Jump to content



  • Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB NVME SSD Review


    Εισαγωγή

     

    Με την έλευση του PCIe 4.0 στη μεγάλη πλατφόρμα της AMD, οι ελεγκτές των SSD ήταν αυτοί που μπόρεσαν πρώτοι από οποιαδήποτε άλλη συσκευή να εκμεταλλευτούν τις αυξημένες ταχύτητες διαμεταγωγής και να εκτινάξουν τις (ονομαστικές) ταχύτητες των SSD σε νέα επίπεδα. Καθώς όμως οι κατασκευαστές SSD εγκατέλειψαν πλέον όλοι την ακριβότερη MLC NAND και προτιμούν την οικονομικότερη (ανά χώρο αποθήκευσης) TLC, μένει να δούμε κατά πόσο τα οφέλη του νέου και ταχύτερου πρωτοκόλλου μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεταφραστούν σε πραγματική βελτίωση των επιδόσεων.

     

    Όλα αυτά, τα είδαμε για πρώτη φορά στο review του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB. Σήμερα, η Corsair έφερε στον πάγκο των δοκιμών μας τη νέα κορυφαία της πρόταση στο χώρο των SSD, τον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB.

     

     

    Στο review αυτό θα δούμε αν η προσθήκη τριών χαρακτήρων στο όνομα μιας συσκευής μπορεί να κάνει τη διαφορά και αν η νέα ναυαρχίδα των SSD της Corsair αξίζει το χαρακτηρισμό "Pro".

     

     

    Από τη Συσκευασία Μέχρι το Πυρίτιο - Τι ακριβώς αγοράζουμε
     

    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο  Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB έρχεται σε ένα χαρτονένιο, ιλουστρασιόν κουτί που φέρει μια φωτογραφία του προϊόντος και αναφέρει τα βασικά του χαρακτηριστικά.

     

    large_01.jpg large_02.jpg

     

    Τα μόνα "παρελκόμενα" που βρίσκουμε εντός του κουτιού είναι 2 φυλλάδια, 1 με πληροφορίες ασφαλείας και 1 με γενικές πληροφορίες για τον τρόπο εγκατάστασης ενός M.2 SSD.

     

    large_03.jpg large_04.jpg

     

    To drive έρχεται καλά προστατευμένο μέσα σε πυκνό αφρολέξ.

     

    large_05.jpg

     

    Ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB έρχεται με προεγκατεστημένη ψήκτρα, κάτι που προϊδεάζει ότι ο ελεγκτής του συγκεκριμένου drive ανεβάζει θερμοκρασίες οι οποίες πρέπει να παραμένουν υπό έλεγχο, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά. Η ψύκτρα, εκτός από λειτουργική είναι και κομψή, καθιστώντας τον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB μια καλαίσθητη προσθήκη σε κάθε σύνολο hardware.

     

    Στο κάτω, αθέατο όταν το drive είναι εγκατεστημένο, μέρος, βρίσκουμε ένα αυτοκόλλητο με τις πιστοποιήσεις και το μοντέλο του drive.

     

    large_06.jpg large_10.jpg

     

    Φυσικά, δε θα ήμασταν το TheLab αν δεν αφαιρούσαμε την ψύκτρα για να δούμε τι κρύβεται από κάτω. Τα 4 clips που συγκρατούν τα 2 μέρη της ψύκτρας μεταξύ τους ξεκουμπώνουν σχετικά εύκολα, χωρίς ανάγκη για χρήση εργαλείων. Το θερμοαγώγιμο υλικό από την άλλη, που εξασφαλίζει τη μεταφορά θερμότητας από το drive προς την ψύκτρα είναι και κολλώδες και ευαίσθητο - όπως συνηθίζεται στα καλής ποιότητας heat pads - και η αφαίρεση της ψύκτρας γίνεται με δυσκολία και προσοχή για να μην καταστραφεί! Αφού ξεκουμπώσουμε τα clips, πρώτα αφαιρείται το κάτω μέρος της ψύκτρας και μετά το πάνω.

     

    Το μαύρο PCB του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB είναι πυκνοκατοικημένο και φέρει στο κάτω μέρος του drive το ίδιο αυτοκόλλητο που είδαμε στο κάτω μέρος της ψύκτρας. 

     

    large_12.jpg large_13.jpg

     

    Στο πάνω μέρος του PCB βρίσκουμε 4 NAND chips, 1 DRAM cache chip και τον controller, καθώς επίσης και ένα μικρό chip που ελέγχει την τροφοδοσία του drive.

     

    Στο κάτω μέρος βρίσκουμε 4 ακόμη NAND chips και 1 ακόμη DRAM cache chip.

     

    large_18.jpg large_19.jpg

     

    Ο ελεγκτής είναι ο Phison PS5018-E18 του οποίου το interface είναι το PCIe Gen4x4 NVMe, οι υποστηριζόμενες χωρητικότητες έως 8TB και οι ταχύτητες φτάνουν τα Sequential Read/Write (up to): 7.400/7.000 MB/s και Random Read/Write (up to): 1.000.000/1.000.000 IOPS. Η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας (Tj max) είναι οι 125°C, ενώ το Datasheet μας λέει ότι υποστηρίζονται End-To-End Data Path Protection και SmartECC, καθώς επίσης και πρωτόκολλα ασφαλείας AES 128/256 bit, SHA 160/256/512, RSA 4096, TCG & Opal 2.0, Pyrite, Sanitize and Crypto Erase.

     

    large_14.jpg

     

    H cache του drive παρέχεται από τα 2 DRAM chips της SKhynix, ένα σε κάθε πλευρά του PCB του drive. Τα DRAM chips που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα SKhynix H5AN8G6NCJ τα οποία είναι χωρητικότητας 8Gb, δηλαδή 1GB έκαστο, προσφέροντας συνολικά 2GB cache στον ελεγκτή.

     

    Tα συγκεκριμένα DRAM chips είναι DDR4 με συχνότητα λειτουργίας τα 2666MHz.

     

    large_15.jpg

     

    Τα NAND chips που χρησιμοποιεί ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB είναι τα Micron IA7BG64AIA τα οποία είναι 3D TLC NAND με 96 επίπεδα. Η χωρητικότητα του κάθε ενός από τα συγκεκριμένα NAND chips είναι 2048Gb, ή αλλιώς 256GB. Εφ' όσον o Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB διαθέτει 8 τέτοια chips, η συνολική του χωρητικότητα φτάνει τα 2TB.

     

    large_16.jpg

     

    Την τροφοδοσία όλων των παραπάνω ελέγχει ένα μικρό chip που βρίσκεται κοντά στον controller και είναι επίσης κατασκευασμένο από τη Phison, το Phison PS6108-22.

     

    large_17.jpg

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB, ακριβώς όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Corsair, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    large.Specs.png

     

    Οι ταχύτητες που υπόσχεται η Corsair είναι εντός των προδιαγραφών του ελεγκτή και η διάρκεια ζωής του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB ορίζεται στα 1400ΤΒ εγγραφών, δηλαδή έχουμε σημαντική μείωση σε σχέση με τα 3600TB εγγραφών που έδινε η εταιρία στον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB. Εν τούτοις, η 5ετής εγγύηση παραμένει και, ούτως ή άλλως, η διάρκεια ζωής του drive - με ορθολογική χρήση - είναι πολύ μεγαλύτερη από τον προβλεπόμενο χρόνο χρήσης των τεχνολογιών που ενσωματώνει.

     

    Η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας του drive είναι οι 70°C, κάτι που θα δούμε παρακάτω αν αποτελεί σημαντικό παράγοντα όσον αφορά τις επιδόσεις του.

     

     

    Συνοδευτικό Λογισμικό

     

    Το λογισμικό που συνοδεύει τους SSDs της Corsair, ονομάζεται Corsair SSD Toolbox. Σε αντίθεση με την εξαιρετική δουλειά πού έχει κάνει η Corsair με το iCue, το Corsair SSD Toolbox έχει μείνει χωρίς ουσιαστική εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, κάτι που είναι άμεσα εμφανές από το ξεπερασμένο αισθητικά interface του.

     

    Εν τούτοις, είναι εύκολο στη χρήση, απλό στη λειτουργία και παρέχει ουσιαστικά όλες τις απαραίτητες λειτουργίες.

     

    Η πλοήγηση γίνεται από το κάθετο μενού στα αριστερά και περιλαμβάνει 6 καρτέλες.

     

    Στην πρώτη, που ονομάζεται Drive Information (πληροφορίες για το drive), βλέπουμε τα βασικά στοιχεία του κάθε συνδεδεμένου drive και, εφ' όσον αυτό υποστηρίζεται από το πρόγραμμα, μπορούμε να κάνουμε και Firmware Update.

     

    large.Toolbox01.PNG

     

    Ο έλεγχος του firmware είναι άμεσος και online, απλοποιώντας τη διαδικασία και ελαχιστοποιώντας πιθανά λάθη του χρήστη.

     

    large.Toolbox02.PNG

     

    Η δεύτερη καρτέλα που ονομάζεται Overprovision αφορά το manual Over Provisioning, κάτι που δεν υποστηρίζεται από τον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB.

     

    large.Toolbox03.PNG

     

    Η τρίτη καρτέλα, S.M.A.R.T. Status (κατάσταση του S.M.A.R.T.) μας δίνει πληροφορίες για την κατάσταση του drive, όπως την υγεία του και το σύνολο των αναγνώσεων και εγγραφών που έχει συνολικά πραγματοποιήσει.

     

    Σε αυτήν την καρτέλα θα προτιμούσαμε σαφώς μια πιο εύληπτη παρουσίαση για τον μη ειδικό χρήστη και όχι μια ξερή παρουσίαση των περιεχομένων του S.M.A.R.T. table.

     

    large.Toolbox04.PNG

     

    large.Toolbox05.PNG

     

    Η τέταρτη καρτέλα λέγεται Disk Clone (κλωνοποίηση δίσκου) και περιέχει ένα απλό αλλά βολικό Disk Cloning εργαλείο.

     

    large.Toolbox06.PNG

     

    Η πέμπτη καρτέλα που ονομάζεται Optimize (βελτιστοποίηση), περιέχει την εντολή ενεργοποίησης του TRIM, κάτι που στον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB ελέγχεται από τα Windows και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά βούληση από το χρήστη.

     

    large.Toolbox07.PNG

     

    Η έκτη και τελευταία καρτέλα με το όνομα Secure Wipe (ασφαλής καθαρισμός) περιέχει ένα εργαλείο ασφαλούς διαγραφής των περιεχομένων του drive, με τρόπο ώστε η επαναφορά τους να  είναι αδύνατη.

     

    large.Toolbox08.PNG

     

    Τα 3 εικονίδια πάνω αριστερά, κάτω από το σήμα της Corsair, αφορούν τη λειτουργία βοήθειας, που εξηγεί κάποιες λειτουργίες του προγράμματος, τις πληροφορίες της έκδοσης του προγράμματος και την ανανέωση της λίστας των drives.

     

    Η πρώτη και τελευταία λειτουργία είναι αυτονόητες και δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι σχετικά, αλλά η δεύτερη, εκτός από το να μας δείξει την έκδοση του προγράμματος, παρέχει και τη δυνατότητα ελέγχου για ύπαρξη νεότερης έκδοσης.

     

    large.Toolbox09.PNG

     

    large.Toolbox10.PNG

     

    Συνολικά, το Corsair SSD Toolbox κάνει τα βασικά που χρειάζεται, αλλά θα θέλαμε να δούμε μια ανανεωμένη έκδοση, με μοντέρνο interface και μεγαλύτερη φιλικότητα προς το χρήστη.

     

     

    Σύστημα Δοκιμών και Μεθοδολογία

     

    Για το συγκεκριμένο review χρησιμοποιήθηκαν 2 συστήματα δοκιμών.

     

    Το ένα είναι το γνωστό μας benchtable που είναι στημένο πάνω στην Asrock Z97X Killer. Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition που παρέμεινε δροσερός χάρη στην Corsair Hydro Series H100i GTX. Η μνήμη είναι στα 8GB που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μας στα συγκεκριμένα τεστ, το τροφοδοτικό είναι το Cooler Master V650 και το σύστημα είναι στημένο στο Cooler Master Test Bench V1.0.

     

    Καθώς η M.2 υποδοχή της Asrock Z97X Killer υποστηρίζει μόνο PCIe 3.0 2X και όχι 4X, χρησιμοποιήθηκε ένας μετατροπέας PCIe 4X σε M.2.

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Asrock, την Cooler Master και την Corsair για τα εξαρτήματα που μας παρείχαν για την κατασκευή του συστήματος δοκιμών!

     

    Παρακάτω βλέπετε τις πλήρεις προδιαγραφές του συστήματος δοκιμών.

     

    large.CPU-Z1.PNG large.CPU-Z2.PNG

     

    large.CPU-Z3.PNG large.CPU-Z4.PNG

     

    large.CPU-Z5.PNG

     

    Καθώς όμως ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB υποστηρίζει, όπως μαρτυράει το όνομά του, PCIe 4.0 και μάλιστα το χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα των επιδόσεών του, οι οποίες ξεπερνούν τις δυνατότητες του πρωτοκόλλου PCIe 3.0, οι δοκιμές έγιναν και σε ένα ολοκαίνουργιο σύστημα με επεξεργαστή AMD Ryzen 3900X και μητρική την Gigabyte X570 AORUS PRO.

     

    Το σύστημα αυτό υποστηρίζει το πρωτόκολλο επικοινωνίας PCIe 4.0 και επιτρέπει στον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB να δείξει τις πλήρεις δυνατότητές του.

     

    Ευχαριστώ θερμά τον φίλο και συνεργάτη David Popeck που μας διέθεσε το σύστημά του για τις δοκιμές.

     

    Παρακάτω βλέπετε τις πλήρεις προδιαγραφές του συστήματος δοκιμών με πρωτόκολλο επικοινωνίας PCIe 4.0.

     

    large.CPU-Z1.PNG large.CPU-Z2.PNG

     

    large.CPU-Z3.PNG large.CPU-Z4.PNG

     

    large.CPU-Z5.PNG

     

    Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 10 Pro 64bit.
     

    Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε τον  Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

     

    1. Συνθετικά Benchmarks
    2. Χρήση των Program Traces του PCMark 8 για να δούμε τη συμπεριφορά του drive σε καθημερινή χρήση.
    3. Ανάλυση σε βάθος

     

    Οι μετρήσεις θα γίνουν και στα 2 παραπάνω συστήματα για να δούμε τις επιδόσεις του drive τόσο σε PCIe 4.0 όσο και σε PCIe 3.0 και θα συγκριθούν με τον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB, τον Corsair Force Series MP510 960GB, τον Corsair Force Series MP400 4TB και τον Samsung 970 EVO 250GB.

     

    Δυστυχώς δεν είχαμε διαθέσιμο κάποιον Samsung 970 EVO αντίστοιχης χωρητικότητας και καθώς οι επιδόσεις των εγγραφών επηρεάζονται ιδιαιτέρως από το πλήθος των πακέτων NAND και ο Samsung 970 EVO 250GB διαθέτει 2 πακέτα NAND έναντι των 4 των άλλων 2 SSD, αυτό θα ληφθεί υπ' όψιν στη διεξαγωγή των συμπερασμάτων.

     

    Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός, βαθμολογία και συμπεράσματα.

     

     

    Benchmarks

     

    Ξεκινάμε με το ATTO. To ATTO είναι το μακράν πιο γενναιόδωρο benchmark όσον αφορά τα θετικά αποτελέσματα ταχύτητας και γι' αυτό οι περισσότερες εταιρείες το χρησιμοποιούν για να δηλώσουν τις μέγιστες επιδόσεις σειριακής ανάγνωσης και εγγραφής των drives τους.

     

    Ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB έχει εξαιρετικές επιδόσεις που, τόσο στις αναγνώσεις όσο και στις εγγραφές αγγίζουν τις υποσχόμενες από την εταιρία. Όλα αυτά βέβαια με τη χρήση του PCIe 4.0, ενώ στη μέτρηση με PCIe 3.0 το drive περιορίζεται από τις δυνατότητες του PCIe 3.0 αλλά και πάλι ξεπερνάει τις επιδόσεις του Corsair Force Series MP510 960GB και του Samsung 970 EVO 250GB, πετυχαίνοντας επιδόσεις σχεδόν εφάμιλλές με αυτές που είχαμε δει να πετυχαίνει ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB με το πρωτόκολλο PCIe 3.0. Λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι ο EVO διαθέτει 2 πακέτα NAND (όπως εξηγήσαμε στη μεθοδολογία) και έτσι είναι εύλογο και αναμενόμενο ο EVO να έχει περίπου τις μισές επιδόσεις στις σειριακές εγγραφές.

     

    large.464328338_ATTODiskBenchmark3_05.PNG large.1408090290_ATTODiskBenchmark3_05.PNG

     

    large.2092603238_ATTODiskBenchmark3_05.PNG large.722668580_ATTODiskBenchmark3_05.PNG

     

    1514077881_ATTODiskBenchmark3_05.PNG large.1474021377_ATTODiskBenchmark3_05.PNG

     

    1711657988_ATTODiskBenchmark3_05.PNG

     

    Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα του CrystalDiskMark 6.0.2 όπου και πάλι ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB φτάνει (σχεδόν) τις υποσχόμενες επιδόσεις ανάγνωσης, ενώ ξεπερνάει αυτές της εγγραφής, ξεφεύγοντας σημαντικά από τον ανταγωνισμό, ακόμη και από τον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB.

     

    Περισσότερο όμως αξιοσημείωτη σε πρακτικό επίπεδο είναι η σημαντική αύξηση στις δοκιμές των 4Κ με τη χρήση του drive σε PCIe 4.0, σε σχέση με τα drives που χρησιμοποιούν τεχνολογία PCIe 3.0. Η αύξηση είναι σημαντική όταν δεν έχουμε queue (ουρά εντολών) (Q1) ή παράλληλα threads (παράλληλη επεξεργασία εντολών) (T1) αλλά απογειώνεται όταν αυξάνει το queue και πραγματικά εκτοξεύεται όταν αυξάνουμε και τα threads!

     

    large.CrystalDiskMarkRead.png

     

    large.CrystalDiskMarkWrite.png

     

    Τα αποτελέσματα του AS SSD Benchmark λένε την ίδια ιστορία, με τον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB να μεγαλώνει την ήδη μεγάλη διάφορά που είχε ο  Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB από τα drives που κάνουν χρήση PCIe 3.0.

     

    large.ASSSDRead.png

     

    large.ASSSDWrite.png

     

    large.ASSSDCopy.png

     

    Το Anvil's Storage Utilities benchmark επιβεβαιώνει τα παραπάνω αποτελέσματα, δίνοντας την απόλυτη κυριαρχία και με διαφορά στον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB με PCIe 4.0.

     

    Τα υπόλοιπα drives, απλά ακολουθούν.

     

    large.AnvilsStorageUtilities.png

     

    Αν δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα, θα παρατηρήσουμε ότι η υπεροχή του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB σε PCIe 4.0, έναντι των drives που χρησιμοποιούν PCIe 3.0 είναι σαρωτική όπου υπάρχει χρήση QD, κάτι που εξηγεί και τα αποτελέσματα, ενώ η διαφορά έναντι του  Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB σε PCIe 4.0 εξηγείται λόγω των σημαντικά αυξημένων επιδόσεων στη σειριακή ανάγνωση και εγγραφή.

     

    large.122332815_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG large.1340453543_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG

     

    large.938965488_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG large.817147152_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG

     

    578061721_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG large.1357982552_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG

     

    1409407693_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG

     

    Τα AIDA64 Average Read και Write Access δείχνουν ότι ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB είναι ένα drive που ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα στις εντολές που λαμβάνει. 

     

    large.AIDA64AverageReadAccess.png

     

    large.AIDA64AverageWriteAccess.png

     

    Τα παραπάνω συμπεράσματα φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από τα αποτελέσματα του HD Tune Pro Random Read και Write Access.

     

    large.HDTuneProRandomReadAccess.png

     

    large.HDTuneProRandomWriteAccess.png

     

    Τα συνολικά αποτελέσματα των benchmarks δείχνουν ότι ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB  έχει επιδόσεις που ξεφεύγουν πολύ από αυτές των drives που χρησιμοποιούν PCIe 3.0 ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται σημαντικά πιο γρήγορος και από τον προκάτοχό του, τον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB. Για να δούμε όμως, τι σημαίνει αυτό στην πραγματική χρήση.

     

     

    Program Traces - PCMark 8

     

    Το drive benchmark του PCMark 8 χρησιμοποιεί traces χρήσης πραγματικών προγραμμάτων για να προσομοιώσει τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις ενός drive κατά την πραγματική χρήση.

     

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των συνθετικών benchmarks περιμένουμε να δούμε μια σαρωτική επικράτηση του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB.

     

    large.PCMark8.png

     

    Στην πραγματικότητα όμως, οι σύνθετες αυτές διεργασίες βασίζονται κυρίως σε αναγνώσεις και εγγραφές μικρών αρχείων, όπου μπορεί ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB να υπερτερεί των υπολοίπων, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να δώσει σημαντικές διαφορές στο αποτέλεσμα.

     

    Κάπως έτσι, δημιουργείται το ερώτημα: Έχει νόημα τελικά να αναβαθμίσει κανείς το σύστημά του με τον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB; Η απάντηση είναι σχετική. Αν ήδη διαθέτει κάποιον αξιόλογο SSD, τότε οι πρακτικές διαφορές στην καθημερινή χρήση δε θα είναι τέτοιες που να δικαιολογούν την επένδυση. Αν όμως κάποιος θέλει το απόλυτα καλύτερο και επιλέγει τον SSD για ένα καινούριο σύστημα, ειδικά κάποιο σύστημα που υποστηρίζει PCIe 4.0, τότε υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαφορά θα είναι εμφανής.

     

    Το ποιες περιπτώσεις είναι αυτές, μπορούμε να το δούμε μόνο με μια ανάλυση σε μεγαλύτερο βάθος.

     

     

    Ανάλυση σε βάθος

     

    Σε αυτό το τμήμα του review, θα χρησιμοποιήσουμε κάποιες πιο εξειδικευμένες δοκιμασίες για να δούμε τη συμπεριφορά του drive με περισσότερη λεπτομέρεια. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιήσουμε το Disk Benchmark του AIDA64.

     

    Βλέπουμε ότι η μέση, η μέγιστη και η ελάχιστη ταχύτατα ανάγνωσης του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB σε PCIe 4.0 (1ο γράφημα) είναι πραγματικά εντυπωσιακές, εντελώς εκτός συναγωνισμού με οποιοδήποτε άλλο drive της δοκιμής! Φαίνεται ότι, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, τον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB σε PCIe 4.0 (3o γράφημα), ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB μπορεί πραγματικά να εκμεταλλευτεί την αυξημένη ταχύτητα του πρωτοκόλλου PCIe 4.0 και να αναγνώσει ολόκληρη την έκταση του drive με εντυπωσιακή ταχύτητα!

     

    Επιπλέον, η ταχύτητες του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB σε PCIe 3.0 είναι οι καλύτερες από όλα τα drives της δοκιμής, και αγγίζουν σχεδόν τις ταχύτητες του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB σε PCIe 4.0!

     

    Κατά τη διάρκεια των δοκιμών ανάγνωσης, οι θερμοκρασία του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB παρέμεινε κοντά στους 40°C και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα υπερθέρμανσης, καθώς το drive, θυμίζουμε, έχει εύρος θερμοκρασιών λειτουργίας έως και 70°C.

     

    large.2112525917_AIDA64Engineer5_97.4600LinearRead.PNG

     

    large.1181575874_AIDA64Engineer5_97.4600LinearRead.PNG

     

    large.1852521033_AIDA64Engineer5_97.4600LinearRead.PNG

     

    large.1116929288_AIDA64Engineer5_97.4600LinearRead.PNG

     

    1719993717_AIDA64Engineer5_97.4600LinearRead.PNG

     

    26916405_AIDA64Engineer5_97.4600LinearRead.PNG

     

    Οι εγγραφές αποκαλύπτουν μια διαφορετική ιστορία, τη γνωστή πονεμένη ιστορία όλων των SSD που χρησιμοποιούν TLC. Βλέπετε, οι TLC NAND δεν έχουν καλές ταχύτητες εγγραφής. Γι' αυτό οι εταιρείες δε διαφημίζουν ποτέ αυτή την ταχύτητα. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν ένα μέρος της TLC NAND σε λειτουργία SLC.

     

    Όπα φίλε, μισό λεπτό! Τι είναι αυτό το TLC και τι είναι το SLC που μας λες; OK, μικρή ανάλυση λοιπόν, για να είμαστε στην ίδια σελίδα. Να με συγχωρήσουν οι γνώστες και τελειομανείς που θα είναι πολύ εκλαϊκευμένη η εξήγηση και οι μη σχετικοί που θα είναι πολύ "επιστημονική", αλλά πρέπει να συναντηθούμε κάπου στη μέση.

     

    Το κάθε κελί μνήμης τύπου NAND, μπορεί να αποθηκεύσει μία ηλεκτρική τάση και να την κρατήσει εκεί. Στην περίπτωση του πρώτου τύπου NAND που χρησιμοποιήθηκε σε SSD, τον τύπο SLC (Single Level Cell) αν υπάρχει ηλεκτρική τάση, αυτό σημαίνει αξία 1 και αν δεν υπάρχει, αξία 0. Αυτό για τον υπολογιστή είναι ένα bit και 8 bits μας κάνουν ένα byte. Στην SLC NAND λοιπόν, κάθε κελί αποθηκεύει 1 bit και ο Controller έχει την πολύ εύκολη δουλειά να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τάση και όχι τάση, πράγμα που γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ακόμη και αν το κελί έχει παλιώσει και φθαρεί. Συνεπώς η SLC NAND είναι πολύ γρήγορη και πολύ ανθεκτική στις εγγραφές που φθείρουν τα κελιά της. Αποθηκεύει όμως 1 μόνο bit ανά κελί. SLC NAND βρίσκαμε μόνο σε Enterprise level SSDs γιατί παρά τα πλεονεκτήματά της, είναι πολύ ακριβή. Και τώρα πλέον, ούτε καν εκεί.

     

    H MLC NAND αποθηκεύει 2 bit σε κάθε κελί. Ναι, αλλά εμείς είπαμε ότι το μόνο που αποθηκεύει ένα κελί NAND είναι μια ηλεκτρική τάση. Πώς λοιπόν μια ηλεκτρική τάση μπορεί να αντιστοιχιστεί σε 2 bit, δηλαδή σε ένα οποιονδήποτε διψήφιο συνδυασμό από 0 και 1; Απλό! Οι συνδυασμοί αυτοί κατά το νόμο των πιθανοτήτων είναι 22 δηλαδή 4 και συγκεκριμένα οι 00, 01, 10, και 11. Αν θεωρήσουμε ότι η απουσία ηλεκτρικής τάσης αντιστοιχεί στο 00, θα χρειαστούμε 3 διαφορετικές ηλεκτρικές τάσεις για να αντιστοιχίσουμε στις υπόλοιπες τιμές. Κάπως έτσι λειτουργεί η MLC. Είναι πλέον προφανές ότι η MLC θα λειτουργεί πιο αργά από την SLC, καθώς ο ελεγκτής θα πρέπει να ξεχωρίσει 4 διαφορετικές καταστάσεις του κάθε κελιού, συμπεριλαμβανομένων 3 διαφορετικών ηλεκτρικών τάσεων. Συνεπώς το σύστημα θα λειτουργεί πιο αργά και επιπλέον θα είναι πιο επιρρεπές στη φθορά των κελιών κατά τις εγγραφές και θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Εν τούτοις, η MLC NAND είναι εξαιρετική λύση για οικιακή χρήση, που όμως - δυστυχώς - εγκαταλήφθηκε πλέον από όλους τους κατασκευαστές, προκειμένου να μειώσουν το κόστος κατασκευής, χρησιμοποιώντας TLC (και σε κάποιες περιπτώσεις QLC) NAND.

     

    Η TLC NAND, που χρησιμοποιεί ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB , όπως και τα 3 drives με τα οποία τον συγκρίνουμε (ο MP400 χρησιμοποιεί την πιο αργή QLC), αποθηκεύει 3 bit σε κάθε κελί! Αυτό σημαίνει 23 δηλαδή 8 διαφορετικούς συνδυασμούς (000, 001, 010, 100, 011, 110, 101, 111). Κατά αναλογία με πριν, έχουμε εκτός από την απουσία τάσης, 7 διαφορετικές τιμές που κάνει πολύ πιο δύσκολη τη δουλειά του Controller. Εδώ πλέον οι εγγραφές γίνονται πολύ αργές. Η δε φθορά των κελιών που προκαλείται από τους κύκλους εγγραφών είναι ακόμα πιο σημαντική και η ζωή των κελιών πολύ πιο μικρή.

     

    Για να το αντιμετωπίσουν αυτό οι εταιρείες και να κάνουν τη χρήση TLC NAND μια βιώσιμη λύση για τους SSD, χρησιμοποιούν κάποια τεχνάσματα που βασίζονται σε πολύπλοκους και ισχυρούς ελεγκτές και εξειδικευμένο firmware. Το πιο βασικό τέχνασμα είναι να χρησιμοποιούν ένα μέρος της ελεύθερης TLC NAND σε λειτουργία SLC, εν είδει cache. Δηλαδή οι εγγραφές πραγματοποιούνται στην SLC cache σε πραγματικό χρόνο και αργότερα, το drive με την ησυχία του περνάει τα δεδομένα στην πολύ πιο αργή TLC NAND. 

     

    Φυσικά οι εταιρείες δεν το διαφημίζουν αυτό και ο μέσος χρήστης νομίζει ότι αγοράζει drive με ταχύτητες εγγραφής που μπορεί να πετύχει η NAND του drive όταν λειτουργεί ως SLC cache ενώ η αλήθεια είναι πολύ πιο πικρή. Γι' αυτό βλέπουμε TLC drives που είναι πολύ πιο οικονομικά από τα MLC να διαφημίζουν υψηλότερες ταχύτητες, αυτές της πολύ γρήγορης SLC cache, η οποία όμως όταν τελειώνει κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων εγγραφών, ξαφνικά στέλνει τις επιδόσεις βόλτα και μάλιστα με τα πόδια!

     

    Πόση σημασία έχει αυτό στην πράξη; Μεγάλη κουβέντα και οι απόψεις διίστανται. Σε μια απλή χρήση που βασίζεται κυρίως σε αναγνώσεις και λίγες εγγραφές, τα TLC drives τα πάνε μια χαρά. Όταν τα πράγματα ζορίζουν και χρειάζονται μεγαλύτερες και συχνότερες εγγραφές που δε δίνουν χρόνο στην SLC cache των TLC drives να αδειάσει τα δεδομένα της και να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση, ίσως θα ήταν καλύτερη η χρήση ενός SSD με MLC NAND.

     

    Τώρα που ξέρουμε λοιπόν, ας πάμε να δούμε πώς συμπεριφέρεται ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB στις εγγραφές.

     

    Όπως βλέπουμε στο πρώτο γράφημα που αφορά τον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB σε PCIe 4.0, το drive ξεκινάει τις εγγραφές με εξαιρετική ταχύτητα, κοντά στα 5800MB/s. Δεν φτάνει βέβαια τις επιδόσεις που υπόσχεται η εταιρία και που μπορεί να επιτευχθούν (και επιτεύχθηκαν κατά τις δοκιμές μας) μόνο στο ATTO, αλλά φτάνει αρκετά κοντά σε αυτές και τις διατηρεί για πάνω από το 30% της χωρητικότητας του drive! Εντυπωσιακό!

     

    Καθώς το drive είναι εντελώς άδειο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της TLC NAND του ως SLC cache, που σε σύνδεση PCIe 4.0 φαίνεται ότι είναι κοντά στο 33%. Σε σύνδεση PCIe 3.0 φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από το 10%. 

     

    Όλα αυτά βέβαια είναι θέμα επιλογών της εταιρίας στο firmware αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχουν όλο και λιγότερη σημασία, όσο περισσότερο γεμίζουμε το drive. Όσο πιο γεμάτο είναι τo drive, τόσο λιγότερη περίσσεια NAND θα έχει για να τη χρησιμοποιεί σε μορφή SLC cache και όλο και περισσότερο θα βασίζεται στην πραγματική ταχύτητα της TLC NAND που όπως φαίνεται στα τελευταία μέρη των πρώτων 2 γραφημάτων είναι στα περίπου 750MB/s σε PCIe 4.0 και 1000MB/s σε PCIe 3.0.

     

    large.1423797265_AIDA64Engineer5_97.4600LinearWrite.PNG

     

    large.2474582_AIDA64Engineer5_97.4600LinearWrite.PNG

     

    large.1855005695_AIDA64Engineer5_97.4600LinearWrite.PNG

     

    large.1547952427_AIDA64Engineer5_97.4600LinearWrite.PNG

     

    1409670827_AIDA64Engineer5_97.4600LinearWrite.PNG

     

    1570628377_AIDA64Engineer5_97.4600LinearWrite.PNG

     

    Πώς εξηγείται όμως το γεγονός ότι η ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB σε PCIe 4.0 είναι χαμηλότερη από αυτή σε PCIe 3.0; Και μάλιστα, πώς εξηγούνται οι 2 πολύ μεγάλες πτώσεις ταχύτητας, σε κάτω από 100MB/s οι οποίες παρατηρούνται μόνο σε σύνδεση PCIe 4.0; Εδώ παίζουν ρόλο οι θερμοκρασίες και το πώς θα το δούμε αναλυτικά παρακάτω.

     

    Αν εξαιρέσουμε αυτές τις πτώσεις που παρατηρούνται για μικρό χρονικό διάστημα και το γεγονός ότι ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB φαίνεται να αποδίδει καλύτερα μετά την εξάντληση της SLC cache σε σύνδεση PCIe 3.0 από ότι σε PCIe 4.0, είναι εμφανές ότι πρόκειται για μακράν το ταχύτερο και καλύτερο drive της δοκιμής και ουσιαστικά που έχουμε δοκιμάσει έως τώρα στο TheLab.gr.

     

     

    Θερμική συμπεριφορά

     

    Το κλειδί για να λύσουμε το παραπάνω μυστήριο βρίσκεται, όπως είπαμε, στη θερμοκρασία. Πράγματι, κατά τη διάρκεια των δοκιμών εγγραφής, οι θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν έφτασαν τους 70 και σε κάποιες περιπτώσεις 71°C. Όπως είχαμε πει, το όριο λειτουργίας του drive είναι οι 70°C και όταν o Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB φτάσει σε αυτή τη θερμοκρασία, αρχίζει το throttling, το οποίο εξηγεί την πτώση στην ταχύτητα.

     

    Στις αναγνώσεις, αυτό δε φάνηκε να συμβαίνει, καθώς ο controller έχει πολύ πιο απλό έργο από ότι στις εγγραφές και δεν έδειξε να υπερθερμαίνεται.

     

    Όσον αφορά τις εγγραφές, είναι προφανές ότι το PCIe 3.0 περιορίζει την ταχύτητα διαμεταγωγής με αποτέλεσμα ο controller να μην λειτουργεί στο όριό του και να μην υπερθερμαίνεται. Συνεπώς το drive έχει πιο σταθερές ταχύτητες. Αντιθέτως, το PCIe 4.0 δεν αποτελεί bottleneck και εξαντλεί τις δυνατότητες του controller, ο οποίος μετά από κάποιο σημείο ανεβάζει θερμοκρασία και αρχίζει το throttling.

     

    Για να τα δούμε όλα αυτά πιο καθαρά, αφαιρέσαμε την ψύκτρα του drive.

     

    Οι αναγνώσεις δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, όπως φαίνεται στα 2 παρακάτω γραφήματα. Στο πρώτο βλέπουμε τη δοκιμή με την ψύκτρα και στο δεύτερο χωρίς την ψύκτρα. Οι ταχύτητες έπεσαν λίγο, αλλά χωρίς κάτι το εντυπωσιακό.

     

    large.2112525917_AIDA64Engineer5_97.4600LinearRead.PNG

     

    large.1372866308_AIDA64Engineer5_97.4600LinearRead-WithoutHeatsink.PNG

     

    Εκεί που γίνεται εμφανές το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει στη λειτουργία του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB η θερμοκρασία, και συνεπώς η ψύξη, είναι στη δοκιμή εγγραφών. Το πρώτο γράφημα δείχνει τη δοκιμή με ψύκτρα, που είδαμε και παραπάνω. Το δεύτερο, δείχνει τη δοκιμή χωρίς ψύκτρα. Είναι εμφανές το πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται λόγω της θερμοκρασίας και πόσο υποφέρουν οι επιδόσεις.

     

    large.1423797265_AIDA64Engineer5_97.4600LinearWrite.PNG

     

    large.691623935_AIDA64Engineer5_97.4600LinearWrite-WithoutHeatsink.PNG

     

    Συνεπώς, ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με την ψύκτρα του. Αν η μητρική διαθέτει ενσωματωμένη ψύκτρα για SSD, είναι σημαντικό αυτή να είναι τουλάχιστον εξ ίσου αποδοτική με αυτήν που έρχεται με drive, αλλιώς είναι καλύτερα να την αφαιρέσουμε και να αφήσουμε τον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB με την ψύκτρα του.

     

    Μια ακόμη καλύτερη λύση, για όποιον έχει τη δυνατότητα, είναι η υδρόψυξη του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB. Η Corsair προσφέρει το drive με ενσωματωμένο water block, με κόστος 25€ επιπλέον ή μπορείτε να προμηθευτείτε σκέτο το water block για να αντικαταστήσετε την ψύκτρα του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB που έχετε ήδη αγοράσει, με κόστος 39,90€.

     

    large.-base-mp600-pro-hxs-config-Gallery-MP600-PRO-SE-12.png

     

    Με την υδρόψυξη του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB, η θερμοκρασία παύει να είναι περιοριστικός παράγοντας και το drive μπορεί να αποδώσει ακόμα καλύτερα.

     

    Είναι όμως σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω συνθήκες συνεχών εγγραφών σε τόσο μεγάλη έκταση είναι άκρως απίθανο να συμβούν σε πραγματική χρήση και η ύπαρξη της ψύκτρας είναι γενικά αρκετή για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του drive.

     

     

    Συμπεράσματα και βαθμολογία - Το δια ταύτα

     

    Κάπως έτσι φτάσαμε στην ώρα του απολογισμού και των συμπερασμάτων.

     

    Σε αυτούς που πηδάνε από την εισαγωγή στον επίλογο, να πω ότι δεν έχετε καμία ελπίδα. Είναι τόσο πολλά αυτά που έχουμε εξηγήσει για την τεχνολογία και τις ιδιαιτερότητες του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB που ο επίλογος σε καμία περίπτωση δε φτάνει για να τα συνοψίσουμε και να τα καταλάβετε. Γυρίστε πίσω λοιπόν και τα ξαναλέμε εδώ σε λίγο.

     

    Για όσους διάβασαν κανονικά το review, έχετε ήδη καταλάβει ότι ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB είναι ένα drive με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, ωραία εμφάνιση, μια ωραιότατη ψύκτρα, 5ετή εγγύηση και προδιαγραφές για να γράψει 1400ΤΒ στη διάρκεια της ζωής του. Διαθέτει επίσης end-to-end data protection για την εξασφάλιση των δεδομένων σας, pyrite/OPAL AES 256-bit encryption για την κρυπτογράφησή τους και θερμικό έλεγχο για τη μακροζωία του drive.

     

    Βασίζεται στον controller Phison PS5018-E18, ο οποίος αποτελεί πολύ μεγάλη αναβάθμιση από τον Phison PS5016-E16 που είχαμε δει στον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB και το αποτέλεσμα φάνηκε εμφατικά στις μετρήσεις, δίνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα ταχύτητας που έχουμε δει έως τώρα στα reviews του TheLab.gr.

     

    large_08.jpg

     

    Τη στιγμή εγγραφής αυτού του review, ο Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB δεν βρέθηκε σε κάποιο Ελληνικό κατάστημα. Το κόστος του, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Corsair, ανέρχεται στα 454,99€, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ η έκδοση με το water block κοστίζει 25€ περισσότερο. Η αναμενόμενη τιμή στην αγορά είναι σίγουρα χαμηλότερη. Ενδεικτικά, στο γερμανικό Amazon, βρίσκουμε τον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB με κόστος αγοράς 413,99€. Το κόστος αυτό σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί value for money, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό όταν μιλάμε για την αιχμή της τεχνολογίας.

     

    Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB:

     

    large.Positive.png

    Πλεονεκτήματα

    + Εξαιρετικές επιδόσεις σε PCIe 4.0

    + Εξαιρετικές επιδόσεις σε PCIe 3.0

    + 5ετής εγγύηση
    + 1400TBW
    + Ποιότητα κατασκευής
    + End-to-end data protection

    + Pyrite/OPAL AES 256-bit encryption
    + Μαύρο PCB και ωραία ψύκτρα

    + Δυνατότητα αγοράς με water block

     

    large.Negative.png

    Μειονεκτήματα

    - Τιμή

    - Το συνοδευτικό λογισμικό χρειάζεται ανανέωση

     

    Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 Pro 2TB είναι:

     

     
     
     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

     

    large.corsair-banner.png 

     

    Πολύμερος Αχανιώτης 01/03/2021

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9.50
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:9.50
    Επιδόσεις:9.50
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:7.50
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardYes
    Value for MoneyNo

    • Like 17
    • Agree 1

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • Περίεργο πρόβλημα με εξωτερικούς δίσκους SSD

    Καλησπέρα παιδιά, έχω φτιάξει ένα νέο σύστημα με AMD επεξεργαστή αυτή τη φορά είναι το σύστημα στην υπογραφή, το πρόβλημα τώρα που υπάρχει είναι ότι χάνει τον εξωτερικό τον δίσκο ssd αυτό το κάνει και με τους 3 δίσκους που έχω έναν silicon power 250gb και οι άλλοι 2 είναι samsung qvo από 1tb ο καθένας, ξαφνικά εκεί που έγραφε στον έναν Samsung έβγαλε ένα σφάλμα το αρχείο δεν μπορεί να γραφτεί λέω θα χάλασε η θήκη η εξωτερική, πήγα προληπτικά και πήρα άλλες θήκες της Logilink οι άλλοι 2 δίσκοι λε

    panos 12
    panos 12
    Συσκευές Αποθήκευσης 3

    Wifi σε όλο το σπίτι

    Καλησπέρα,έχω ένα θεματάκι και θέλω τα φώτα σας, ζω σε μονοκατοικία με τους δικούς μου και τα τελευταία χρόνια έχουμε 2 συνδέσεις internet(nova/wind),επειδή έχουμε φτιάξει γραφείο στο υπόγειο και πρέπει να έχει δικό του τηλέφωνο. Επειδή οι 2 αυτές συνδέσεις πάνε γύρω στα 100 ευρώ καθόμασταν και λέγαμε μπας και βάλουμε μια σύνδεση(200αρα λέμε). Το θέμα είναι ότι θέλουμε να έχουμε 2 διαφορετικές γραμμές τηλεφώνου,βρήκα νομίζω και σε cosmote και σε inalan να υποστηρίζει 2 διαφορετικο

    NiRou
    NiRou
    Δίκτυα 4

    Intel ARC A770

    Καλησπερα , Ειμαι στην αναζήτηση για αναβαθμιση της 5500 ΧΤ και η αληθεια ειναι οτι οι τιμες ειναι απογοητευτικές . Δεν θελω να ξεφυγω πανω απο τα 300 € .   Βλεπω την ARC A770 , ποτε δεν κυνηγησα το 1fps και αυτο που με ενδιαφερει ειναι να παρω το καλυτερο στα χρηματα που δινω αλλα θα ηθελα την γνωμη σας αν αξιζει  η αγορα της .   Ποτε δεν κυνηγησα το 1fps και αυτο που με ενδιαφερει ειναι να παρω το καλυτερο στα χρηματα που δινω .    To συστημα που θα τοποθετηθ

    DoNaTos
    DoNaTos
    Κάρτες Γραφικών 10

    Καλημέρα σε όλους .Λίγες απορίες σχετικά με το 5G για σταθερό .

    Γεια σας   . Άλλαξα κινητό και μετράω το 5G στο σπίτι και παίρνω καλά αποτελέσματα   . Το σταθερό δεν δουλεύει πάντα καλά . Έτσι έχω σκέψεις για δορυφορικό ή να βάλω 5G σε σταθερό μόντεμ .  Στις μετρήσεις που κάνω πιάνω 10 με 15 στο σαλόνι και 250 με 450 σταθερά στο μπαλκόνι .  Ετσι έχω κάποιες απορίες . Θα βοηθήσει και ο @minast. Ελπίζω να βοηθηθουν και άλλοι .  Α) μπορώ να βγάλω κεραία στο μπαλκόνι ? Η θα χρειαστεί να έχω το μόντεμ στο μπαλκόνι ?Η κεραία είναι κανονική εγκατάστα

    iseeklife
    iseeklife
    Internet & Τηλεφωνία 3

    Πρόβλημα στην εγκατάσταση λειτουργικό Windows 8 και 10 Έκδοση 64 bit

    Καλησπέρα,   Ελπίζω να είστε καλά διότι καιρό έχω να κάνω σύνδεση εδώ.   Δεν μπορώ να εγκαταστήσω την 64bit έκδοση λειτουργικού Windows σε λαπτοπ με προδιαγραφές κατάλληληες και 64 bit motherboard. Στην προσπάθεια για εγκατάσταση από DVD δισκάκι έκδοσης 64 bit λειτουργικού,  εμφανίζει μήνυμα λάθος   "A media driver is missing"    Κάποιες πιθανές λύσεις φαίνονται εδώ   https://www.auslogics.com/en/articles/resolving-a-media-driver-is-missing-

    αρης_τζ
    αρης_τζ
    Λειτουργικά Windows 2
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.