Jump to content



  • Corsair CX Series CX600M. Και οικονομικό και modular!


    Η Corsair δε λέει να ησυχάσει και παρουσιάζει συνεχώς καινούρια μοντέλα, προσπαθώντας να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον ανταγωνισμό. Προφανώς έχουν πάρει πολύ σοβαρά, εδώ και καιρό μάλιστα, τον τομέα των τροφοδοτικών (PSUs) και πιέζουν το δυναμικό τους όχι μόνο να βελτιώνει τα υπάρχοντα μοντέλα, αλλά να παρουσιάζει και καινούρια που συμβαδίζουν καλύτερα με τις απαιτήσεις των καιρών. Έτσι παρόλο που η mainstream σειρά Builder έχει μεγάλη απήχηση ακόμη στο καταναλωτικό κοινό, αφού αφουγκράστηκαν την αγορά αποφάσισαν να ενισχύσουν την παραπάνω σειρά με τέσσερα καινούρια μοντέλα, με ισχύ παρόμοια των προηγούμενων αλλά με αποσπώμενες καλωδιώσεις. Βλέπετε εμείς οι καταναλωτές είμαστε ανικανοποίητοι μιας και ενώ αρχικά θέλαμε όσο το δυνατόν φτηνότερα αλλά καλά PSUs, στη συνέχεια συνηθίσαμε στα αποσπώμενα καλώδια και τώρα απαιτούμε ακόμη και τα οικονομικά PSUs να διαθέτουν αυτή την πολυτέλεια. Σωστά για πολυτέλεια πρόκειται αφού στην ουσία δε συμβάλει στις επιδόσεις, αλλά όπως και να το κάνουμε η εικόνα του PSU χταπόδι με τις σταθερές καλωδιώσεις να κρέμονται δεξιά και αριστερά δείχνει αρκετά αναχρονιστική πια. Στη σημερινή δοκιμή τα Chromas θα βασανίσουν ένα ταλαίπωρο Corsair CX600M, με το γράμμα "Μ" να αποτελεί το ακρωνύμιο της λέξης "Modular", που με τη σειρά της περιγράφει τις αποσπώμενες καλωδιώσεις που φέρει το συγκεκριμένο μοντέλο. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν 80 Plus Bronze αποδοτικότητα (efficiency), μικρές διαστάσεις και βάρος, σχεδόν όλα τα κυκλώματα προστασίας, την κορυφαία υποστήριξη της Corsair που στη συγκεκριμένη περίπτωση αγγίζει τα τρία χρόνια και τέλος μια καλή τιμή. Η διαφορά τιμής μεταξύ του non-modular CX600 και του modular CX600M είναι τόσο μικρή που νομίζουμε ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης πια για το πρώτο και πολύ σύντομα προβλέπουμε να καταργείται, εκτός και αν η Corsair αποφασίσει να ρίξει σημαντικά την τιμή του.  

     

    psu_top_close_small.jpg
     

    [BREAK=Χαρακτηριστικά CX600M] Τα κύρια χαρακτηριστικά του CX600M παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.  

     

    Corsair CX600M Features & Specs
    Max. DC Output 600W
    PFC
    Active PFC
    Efficiency
    80 Plus Bronze
    Operating temperature
    0°C ~ 30°C (for full continuous power)
    Protections
    Over Voltage Protection
    Under Voltage Protection
    Over Power Protection
    Short Circuit Protection
    Over Temperature Protection
    Cooling
    120 mm Sleeve Bearing Fan (D12SM-12)
    Dimensions
    150 mm (W) x 86 mm (H) x 140 mm (D)
    Weight
    1.4 kg
    Compliance
    ATX12V v2.3, EPS 2.91
    Warranty
    3 years
    Price at time of review
    (inc. 23% VAT)
    75 €

     

     

    Η αποδοτικότητα είναι συμβατή με τις απαιτήσεις του προτύπου 80 Plus Bronze και η μέγιστη θερμοκρασία στην οποία το PSU μπορεί να αποδώσει τη μέγιστη ισχύ του συνεχόμενα (24/7) είναι μόλις 30°C, ενώ το ATX πρότυπο προτείνει 50°C. Τουλάχιστον η Corsair ήταν ειλικρινής σε αυτό το θέμα όταν αναγκαστήκαμε να τους ρωτήσουμε για την παραπάνω πληροφορία, μιας και δε την αναγράφουν πουθενά. Εδώ επίσης να σημειώσουμε ότι το PSU μπορεί φυσικά να λειτουργήσει και σε άνω των 40°C θερμοκρασιών, απλά δεν μπορεί να λειτουργεί συνεχώς και με την πλήρη ισχύ του σε αυτές τις θερμοκρασίες, διότι θα μειωθεί τότε κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής του. Αυτό πάντως δεν ισχύει μόνο για το CX600M αλλά για όλα τα PSUs και γενικά τα υποσυστήματα που χρησιμοποιούν εξαρτήματα όπως οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές. Οι διαθέσιμες προστασίες περιλαμβάνουν και αυτή της υπερθέρμανσης (OTP), κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε PSUs αυτής της οικονομικής κατηγορίας. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε ότι το όριο αυτό βρίσκεται κοντά στους 47°C, τουλάχιστον για το δείγμα που είχαμε στα χέρια μας. Όσον αφορά τις διαστάσεις τώρα του CX600M, όπως βλέπετε είναι ιδιαίτερα μαζεμένες χάρις στο μικρό μήκος του που αγγίζει τα 14 cm. Οπότε το συγκεκριμένο PSU θα χωρέσει άνετα σε οποιοδήποτε ATX κουτί. Τέλος, η εγγύηση φθάνει τα τρία χρόνια και η τιμή είναι αρκετά καλή, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το CX600M κοστίζει μόλις μερικά ευρώ περισσότερα από το non-modular αδερφάκι του, το CX600. Οπότε και το τελευταίο δέχεται τρομερό εσωτερικό ανταγωνισμό και χρειάζεται άμεσα μείωση τιμής ή απλά κατάργηση από την γκάμα προϊόντων της Corsair. Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του CX600M.  

     

    Cables / Connectors
    Native Cables
    ATX connector (600mm) 20+4 pin
    4+4 pin EPS12V (680mm) 1
    Modular Cables
    6+2 pin PCIe (600mm+150mm) 2
    SATA (400mm+115mm+115mm+115mm) 6
    4 pin Molex (400mm+115mm+115mm+115mm) / FDD (+115mm) 4 / 1

     

     

    Δεν μπορούμε, ειλικρινά, να καταλάβουμε γιατί ένα 600αρη PSU διαθέτει μόνο δύο PCIe connectors, τη στιγμή που μπορεί να τροφοδοτήσει άνετα τέσσερις. Επίσης γιατί κάποιος που διαθέτει μία μόνο VGA με διπλές υποδοχές τροφοδοσίας ή δύο μικρότερες με μονές να αγοράσει ένα PSU των 600 W και όχι ένα μικρότερο (400 - 500 W) που και φθηνότερο θα είναι και θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες του. Προφανώς η Corsair πρέπει να ξανασκεφθεί το όλο θέμα και να εξοπλίσει στο άμεσο μέλλον με τέσσερα PCIe το CX600M, αν θέλει τουλάχιστον να ακολουθήσει τις απαιτήσεις των ημερών μας. Τώρα όσον αφορά τους υπόλοιπους διαθέσιμους connectors, ο αριθμός τους είναι ικανοποιητικός για την κατηγορία του PSU. Επίσης το μήκος όλων των καλωδιώσεων είναι επαρκές για το πλείστο των περιπτώσεων και το ίδιο ισχύει και για την απόσταση ανάμεσα σε όλους τους connectors, εκτός των περιφερειακών όπου μερικά επιπλέον εκατοστά θα ήταν ιδανικά. Τέλος, το πάχος όλων των καλωδίων είναι 18AWG, το οποίο είναι και αυτό που προτείνει το ATX πρότυπο για τις περισσότερες περιπτώσεις. Ο τελευταίος πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες των επιμέρους rails του CX600M.  

     

    Corsair CX600M Power Specs
    Rail 3.3V 5V 12V 5VSB -12V
    Max. Power Amps 25 25 46 3 0.8
    Watts 130 552 15 9.6
    Total Max. Power (W) 600

     

     

    Πιστή στην παράδοση της, η Corsair εφοδίασε και αυτό το PSU με ένα μόνο +12V rail το οποίο οριακά μπορεί να αποδώσει πάνω από 550 W ισχύ, οπότε και θα υπερκαλύψει ένα μεσαίο σύστημα. Η ισχύς των δευτερευόντων rails είναι παραπάνω από αρκετή και τέλος τα 5VSB είναι κατά τι ισχυρότερα από τα 2.5 A που συνήθως συναντούμε σε μικρά και μεσαίας χωρητικότητας PSUs (μερικές φορές ακόμη και σε PSUs του 1 kW). [BREAK=Συσκευασία & συνοδευτικά] Το μικρό (σε διαστάσεις) PSU έρχεται μέσα σε μια αντίστοιχα μικρή συσκευασία. Το άσπρο χρώμα κυριαρχεί αλλά υπάρχουν και μερικές πινελιές ανοιχτού πράσινου που ομορφαίνουν το σύνολο. Το πιο ενδιαφέρον σημείο του μπροστινού μέρους εντοπίζεται στην κάτω δεξιά γωνία όπου υπάρχουν τρία σήματα για την Bronze αποδοτικότητα, την τριετή εγγύηση και τη συμβατότητα με την ErP οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

     

    box_front_small.jpgbox_front_close1_small.jpgbox_front_close2_small.jpgbox_front_close3_small.jpg

     

    Σε αυτή την πλευρά βρίσκουμε μόνο τον κωδικό μοντέλου του PSU.

     

    box_side_small.jpg

     

    Στην πίσω πλευρά της συσκευασίας βρίσκουμε αρκετές ενδιαφέροντες πληροφορίες όπως μια περιγραφή των διαθέσιμων καλωδιώσεων και connectors, διαγράμματα της αποδοτικότητας του PSU και του θορύβου του ανεμιστήρα, τον πίνακα με τα χαρακτηριστικά των rails και μερικές παραγράφους που αναφέρονται περιληπτικά σε μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά του CX600M.

     

    box_rear_small.jpgbox_rear_close1_small.jpgbox_rear_close2_small.jpgbox_rear_close3_small.jpgbox_rear_close4_small.jpgbox_rear_close5_small.jpgbox_rear_close6_small.jpgbox_rear_close7_small.jpgbox_rear_close8_small.jpgbox_rear_close9_small.jpg

     

    Το PSU προστατεύεται από μια συσκευασία φυσαλίδων. Θα προτιμούσαμε φυσικά κάποιο αφρώδες προστατευτικό, αλλά αυτό λόγο μεγαλύτερου όγκου θα απαιτούσε και μεγαλύτερο κουτί, κάτι που η Corsair προφανώς ήθελε να αποφύγει.

     

    box_open1_small.jpgbox_open2_small.jpgbox_psu_wrapped_small.jpg

     

    Τα παρελκόμενα περιλαμβάνουν το εγχειρίδιο χρήσης και ένα εγχειρίδιο που αναφέρεται στην εγγύηση του προϊόντος, το καλώδιο τροφοδοσίας, μερικά δεματικά και ένα σετ από βίδες για τη στερέωση του PSU στο κουτί του υπολογιστή.

     

    box_bundle_small.jpgbox_cables_small.jpg

     

    Μόνο το κύριο ATX καλώδιο φέρει το κλασσικό sleeving και δεν είναι stealth. Όλες οι υπόλοιπες καλωδιώσεις είναι επίπεδες (πλακέ), με όλα τα καλώδια τους να είναι βαμμένα μαύρα.

     

    cables1_small.jpgcables2_small.jpgcables3_small.jpgcables4_small.jpgcables5_small.jpgcables6_small.jpgcables7_small.jpgcables8_small.jpg

     

    Το μαύρο, ελαφρώς ματ, φινίρισμα του CX600M είναι αρκετά καλής ποιότητας αλλά η σχεδίαση ακολουθά πιστά τις κλασσικές γραμμές. Βέβαια σε ένα PSU αυτής της κατηγορίας δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από πλευράς εμφάνισης αλλά πιστεύουμε ότι το όλο αποτέλεσμα θα έδειχνε πολύ πιο μοντέρνο αν η Corsair χρησιμοποιούσε τη γρίλια ανεμιστήρα που διαθέτουν τα μεγαλύτερης κατηγορίας PSU της (π.χ. AXi). Από την άλλη όμως ίσως επίτηδες να θέλει να δημιουργήσει αυτό το διαχωρισμό για να ξεχωρίζουν και οπτικά τα κορυφαία μοντέλα της από τα υπόλοιπα. Στο μπροστινό μέρος του PSU βρίσκουμε έναν πολύ χρήσιμο διακόπτη on/off, πέραν της κλασσικής κυψελοειδούς σχεδίασης γρίλιας εξαερισμού.

     

    psu_quarter_small.jpgpsu_front_top_small.jpgpsu_front_small.jpgpsu_front_close_small.jpg

     

    Στα πλαϊνά του PSU υπάρχουν δύο απλά αυτοκόλλητα με τον αριθμό μοντέλου και η ταμπέλα με τα κύρια χαρακτηριστικά του CX600M βρίσκεται στο κάτω μέρος του.

     

    psu_side_small.jpgpsu_label_small.jpg

     

    Στο πίσω μέρος εντοπίζεται η μικρή modular πλακέτα με τις μόλις τέσσερις υποδοχές καθώς και οι σταθερές καλωδιώσεις του PSU, οι οποίες ευτυχώς είναι λιγοστές.

     

    psu_rear_small.jpgpsu_grommet_small.jpg

     

    Όπως βλέπετε παραβιάσαμε το αυτοκόλλητο της εγγύησης, για να σας παρουσιάσουμε και το εσωτερικό του PSU. psu_detail2_small.jpgpsu_detail1_small.jpg

     

    Ο ανεμιστήρας δεν είναι τοποθετημένος ακριβώς στο κέντρο, προφανώς για να ψύχει καλύτερα την ψύκτρα του δευτερεύοντος μέρους, η οποία ζεσταίνεται και περισσότερο.

     

    psu_standby1_small.jpgpsu_fan_small.jpg

     

    Αυτό που χτυπάει με την πρώτη στο μάτι είναι οι μικρές διαστάσεις του CX600M. Επίσης, ευτυχώς οι σταθερές καλωδιώσεις είναι μόνο δύο και οι απολύτως απαραίτητες.

     

    psu_top_small.jpg

     

     Το CX600M, καθώς και όλα τα υπόλοιπα μέλη της συγκεκριμένης σειράς κατασκευάζεται, από την Channel Well Technology (CWT) και πιο συγκεκριμένα στηρίζεται στην DSAII πλατφόρμα της παραπάνω εταιρίας, αλλά φέρει μερικές βελτιώσεις οι οποίες προτάθηκαν από τους τεχνικούς της Corsair. Οι βελτιώσεις αυτές περιλαμβάνουν έναν καινούριο standby PWM ελεγκτή που επιτρέπει τη συμβατότητα με το καινούριο ErP 2013 πρότυπο, περισσότερα SBRs (Schottky Barrier Diodes) για την ανόρθωση των +12V και υψηλότερης ποιότητας μετασχηματιστές. Τέλος, αντί του Ταϊβανέζου κύριου πυκνωτή εξομάλυνσης η Corsair αποφάσισε να χρησιμοποιήσει έναν Ιαπωνικής κατασκευής, για αυξημένη αξιοπιστία. Όλα τα παραπάνω δείχνουν καθαρά ότι η Corsair έχει ενεργό ρόλο στη σχεδίαση των PSUs της και δεν κολλάει απλώς ένα διαφορετικό αυτοκόλλητο στη συσκευασία.

     

    in_top1_small.jpgin_top2_small.jpgin_top3_small.jpgin_top4_small.jpg

     

    Πίσω από την AC υποδοχή βρίσκεται το πρώτο μέρος του transient/EMI φίλτρου το οποίο αποτελείται από ένα ζευγάρι Y πυκνωτών. Επίσης τα καλώδια που μεταφέρουν το ρεύμα στην κύρια πλακέτα περνάνε μέσα από ένα δαχτυλίδι φερρίτη, για καταστολή του EMI θορύβου. Στην κύρια πλακέτα βρίσκουμε και τα υπόλοιπα εξαρτήματα του φίλτρου EMI: δύο ζευγάρια X και Υ πυκνωτών, δύο CM πηνία και ένα βαρίστορ (MOV).

     

    in_transienta_small.jpgin_transientb_small.jpg

     

    Η γέφυρα ανόρθωσης ψύχεται από μία μικρή ψύκτρα. Για να την αναγνωρίσουμε θα έπρεπε να την ξεκολλήσουμε, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν είχαμε διάθεση να κάνουμε.

     

    in_bridge1_small.jpgin_bridge2_small.jpg

     

    Στο APFC βρήκαμε δύο K18A60V mosfets και μία STTH8S06D δίοδο ενίσχυσης (boost diode). Επίσης ο πυκνωτής εξομάλυνσης/αποθήκευσης παρέχεται από την Matsushita/Panasonic (400 V, 270 μF, 85°C) και η χωρητικότητα του δείχνει πολύ μικρή για τη μέγιστη ισχύ που μπορεί να αποδώσει το PSU. Στις δοκιμές hold-up θα το διαπιστώσουμε εύκολα αυτό.

     

    in_APFC_side_small.jpgin_APFC_fets_diode_small.jpgin_APFC_cap_small.jpg

     

    Τα κύρια switching fets είναι δύο STF14NM50N. Επίσης ο κοινός ελεγκτής PFC/PWM είναι ο διάσημος Champion CM6800.

     

    in_main_switchers_small.jpgin_CM6800TX1_small.jpgin_CM6800TX2_small.jpg

     

    Σε αυτή την μικρή, κάθετη, πλακέτα βρίσκουμε τον standby PWM ελεγκτή και το mosfet που ανορθώνει τα 5VSB.

     

    in_standby_PWM_controller_small.jpgin_standby_PWM_controller2_small.jpg

     

    Τα δύο μόνο πηνία στο δευτερεύον μέρος σημαίνουν κακά μαντάτα. Πιο συγκεκριμένα υποδηλώνουν ότι ένα group regulation σχήμα χρησιμοποιείται όπου οι τάσεις εξαρτώνται η μία από την άλλη, κάτι που δεν αποφέρει καλές επιδόσεις σε μη ισορροπημένα, ανάμεσα στα rails, φορτία. Ένα παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι όταν "τραβάμε" μεγάλο φορτίο από τα +12V και μικρό από τα δευτερεύοντα rails. Σε αυτή την περίπτωση η τάση των +12V θα "πέσει" χαμηλά ενώ αυτή των 5V θα ανέβει κατά πολύ. Αυτό συμβαίνει γιατί το ίδιο κύκλωμα παράγει/ανορθώνει τα δύο προαναφερθέντα rails οπότε όταν η τάση στο ένα πέσει χαμηλά αυξάνει το PWM έτσι ώστε να την ανεβάσει, με αποτέλεσμα να ανεβάζει και την τάση στο rail που λειτουργεί κανονικά. Το συγκεκριμένο πρόβλημα προφανώς και δε θα συνέβαινε αν όλα τα rails παράγονταν από ξεχωριστά κυκλώματα, τα οποία όμως και οδηγούν σε αυξημένο κόστος κατασκευής μιας και απαιτούν περισσότερα υλικά/εξαρτήματα. Τα +12V του CX600M ανορθώνουν τέσσερα PFR40V60CTs SBRs, τα 5V δύο STPS3045CT και τέλος τα 3.3V ένα STPS40L45CW. Επίσης, όλοι οι πυκνωτές στο δευτερεύον προέρχονται από την CapXon και είναι χαρακτηρισμένοι για 105°C. Δε μας ενθουσίασε το θέαμα των συγκεκριμένων πυκνωτών και θα θέλαμε να βλέπαμε τουλάχιστον Teapos στη θέση τους.

     

    in_secondary_side_small.jpgin_secondary_side_group_regulation_smallin_12V_SBRs_small.jpgin_33V_SBR_small.jpgin_secondary_side_caps_small.jpg

     

    Το ολοκληρωμένο που αναλαμβάνει όλες τις προστασίες είναι ένα SITI PS229.  

     

    in_PS229_small.jpg
     

    Αυτά τα optocouplers παρέχουν την απαραίτητη απομόνωση ανάμεσα στο πρωτεύον και δευτερεύον μέρος.  

     

    in_optocouplers_small.jpg
     

    Η modular πλακέτα είναι πολύ μικρή, κάτι λογικό αφού φιλοξενεί μόλις τέσσερις υποδοχές.

     

    in_modular_front_small.jpgin_modular_pcb_rear_small.jpg

     

    Η ποιότητα των κολλήσεων στην κύρια πλακέτα είναι αρκετά καλή, για ένα προϊόν αυτής της τιμής/κατηγορίας. Για να περικόψει περισσότερο τα έξοδα κατασκευής η Corsair χρησιμοποίησε ένα PCB μονής όψης, κάτι που συναντούμε ευρέως σε οικονομικά PSUs.

     

    in_main_pcb_small.jpgin_main_pcb_close1_small.jpgin_main_pcb_close2_small.jpgin_main_pcb_close3_small.jpgin_main_pcb_close4_small.jpg

     

    Ο ανεμιστήρας που δροσίζει το PSU κατασκευάζεται από την Yate Loon και ο αριθμός μοντέλου του είναι D12SM-12 (120 mm, 12 V, 0.3 A, 70.5 CFM, 1650 RPM). Διαθέτει sleeve bearing και όχι ρουλεμάν, οπότε η διάρκεια ζωής του δεν ξεπερνά της 30.000 ώρες. Βέβαια ένας καλύτερος ανεμιστήρας θα αύξανε αρκετά το συνολικό κόστος κατασκευής.  

     

     

    in_fan_small.jpg

     

     

    Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δύο Chroma 6314A mainframes, δύο παλμογράφων Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους ο καθένας, ενός παλμογράφου Rigol DS1052E (hacked to DS1102E), ενός Picotech TC-08 thermocouple data logger με οκτώ κανάλια, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Yokogawa WT210) και ενός ειδικά διαμορφωμένου ξύλινου κουτιού που με τη βοήθεια των κατάλληλων πηγών θερμότητας παίζει το ρόλο του Hot Box. Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του CX600M (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Το φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχεί σε 20%, 40%, 50%, 60%, 80%,100% και 110% του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails και στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 2Α και μετέπειτα θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail.  

     

    Voltage Regulation & Efficiency Tests
    Corsair CX600M
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Noise (dBA) Temps (In/Out) PF/AC Volts
    1 8.184A 1.960A 1.986A 1.005A 119.75 87.24% 777 31.0 38.66°C 0.891
    11.998V 5.089V 3.318V 4.971V 137.27 41.98°C 229.9V
    2 16.776A 3.938A 3.994A 1.210A 239.71 88.65% 1185 36.8 39.65°C 0.954
    11.956V 5.068V 3.302V 4.951V 270.39 43.42°C 229.9V
    3 20.982A 4.938A 5.007A 1.620A 299.73 88.15% 1458 39.3 41.21°C 0.967
    11.927V 5.060V 3.294V 4.936V 340.04 45.58°C 230.0V
    4 25.204A 5.931A 6.024A 2.030A 359.69 87.67% 1700 42.2 42.84°C 0.974
    11.901V 5.051V 3.286V 4.918V 410.29 47.81°C 229.9V
    5 33.849A 7.944A 8.071A 2.450A 479.57 86.53% 1920 45.2 44.61°C 0.981
    11.854V 5.030V 3.268V 4.894V 554.20 51.06°C 229.9V
    6 43.313A 8.948A 9.127A 3.078A 599.57 84.99% 1920 45.2 45.28°C 0.986
    11.773V 5.026V 3.253V 4.868V 705.45 53.27°C 229.9V
    7 48.583A 8.941A 9.142A 3.082A 659.48 84.26% 1920 45.2 45.77°C 0.988
    11.729V 5.030V 3.248V 4.861V 782.65 54.41°C 229.9V
    CL1 1.966A 16.012A 16.004A 0.502A 156.47 78.76% 1975 45.6 42.25°C 0.934
    12.376V 4.815V 3.284V 4.952V 198.66 47.60°C 230.1V
    CL2 45.963A 1.000A 1.003A 1.001A 541.92 86.25% 1895 45.0 43.25°C 0.983
    11.498V 5.218V 3.279V 4.928V 628.30 49.48°C 230.0V

     

     

    Το PSU κατάφερε και απέδωσε τη μέγιστη ισχύ του ακόμη και στους 45°C, σημειώνοντας ταυτόχρονα αρκετά καλές επιδόσεις. Εδώ να σημειώσουμε ότι γύρω στους 47°C η προστασία υπερθέρμανσης ενεργοποιήθηκε και έκλεισε το PSU για να το προστατέψει. Αφού περιμέναμε μερικά λεπτά για να χαμηλώσει η εσωτερική θερμοκρασία, το PSU ξεκίνησε κανονικά. Όσον αφορά τις επιδόσεις τώρα, η ρύθμιση/σταθερότητα των τάσεων (voltage regulation) είναι αρκετά καλή μιας και όλες σημείωσαν αρκετά κάτω του 3% διακυμάνσεις. Επίσης η αποδοτικότητα μέχρι και με 60% φορτίο ήταν αρκετά υψηλή, για Bronze PSU και μόνο σε υψηλότερα φορτία έπεσε αισθητά. Τέλος, ο ανεμιστήρας ήταν ιδιαίτερα ήσυχος με 20% φορτίο και μόνο όταν "ζόρισαν" τα πράγματα, δηλαδή από το τεστ #4 και μετά, ανέβασε στροφές για να ρίξει την εσωτερική θερμοκρασία του PSU. Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του CX600M σε πολύ μικρά φορτία τα οποία είναι αρκετά μικρότερα από το 20% της συνολικής του ισχύς, το μικρότερο ποσοστό φορτίου δηλαδή που ορίζει το πρότυπο 80 Plus. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W.  

     

     

    Efficiency at Low Loads
    Corsair CX600M
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Fan Noise (dBA) PF/AC Volts
    1 1.830A 1.970A 1.981A 0.200A 39.71 78.67% 777 31.0 dBA 0.662
    12.105V 5.061V 3.326V 4.993V 50.48 230.2V
    2 3.415A 1.960A 1.983A 0.401A 59.72 82.24% 777 31.0 dBA 0.765
    12.055V 5.080V 3.324V 4.988V 72.62 230.1V
    3 5.004A 1.960A 1.984A 4.982A 79.76 84.76% 777 31.0 dBA 0.828
    12.033V 5.084V 3.322V 4.982V 94.10 230.0V
    4 6.588A 1.961A 1.984A 0.800A 99.70 86.23% 777 31.0 dBA 0.866
    12.015V 5.087V 3.320V 4.977V 115.62 230.0V

     

     

    Σε χαμηλά φορτία η αποδοτικότητα είναι πολύ καλή αλλά αυτό που κλέβει την παράσταση είναι ο ανεμιστήρας και πιο συγκεκριμένα ο μικρός θόρυβος που αυτός εκλύει, χάρη στις χαμηλές στροφές λειτουργίας του. Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).  

     

     

    Idle / Standby
    Corsair CX600M
    Mode 12V 5V 3.3V 5VSB Watts PF/AC Volts
    Idle 12.326V 4.969V 3.336V 5.006V 3.37 0.070
    231.0V
    Standby 0.17 0.006
    230.9V

     

     

    Στα 5VSB το CX600M ξεπερνά με άνεση τα αντίστοιχα όρια αποδοτικότητας, για κάθε επίπεδο φορτίου. Επίσης στην καλύτερη περίπτωση αγγίζει το 80%, ένα αρκετά υψηλό όριο για το συγκεκριμένο rail. Σε γενικές γραμμές τα πήγε αρκετά καλά το PSU και σε αυτές τις δοκιμές. Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.

     

     

    5VSB Efficiency
    Corsair CX600M
    Test # 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 0.102A 0.51 68.92% 0.016
    5.004V 0.74 231.0V
    2 0.252A 1.26 72.83% 0.037
    5.001V 1.73 231.0V
    3 1.002A 5.00 77.88% 0.127
    4.987V 6.42 231.0V
    4 3.002A 14.86 79.72% 0.276
    4.949V 18.64 230.8V

     

     

    Με μόλις 0,17 W κατανάλωση σε standby mode το CX600M είναι πλήρως συμβατό με τη νέα ErP 2013 οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τροποποιήσεις που έκανε/ζήτησε η Corsair στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έπιασαν τόπο. Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του CX600M σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 20-110% (tests#1-7) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η διακύμανση όλων των rails (σε ποσοστό %) και στα επόμενα έξι γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-6, καθώς και ο εκλυόμενος θόρυβος του ανεμιστήρα με την ταχύτητα των στροφών του σε όλο το εύρος λειτουργίας του PSU.  

     

     

    Efficiency & Voltage Regulation Charts
    Corsair CX600M
    Efficiency Voltage Variations Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    12V Rail Chart 5V Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    3.3V Rail Chart 5VSB Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    Fan Speed Chart Fan Noise Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests

     

    Στις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του PSU σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (10Α στα +12V, 5Α στα 5V, 5A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 200 ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.  

     

    Advanced Transient Response Charts
    Corsair CX600M
    20% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    50% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    Advanced Transient Response 20%
    Voltage Before After Change Pass/Fail
    12V 12.003V 11.713V 2.42% Pass
    5V 5.084V 4.994V 1.77% Pass
    3.3V 3.319V 3.165V 4.64% Pass
    5VSB 4.972V 4.917V 1.11% Pass
    Advanced Transient Response 50%
    Voltage Before After Change Pass/Fail
    12V 11.954V 11.688V 2.23% Pass
    5V 5.051V 4.952V 1.96% Pass
    3.3V 3.295V 3.135V 4.86% Fail
    5VSB 4.938V 4.891V 0.95% Pass

     

    Στις πιο πάνω δοκιμές το CX600M δεν τα πήγε και τόσο καλά μιας και οι διακυμάνσεις σε όλα τα rails ήταν αυξημένες. Ειδικά στα 3.3V έφτασαν κοντά στο 5% με αποτέλεσμα η τάση στο ίδιο rail να πέσει κάτω από το όριο που προβλέπει το πρότυπο ATX. Ακολουθούν τα αντίστοιχα screenshots τα οποία πήραμε κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών.  

     

    Advanced Transient Response Oscilloscope Screenshots
    Corsair CX600M
    20% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests
    50% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

    Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του PSU σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του PSU. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το PSU σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του PSU (στο Fagana) και δίνουμε ρεύμα στο PSU. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).

     

    Turn On Transient Response Tests
    Corsair CX600M
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

    Στα 5VSB μετρήσαμε μια πολύ μικρή αιχμή, η οποία δε χρήζει καμιάς απολύτως ανησυχίας. Επίσης στο δεύτερο τεστ η κυματομορφή παρουσιάζει ένα μικρό σκαλοπάτι στα 10 V περίπου, αλλά μετά συνεχίζει κανονικά την πορεία της. Τέλος, στο τελευταίο τεστ τα αποτελέσματα είναι τα χειρότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο αλλά και πάλι δεν είναι ανησυχητικά μιας και οι αιχμές που σημειώθηκαν είναι πολύ κάτω του ορίου. Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα και στο χρόνο που μπορεί να κρατήσει το PSU τις τάσεις τους εντός ορίων, σε περίπτωση που κοπεί απότομα η τάση τροφοδοσίας. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται "hold-up time" και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ATX πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 16 ms με το τροφοδοτικό να λειτουργεί με πλήρες φορτίο. Στο παρακάτω screenshot, με μπλε διακρίνεται η κυματομορφή της τάσης του δικτύου και με κίτρινο το Power Ok σήμα του τροφοδοτικού το οποίο από 5V πέφτει σε 0V, μόλις κάποια από τις τάσεις του PSU πέσει κάτω από το 95% της ονομαστικής/κανονικής τιμής της.  

     

    hold_up_time.jpg

     

    Δυστυχώς ο hold-up χρόνος είναι τραγικά χαμηλός. Η Corsair έπρεπε να χρησιμοποιήσει έναν μεγαλύτερης χωρητικότητας πυκνωτή στο APFC, αλλά δεν το έπραξε γιατί αυτό θα ανέβαζε σημαντικά το κόστος του PSU. Όπως και να έχει πάντως τα αποτελέσματα στη συγκεκριμένη δοκιμή είναι από τα χειρότερα που έχουμε δει μέχρι στιγμής. [BREAK=Μετρήσεις Ripple] Στις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του CX600M. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.  

     

    Ripple Measurements
    Corsair CX600M
    Test 12V 5V 3.3V 5VSB Pass/Fail
    20% Load 12.2 mV 8.2 mV 9.4 mV 9.9 mV Pass
    40% Load 15.5 mV 8.6 mV 10.4 mV 11.7 mV Pass
    50% Load 17.0 mV 10.1 mV 11.3 mV 13.0 mV Pass
    60% Load 20.0 mV 10.7 mV 12.2 mV 14.2 mV Pass
    80% Load 28.7 mV 11.7 mV 14.3 mV 16.8 mV Pass
    100% Load 41.2 mV 13.9 mV 20.1 mV 23.5 mV Pass
    110% Load 59.1 mV 18.6 mV 26.5 mV 30.4 mV Pass
    Crossload 1 12.9 mV 20.1 mV 10.9 mV 9.7 mV Pass
    Crossload 2 53.1 mV 20.5 mV 22.9 mV 25.9 mV Pass

     

    Σε γενικές γραμμές η καταστολή του ripple είναι πολύ καλή, παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες πραγματοποιήσαμε όλες τις δοκιμές μας. Συνήθως σε οικονομικά PSUs οι αυξημένες θερμοκρασίες λειτουργίας επιδρούν άκρως αρνητικά στην καταστολή του ripple, κάτι που δεν ίσχυσε στην περίπτωση του CX600M δείχνοντας ότι το ίδιο έχει σχεδιαστεί σωστά και χρησιμοποιεί τα κατάλληλα εξαρτήματα. Ακολουθούν μερικά screenshots από τις μετρήσεις ripple.  

     

    Ripple Oscilloscope Screenshots
    Corsair CX600M
    Full Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    110% Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL1 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL2 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests

     

     

    psu_standby2_small.jpg

     

    Η Corsair πήρε μια entry-level πλατφόρμα της CWT και με τις κατάλληλες αλλαγές που πρότεινε κατάφερε να παρουσιάσει ένα αρκετά καλό προϊόν, το οποίο διαθέτει υψηλό λόγο απόδοσης/τιμής. Σίγουρα το CX600M δε βάζει φωτιά στην άσφαλτο με τις επιδόσεις του, αλλά αυτός δεν ήταν ο αρχικός σκοπός άλλωστε. Αυτό που επιδίωξε η Corsair ήταν να παρουσιάσει ένα προϊόν κοντά στις τιμές των προηγούμενων CX μοντέλων με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και με αποσπώμενες καλωδιώσεις, οι οποίες αποτελούν πια μεγάλο πλεονέκτημα για κάθε PSU. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε την εταιρία και τα καινούρια CX M προϊόντα θα συνεχίσουν την πετυχημένη πορεία των προκατόχων τους. Στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό για μια εταιρία να καταφέρει να παρουσιάσει καλά και οικονομικά μοντέλα και είναι κοινό μυστικό ότι ο κύριος όγκος πωλήσεων, άρα και τα έσοδα, δεν προέρχεται από τις μεγάλες κατηγορίες αλλά από τις μεσαίες/μικρές. Σε γενικές γραμμές το CX600M τα αξίζει τα λεφτά του επειδή προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις, δηλαδή καλό voltage regulation (σταθερές τάσεις), χαμηλό ripple και υψηλή αποδοτικότητα. Επιπλέον εξοπλίζεται με αποσπώμενες καλωδιώσεις, διαθέτει μικρές διαστάσεις που διευκολύνουν ιδιαίτερα την τοποθέτηση του αλλά και το κάνουν συμβατό με όλα τα ATX κουτιά της αγοράς και τέλος καλύπτεται από την κορυφαία εγγύηση της Corsair για αρκετά μεγάλο διάστημα. Από πλευράς υλικών το μόνο που δε μου άρεσε είναι η χαμηλής ποιότητας πυκνωτές στο δευτερεύον και ο μικρής χωρητικότητας πυκνωτής στο APFC. Όσον αφορά το πρώτο σας καλύπτει η εγγύηση της Corsair, αν κάτι πάει στραβά και δυστυχώς για το δεύτερο δεν μπορεί να γίνει κάτι. Οι συγκεκριμένοι πυκνωτές είναι αρκετά ακριβοί και ένας μεγαλύτερης χωρητικότητας θα επηρέαζε αρκετά την τιμή του PSU, οπότε και η Corsair προτίμησε την οικονομική λύση. Τέλος, το CX600M θα έπρεπε να διαθέτει τέσσερα PCIe connectors και όχι μόνο δύο, που είναι τραγικά λίγα για ένα PSU των 600 W. Πιστεύω πάντως ότι σύντομα η Corsair θα το βελτιώσει αυτό μιας και έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά και ακούν τους ειδικούς του χώρου αλλά και τις φωνές των καταναλωτών. To Corsair CX600M κοστίζει 75€ (με ΦΠΑ 23%). Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Καλός λόγος τιμής/απόδοσης
    • Απέδωσε την πλήρη ισχύ του ακόμη και στους 45°C
    • Καλή αποδοτικότητα σε χαμηλά και τυπικά (μεσαία) φορτία
    • Χαμηλό ripple
    • Αρκετά σταθερές τάσεις (voltage regulation)
    • Ήσυχη λειτουργία
    • Όλες οι αποσπώμενες καλωδιώσεις είναι πλακέ και stealth (δηλαδή μαύρες)

    Μειονεκτήματα

    • Η απόδοση των 3.3V στα Advanced Transient Response tests
    • Πολύ μικρός χρόνος hold-up
    • Μόνο δύο PCIe υποδοχές
    • Θα ήθελα να δω υψηλότερης ποιότητας πυκνωτές στο δευτερεύον μέρος

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το CX600M είναι:  

     

    CX600M.png?m=1367568712

     

    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα PSU review. Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για τη διάθεση του δείγματος.  

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • Αγορα τηλεορασης 600ευρω

    Καλησπερα θελω να παρω μια τηλεοραση μαξ 600 ευρω 55'' τουλαχιστον.Για ταινιες θα ειναι η χρηση της κυριως, θα συνδεεται με τον υπολογιστη και αντε και κανα ps4. Εχω καταληξει αναμεσα σε Samsung και Tcl . Εχει κανεις να μου προτινει κατι? 

    NiRou
    NiRou
    Οθόνες & Projectors 2

    Intel N-7260 χαμηλή επίδοση με wifi

    Hola all..... Έχω ένα λαπτοπακι της ASUS, N551JM το οποιο φοράει καρτουλα δικτύου του θέματος... Και θέτω το εξής ερώτημα: ειναι λογικό στα speed tests να πηγαίνει έως 60-80 mbps, ενώ στο σπίτι έχω 200αρα? Δοκίμασα και με καλώδιο udp και χτυπάει μέχρι και 180 mpbs. Τι συμβαίνει δεν καταλαβαίνω. Έχω ελέγξει για κανάλια για τυχόν παρεμβολές και η μπάντα που εκπέμπει είναι 5 GHZ σε απόσταση 4ρων μέτρων χωρίς εμπόδια.

    skepasti21
    skepasti21
    Intel Platform

    πιστωτικές κάρτες ερωτήσεις

    Καλησπέρα σε όλους.   Επειδή δεν ξέρω από πιστωτικές, να ρωτήσω 1-2 πράγματα.   Η παλιά πιστωτική POST CREDIT, μας στείλανε την νέα τής τράπεζας. Την χρησιμοποίησε την νέα, λοιπόν, η μητέρα μου για μια αγορά €150,00, χωρίς να βάλει δόσεις. Στη συγκεκριμένη τράπεζα, δεν έχουμε λογαριασμό. Μόνο την πιστωτική.   Λόγω έχει καθυστερήσει να έρθει το έντυπο ενημερωτικό (statement εάν το λέω καλά) για να κάνουμε και την πληρωμή, μπορώ να πάω σε ένα ATM, να κάνω πληρωμή; Και

    serpico75
    serpico75
    Off topic 7

    κλωνοποίηση δίσκου

    χαιρετώ όλους,   πρόκειται να κάνω κλωνοποίηση ενός δίσκου μου των 250 gb   ο δίσκος έχει ελευθερα τα 144 gb   το θέμα είναι ότι ο άλλος δίσκος είναι των 160 gb και δεν ξέρω εάν η κλωνοποίηση μπορεί να γίνει  χωρίς προβλήματα  

    nikonick
    nikonick
    Γενικά για Η/Υ 2

    Περίεργο πρόβλημα με εξωτερικούς δίσκους SSD

    Καλησπέρα παιδιά, έχω φτιάξει ένα νέο σύστημα με AMD επεξεργαστή αυτή τη φορά είναι το σύστημα στην υπογραφή, το πρόβλημα τώρα που υπάρχει είναι ότι χάνει τον εξωτερικό τον δίσκο ssd αυτό το κάνει και με τους 3 δίσκους που έχω έναν silicon power 250gb και οι άλλοι 2 είναι samsung qvo από 1tb ο καθένας, ξαφνικά εκεί που έγραφε στον έναν Samsung έβγαλε ένα σφάλμα το αρχείο δεν μπορεί να γραφτεί λέω θα χάλασε η θήκη η εξωτερική, πήγα προληπτικά και πήρα άλλες θήκες της Logilink οι άλλοι 2 δίσκοι λε

    panos 12
    panos 12
    Συσκευές Αποθήκευσης 5
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.