Jump to content
 • Cooler Master V1200. Τώρα και σε Platinum έκδοση!


  crmaris
  • 14/06/2014
  • Η Cooler Master (CM) μετά τη συνεργασία της με τον κορυφαίο κατασκευαστή Seasonic, έχει μπει πια για τα καλά στην αγορά των PSUs και πρόσφατα αποφάσισε να εμπλουτίσει τη σειρά V με ένα ακόμη μέλος, το οποίο ανήκει στην high-end κατηγορία. Το V1200 σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη της σειράς, διαθέτει 80 Plus Platinum efficiency, μιας και βασίζεται στην ολοκαίνουρια XP3 πλατφόρμα της Seasonic. Η CM πρέπει να έχει ιδιαίτερα καλή συνεργασία με την τελευταία, αφού υπήρξε η πρώτη εταιρία που πήρε στα χέρια της την παραπάνω πλατφόρμα. Το V1200 που θα δούμε από κοντά στη σημερινή δοκιμή, στοχεύει κατευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας του παρόλο που έχει να ανταγωνιστεί πολύ αξιόλογους αντιπάλους. Εκτός από Platinum αποδοτικότητα, διαθέτει και άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά τα οποίο περιλαμβάνουν τις πλήρως αποσπώμενες καλωδιώσεις, τον υπέρ-υψηλής ποιότητας ανεμιστήρα με τα υδραυλικά ρουλεμάν, τη δυνατότητα απεμπλοκής του ανεμιστήρα σε χαμηλά φορτία για δραστική μείωση του θορύβου (passive mode) και τέλος, το μεγάλο πλήθος καλωδιώσεων με τους διαθέσιμους PCIe connectors να φθάνουν τους 12!  

    
    
    
    psu_top_close1.jpg
    
    
    
    
   Τα κύρια χαρακτηριστικά του V1200 παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
   Cooler Master V1200
   Features & Specs
   Max. DC Output 1200W
   PFC
   Active PFC
   Efficiency
   80 Plus Platinum
   Modular
   Yes
   Intel Haswell Ready
   Yes
   Operating temperature
   0°C ~ 40°C
   Protections
   Over Voltage Protection
   Under Voltage Protection
   Over Current Protection
   Over Power Protection
   Short Circuit Protection
   Over Temperature Protection
   Cooling
   135 mm FDB Fan (MGA13512XF-O25)
   Semi-passive operation
   Yes (Selectable)
   Dimensions
   150 mm (W) x 87 mm (H) x 190 mm (D)
   Weight
   2.2 kg
   Compliance
   ATX12V v2.31, EPS 2.92
   Warranty
   7 years
   Price at time of review
   (inc. 23% VAT)
   274 €

   [/center] Η αποδοτικότητα είναι πλατινένια και το PSU μπορεί να αποδώσει τη μέγιστη ισχύ του ακόμη και στους 50C, όπως προτείνει και το πρότυπο ATX. Επίσης, είναι συμβατό με τις καταστάσεις ύπνου (sleep states) των επεξεργαστών Haswell της Intel και στον τομέα των προστασιών, η Seasonic υπήρξε ιδιαίτερα γενναιόδωρη, όπως όφειλε μιας και μιλάμε για ένα high-end PSU. Ο ανεμιστήρας φέρει υδραυλικά ρουλεμάν -ότι καλύτερο δηλαδή- και υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης του σε χαμηλά φορτία (passive mode) αν σας ενοχλεί έστω και ο παραμικρός θόρυβος. Στον τομέα των διαστάσεων το V1200 διαθέτει αρκετά μεγάλο μήκος, κάτι όμως που δε θα αποτελέσει πρόβλημα για τα περισσότερα κουτιά της αγοράς. Στο κάτω-κάτω, κάποιος που χρειάζεται ένα τόσο μεγάλο PSU, σίγουρα δεν το προορίζει για ένα mini κουτί. Τέλος, η εγγύηση που προσφέρει η CM είναι ιδιαίτερα μεγάλη και αγγίζει τα εφτά χρόνια, ενώ η τιμή του V1200 είναι τσουχτερή αλλά πιστεύουμε ότι είναι τίμια για αυτά που προσφέρει και ειδικότερα για την ποιότητα κατασκευής του. Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του V1200.  

   Cables / Connectors
   Modular Cables
   ATX connector (610mm) 20+4 pin
   4+4 pin EPS12V (685mm) 1
   6+2 pin PCIe (605mm+120mm) 12
   SATA (455mm+115mm+115mm+115mm) 12
   4 pin Molex (410mm+155mm+155mm) 3
   4 pin Molex (460mm+120mm+120mm) / FDD (+120mm) 3
   4 pin Molex (410mm+155mm+155mm) 3 / 1
   Hybrid Fan Controller Cable (700mm) 1

   Ένα μεγάλο πλήθος καλωδιώσεων και υποδοχών εξοπλίζει το V1200, συμπεριλαμβανόμενων 12 PCIe και 12 SATA υποδοχών. Πιστεύουμε ότι δε θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι περισσότερο σε αυτό τον τομέα. Επίσης το μήκος των καλωδιώσεων καθώς και οι αποστάσεις μεταξύ των υποδοχών, στις καλωδιώσεις που διαθέτουν περισσότερες από μία, είναι άκρως ικανοποιητικές κάτι λογικό μιας και η CM έχει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή κουτιών. Τέλος, όλες οι καλωδιώσεις χρησιμοποιούν αγωγούς πάχους 18AWG, οι οποίοι προτείνονται και από το πρότυπο ATX. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες επιμέρους rails του V1200.  

   Cooler Master V1200 Power Specs
   Rail 3.3V 5V 12V 5VSB -12V
   Max. Power Amps 25 25 100 3 0.5
   Watts 125 1200 15 6
   Total Max. Power (W) 1200

    

   Ένα αλλά πανίσχυρο +12V rail εξοπλίζει το V1200. Μπορεί να αποδώσει μέχρι και 100 Amperes οπότε και θα τροφοδοτήσει άνετα ότι και συνδέσετε στο V1200. Επίσης οι δευτερεύουσες γραμμές (minor rails) είναι αρκετά δυνατές με 150 W μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ και τα 5VSB έχουν ικανοποιητική ισχύ, αν και θα θέλαμε να δούμε έστω ένα Ampere παραπάνω σε αυτό το rail.

    

    

   box_front.jpgbox_front_close1.jpgbox_front_close2.jpgbox_front_close3.jpg

    

   Η συσκευασία του V1200 είναι ποιοτική και αρκετά μεγάλη. Στο μπροστινό της μέρος, συναντούμε μια φωτογραφία του PSU με την modular πλακέτα σε πρώτο πλάνο. Επίσης, ο αριθμός του μοντέλου ξεχωρίζει χάρις στα τεράστια άσπρα γράμματα, ενώ το Platinum εικονίδιο και το αντίστοιχο για την επταετή εγγύηση εντοπίζονται στην πάνω-δεξιά γωνία.  

    

    

   box_side1.jpg

    

   Μόνο ο κωδικός μοντέλου εντοπίζεται σε αυτή την πλευρά.

    

    

    box_side2.jpgbox_side2_close1.jpgbox_side2_close2.jpg

    

    

   Δύο πίνακες με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των rails υπάρχουν σε αυτή την πλευρά.

    

   box_rear.jpgbox_rear_close1.jpgbox_rear_close2.jpgbox_rear_close3.jpg

    

    

   Στο πίσω μέρος του κουτιού βρίσκουμε μια γραφική λίστα με τις διαθέσιμες υποδοχές (connectors) καθώς και μια επεξήγηση των προτερημάτων ενός Platinum τροφοδοτικού, με το κυριότερο να είναι φυσικά η μειωμένη κατανάλωση ρεύματος. Επίσης, ένα γράφημα αναπαριστά τη λειτουργία του ανεμιστήρα σε υβριδική λειτουργία (semi-passive mode).

    

    

   box_inner_box.jpgbox_open1.jpgbox_open2.jpgbox_open3.jpg

    

   Αφού αφαιρέσαμε το εξωτερικό κάλυμμα (sleeve) του κουτιού ήμασταν έτοιμοι να εισέλθουμε στα ενδότερα της συσκευασίας. Όπως βλέπετε από τις παραπάνω φωτογραφίες, τα περιεχόμενα είναι τακτοποιημένα όμορφα και προστατεύονται πολύ καλά.

    

   box_open4.jpgbox_open5.jpg

    

    

   Όπως συνηθίζεται σε αυτή την κατηγορία, το PSU βρίσκεται μέσα σε μια υφασμάτινη συσκευασία και μια συνθετική θήκη, παρέχει επιπλέον προστασία από τη σκόνη, γρατσουνιές κτλ.

    

   box_bundle_box.jpgbox_bundle.jpgbox_fan_hybrid_bracket1.jpgbox_fan_hybrid_bracket2.jpg

    

   Τα παρελκόμενα περιλαμβάνουν τον Hybrid ελεγκτή, βίδες για την εγκατάσταση του PSU καθώς και μερικά δεματικά καλωδίων.

    

   box_AC_cord1.jpgbox_AC_cord2.jpgbox_AC_cord3.jpg

    

   Το παρεχόμενο καλώδιο είναι αρκετά παχύ, έτσι ώστε να μη θερμαίνεται σε υψηλά φορτίου όπου αρκετά Amperes θα το διαπερνούν.

    

   box_pouches.jpgbox_cables.jpg

    

   Όχι μία, αλλά δύο θήκες για τις αποσπώμενες καλωδιώσεις, συνοδεύουν το PSU

    

   box_manual.jpgbox_manual_close.jpg

    

   Μια κοντινή ματιά στο εγχειρίδιο χρήσης.

    

    

   psu_front.jpgpsu_front_close.jpgpsu_front_top.jpgpsu_fan_close.jpg

    

   Στο μπροστινό μέρους του V1200 εκτός από την κλασσική γρίλια με τις κυψέλες, συναντούμε και τον μεγάλο και αυξημένης αντοχής διακόπτη on/off. Επίσης, το ασημένιο περίγραμμα γύρω από τη γρίλια του ανεμιστήρα, δείχνει αρκετά όμορφο και ποιοτικό.

    

   psu_side.jpgpsu_label.jpgpsu_label_close.jpg

    

   Στο πλάι υπάρχουν αυτοκόλλητα με τον κωδικό του μοντέλου και η ετικέτα με τα χαρακτηριστικά του PSU εντοπίζεται στο κάτω μέρος του.

    

   psu_rear.jpgpsu_detail1.jpgpsu_detail2.jpg

    

   Στο πίσω μέρος βρίσκεται η modular πλακέτα, η οποία διαθέτει πολλές υποδοχές για να φιλοξενήσει το πλήθος των καλωδιώσεων που εξοπλίζουν το PSU.

    

   psu_standby1.jpgpsu_standby2.jpgpsu_standby3.jpgpsu_top_close2.jpg

    

   Αρκετά μεγάλες διαστάσεις και πολύ ποιοτικό φινίρισμα.

    

   cables1.jpgcables2.jpgcables3.jpgcables4.jpgcables5.jpg

    

   Όλα τα καλώδια είναι stealth και εκτός από το 24 pin ATX όλα είναι πλακέ, έτσι ώστε να μπλοκάρουν λιγότερο τη ροή του αέρα στο εσωτερικού του κουτιού.

    

   cables6.jpgcables7.jpgcables8.jpgcables9.jpgcables10.jpg

    

   Αρκετά καλής ποιότητας καλωδιώσεις, δεδομένης της τιμής του V1200. 

    

   in_top.jpgin_top1.jpgin_top2.jpgin_top3.jpgin_top4.jpg

    

   Όπως ήδη αναφέραμε το V1200 στηρίζεται στην κορυφαία πλατφόρμα XP3 της Seasonic, ενώ τα μικρότερα μέλη της V σειράς, χρησιμοποιούν την KM3. Στο πρωτεύον μέρος βρίσκουμε μια full-bridge διάταξη η οποία υποβοηθείται από έναν LLC resonant μετατροπέα. Στο δευτερεύον μέρος υπάρχουν DC-DC μετατροπείς για την παραγωγή των minor γραμμών από τα +12V και σε γενικές γραμμές όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποίησε η Seasonic είναι υπέρ-υψηλής ποιότητας.

    

   in_transienta1.jpgin_transienta2.jpgin_transienta3.jpgin_transienta4.jpgin_transientb.jpg

    

   Το πρώτο μέρος του transient/EMI φίλτρου βρίσκεται πίσω από την υποδοχή AC και καλύπτεται από ένα μεταλλικό έλασμα. Περιλαμβάνει ένα CM πηνίο, τέσσερις Υ πυκνωτές και έναν X. Το ίδιο φίλτρο συνεχίζεται στην κυρίως πλακέτα με δύο ζευγάρια X και Y πυκνωτών, δύο CM πηνία και με ένα βαρίστορ (MOV).  

    

   in_realy_thermistor.jpg

    

   Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει το θερμίστορ που προστατεύει από τα υψηλά ρεύματα εκκίνησης καθώς και τον ηλεκτρομαγνητικό διακόπτη που το απομονώνει όταν χρειάζεται.

    

   in_bridges1.jpgin_bridges2.jpg

    

   Το V1200 χρησιμοποιεί δύο γέφυρες ανόρθωσης.

    

   in_APFC_side.jpgin_APFC_fets_diode.jpgin_APFC_caps.jpgin_APFC_caps2.jpg

    

   Στο APFC χρειάστηκε να ξεκολλήσουμε τον έναν από τους τρεις πυκνωτές, για να σας προσφέρουμε καλύτερη θέα. Εδώ χρησιμοποιούνται τρία Infineon IPP60R125CP fets και μία SCS110AG δίοδος ενίσχυσης. Οι τρεις πυκνωτές εξομάλυνσης είναι της Hitachi (420 V, 330 μF οι δύο και 390 μF ο τελευταίος ή 1050 μF όλοι μαζί, 105°C, HU σειρά).  

    

   in_PFC_controller_PCB.jpg

    

    Η μικρή πλακέτα που διακρίνεται στην παραπάνω φωτογραφία φιλοξενεί τον ελεγκτή του APFC, ένα NCP1654 ολοκληρωμένο.  

    

   in_main_switchers.jpg

    

    Η full-bridge τοπολογία στο πρωτεύον χρησιμοποιεί τέσσερα Infineon IPP50R199CP fets. Ένας LLC resonant μετατροπέας, προσφέρει επίσης τις υπηρεσίες του για ακόμη υψηλότερη αποδοτικότητα.  

    

   in_CM6901.jpg

    

    

    Ο LLC resonant ελεγκτής είναι ένα ολοκληρωμένο CM6901 της εταιρίας Champion. To συγκεκριμένο IC προσφέρει ιδιαίτερα υψηλή αποδοτικότητα με την κατάλληλη σχεδίαση και εξαρτήματα.

    

   in_secondary_heatsink.jpgin_seconday_heatsink2.jpgin_12V_fets.jpg

    

   Αυτή η μεγάλη ψύκτρα στο δευτερεύον δε φιλοξενεί κανένα mosfet, μιας και όλα βρίσκονται στο πίσω μέρος της πλακέτας. Παίζει κάποιο ρόλο πάντως στην ψύξη τους. Οχτώ Fairchild FDMS015N04B fets αναλαμβάνουν τα +12V και εκτός από την παραπάνω ψύκτρα και το ίδιο το κουτί του PSU, παίζει ενεργό ρόλο στην ψύξη τους.

    

   in_secondary_caps.jpgin_secondary_caps-2.jpgin_secondary_caps3.jpgin_secondary_side_close.jpg

    

   Όλοι οι πυκνωτές στο δευτερεύον, πολυμερικοί και ηλεκτρολυτικοί, προέρχονται από την κορυφαία εταιρία Nippon Chemi-Con. Η Cooler Master δε θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή στο συγκεκριμένο τομέα και πρέπει να τονίσουμε ότι σε ένα PSU οι πυκνωτές αποτελούν ένα ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηριστικό.

    

   in_modular_rear.jpgin_modular_rear_close1.jpgin_modular_rear_close2.jpgin_modular_rear_close3.jpgin_modular_rear_close4.jpg

    

   Οι DC-DC μετατροπείς των minor γραμμών βρίσκονται στην modular πλακέτα, για περιορισμό των ενεργειακών απωλειών. Το κάθε VRM χρησιμοποιεί τρία Infineon BSC0906NS fets και ο κοινός PWM ελεγκτής και για τα δύο VRMs είναι ένα APW7159 IC.  

    

   in_modular_sockets.jpg

    

    Όπως φαίνεται από την παραπάνω φωτογραφία, τα κάτω sockets της modular πλακέτας είναι κολλημένα κατευθείαν στο PCB για όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες, ειδικά σε υψηλά φορτία.

    

   in_modular_front.jpgin_modular_front_close1.jpgin_modular_front_close2.jpgin_modular_front_close3.jpgin_modular_front_close4.jpg

    

   Στο μπροστινό μέρος της modular πλακέτας, βρίσκουμε τα πηνία που χρησιμοποιούν οι DC-DC μετατροπείς, καθώς και ένα πλήθος από πολυμερικούς πυκνωτές της Chemi-Con για το φιλτράρισμα των γραμμών.

    

   in_secondary_side.jpgin_protections_PCB.jpg

    

   Η παραπάνω πλακέτα φιλοξενεί ένα Weltrend WT7257V IC που διαχειρίζεται τις προστασίες του PSU καθώς και ένα AS393 dual-voltage comparator.

    

     in_standby_PWM_controller.jpg

    

   Ο standby PWM ελεγκτής είναι ένα ICE2QR4765 IC.

    

    in_main_PCB.jpgin_main_PCB_close1.jpgin_main_PCB_close2.jpgin_main_PCB_close3.jpgin_main_PCB_close4.jpg

    

   Η ποιότητα των κολλήσεων είναι πολύ καλή, όπως περιμένουμε από ένα προϊόν της Seasonic άλλωστε. Το μόνο που μας έκανε εντύπωση ήταν το πράσινο χρώμα του PCB τη στιγμή που το πάνω μέρος της πλακέτας έχει κόκκινο χρώμα.

    

    

   in_fan1.jpgin_fan2.jpg

    

   Ο κορυφαίος ανεμιστήρας που φέρει το V1200. Διαθέτει υδραυλικά ρουλεμάν οπότε θα "ζήσει" για πάρα πολλά χρόνια και ταυτόχρονα θα είναι πιο ήσυχος από έναν αντιστοίχων χαρακτηριστικών ανεμιστήρα με κανονικά ρουλεμάν. Ο κωδικός μοντέλου είναι MGA13512XF-025 (135 mm, 12 V, 0.38 A) και ο ίδιος ανεμιστήρας χρησιμοποιείται και στο V1000. [BREAK=Μετρήσεις Voltage Regulation, Efficiency και Θορύβου] Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δύο Chroma 6314A mainframes, δύο παλμογράφων Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους ο καθένας, ενός παλμογράφου Rigol DS1052E (hacked to DS1102E), ενός Picotech TC-08 thermocouple data logger με οκτώ κανάλια, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Yokogawa WT210) και ενός ειδικά διαμορφωμένου ξύλινου κουτιού που με τη βοήθεια των κατάλληλων πηγών θερμότητας παίζει το ρόλο του Hot Box. Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του V1200 (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Το φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχεί σε 20%, 40%, 50%, 60%, 80%,100% και 110% του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails και στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 2Α και μετέπειτα θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail.  

    

   Voltage Regulation & Efficiency Tests
   Cooler Master V1200
   Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Noise (dBA) Temps (In/Out) PF/AC Volts
   1 17.914A 1.982A 1.979A 0.977A 239.67 91.97% 570 29.7 37.68°C 0.921
   12.174V 5.045V 3.331V 5.108V 260.61 41.53°C 230.3V
   2 36.191A 3.970A 3.970A 1.176A 479.50 93.47% 735 34.8 38.62°C 0.957
   12.167V 5.036V 3.323V 5.087V 513.02 43.21°C 230.0V
   3 45.225A 4.965A 4.970A 1.574A 599.48 93.36% 1445 44.9 40.50°C 0.968
   12.162V 5.033V 3.318V 5.066V 642.15 45.49°C 230.0V
   4 54.269A 5.960A 5.973A 1.981A 719.40 93.13% 1940 49.2 41.89°C 0.973
   12.155V 5.028V 3.314V 5.048V 772.50 47.51°C 230.0V
   5 72.535A 7.963A 7.982A 2.390A 959.14 92.56% 2275 54.0 43.52°C 0.980
   12.143V 5.019V 3.306V 5.019V 1036.25 49.63°C 229.9V
   6 91.441A 8.978A 9.003A 3.007A 1198.95 91.72% 2275 54.0 44.82°C 0.982
   12.131V 5.012V 3.299V 4.983V 1307.20 51.49°C 229.7V
   7 101.399A 8.984A 9.009A 3.013A 1318.94 91.48% 2275 54.0 45.35°C 0.983
   12.123V 5.008V 3.296V 4.977V 1441.80 52.34°C 229.7V
   CL1 0.097A 15.010A 15.005A 0.004A 126.52 81.91% 1945 49.3 43.70°C 0.879
   12.193V 5.033V 3.317V 5.128V 154.47 48.18°C 230.7V
   CL2 99.935A 1.001A 1.003A 1.002A 1224.92 92.12% 2275 54.0 45.02°C 0.982
   12.123V 5.019V 3.311V 5.048V 1329.75 51.73°C 229.7V

    

    

    Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του V1200 σε πολύ μικρά φορτία τα οποία είναι αρκετά μικρότερα από το 20% της συνολικής του ισχύς, το μικρότερο ποσοστό φορτίου δηλαδή που ορίζει το πρότυπο 80 Plus. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W. 

    

   Efficiency at Low Loads
   Cooler Master V1200
   Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Fan Noise (dBA) PF/AC Volts
   1 1.819A 1.977A 1.976A 0.190A 39.70 74.89% 0 0 dBA 0.744
   12.180V 5.050V 3.334V 5.142V 53.01 230.3V
   2 3.381A 1.979A 1.976A 0.385A 59.75 80.73% 0 0 dBA 0.795
   12.183V 5.050V 3.334V 5.135V 74.01 230.4V
   3 4.936A 1.980A 1.977A 5.129A 79.72 84.12% 0 0 dBA 0.830
   12.185V 5.049V 3.334V 5.129V 94.77 230.4V
   4 6.498A 1.981A 1.978A 0.779A 99.74 85.45% 570 29.7 dBA 0.848
   12.181V 5.049V 3.334V 5.123V 116.73 230.3V

    

    

    Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).  

    

   Idle / Standby
   Cooler Master V1200
   Mode 12V 5V 3.3V 5VSB Watts PF/AC Volts
   Idle 12.200V 5.052V 3.338V 5.153V 9.32 0.314
   230.5V
   Standby 0.17 0.010
   230.6V

    

    Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.  

    

    

   5VSB Efficiency
   Cooler Master V1200
   Test # 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
   1 0.102A 0.52 65.82% 0.045
   5.147V 0.79 230.4V
   2 0.252A 1.30 71.04% 0.101
   5.143V 1.83 230.6V
   3 1.002A 5.13 73.39% 0.274
   5.122V 6.99 230.6V
   4 3.002A 15.21 80.18% 0.389
   5.068V 18.97 230.4V

    

    Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του V1200 σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 20-110% (tests#1-7) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η διακύμανση όλων των rails (σε ποσοστό %) και στα επόμενα έξι γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-6, καθώς και ο εκλυόμενος θόρυβος του ανεμιστήρα με την ταχύτητα των στροφών του σε όλο το εύρος λειτουργίας του PSU.  

    

   Efficiency & Voltage Regulation Charts
   Cooler Master V1200
   Efficiency Voltage Variations Chart
   Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
   12V Rail Chart 5V Rail Chart
   Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
   3.3V Rail Chart 5VSB Rail Chart
   Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
   Fan Speed Chart Fan Noise Chart
   Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests

    

    

   Στις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του PSU σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (10Α στα +12V, 5Α στα 5V, 5A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 200 ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.   

    

   Advanced Transient Response Charts
   Cooler Master V1200
   20% load
   Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
   Transient_Tests Transient_Tests
   50% load
   Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
   Transient_Tests Transient_Tests
   Advanced Transient Response 20%
   Voltage Before After Change Pass/Fail
   12V 12.183V 12.086V 0.80% Pass
   5V 5.043V 4.964V 1.57% Pass
   3.3V 3.330V 3.234V 2.88% Pass
   5VSB 5.108V 5.079V 0.57% Pass
   Advanced Transient Response 50%
   Voltage Before After Change Pass/Fail
   12V 12.162V 12.111V 0.42% Pass
   5V 5.030V 4.968V 1.23% Pass
   3.3V 3.318V 3.206V 3.38% Pass
   5VSB 5.066V 5.014V 1.03% Pass

    

   Σε γενικές γραμμές τα πήγε πολύ καλά σε αυτές τις απαιτητικές δοκιμές, το V1200. Ακολουθούν τα αντίστοιχα screenshots τα οποία πήραμε κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών.  

    

   Advanced Transient Response Oscilloscope Screenshots
   Cooler Master V1200
   20% Load
   +12V 5V 3.3V
   Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests
   50% Load
   +12V 5V 3.3V
   Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

    

    

   Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του PSU σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του PSU. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το PSU σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του PSU (στο Fagana) και δίνουμε ρεύμα στο PSU. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).   

    

   Turn On Transient Response Tests
   Cooler Master V1200
   Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

    

    Μια πολύ μικρή αιχμή στα 5VSB και καλή απόδοση στα υπόλοιπα δύο τεστ, ήταν το αποτέλεσμα των παραπάνω δοκιμών. Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα και στο χρόνο που μπορεί να κρατήσει το PSU τις τάσεις τους εντός ορίων, σε περίπτωση που κοπεί απότομα η τάση τροφοδοσίας. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται "hold-up time" και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ATX πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 16 ms με το τροφοδοτικό να λειτουργεί με πλήρες φορτίο. Στο παρακάτω screenshot, με μπλε διακρίνεται η κυματομορφή της τάσης του δικτύου και με κίτρινο το Power Ok σήμα του τροφοδοτικού το οποίο από 5V πέφτει σε 0V, μόλις κάποια από τις τάσεις του PSU πέσει κάτω από το 95% της ονομαστικής/κανονικής τιμής της.

    

   hold_up_time.jpg

    

    Ιδιαίτερα υψηλός χρόνος hold-up. Στον τομέα των APFC πυκνωτών η CM έδωσε στην κυριολεξία τα ρέστα της μιας και δε χρησιμοποίησε απλά μια καλή μάρκα αλλά και μεγάλης χωρητικότητας πυκνωτές για να μην έχει κανένα πρόβλημα το PSU σε στιγμιαίες διακοπές της τροφοδοσίας. [BREAK=Μετρήσεις Ripple]Στις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του V1200. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.   

    

   Ripple Measurements
   Cooler Master V1200
   Test 12V 5V 3.3V 5VSB Pass/Fail
   20% Load 24.5 mV 11.4 mV 13.6 mV 7.9 mV Pass
   40% Load 20.3 mV 12.9 mV 13.9 mV 10.0 mV Pass
   50% Load 21.5 mV 14.0 mV 14.2 mV 11.6 mV Pass
   60% Load 23.5 mV 14.3 mV 14.8 mV 12.8 mV Pass
   80% Load 30.0 mV 19.1 mV 19.2 mV 15.2 mV Pass
   100% Load 35.8 mV 23.2 mV 25.2 mV 18.1 mV Pass
   110% Load 39.0 mV 24.7 mV 23.6 mV 19.2 mV Pass
   Crossload 1 30.1 mV 14.2 mV 16.1 mV 26.1 mV Pass
   Crossload 2 35.4 mV 19.9 mV 18.5 mV 17.4 mV Pass

    

    Πολύ καλή περιστολή του ripple σε όλες τις γραμμές. Βέβαια έχουμε δει και καλύτερα αποτελέσματα από άλλες high-end υλοποιήσεις αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το V1200 τα πήγε πολύ καλά και σε αυτόν τον τομέα. Ακολουθούν μερικά screenshots από τις μετρήσεις ripple.  

    

   Ripple Oscilloscope Screenshots
   Cooler Master V1200
   Full Load
   Ripple_Tests Ripple_Tests
   Ripple_Tests Ripple_Tests
   110% Load
   Ripple_Tests Ripple_Tests
   Ripple_Tests Ripple_Tests
   CL1 test
   Ripple_Tests Ripple_Tests
   Ripple_Tests Ripple_Tests
   CL2 test
   Ripple_Tests Ripple_Tests
   Ripple_Tests Ripple_Tests

    

    

    

   V1200_banner.jpg 

    

    

   Η Cooler Master έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες τον τελευταίο χρόνο για να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος στην κατηγορία των PSUs και πιστεύω ότι έχει καταφέρει πραγματικά πάρα πολλά, μιας και τα τωρινά μοντέλα της συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία και αντικρίζουν στα ίσα τα αντίστοιχα του δυνατού ανταγωνισμού. Κυρίως η συνεργασία τους με την Seasonic αλλά και οι προσπάθειες των μηχανικών της ίδιας της CM, επέτρεψαν σε προϊόντα όπως το κορυφαίο V1200 που δοκίμασα σήμερα, να βρουν το δρόμο τους προς την αγορά. Τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποίησα μιλάν από μόνα τους, το V1200 είναι ένα από τα καλύτερα τροφοδοτικά που μπορεί να αγοράσει κανείς σήμερα. Χρησιμοποιεί την κορυφαία πλατφόρμα της Seasonic και πλαισιώνεται από κορυφαία υποσυστήματα και εξαρτήματα τα οποία εξασφαλίζουν όχι μόνο ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις, αλλά και τη διάρκεια αυτών στο πέρασμα του χρόνου. Βλέπετε μπορεί μερικοί Κινέζικοι πυκνωτές, να προσφέρουν εξίσου καλές επιδόσεις με κάποιους Ιαπωνικούς, αλλά μετά από κάποιο διάστημα χάνουν μεγάλο μέρος των επιδόσεων τους μιας και γερνάνε γρηγορότερα. Ειδικά στους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές, αυτό γίνεται εύκολα εμφανές. Το V1200 είναι άριστο PSU με τεράστιες δυνατότητας και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα χάρις στην semi-passive λειτουργία του σε χαμηλά φορτία είναι εντελώς αθόρυβο και ακόμη και όταν εμπλακεί ο ανεμιστήρας -τουλάχιστον σε κανονικές συνθήκες- δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει. Η τιμή του μπορεί να φαίνεται τσιμπημένη, αλλά αν το ψάξετε καλύτερα θα διαπιστώσετε ότι είναι από τις χαμηλότερες της κατηγορίας και επιπλέον τα εξαρτήματα που χρησιμοποιεί το V1200 είναι τα απολύτως κορυφαία, οπότε και τη δικαιολογούν 100%. Τέλος, η επταετή εγγύηση αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα για όλους εσάς που θέλετε ένα πανίσχυρο και άκρως αξιόπιστο PSU με υπέρ-υψηλές επιδόσεις. To Cooler Master V1200 κοστίζει 274€ (με 23% ΦΠΑ). Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

    

   Πλεονεκτήματα

    

   • Απέδωσε εύκολα την πλήρη ισχύ του ακόμη και στους 45°C.
   • Χαμηλό ripple.
   • Πολύ μικρή διακύμανση στις τάσεις του.
   • Καλή ανταπόκριση σε δυναμικά φορτία.
   • Υψηλή αποδοτικότητα.
   • Μεγάλο πλήθος υποδοχών (12 PCIe και 12 SATA).
   • Ήσυχη λειτουργία σε κανονικές συνθήκες.
   • Semi-passive λειτουργία του ανεμιστήρα με δυνατότητα απεμπλοκής.
   • Υψηλής ποιότητας ανεμιστήρας με υδραυλικά ρουλεμάν.
   • Ιαπωνικής προέλευσης πυκνωτές.
   • Όλες οι καλωδιώσεις του είναι αποσπώμενες.
   • Πλακέ (flat) καλωδιώσεις οι οποίες μπλοκάρουν λιγότερο τη ροή του αέρα στο εσωτερικό του κουτιού, σε σχέση με τις συμβατικές.
   • 7 χρόνια εγγύηση.
     

    

   Μειονεκτήματα

    

   • Επειδή είμαι περίεργος θα ήθελα ακόμη χαμηλότερο ripple!
     

    

   Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το V1200 είναι:  

    

   V1200.pngEditors_Choice.png 

    

   Εδώ τέλειωσε άλλο ένα PSU review. Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για τη διάθεση του δείγματος.  

    

   crmaris

  coolermaster

  Συντελεστές Review
  Reviewers: crmaris
  Photographers: crmaris
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:Select
  ΧρηστικότηταSelect
  ΠοιότηταSelect
  ΕπιδόσειςSelect
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο ΧρόνοSelect
  Απόδοση/ΤιμήSelect
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo


    Αναφορά Review


  Σχόλια χρηστών
  Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

  Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

  Δημιουργία λογαριασμού

  Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

  Δημιουργία λογαριασμού

  Σύνδεθείτε

  Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

  Είσοδος


×