0358.jpg

   

  Τα βασικά χαρακτηριστικά της ψύκτρας και οι διαστάσεις της, καλύπτουν λακωνικά τα πρακτικά ζητήματα επιλογής της.

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4_A5_0363.jpgNoctua-NH-L9x65-SE-AM4_A4_0362.jpg

   

  Και κλείνουμε με τις σημαντικές ιδιότητές της, και με μια σύντομη περίληψή τους σε αρκετές γλώσσες, της Ελληνικής -ως συνήθως- απούσης!

   

  Ώρα όμως να δούμε και το περιεχόμενο της καλαίσθητης συσκευασίας.

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4_A6_0388.jpg

   

  Και εδώ μικρές διαφορές και το κουτί των παρελκομένων ανάποδα για . . . "να μην το πιάνει το μάτι" ! :)

   

  Παρελκόμενα

  Εδώ έχουμε κάποιες διαφορές, με πρώτη και σημαντικότερη την απουσία του CPU bacplate, καθώς η μητρική σας διαθέτει ήδη τέτοιο και η Noctua χρησιμοποιεί αυτό.

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4_B1_0392.jpg

   

  Από αριστερά στα δεξιά έχουμε το ιδιότυπο κατσαβίδι της κατασκευάστριας και δεξιότερά του επάνω το Low noise adapter NA-RC7 και από κάτω τα δύο ζεύγη retension bars που θα σας επιτρέψουν την τοποθέτηση της ψύκτρας και κατά τις δύο βασικές κατευθύνσεις.

  Οι γκρί αποστάτες ορίζουν -πολύ σωστά- την απόσταση της ψύκτρας από την επάνω επιφάνεια της μητρικής.

  Τα παρελκόμενα συνεχίζουν με το διαφωτιστικό φυλλάδιο των οδηγιών χρήσης, το οποίο μπορείτε να το δείτε και εδώ.

  Δεν λείπει και ένα μεταλλικό σήμα της εταιρίας, για να ομορφύνετε το κουτί σας και από κάτω έχουμε τις 4 απαραίτητες βίδες, τις οποίες τις προσέχουμε γιατί το σπείρωμά τους είναι Imperial και όχι μετρικό!

  Τα παρελκόμενα κλείνουν με μία σύριγγα με την εξαιρετική θερμοαγώγιμη κρέμα ΝΤ-Η1, η οποία -προς χαράν των απείρων- περιέχει αρκετή ποσότητα για περισσότερες της μιας εγκαταστάσεις! 

   

  Προαιρετικά παρελκόμενα για INTEL socket

  Το θέμα είναι βέβαια λίγο "ακαδημαϊκό" μιας και η ψύκτρα είναι αποκλειστικά συμβατή με το AMD AM4 socket και έτσι αγοράζεται, αν όμως στο μέλλον σας πιάσουν "ανησυχίες" . . .  :

   

  Please note that being a dedicated special edition for AM4, the NH-L9x65 SE-AM4 comes with AM4 mounting hardware only, and that for this cooler, Noctua cannot provide free mounting kits for other current sockets such as LGA115x or LGA2011. For the NH- L9x65 SE-AM4, these mounting kits can only be purchased in retail or online shops (NM-i115x for LGA115x and NM-I2011 for LGA2011). Future mounting upgrades will be provided free of charge as usual if technically possible.

   

  . . . θα έχει κάποιο κόστος!  :)

   

   

  Η Noctua NH-L9x65 SE-AM4 από κοντά 

   

  Ας κάνουμε μια γρήγορη βόλτα γύρω από την ψύκτρα, αφού υπενθυμίσουμε ότι δεν θα προχωρήσουμε σε βάθος καθώς αυτό, έχει ήδη γίνει στο review της Noctua NH-L9x65.

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4_B3_0397.jpgNoctua-NH-L9x65-SE-AM4_B6_0403.jpg

   

  Η κατασκευή της ψύκτρας είναι σχεδόν πλήρως συμμετρική, πράγμα που φαίνεται και από τη σύγκριση του σώματός της με τον ανεμιστήρα της.   Απώτερος στόχος φυσικά, η κατά το δυνατόν βέλτιστη συμβατότητα με τα πέριξ του CPU socket εξαρτήματα της μητρικής.

   

  Το block

  Η κλασική και δοκιμασμένη λύση του μαζικού χάλκινου block,  δεν λείπει και σε αυτήν την ψύκτρα της  Noctua, και μόνο αν στρίψουμε λίγο θα φανεί μια μικρή διαφορά που την αφήνω στους παρατηρητικούς φίλους (τουλάχιστον για την ώρα ! :)  )

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4_B4_0398.jpgNoctua-NH-L9x65-SE-AM4_B5_0400.jpg

   

  Ο Ανεμιστήρας

  Με απλά λόγια αποτελεί ένα μικρό "θαύμα" μηχανικής, καθώς συγκεντρώνει επάνω του πληθώρα τεχνολογιών που - παρά το μικρό του πάχος (μόνο 14,2mm! )- τον καθιστούν εξαιρετικά αποδοτικό στην ψύξη των σχετικά πυκνών πτερυγίων της ψύκτρας.

   

  IMG_8446_noctua_NH-L9x65_cpu_cooler_review.jpgIMG_8445_noctua_NH-L9x65_cpu_cooler_review.jpg

   

  Ο σχεδιασμός της φτερωτής, αλλά και του πλαισίου του, έχουν συμβιβάσει ιδανικά τις αντικρουόμενες απαιτήσεις του υψηλού air flow κάτω από συνθήκες σχετικά  υψηλής πίεσης, με αυτές του χαμηλού θορύβου και οι δοκιμές που κάναμε, δεν αδικούν την επιλογή αυτή!

   

  Η διαφορά:

  Η μοναδική διαφορά που υπάρχει με την NH-L9x65 είναι το είδος του ελατηρίου σύσφιξης της ψύκτρας πάνω στο retension bar.

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4_B10_0408.jpg   gallery_33151_937_1644002.jpg

   

  Αριστερά είναι η σημερινή φιλοξενούμενη και δεξιά η "αδελφή" της.

  Η διαφορά δεν έγκειται μόνο στην επιμετάλλωση του ελατηρίου, αλλά και . . .

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4_B12_0411.jpg

   

  . . .στο ότι το ελατήριο έχει λίγο μεγαλύτερο πάχος -γι' αυτό έχει και  μια σπείρα λιγότερη- με αυτό να "προδιαθέτει" για ελαφρά υψηλότερη δύναμη σύσφιξης της ψύκτρας επάνω στον επεξεργαστή.

  Αυτό όμως είναι υπό ερώτηση καθώς στις δύο επόμενες φωτογραφίες φαίνεται . . .

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4_B13_0410.jpg  gallery_33151_937_1708611.jpg

   

  . . . οι σπείρες του ελατηρίου είναι μεν παχύτερες, αλλά πλησιάζουν λιγότερο η μία στην άλλη σε σχέση με την NH-L9x65.


  Η εγκατάσταση της ψύκτρας

  Το σύστημα στερέωσης Secufirm 2 της Noctua, εγγυάται μια πολύ εύκολη και στιβαρή εγκατάσταση και δεν πρόκειται να συναντήσετε προβλήματα είτε την βάλετε με τον κλασικό προσανατολισμό χρησιμοποιώντας τα μικρά retension bars (πτερύγια κατακόρυφα), είτε την περιστρέψετε κατά 90 μοίρες -με τα μεγάλα retension bars- προσανατολίζοντας οριζόντια τα πτερύγια.

  Η μόνη παρατήρηση που έχουμε εδώ είναι:  Εφόσον έχετε ένα κλασικό κουτί όπου η ψύκτρα βρίσκεται κοντά στον πίσω ανεμιστήρα του, να προτιμήσετε την κλασική διάταξη όπου τα πτερύγια της ψύκτρας είναι παράλληλα με το πίσω τοίχωμα του κουτιού.

  Ο λόγος είναι ότι το ρεύμα του θερμού αέρα, που βγαίνει από τις δυο πλευρές της ψύκτρας, θα απορροφάται κατ΄ευθείαν έξω από το κουτί, ελαχιστοποιώντας το κίνδυνο των θερμικών βραχυκυκλωμάτων στη ροή του αέρα που τροφοδοτεί την ψύκτρα.

   

  Θέματα συμβατότητας

  Εδώ το μόνο ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι αυτό της συμβατότητας με την μητρική που έχουμε.  Η Noctua παρέχει μια εκτεταμένη Mainboard compatibility list και καλό είναι να την συμβουλευτείτε πριν κάνετε την απόφαση.

  Το ζήτημα δεν βρίσκεται στο ότι η ψύκτρα δεν είναι συμβατή με το AMD AM4 footprint, αλλά στο ότι αρκετοί κατασκευαστές αισθάνονται μια κάποια ελευθερία να το παραβιάζουν κατά το δοκούν!

  Σε μια τόσο χαμηλή ψύκτρα λοιπόν, είναι κρίσιμο να κάνουμε τον έλεγχο αυτό!

   

  Η ομοιότητα των δύο παρουσιάσεων στη συνέχεια  για λόγους οικονομίας αλλά και για να μην γίνουμε κουραστικοί με την επανάληψη, οδηγεί σε μια  αναπόφευκτη άμεση σύνδεση  της σημερινής παρουσίασης,  με αυτήν της NH-L9x65.

  Στα επόμενα θέματα / τίτλους θα σας παραθέσω link, που οδηγούν κατ' ευθείαν στην αντίστοιχη σελίδα της παρουσίασης εκείνης .

   

   

  Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

   

  Το βασικό θέμα που μας απασχόλησε εδώ είναι η επιπεδότητα του cold plate και η επίδρασή του στη διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας.  Πέρα από τον προφανή λόγο των μετρήσεων αυτών, υπάρχει ακόμα ένας -ευχάριστος :) - στο οποίο θα αναφερθούμε στο επόμενο κεφάλαιο της παρουσίασης, μέχρι τότε . . .

   

  Η επιπεδότητα του cold plate

  Η διαδικασία είναι γνωστή . . .

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4__20170610_092948.jpgNoctua-NH-L9x65-SE-AM4__20170610_092437.jpg

   

  Παράλληλα με τα heat pipes, η κυρτότητα που παρουσιάζει το cold plate είναι περίπου 40μm, ήτοι ~0,100% του μήκους του cold plate.

  Κάθετα προς τα heat pipes η αντίστοιχη μέτρηση δίνει κυρτότητα 20μm  (~0,052%), πράγμα που σημαίνει ότι το cold plate είναι πιο επίπεδο σε σύγκριση με αυτό της Noctua NH-L9x65 του οποίου οι μετρήσεις έδωσαν αντίστοιχα για την παράλληλη μέτρηση  ~75μm και για την κάθετη ~40μm.

  Συνεπώς το νέο cold plate, είναι καλύτερα προσαρμοσμένο προς τα επίπεδα CPU heat spreaders και πρακτικά για τις δοκιμές μας σημαίνει ότι θα έχει καλύτερη επαφή με την τελείως επίπεδη και άκαμπτη επιφάνεια του Loader του Ήφαιστου και πιθανότατα θα μας δώσει ελαφρά καλύτερες θερμοκρασίες!

   

  Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας

  Μετά το τέλος των δοκιμών και το προσεκτικό ξεκόλλημα της ψύκτρας από τον Loader, έχουμε, αριστερά την επιφάνεια του Loader και δεξιά του Cold plate:

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4__20170610_090947.jpgNoctua-NH-L9x65-SE-AM4__20170610_091216.jpg

   

  Το πάτημα είναι πολύ καλό και στη κεντρική περιοχή, εξαιρετικό, καθώς  έχουμε ουσιαστικά επαφή μέταλλο με μέταλλο!

  Η περιμετρική διασπορά είναι καλή, οι δενδροειδείς σχηματισμοί της υποπίεσης κατά την αποκόλληση, είναι αρκετά εκτεταμένοι και  όπως μπορούμε να δούμε από τις δύο φωτογραφίες -που είναι σε "κατοπτρική" θέση μεταξύ τους- όπου στην μία έχουμε περισσότερα υπολείμματα πάστας, στην άλλη επιφάνεια, δεν έχει απομείνει ούτε "ίχνος" και αντικρίζουμε σκέτο το μέταλλό της!

  Φυσικά, αυτά αποτελούν την πρακτική απόδειξη των μετρήσεων επιπεδότητας.

  Για λόγους σύγκρισης, σας παραθέτω τις αντίστοιχες φωτογραφίες από τη δοκιμή της Noctua NH-L9x65:

   

  Noctua-NH-L9x65_0916.jpgNoctua-NH-L9x65_0918.jpg

   

  Η κεντρική περιοχή είναι και εδώ καλή, αλλά οι δενδροειδείς δομές είναι λιγότερο διαδεδομένες,  οι επικαθίσεις πιο διευρυμένες και οι αποκολλήσεις της θερμοαγώγιμης πιο ασαφείς.

  Βεβαίως αυτό που έχει σημασία είναι τι θα δείξει το "κοντέρ", αλλά πριν να πάμε εκεί, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν πολλές ακόμα λεπτομέρειες που έχουν σημασία και τις οποίες θα βρείτε εδώ: Οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά

   

  Καθώς επίσης και για τον εξαιρετικό ανεμιστήρα που δίνει ανάσες στην ψύκτρα μας : Ο ανεμιστήρας NF-A9x14

   

   

  Μετρήσεις

  Όπως ήδη έχουμε αναφέρει οι μετρήσεις που έγιναν, είχαν σαν βασικό σκοπό τη σύγκριση της NH-L9x65 SE AM4 με την ομότιμή της NH-L9x65.  Έτσι περιοριστήκαμε στη βασική τοποθέτησή της σε ένα σύστημα HTPC, την οριζόντια.

  Για να διευκολύνουμε την σύγκριση μεταξύ των δύο ψυκτρών, παραθέσαμε μέσα στο κόκκινο πλαίσιο με το "πράσινο" φόντο, τις αντίστοιχες μετρήσεις της NH-L9x65.

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4__Comparative-Thermal-Behavior-Sumary-2.jpg

   

  Βασική παρατήρηση και έμμεση αλλά σαφής μαρτυρία για την συνεχή προσπάθεια βελτίωσης των προϊόντων της που καταβάλει η κατασκευάστρια, είναι η κατά τρεις ολόκληρους βαθμούς βελτίωση της θερμοκρασίας στη μέγιστη καταπόνηση ! ! !

  Αυτό μαζί με το χαμόγελο ικανοποίησης, έφερε -όπως είναι λογικό- και μια σειρά επιπλέον μετρήσεων επιβεβαίωσης των αποτελεσμάτων, προκειμένου να αποκλείσουμε κάποιο σφάλμα στις μετρήσεις μας!

  Εδώ να σημειώσω ότι για λόγους ακεραιότητας των δοκιμών, όλες οι μετρήσεις επιπεδότητας των cold plate γίνονται μετά το τέλος των δοκιμών. Συνεπώς οι τρεις βαθμοί, δεν είχαν μια άμεση εξήγηση, γι' αυτό και η "ταραχή" ! :)

  Φυσικά, τα χαμόγελα παρέμειναν, καθώς οι διαφορές που προέκυψαν μεταξύ των επιβεβαιωτικών μετρήσεων, ήταν εντός των αναμενόμενων στατιστικών αποκλίσεων και οπωσδήποτε απέχουν πολύ από τη μετρηθήσα διαφορά!

   

  Οι λόγοι της καλύτερης απόδοσης

  Μια πρώτη διαφορά οφείλεται στις παραπάνω στροφές που έχει πρακτικά ο ανεμιστήρας που την συνοδεύει, καθώς με τις ~ 100rpm παραπάνω που έχει κατεβάζει τη θερμοκρασία ~0,7 oC, μια δεύτερη, τα πιο σφιχτά ελατήρια, και μια τρίτη -εξ ανάγκης υποθετική- κάποια βελτίωση στην κατασκευή.  Φυσικά πάντα "παίζει" το ενδεχόμενο του στατιστικά καλύτερου "κομματιού" αλλά περί αυτού δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις !

   

  Αυτό όμως που συμβάλει περισσότερο στις καλύτερες επιδόσεις, είναι το πιο επίπεδο cold plate!

  Φυσικά, η βασική αξία αυτής της παρατήρησης έχει να κάνει κυρίως με την ακεραιότητα και την ακρίβεια των δοκιμών μας και πιθανότατα δεν θα απασχολήσει τον μέσο χρήστη, καθώς τα CPU heat spreaders παρουσιάζουν κάποια ελαστικότητα και τελικώς, η συναρμογή του cold plate με αυτά, επιβάλλεται σε ένα βαθμό και από το ίδιο το cold plate!

   

  Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στην καταλυτική επίδραση που έχει η ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα,  στη δυνατότητά του  να δημιουργήσει επαρκή ροή ανάμεσα στα πυκνά πτερύγια της ψύκτρας, καθώς, στο χαμηλό air flow, όλες οι διαφορές . . . εξαφανίζονται !

   

  Από εδώ λοιπόν και επί της ουσίας, κρατάμε τους σκάρτους τριάντα βαθμούς Δθ, στα 120W που είναι και το "λογικό" μέγιστο όριο χρήσης της ψύκτρας και σημειώνουμε ότι, η σχεδόν dead silent λειτουργία -στην ίδια ισχύ- "κοστίζει" μόνο 43 οC, για να πέσει - στο TDP της ψύκτρας (65W)- στους 21,6 οC !

   

  Υπενθυμίζω ότι, πολύ περισσότερα και πιο αναλυτικά μπορείτε να βρείτε εδώ.

   

   

  Μετρήσεις είς βάθος - Γραφήματα

   

  Για τους λόγους που ήδη αναφερθήκαμε θα παραθέσω μόνο δυο γραφήματα που δίνουν μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα της συμπεριφοράς της Noctua NH-L9x65 SE AM4:

   

  A. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού, με τον ανεμιστήρα σε διάταξη PUSH, στα τρία βασικά airflow και διάφορες θερμικές καταπονήσεις έως τα 180 Watt.

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4__HoPusAll__Delta-Theta-Graph.1.jpgNoctua-NH-L9x65-SE-AM4__HoPusAll__Rca--Graph.jpg

   

  Το είχα πει και στο προηγούμενο review ότι, η θερμική συμπεριφορά της ψύκτρας αυτής θυμίζει όργανο μέτρησης καθώς η εξέλιξη των θερμοκρασιών είναι πρακτικά τελείως γραμμική!

  Από το διάγραμμα της Rca, γίνεται φανερό ότι στο υψηλό αλλά και στο μέσο aιr flow, η ψύκτρα έχει και άλλα περιθώρια!

  Στο χαμηλό όμως, το όριό της αρχίζει να "δείχνει" γύρω στα 60-65 Watt, αλλά μόνο "δείχνει" καθώς μέχρι και τα 180 Watt η ψύκτρα δεν "λέει να το βάλει κάτω" ! ! ! 

  Εδώ, απλά απευθύνεις τα συγχαρητήριά σου προς την Noctua και το ευτυχή κάτοχο !  :)

   

  Για όλα τα άλλα θέματα της εις βάθος ανάλυσης . . . σας παραθέτω το επόμενο link:
  Μετρήσεις εις βάθος- Γραφήματα

   

   

  Συγκριτικοί πίνακες και γραφήματα

   

  Θα πρέπει να προειδοποιήσουμε τους φίλους που θα χρησιμοποιήσουν τα γραφήματα που ακολουθούν, να πάρουν υπόψη τους ότι η κατάταξη της Noctua NH-L9x65 SE AM4 στους πίνακες αυτούς, αλλά και των άλλων ανάλογου μεγέθους ψυκτρών ( Noctua NH-L9x65,  Silverstone ARGON series AR05) είναι "καταχρηστική", καθώς οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν πολλαπλάσιο όγκο.
  Βεβαίως, σιγά σιγά συγκεντρώνονται ομοειδείς ψύκτρες και σήμερα έχουμε τουλάχιστον άλλο ένα μέλος από τις SFF top flow ψύκτρες,  αλλά  εδώ θέλει λίγο προσοχή καθώς, οι NH-L9x65 (απλή και SE AM4) έχουν περίπου διπλάσιο όγκο από την AR05.
  Με αυτά κατά νου, ας δούμε τα αποτελέσματα που έφερε η ψύκτρα της σημερινής μας παρουσίασης δοκιμαζόμενη στα 180 Watt.

   

  Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθ και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθ.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4__Comparative-Delta-T-to-Noise-Chart_01.jpg

   

  Η Noctua με την ΝΗ-L9x65 SE AM4  τελικά είναι μια κατηγορία από μόνης της!

  Παίρνοντας υπόψη τον πολύ μικρό της όγκο, οι επιδόσεις της μόνο σαν εξαιρετικές μπορούν να χαρακτηριστούν!

  Και εδώ δεν μιλάω μόνο για την φόρτισή της στα 60 ή 120 Watt, όπου πραγματικά διατηρεί δροσερό τον επεξεργαστή οποιουδήποτε στενόχωρου κουτιού, αλλά και γι' αυτές που βλέπουμε στον πίνακα αυτό, όπου -ούτε λίγο, ούτε πολύ- υφίσταται θερμικό φορτίο 2,8 φορές  μεγαλύτερο  από το τυπικό TDP της (65 Watt) !

  Και όλα αυτά, από μια ψύκτρα με θερμικά ενεργό όγκο, μόλις 1/4 του λίτρου!

  Τα συγχαρητήρια λοιπόν προς την κατασκευάστρια, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να απευθύνουμε !

   

  Β. Σύνθετη κατάταξη με βάση το θόρυβο και το Δθ, με πρωτεύον κριτήριο το θόρυβο.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4__Comparative-Noise-to-Delta-T-Chart_01.jpg

   

  Εδώ η εικόνα της ψύκτρας είναι ακριβώς όπως την έχουμε ήδη γνωρίσει πριν από ένα χρόνο περίπου.

  Οι επιδόσεις έρχονται με κάποιο κόστος, αλλά εν προκειμένω, χάρη στην ενσωμάτωση στον ανεμιστήρα της, όλου του τεχνολογικού οπλοστασίου της Noctua, ακόμα και στο μέγιστο των στροφών του, τα 42,7 dB(A) που παράγει, είναι απαλλαγμένα από ενοχλητικές συχνότητες!

  Ο χρήστης, αν αντιλαμβάνεται κάτι σε συνθήκες χρήσης που απαιτούν το μέγιστο των στροφών του ανεμιστήρα, θα είναι  ένα χαμηλό φύσημα και τίποτε άλλο !

  Αν δε, λειτουργήσουμε την ψύκτρα μέσα στην περιοχή "στόχο" της, τότε απλά θα πρέπει να την κοιτάμε για να δούμε ότι δουλεύει!

  Για άλλο ένα λόγο λοιπόν, η Noctua NH-L9x65 SE AM4  και πάλι παίρνει τα εύσημα!

   

   

  Συμπεράσματα και βαθμολογία

  Εύκολη η δουλειά του reviewer!

  Όταν το δείγμα της παρουσίασης συγκεντρώνει τόσα προτερήματα, τον κάνει να ψάχνεται να βρεί και κάποιο μειονέκτημα!

  Ευτυχώς για τους μελλοντικούς κατόχους της, όσο και αν προσπαθήσαμε αποτύχαμε οικτρά ! :)

  Η Noctua παρουσιάζει μια εξαιρετικά compact ψύκτρα, ικανή να αναλάβει φορτία αρκετά μεγαλύτερα από αυτά που σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορεί !  Μια πρόταση που δίνει την λύση σε όσους χρήστες έχουν ένα HTPC μικρών διαστάσεων, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι, αυτό, να αποτελέσει εμπόδιο και στις πιο "απαιτητικές ανησυχίες" τους! 

   

  Noctua-NH-L9x65-SE-AM4_B9_0407.jpg

   

  Το κορυφαίας ποιότητα  ψυκτικό σώμα, ψύχεται από ένα μικρό διαμαντάκι που ακούει στο όνομα NF-A9x14 και ενσωματώνει σχεδόν όλο το φάσμα των τεχνολογικών λύσεων της κατασκευάστριας!

  Το αποτέλεσμα είναι μια ψύκτρα πολύ μικρών διαστάσεων, η οποία, ακόμα και σε σχεδόν τριπλάσια του ονομαστικού της φορτίου καταπόνηση, επιτρέπει την ασφαλή λειτουργία του επεξεργαστή μας, με τον θόρυβο να κυμαίνεται από το απολύτως ανεκτό έως το ουσιαστικά αθόρυβο!

  Η συμμετρική της σχεδίαση και η ουσιαστικά γραμμική θερμική συμπεριφορά της, δίνουν στο χρήστη την ελευθερία να αποφασίσει για τον βολικότερο  προσανατολισμό της και στη συνέχεια, το εξαιρετικό σύστημα στήριξης Secufirm 2, κάνει την ασφαλή στήριξή της, υπόθεση ενός λεπτού!

  Το μόνο που θα θέλαμε να δούμε "καλύτερο" είναι  η τιμή της, η οποία μολονότι δεν είναι υψηλή γι' αυτό που προσφέρει, θα προτιμούσαμε να κινείται σε πιο χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε να είναι ευκολότερα προσιτή .
   

  Αν μας ζήταγαν όλα αυτά, σε μια φράση, αυτή -ανεπιφύλακτα- θα ήταν:

   

  H Noctua με την  NH-L9x65 SE AM4, ανακαθορίζει τα όρια επιδόσεων που σηματοδοτεί το μικρό μέγεθος, διευρύνει κατά πολύ τις δυνατότητες των "διακριτικού" μεγέθους HTPC, τα οποία πλέον, μπορούν να αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη βάση πολυμεσικής διασκέδασης, που μπορεί να προβάλει τις ταινίες μας, αλλά εξίσου καλά, μπορεί να γίνει και  . . . η παιχνιδομηχανή μας!

   

  Υπενθυμίζουμε ότι η  Noctua NH-L9x65 SE AM4 έχει από την κατασκευάστρια εταιρία προτεινόμενη τιμή 44,90€ (MSRP) και στα Ελληνικά καταστήματα την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, την βρήκαμε προς 47.72€ (συν 6,67 € "λοιπά έξοδα") του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου και συνοδεύεται από εξαετή εγγύηση.

   

  Κλείνοντας τη σημερινή παρουσίασή μας, ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Noctua NH-L9x65 SE AM4.

   

   

   

  thumps-up.png?m=1423577950

  • Υψηλής ποιότητας κατασκευή
  • Πολύ καλές επιδόσεις για το μέγεθός της.
  • Λειτουργικό και στιβαρό σύστημα στερέωσης με πολύ εύκολη εγκατάσταση.
  • Σταθερή πίεση συναρμογής ψύκτρας/ CPU, η οποία ορίζεται μέσω ελατηρίων.
  • Εξαιρετικά γραμμική θερμική συμπεριφορά.
  • Δεν εμποδίζει την πρόσβαση σε βύσματα και κάρτες που είναι κοντά στο socket.
  • Πολύ αποτελεσματικός και υψηλών προδιαγραφών PWM ανεμιστήρας.
  • Χαμηλός θόρυβος ακόμα και σε υψηλές στροφές, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από ενοχλητικές συχνότητες.
  • Sleeved καλώδιο ανεμιστήρα
  • Παρέχεται ρυθμιστικό μέσο των στροφών (LNA Adapter)
  • Πρόβλεψη και για εγκατάσταση ανεμιστήρα πάχους 25mm.
  • Παρέχεται θερμοαγώγιμη πάστα που επαρκεί για περισσότερες της μιας εφαρμογές.
  • Αναλυτικό manual.
  • Εγγύηση έξι ετών.

   

   

   

  thumps-down.png?m=1423577948

  • Σχετικά υψηλό κόστος.

   

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά η Noctua NH-L9x65 SE AM4, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

   

   
   
   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Noctua  για την παραχώρηση των δειγμάτων της δοκιμής.

   

   

  gallery_33144_803_5297.jpg

   

  Για το TheLab.gr Seafalco 23/06/2017

   


  Συντελεστές Review
  Reviewers: Seafalco
  Photographers: Seafalco
  Editing: TheLab.gr team
  Αξιολόγηση
  Features:9.50
  Usability9.50
  Quality9.50
  Performance9.50
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money8.50
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardYes
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.