Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'privacy'.

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • TheLab.gr
    • Thelab.gr Νέα και σχόλια
    • Παρουσιάσεις Μελών
    • Από το Εργαστήρι
    • Τεχνολογικοί Προβληματισμοί
    • Δημοσκοπήσεις
  • Hardware & Overclocking
    • Intel Platform
    • AMD Platform
    • Κάρτες Γραφικών
    • Μνήμες RAM DDR/DDR2/DDR3/DDR4/DDR5
    • Συσκευές Αποθήκευσης
    • Κουτιά
    • Ψύξη
    • Τροφοδοτικά
    • Γενικά για Η/Υ
    • Modding & DIY
    • Μετρήσεις & Αποτελέσματα Υπερχρονισμών
  • Εργαλεία και Ιδιοκατασκευές (DIY)
    • Το στέκι του μάστορα
  • Περιφερειακά
    • Οθόνες & Projectors
    • Πληκτρολόγια και ποντίκια
    • Ήχος και Multimedia
    • Εκτυπωτές
    • Λοιπά Περιφερειακά
    • Τεχνολογία VR
  • Software & Δίκτυα
    • Windows
    • Linux
    • Mac OS
    • Δίκτυα
    • Internet & Τηλεφωνία
    • Antivirus & Security
  • Gaming
    • PC Gaming
    • Steam & άλλες κοινότητες
    • Console & Handheld Gaming
  • Κινητές πλατφόρμες
    • Φορητοί υπολογιστές
    • Smartphones
    • Tablets
    • Gadgets
  • Φωτογραφία κι εξοπλισμός
    • Φωτογραφικές μηχανές και λοιπά αξεσουάρ
    • Φωτογραφίες, επεξεργασία και δοκιμές
  • IT Section
    • Servers - Ηardware & Cloud Apps
    • Server OS & Virtualisation
    • Networking
    • Programming - Scripting & Databases
    • Web Development & DTP
  • Προσφορές & καταστήματα
    • Προσφορές και ευκαιρίες αγορών
    • Τι-Που-Πόσο
  • Γενική Συζήτηση
    • Off topic
    • The Jungle
    • Forum Δοκιμών
    • Αρχείο

Categories

  • Δελτία Τύπου
  • Hardware
  • Windows
  • Linux
  • Software
  • Gaming
  • Geek
  • Ασφάλεια
  • Διαδίκτυο
  • Crypto
  • Κινητά
  • Επιστήμη
  • Tech Industry
  • Home Entertaiment
  • Προσφορές
  • Consumer's bulletin
  • Press Releases in English
  • Ειδήσεις

Categories

  • Cases Reviews
  • Heatsinks, Coolers & Watercooling Reviews
  • Input Devices & Peripherals Reviews
  • Barebones, NAS, Media Players Reviews
  • SSDs, HDDs and Controllers Reviews
  • Smartphones, Tablets and Gadgets Reviews
  • VGAs, Motherboards, CPUs & RAM Reviews
  • Power Supplies Reviews
  • Software & Games Reviews
  • Από το Εργαστήρι
  • Reviews in English

Categories

  • Desktop - Laptop
  • Monitors - TVs
  • Hardware Parts
  • Peripherals
  • Gaming Consoles
  • Mobile Devices
  • Gadgets
  • Hand - Electric Tools
  • Ζήτηση
  • Προσφορά και ζήτηση εργασίας

Blogs

  • in|security
  • freesoft.gr
  • Virtual[DJD]
  • Οι αυτοματισμοί του τεμπέλη...
  • test1
  • Advertorial
  • InfoLab

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Skype


Website URL


Περιοχή


Ενδιαφέροντα


Επάγγελμα


Steam


Biography

Found 19 results

  1. Η Apple ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες, σημαντικές αλλαγές στις ρυθμίσεις απορρήτου για τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και cloud: θα σαρώνει όλες τις εικόνες που αποστέλλονται από παιδικούς λογαριασμούς θα σαρώνει όλες τις φωτογραφίες καθώς μεταφορτώνονται στο iCloud. Με αυτές τις αλλαγές, η Apple απειλεί την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και το απόρρητο όλων. Αν και αυτές οι αλλαγές φαίνεται να εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε χρήστες στις ΗΠΑ, συμφωνούμε με τον Edward Snowden ότι αυτή η αλλαγή θα έχει επιπτώσεις παγκοσμίως. «Το άνοιγμα της πόρτας στη σάρωση προσωπικών μηνυμάτων στη συσκευή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αιτήματα για πιο εκτεταμένη λογοκρισία και επιτήρηση, ιδίως από αυταρχικά καθεστώτα. Πράγματι, οι εντολές σάρωσης μέσω συσκευής βρίσκονται ήδη στη λίστα για καθεστώτα που θέλουν να υπονομεύσουν την κρυπτογράφηση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ΕΕ. Ενώ η Apple αναπτύσσει την τεχνολογία στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, ανοίγει το δρόμο προς την εξουσιοδοτημένη αδυναμία ασφαλείας σε όλο τον κόσμο», λέει ο Kurt Opsahl, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του μέλους της EDRi Electronic Frontier Foundation (EFF). Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι ένα σοβαρό έγκλημα με εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για τα θύματα και τους επιζώντες. Όλες οι μορφές βίας κατά των παιδιών στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Πολλά αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να βρεθούν εκτός της τεχνολογίας, που κυμαίνονται από τη δημόσια εκπαίδευση, την πρόληψη και την υποστήριξη των θυμάτων, έως τη βελτίωση της διασυνοριακής αστυνομικής συνεργασίας. Η υπονόμευση του απορρήτου και της ασφάλειας όλων με την εφαρμογή φίλτρων μεταφόρτωσης για παρακολούθηση των ιδιωτικών μηνυμάτων και φωτογραφιών κάθε χρήστη της Apple δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς τα φίλτρα σάρωσης και μεταφόρτωσης από την πλευρά του πελάτη μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για άλλους επικίνδυνους σκοπούς αργότερα . «H τεχνολογία φιλτραρίσματος φωτογραφιών που προσθέτει η Apple στο iMessage και το iCloud είναι μια κερκόπορτα στην κρυπτογράφηση και βλάπτει το απόρρητο του χρήστη. Είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα σύστημα σάρωσης από την πλευρά του πελάτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για συγκεκριμένες εικόνες. Όλοι συμφωνούμε ότι η εκμετάλλευση των παιδιών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Όμως, είναι θέμα χρόνου οι νομοθέτες και οι κυβερνήσεις να επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία για να φιλτράρουν τον λόγο που δεν τους αρέσει. Αυτό το σύστημα παραβιάζει τις βασικές υποσχέσεις για κρυπτογράφηση στο iMessage, μειώνει την ιδιωτικότητα για όλους τους χρήστες του iCloud και ανοίγει την πόρτα για ευρύτερη εκμετάλλευση», λέει η Erica Portnoy, Senior Staff Technologist στο EFF. Το EDRi και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών προειδοποιούν για τους κινδύνους αυτών των προτεινόμενων τεχνολογικών «λύσεων». Παρά τον αξιέπαινο στόχο να προστατεύσουμε τα παιδιά, αυτές οι αλλαγές στην πραγματικότητα εισάγουν μέτρα που καθιστούν τους πάντες λιγότερο ασφαλείς δημιουργώντας μια «πίσω πόρτα» στην ιδιωτική μας ζωή. Με την Apple να ευλογεί αυτές τις τεχνολογίες που εισβάλλουν στην ιδιωτικότητα και την έγκριση της πρόσφατης προσωρινής νομοθεσίας για το CSAM , ανησυχούμε βαθιά ότι αυτές οι πρακτικές θα προωθηθούν περαιτέρω από άλλες εταιρείες και από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Καλούμε την Apple να εγκαταλείψει αυτές τις προτεινόμενες αλλαγές και να προχωρήσει ενάντια στην εταιρική και κυβερνητική επιτήρηση. Άδεια χρήσης περιεχομένου: CC-BY-SA
  2. Με την κυκλοφορία του Firefox 91 σήμερα, η Mozilla εισήγαγε ένα εργαλείο για την διαχείριση των cookies, με τα οποία γίνεται καταγραφή της συμπεριφορά σας στο διαδίκτυο. Η νέα λειτουργία, που ονομάζεται ενισχυμένη εκκαθάριση cookie (enhanced cookie clearing), έχει σχεδιαστεί για να αποκλείει την παρακολούθηση όχι μόνο από έναν ιστότοπο, αλλά και από τρίτους, ο κωδικός των οποίων εμφανίζεται στον ιστότοπο αναφοράς. Η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει τον καθαρισμό των cookie από έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, αλλά και τα πιο επιθετικά "supercookies" που έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τις λιγότερο επιθετικές πολιτικές προστασίες απορρήτου του φυλλομετρητή. Η δυνατότητα ενεργοποιείται με την αυστηρή λειτουργία του Firefox για τον χειρισμό των cookie, η οποία χωρίζει τα δεδομένα του ιστότοπου σε ξεχωριστές οντότητες (storage containers). Με αυτή τη λειτουργία η αναγνώριση και η αφαίρεση των δεδομένων που έχουν αποθηκευτεί από κάποιον ιστότοπο είναι εύκολη και δεν αφήνει υπολείμματα δεδομένων από τρίτα μέρη που είναι ενσωματωμένα σε αυτόν.
  3. Οι ερευνητές ασφαλείας Vinny Troia και Bob Diachenko ανακάλυψαν σε έναν μοναδικό server ένα πρωτόγνωρο μέγεθος προσωπικών δεδομένων χρηστών του διαδικτύου. Ο server είχε αποθηκευμένα 4 terabytes προσωπικών δεδομένων σε σύνολο 1,2 δισεκατομμυρίων εγγραφών. Αυτό σημαίνει ότι τα προσωπικά δεδομένα 1,2 δισεκατομμυρίων χρηστών εκτέθηκαν και προφανώς είναι πλέον προσβάσιμα στο διαδίκτυο. Τα δεδομένα που εκτέθηκαν περιλαμβάνουν αριθμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων καθώς και προφίλ κοινωνικών δικτύων όπως Facebook, Twitter, LinkedIn και Github. Επιπρόσθετα διέρρευσαν επαγγελματικά ιστορικά (πιθανόν μέσω Linkedln) καθώς και 50 εκατομμύρια αριθμοί οικιών και 622 εκατομμύρια email διευθύνσεις. Ευτυχώς οι πληροφορίες δεν περιλαμβάνουν αριθμούς πιστωτικών καρτών ή κωδικούς. Πρόκειται, όμως, για τη μεγαλύτερη παραβίαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών που έχει καταγραφεί ποτέ. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος είναι ο υπεύθυνος για μια τέτοια παραβίαση. Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν την IP διεύθυνση των εισβολέων στο σύστημα, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να φτάσουν σε IP που έδειχνε τις υπηρεσίες cloud της Google. Πολλά από τα datasets εντός του server συνδέονταν με την εταιρεία αγοραπωλησίας δεδομένων "People Data Labs", που όμως αρνήθηκε ότι ο επίμαχος server είναι δικιάς της ιδιοκτησίας, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Troia. Οι ερευνητές δεν μπορούν να καταλήξουν στο ποιος δημιούργησε τον server ούτε και γιατί. Επίσης δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιοι έχουν βρει τον server πριν από αυτούς και αν τα δεδομένα έχουν μεταφερθεί σε άλλα σημεία για άλλου είδους χρήση. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο server εξαφανίστηκε εντός λίγων ωρών μετά την ενημέρωση του FBI για τα ευρήματα των ερευνητών. Φαίνεται ότι κάποιοι έδρασαν αστραπιαία...
  4. To WWDC 2019 είναι σε εξέλιξη και η Apple ανακοινώνει σημαντικές προσθήκες σε όλες της πλατφόρμες της όπως το tvOS 13, watchOS 6 και άλλα. Εμείς θα σταθούμε στην ανακοίνωση του iOS 13 με πολλές βελτιώσεις στα χαρακτηριστικά του UI, όσο και σε οπτικούς συνδυασμούς. Επιπρόσθετα το νέο iOS φέρνει καλύτερες επιδόσεις και βελτίωση της ασφάλειας. Ας κάνουμε μια αναφορά σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία οι χρήστες Apple συσκευών θα πρέπει να αναμένουν όταν κυκλοφορήσει το iOS 13. Στο iOS 13 αλλάζουν πολλά σε σχέση με τη λειτουργία και τη διαχείριση των εφαρμογών. Το ξεκλείδωμα μέσω Face ID γίνεται 30% ταχύτερα, οι ενημερώσεις των εφαρμογών είναι 60% μικρότερες και τα πακέτα των εφαρμογών καταλαμβάνουν 50% λιγότερο χώρο, κάτι που θα βελτιώσει τις επιδόσεις των iPhone και iPad συσκευών. Επόμενη στάση η εμφάνιση του Dark Mode, το οποίο εφαρμόζεται σε όλες τις εφαρμογές, Messages, Maps, Notes, Calendar, Photos, Apple Music κ.α. Το πληκτρολόγιο γίνεται επίσης πιο "σκοτεινό" και αποκτά νέο "Swipe typing" που η Apple αποκαλεί "Quick Path". O Safari αποκτά preferences διαφορετικά ανά website, τα Notes έχουν μοιραζόμενους φακέλους και η εφαρμογή Reminders επανασχεδιάζεται εντελώς και γίνεται περισσότερο έξυπνη. Έμφαση έχει δοθεί και στην εφαρμογή Maps όπου, για παράδειγμα, στην οθόνη εκκίνησης ο χρήστης μπορεί να έχει τα "αγαπημένα" του και "συλλογές" για να τα οργανώνει. Η νέα δυνατότητα "Binoculars" δίνει λειτουργικότητα ανάλογη με αυτή του γνωστού Google Street View. Στον τομέα της ιδιωτικότητας προσφέρεται προστασία από την παρακολούθηση θέσης του χρήστη, καθώς το λειτουργικό σύστημα ενημερώνει για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν την εν λόγω λειτουργία (location tracking). Επιπρόσθετα οι εφαρμογές δεν θα μπορούν από μόνες τους να χρησιμοποιούν το Wi-Fi ή το Bluetooth για προσδιορισμό θέσης. Υπάρχει επίσης έναν νέο "Sign in with Apple" κουμπί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν ζητείται από τον χρήστη να κάνει login στο Facebook ή σε υπηρεσίες της Google. Με τη χρήση Face ID υπάρχει η δυνατότητα για δημιουργία νέου λογαριασμού, χωρίς την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών. Εάν οι εφαρμογές ζητούν πληροφορίες, υπάρχει η επιλογή για απόκρυψη του email του χρήστη και η Apple θα δημιουργεί ένα τυχαίο email που θα προωθεί την αλληλογραφία στο κανονικό δηλωμένο email του χρήστη. Είναι ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό. Στην εφαρμογή φωτογραφικής μηχανής και στη διαχείριση των φωτογραφιών υπάρχουν νέα lighting effects και νέο UI επεξεργασίας φωτογραφιών που επιτρέπει να γίνουν αλλαγές στις φωτογραφίες με απλές "tap and drag" λειτουργίες. Ακόμα υπάρχει η δυνατότητα για μείωση του θορύβου στις φωτογραφίες και άλλα πολλά. Το UI για την επεξεργασία φωτογραφιών επεκτείνεται και στην επεξεργασία video. Ο χρήστης μπορεί να επεξεργαστεί video καθώς και να τα περιστρέψει. Η περιήγηση στις φωτογραφίες γίνεται με νέο τρόπο και έχει προστεθεί λογισμικό ΑΙ ώστε να αντιλαμβάνεται τις "διπλές" φωτογραφίες και να προτείνει τη διαγραφή τους για απελευθέρωση χώρου. Τα AirPods γίνονται "εξυπνότερα" και σε συνδυασμό με το Siri δίνεται η δυνατότητα ανάγνωσης εισερχόμενων μηνυμάτων στα οποία ο χρήστης μπορεί να απαντήσει χωρίς να πει "Hey Siri". Επίσης ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί τη μουσική του με ένα διαφορετικό τηλέφωνο (audio sharing). Βελτιώσεις υπάρχουν και στο CarPlay, στο Siri (πιο φυσική φωνή και έμφαση στις σωστές λέξεις), εμφανίζονται οι δυνατότητες Low Data Mode, WiFi selection in Control Center, dual SIM support για το iMessages, Dolby Atmos playback και άλλα. Προϊόντως του χρόνου θα ακολουθήσουν επιπλέον ανακοινώσεις και λεπτομέρειες για τις βελτιώσεις που θα απολαύσουν οι χρήστες Apple συσκευών στο άμεσο μέλλον.
  5. Οι εταιρίες σήμερα θέλουν να ξέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα για εμάς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις που μας παρακολουθούν, ακόμα και όταν νομίζουμε ότι έχουμε απενεργοποιήσει τις σχετικές υπηρεσίες. Μια τέτοια περίπτωση ανακάλυψε το Associated Press, το οποίο διαπίστωσε ότι η απενεργοποίηση του "Location History" δεν είναι αρκετή για να μας καταστήσει "αόρατους" στην Google. Το Associated Press απευθύνθηκε στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, πριν προχωρήσει σε δημοσιοποίηση, με το πανεπιστήμιο να επιβεβαιώνει τα ευρήματα. Πολλές εφαρμογές της Google, όπως αυτές του χάρτη, της αναζήτησης και του δελτίου καιρού, μας ρωτάνε αν θέλουμε να μοιραστούμε την τοποθεσία μας, πριν μας παρέχουν σχετικές πληροφορίες. Αν και μπορούμε να επιλέξουμε να μην σημειώνουν την τοποθεσία μας, αυτό φαίνεται ότι δεν γίνεται απολύτως σεβαστό. Έτσι για παράδειγμα η εφαρμογή του χάρτη θα σημειώσει την τοποθεσία μας στην εκκίνησή της, ακόμα και όταν δεν της έχουμε παρέχει την σχετική άδεια. Η εφαρμογή του καιρού ελέγχει κατά προσέγγιση την τοποθεσία μας για να μας δώσει το δελτίο καιρού. Ακόμα και η εφαρμογή της αναζήτησης, που δεν χρειάζεται να γνωρίζει την τοποθεσία μας για να μας επιστρέψει τα σωστά αποτελέσματα στην αναζήτησή μας, είναι σε θέση να βρει την θέση μας με μεγάλη ακρίβεια. Τα στοιχεία που καταγράφονται μπορούν να διαγραφούν χειροκίνητα από τον χρήστη, αλλά η διαδικασία δεν είναι εύκολη ώστε να την κάνει ο καθένας. Ο επιστήμονας του Πρίνστον και πρώην αξιωματικός της FCC, Jonathan Mayer, σχολίασε ότι, εφόσον υπάρχει η επιλογή για διαγραφή των στοιχείων του "Location History" αυτά θα πρέπει να διαγράφονται από παντού. Η Google από την μεριά της υπεραμύνεται της θέσης της, θεωρώντας ότι παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στους χρήστες για να διαγράψουν τα σχετικά δεδομένα και ότι σκοπός της, μέσω του "Location History" του "Web and App Activity" και άλλων εφαρμογών εύρεσης της θέσης του χρήστη, είναι να παρέχει στους χρήστες των συσκευών την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης. Για όσους θα ήθελαν να περιορίσουν την παρακολούθησής τους από την Google, θα πρέπει να απενεργοποιήσουν όχι μόνο το "Location History", αλλά και το "Web and App Activity". Επίσης οι χρήστες μπορούν να μεταβούν στην σελίδα myactivity.google.com για να δουν τα δεδομένα που έχουν σωθεί εκεί σχετικά με το ιστορικό της τοποθεσίας τους, αλλά τα δεδομένα είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία και δύσκολο να διαγραφούν όλα. Προφανώς για άλλη μια φορά η επιμονή της Google να παρακολουθεί την θέση των χρηστών συσκευών Android, έχει να κάνει με τις υπηρεσίες διαφήμισης που προσφέρει και τα έσοδά της από αυτά. Η Google επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να παρακολουθήσουν την αποτελεσματικότητα των διαδικτυακών διαφημίσεων, με βάση τα επίπεδα επισκεψιμότητας των πεζών στα καταστήματα μιας περιοχής και αυτή είναι μια λειτουργία που με βάση την Google, βασίζεται στο ιστορικό της τοποθεσίας του χρήστη.
  6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε πριν λίγο καιρό αυστηρότερους κανόνες(GDPR) για την προστασία των πολιτών της και των προσωπικών τους δεδομένων. Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να υιοθετηθούν από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις διαφοροποιήσεις των όρων χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι το WhatsApp μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα απαιτεί για τους χρήστες του, οι οποίοι είναι κάτοικοι Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποδεχτούν νέους όρους χρήσης. Ανάμεσα σε αυτούς τους όρους θα είναι και η επιβεβαίωση ότι είναι τουλάχιστον 16 ετών. Το μέχρι τώρα όριο ηλικίας για το WhatsApp ήταν τα 13 χρόνια, όριο το οποίο θα συνεχίσει να υφίσταται για τους κατοίκους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Facebook, το οποίο κατέχει το WhatsApp, ανακοινώνει αλλαγές που σχετίζονται με το GDPR στις πλατφόρμες του, όπως το Instagram, το Oculus και το ίδιο το Facebook. Σε μια δημοσίευση στο blog, η WhatsApp είπε επίσης ότι οι χρήστες σε όλο τον κόσμο σύντομα θα μπορούν να κατεβάσουν όλα τα δεδομένα που συλλέγει η υπηρεσία μηνυμάτων. Οι νέοι αυστηρότερη κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τίθεται σε εφαρμογή από τις 25 Μαΐου.
  7. Αν κατηγορήθηκαν για κάτι τα Windows 10 επανειλημμένα, ήταν ο όγκος των δεδομένων τηλεμετρίας που στέλνουν στην Microsoft. Η Microsoft έχει κάνει αρκετά βήματα από την ημέρα διάθεσης των Windows 10, προκειμένου να δώσει μεγαλύτερο έλεγχο στους χρήστες όσον αφορά τα δεδομένα που αποστέλλει το λειτουργικό της σε αυτήν. Αυτή τη φορά έρχεται να διαθέσει ένα νέο εργαλείο το οποίο αν και δεν έχει σκοπό να περιορίσει τον όγκο δεδομένων που αποστέλλονται στην Microsoft, επιτρέπει στους χρήστες να δουν ποια είναι αυτά τα δεδομένα που συλλέγονται και στέλνονται στους servers της Microsoft. Το νέο εργαλείο φέρει την ονομασία Diagnostic Data Viewer και θα διατεθεί εντός του έτους, πιθανόν την Άνοιξη, παράλληλα με την επόμενη έκδοση των Windows 10. Δεν θα αποτελεί στάνταρ εφαρμογή των Windows 10, αλλά θα είναι διαθέσιμο μέσω του Windows Store. θα επιτρέπει την αναζήτηση, φιλτράρισμα και αναφορά των δεδομένων που αποστέλλονται στην Microsoft. Επιπλέον θα επιτρέπεται σε έναν απλό χρήστη να τροποποιεί το επίπεδο των διαγνωστικών δεδομένων του λογαριασμού του, ενώ βελτιώσεις έρχονται και στο Privacy Dashboard, το οποίο θα προσφέρει περισσότερο έλεγχο και διαφάνεια και θα διαθέτει και σελίδα Activity History. Όπως πάντα, μια πρώτη ματιά στα νέα εργαλεία της Microsoft θα έχουν την δυνατότητα να ρίξουν αυτοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Windows Insider.
  8. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές τα Windows 10, είναι για το όγκο των δεδομένων που συλλέγουν. Η Microsoft έχει δεχθεί προειδοποιήσεις τον Φεβρουάριο από τις Ευρωπαϊκές αρχές, με την εταιρία να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προσφέροντας μεγαλύτερο έλεγχο στον χρήστη των Windows 10, πάνω στις πληροφορίες που αποστέλλουν αυτά. Φαίνεται όμως ότι οι κινήσεις αυτές δεν είναι ικανές να ικανοποιήσουν τους πάντες, με την Ολλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συλλογή πληροφοριών που κάνουν τα Windows 10 της Microsoft, αλλά και η συλλογή πληροφοριών μέσω του Edge browser, παραβιάζει τους νόμους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ειδικότερα, οι αρχές θεωρούν ότι η Microsoft συνεχίζει να συγκεντρώνει δεδομένα χωρίς την ουσιαστική συγκατάθεση των χρηστών του λειτουργικού, κάτι που σημαίνει ότι κινδυνεύει με κυρώσεις, αν δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αντιμετωπίσεις τις κατηγορίες αυτές. Στο σχετικό δελτίο τύπου των Ολλανδικών αρχών, αναφέρεται το παρακάτω: Σε απάντησή της η Microsoft, αναφέρει την βούλησή της να συνεργαστεί με τις Ολλανδικές αρχές προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Παράλληλα όμως αμφισβητεί τα συμπεράσματα των αρχών. Όπως αναφέρθηκε και αρχικά, στο παρελθόν αντίστοιχες κατηγορίες είχαν ωθήσει την Microsoft να παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο στους χρήστες των Windows 10, όσον αφορά τα δεδομένα που αποστέλλονται σε αυτήν μέσω του λειτουργικού. Μένει να δούμε αν η μη ικανοποίηση και επιμονή των Ολλανδικών αρχών, θα έχουν ως αποτέλεσμα η εταιρία να πιεστεί να προσφέρει ακόμα περισσότερο έλεγχο στους χρήστες των Windows 10.
  9. Τα cookies είναι μικρά αρχεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για να εξυπηρετήσουν τον χρήστη, όσο όμως και για να παρακολουθούν τις συνήθειές του. Η τελευταία έκδοση του iOS έρχεται να θέσει περιορισμούς στον αριθμό και το είδος των cookies που επιτρέπεται να αποθηκεύονται στο σύστημα. Τα cookies βοηθάνε σε περιπτώσεις που αποχωρήσουμε από κάποιο site και όταν επιστρέψουμε σε αυτό, θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε συνδεδεμένοι σε αυτό ή να βρούμε το περιεχόμενο του καλαθιού που είχαμε φτιάξει στην προηγούμενη επίσκεψή μας. Αλλά πολλές φορές χρησιμοποιούνται απλά για να παρακολουθούν τον χρήστη στην περιήγησή του στο διαδίκτυο και να καταγράφουν τις συνήθειές του, πληροφορίες οι οποίες αργότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διαφημιστές, προκειμένου να προωθήσουν διαφημίσεις στον χρήστη, που να ταιριάζουν καλύτερα στο προφίλ του. Η Apple βάζει φραγμό σε αυτή την κατηγορία των cookies που τείνουν να παρακολουθούν τον χρήστη, επιτρέποντας την διατήρηση των cookies που απλά προορίζονται για την διευκόλυνση του χρήστη. Από την τελευταία αυτή αλλαγή θα επηρεαστεί και το Facebook και ειδικότερα το "Like" πλήκτρο, μιας και το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης δεν θα γνωρίζει τι άρθρα διαβάζει ο χρήστης της iOS συσκευής. Η τελευταία αυτή κίνηση προφανώς έχει δημιουργήσει μια μικρή αναστάτωση στους διαφημιστές οι οποίοι θα απολέσουν την δυνατότητα παρακολούθησης των χρηστών μέσω των cookies. Έτσι πολλές εταιρίες διερευνούν διαφορετικούς τρόπους παρακολούθησης των χρηστών.
  10. Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η Mozilla είχε αποκαλύψει τον Firefox Focus, έναν ιδιαίτερα λιτό browser ο οποίος στόχευε στο να προσφέρει την δυνατότητα σε κάποιον να περιηγηθεί στο διαδίκτυο με την μέγιστη δυνατή προστασία όσον αφορά τα προσωπικά του δεδομένα. Ο browser αυτός έχει ήδη κυκλοφορήσει για iOS με την Mozilla να τον κάνει πλέον διαθέσιμο και στο Android. Ο Firefox Focus είναι σχεδιασμένος ώστε να έχει ως προ επιλογή το μπλοκάρισμα των web trackers (analytics, social, advertising), με τον browser να παρουσιάζει σχετικό counter που δείχνει τον αριθμό των trackers και των διαφημίσεων που μπλοκαρίστηκαν στην τρέχουσα σελίδα. Επιπλέον υπάρχει πλήκτρο για άμεση διαγραφή των δεδομένων της τρέχουσας περιήγησης στο διαδίκτυο, με τα δεδομένα αυτά να διαγράφονται αυτόματα και κατά την έξοδο από τον browser. Ο ίδιος ο browser είναι ιδιαίτερα λιτός με μόνο μία μπάρα αναζήτησης ή εισαγωγής κάποιου URL, καθώς και λίγες επιλογές που ρυθμίζουν το ποιοι trackers θα είναι ή όχι ενεργοί. Δεν υπάρχει υποστήριξη για tabs ή άλλα συνηθισμένα σήμερα χαρακτηριστικά, αν και αυτά παρέχονται έτσι και αλλιώς στον πλήρη Mozilla Firefox για φορητές συσκευές. Είναι ιδιαίτερα μικρός σε μέγεθος, μικρότερος από 4MB και στην πρώτη αυτή εκδοσή του απαιτεί Android 5.0 κατ' ελάχιστο.
  11. Αν και η Microsoft προχώρησε σε αλλαγές, όσον αφορά την συλλογή προσωπικών δεδομένων από τα Windows 10, προσφέροντας περισσότερο έλεγχο και ενημέρωση στους χρήστες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραμένουν ανήσυχοι όσον αφορά την συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών από τα Windows 10, θεωρώντας ότι η εταιρία ακόμα δεν έχει κάνει αρκετά. Η Microsoft είχε προχωρήσει πριν έναν μήνα στην αλλαγή των ρυθμίσεων στα Windows 10, όσον αφορά τις επιλογές για την συλλογή προσωπικών δεδομένων μέσα από το λειτουργικό, αλλά και στην διάθεση ενός web εργαλείου το οποίο επέτρεπε στους χρήστες να δούμε μέρος των προσωπικών δεδομένων που έχει συλλέξει το λειτουργικό. Οι αλλαγές αυτές φαίνεται να μην είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, από επτά διαφορετικές χώρες (Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ουγγαρία και Σλοβενία), οι οποίοι έστειλαν και σχετική document(.pdf) στην εταιρία, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία ακόμα δεν πληρεί βασικούς κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Η επιστολή απεστάλη στους Satya Nadella και Brendon Lynch στις 15 Φεβρουαρίου, με την Microsoft να κινδυνεύει να τιμωρηθεί με υψηλά χρηματικά πρόστιμα αν δεν ικανοποίησή τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η Microsoft απάντησε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ότι οι αλλαγές που ανακοίνωσε πριν έναν μήνα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Μεγάλες Αμερικάνικες εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των Google και Facebook, μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που ανησυχούν για τον τρόπο που συλλέγουν και αξιοποιούν οι μεγάλες εταιρίες τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους. Μάλιστα από το 2018 τίθεται σε ισχύ νόμος που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να τιμωρούν με υψηλό πρόστιμο εταιρίες που προβαίνουν σε παραβιάσεις σχετικών κανόνων.
  12. Υπάρχουν 2,6 εκατομμύρια εφαρμογές στο Play Store της Google, αλλά μετά τον Μάρτιο ίσως ο αριθμός αυτός να έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό θα συμβεί σε όσες εφαρμογές δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες που θέτει η Google όσον αφορά την συλλογή και χρήση ευαίσθητων δεδομένων του χρήστη ή των συσκευών του. Οι δημιουργοί των εφαρμογών που βρίσκονται στο Play Store, θα πρέπει να φροντίσουν αυτές να τηρούν τους κανόνες που θέτει η πολιτική της Google, όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα και στους κανόνες πλέον περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να συνοδεύει την εφαρμογή και μια "πολιτική απορρήτου", όσον αφορά το πως αξιοποιούνται δεδομένα που μπορεί να χαρακτηριστούν ευαίσθητα. Και αυτό θα πρέπει να το κάνουν έως τις 15 Μαρτίου, οπότε και λήγει η διορία που έχει θέση η Google. Αν κάποια εφαρμογή βρεθεί ότι παραβιάζει την πολιτική της Google, η Google είτε θα την αφαιρέσει από το Play Store, είτε θα καταστήσει πιο δύσκολη την εύρεσή της. Αν κάποια εφαρμογή ζητάει λοιπόν πρόσβαση στην λίστα επαφών, τον λογαριασμό του χρήστη, την κάμερα της συσκευής ή το μικρόφωνο ή άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ευαίσθητα, οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν το πως η εφαρμογή θα αξιοποιήσει τα δεδομένα που θα συλλέξει μέσω της πρόσβασης σε αυτά. Στην εφαρμογή για παράδειγμα Business Calendar 2, στις πρόσθετες πληροφορίες για αυτήν, υπάρχει σχετικό link που οδηγεί στην πολιτική απορρήτου της εφαρμογής αυτής. Αυτό θα είναι υποχρεωτικό για κάθε εφαρμογή που συλλέγει ευαίσθητα δεδομένα. Η κίνηση αυτή μπορεί μόνο θετική να χαρακτηριστεί, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε εφαρμογές να ζητάνε πλήθος αδειών, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος. Από την άλλη όμως, εφαρμογές που πλέον μπορεί να μην ανανεώνονται από τους δημιουργούς τους, ίσως και να βρεθούν εκτός Play Store. Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε κάποιες πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να ανανεώνονται, καλό θα ήταν να διατηρήσετε κάποιο αντίγραφο αυτών ή των αρχείων εγκατάστασής τους.
  13. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα αυτών που δεν έχουν αναβαθμίσει ακόμα στα Windows 10, είναι ο όγκος των δεδομένων που αποστέλλουν αυτά πίσω στην Microsoft. Η Microsoft έρχεται να καθησυχάσει κάπως πολλούς από αυτούς τους χρήστες, προσφέροντας μεγαλύτερο έλεγχο και περισσότερες επιλογές στους χρήστες, όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται. Πρόκειται για ένα web based εργαλείο στο οποίο μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση μέσω του λογαριασμού του στην Microsoft. Μέσω αυτού μπορεί να δει και να ελέγξει τις πληροφορίες που έχουν συλλεγεί, όπως το ιστορικό αναζήτησης στο Bing, το ιστορικό του Edge, πληροφορίες τοποθεσίας του χρήστη, και τα δεδομένα που συλλέγει η Cortana. Όποιος επιθυμεί να δει τα στοιχεία αυτά, μπορεί να πάει στο account.microsoft.com/privacy και να συνδεθεί στον λογαριασμό του. Επιπλέον η Microsoft σκοπεύει να τροποποιήσει τις επιλογές προσωπικών δεδομένων στην έκδοση Windows 10 Creators Update που θα διατεθεί τον Απρίλιο, αντικαθιστώντας τα υπάρχοντας express settings. Άλλη μια αλλαγή θα είναι η μείωση των επιλογών συλλογής δεδομένων από τρεις σε δύο, τις basic και full. Μάλιστα φαίνεται η επιλογή Basic να συλλέγει μικρότερο όγκο δεδομένων σε σχέση με το παρελθόν, με την Microsoft να υποστηρίζει ότι συλλέγει μόνο τα απαραίτητα δεδομένα για την ορθή λειτουργία των Windows. Οι νέες αλλαγές θα εμφανιστούν πρώτα στις εγκαταστάσεις των insiders και κατόπιν θα γίνουν διαθέσιμες και στους υπόλοιπους χρήστες των Windows 10. Μένει να δούμε αν θα είναι αρκετές για να βοηθήσουν τα Windows 10 να κερδίσουν επιπλέον μερίδιο αγοράς από τα Windows 7.
  14. Είτε κλείνετε εισιτήρια, ψωνίζετε ρούχα ή αγοράζετε αντικείμενα από site δημοπρασιών, μπορείτε να πληρώσετε για πολλά πράγματα πλέον online. Αλλά θα πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε online συναλλαγές… Ευυπόληπτα και ασφαλή sites Πριν πληκτρολογήσετε τις λεπτομέρειες της κάρτας σας σε ένα website, διασφαλίστε ότι το site είναι ασφαλές. Προσέξτε να υπάρχει ένα σύμβολο λουκέτου στην γραμμή διευθύνσεων (ή όπου αλλού στο παράθυρο του browser σας) και μια web address που να ξεκινάει με το https:// (το s είναι από το 'secure' που σημαίνει ασφαλές) πχ https://www.aboutnet.gr. Χρειάζεται επίσης να βεβαιωθείτε ότι το website είναι αξιόπιστο. Παρακάτω είναι μερικές υποδείξεις για τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε το ρίσκο του να χρησιμοποιείτε ένα αναξιόπιστο site: Να είστε καχύποπτοι αν βλέπετε προσφορές που μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι αυτό το site ίσως πουλάει παράνομα ή πειρατικά προϊόντα. Αν το website δεν είναι γνωστό, θα μπορούσατε να ρωτήσετε έμπιστους φίλους, συναδέλφους ή μέλη της οικογένειάς σας για τη γνώμη τους. Θα μπορούσαν να σας προσφέρουν εναλλακτικές προτάσεις. Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε μια έρευνα στο διαδίκτυο για να δείτε αν το site που ερευνάτε αναφέρεται με ευνοϊκό τρόπο σε sites που ήδη εμπιστεύεστε ή ελέγξτε τον κατασκευαστή της ιστοσελίδας που πιθανόν αναγράφεται στο υποσέλιδο του site. Συμβουλές για προπληρωμή Συνήθως θα σας ζητηθεί να δώσετε ένα password πριν πραγματοποιήσετε μια online πληρωμή. Αυτό συμβαίνει για να διατηρηθούν ιδιωτικές οι προσωπικές σας πληροφορίες. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα ισχυρό password – ένα που να είναι συνδυασμός γραμμάτων (κεφαλαίων και μικρών), αριθμών και συμβόλων. Αποφύγετε να κάνετε online αγορές όταν είστε σε δημόσιο χώρο. Όταν χρησιμοποιείτε μια wireless internet σύνδεση (γνωστή και ως 'Wi-Fi') σε δημόσιο χώρο, δεν είναι εγγυημένα ασφαλές το δίκτυο. Αυτό ισχύει ακόμα και αν σας έχει δοθεί κάποιο password για να χρησιμοποιήσετε. Πραγματοποιώντας μία πληρωμή Όταν έχετε βρει το προϊόν που θέλετε να αγοράσετε, αυτά είναι τα βήματα που θα ακολουθήσετε για να το αποκτήσετε. Θα χρειαστεί γενικά να κάνετε κλικ στο κουμπί ‘Προσθήκη στο Καλάθι’ – αυτό θα αποθηκεύσει το αντικείμενο μέχρι να είστε έτοιμοι να το πληρώσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες και συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία – όπως το όνομα σας, τη διεύθυνσή σας και τη διεύθυνση email σας. Κάθε κενό κουτί με έναν αστερίσκο δίπλα του, πρέπει να συμπληρωθεί. Όταν έχετε κάνει αυτό, θα εμφανιστεί συνήθως μια συνοπτική σελίδα. Σε αυτή καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες τιμολόγησης για το αντικείμενο που αγοράζετε. Ελέγξτε ότι όλες οι πληροφορίες είναι σωστές. Σε κάποιο σημείο πριν πληρώσετε με τα χρήματά σας, θα σας ζητηθεί συνήθως να τικάρετε ένα κουτί και να επιβεβαιώσετε ότι συμφωνείτε με τους όρους και τις προϋποθέσεις του website. Βεβαιωθείτε ότι τα έχετε διαβάσει προσεκτικά πριν τικάρετε το κουτάκι. Τελικά, θα σας ζητηθεί να δώσετε τις λεπτομέρειες της πιστωτικής ή της χρεωστικής σας κάρτας. Θα χρειαστεί επίσης να συμπληρώσετε κάθε κουτί που είναι μαρκαρισμένο με αστερίσκο. Όταν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε και να πραγματοποιήσετε τη πληρωμή σας, κάνετε κλικ στο κουμπί 'Υποβολή' ή 'Συνέχεια'. Αφού το έχετε κάνει αυτό, μπορεί να σας ζητηθεί κάποιο άλλο password – αυτό είναι ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας για τις online συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Παραδείγματα του τύπου αυτού του μέτρου ασφαλείας περιλαμβάνουν το 'Verified by Visa' της Visa και το 'SecureCode' της MasterCard. Κάποια sites προσφέρονται να ενεργήσουν για λογαριασμό σας σαν ενδιάμεσος ή ‘μεσάζοντας’ όταν αγοράζετε κάτι online – για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε ένα site δημοπρασιών εκεί που είναι πολλοί πωλητές που προσφέρουν αγαθά. Η PayPal είναι ένα ευρέως γνωστό παράδειγμα αυτού του είδους της υπηρεσίας. Περνάτε την πληρωμή σε εκείνους και εκείνοι τη μεταβιβάζουν στον πωλητή του αντικειμένου. Ο πωλητής δεν θα μπορεί να δει τις λεπτομέρειες της τράπεζας σας και της πιστωτικής σας. Κάρτες και δικαιώματα καταναλωτών Αν αγοράζετε κάτι online έχετε κάποια νομικά δικαιώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείτε να ζητήσετε στον πάροχο της κάρτας να αναιρέσει μια συναλλαγή αν υπάρχει πρόβλημα με κάποιο προϊόν που αγοράσατε. Ο πάροχος της κάρτας θα μπορεί να σας δώσει παραπάνω πληροφορίες για τη διαδικασία που χρησιμοποιεί ο ίδιος για αιτήσεις αντιστροφής χρέωσης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν αγοράζετε online, μπορείτε να έχετε το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων αν δεν είστε ευχαριστημένοι με αυτά που αγοράσατε. Σύμφωνα με τους κανονισμούς των πωλήσεων από απόσταση, δικαιούστε να πάρετε πλήρη επιστροφή χρημάτων για κάποια προϊόντα αν αποφασίσετε – μέσα σε δεκατέσσερις ημέρες αφού λάβατε τα προϊόντα που αγοράσατε – ότι θέλετε να τα επιστρέψετε. Και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να δικαιούστε επιστροφή από τον πωλητή αν τα προϊόντα σας δεν φτάσουν σε κάποια λογική χρονική περίοδο (συνήθως 30 ημέρες). Να είστε προσεκτικοί Χρησιμοποιώντας μια κάρτα πληρωμής online μπορεί να ενέχει κίνδυνο απάτης – που συμβαίνει όταν κάποιοι μπορούν να αποκτήσουν τις λεπτομέρειες της κάρτας σας και να χρησιμοποιήσουν την κάρτα σας για να κάνουν συναλλαγές. Αλλά μπορείτε να μειώσετε το ρίσκο με το να γνωρίζετε σε τι να έχετε το νου σας και με το να είστε προσεκτικοί. Όταν κάνετε μια συναλλαγή με κάρτα, δεν πρέπει ποτέ να σας ζητηθεί το PIN ή το online banking password. Το PIN σας πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ΑΤΜ και σε τερματικά POS όπως στο σουπερμάρκετ κτλ. Ωστόσο, όταν κάνετε μια πληρωμή online, θα σας ζητηθεί ο τριών ή τεσσάρων ψηφίων αριθμός ασφαλείας (κωδικός 'CVV2’), ο οποίος συνήθως βρίσκεται στο πίσω μέρος της κάρτας σας. Εκτός και αν έχει δοθεί ρητή άδεια, δεν επιτρέπεται στα sites να αποθηκεύσουν τις λεπτομέρειες της κάρτας σας αφού η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί. ‘Ετσι, αν επισκεφτείτε κάποιο site ξανά και σας αφήνει να κάνετε νέες αγορές χωρίς να εισάγετε τις λεπτομέρειες της κάρτας σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το site και να ζητήσετε να διαγραφούν. Είναι πολύ πιο ασφαλές να επανεισάγετε τις λεπτομέρειες της κάρτας σας για κάθε αγορά. Αυτές είναι κάποιες απο τις βασικές οδηγίες για ασφαλείς αγορές online. Σίγουρα βασικό παραμένει και το ένστικτο σας!! Πηγή: https://goo.gl/LCTyxk
  15. Βρήκες νέο αγόρι ή κορίτσι; Κοινοποίηση! Περνάμε υπέροχα στις διακοπες; Κοινοποίηση! Βγήκαμε για φαγητό; Κοινοποίηση! Πήραμε νέο gadgetάκι; Κοινοποίηση! Και η ρουτίνα, συνεχίζεται, κοινοποίηση, ξανά και ξανά. Μήπως υπερμοιράζεσαι όμως; Αυτή η συμπεριφορά μάλλον είναι συνηθισμένη πλέον στις νεότερες ηλικίες, άλλωστε μεγαλώνουν με ένα smartphone στο χέρι και το internet δεδομένο. Αυτές οι συνήθειες αναγάγουν τη "selfie generation". Από κάποιο σημείο όμως, πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις συνέπειες του διαμοιρασμού των πληροφοριών μας. Πολλά data breaches σε online υπηρεσίες και εταιρίες προήλθαν από έρευνες με βάση τα προφίλ των χρηστών. Χρήστες οι οποίοι είτε με τη θέλησή τους, είτε λόγω άγνοιας έχουν μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες όπως ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς τηλεφώνων, διευθύνσεις, ονόματα κατοικιδίων, πράγματα που όπως καταλαβαίνετε "συχνάζουν" σε passwords. Για να μην αναφέρω την ευκολία σε φυσικά προβλήματα, όπως π.χ. πόσο μπορεί να διευκολύνεις κάποιον κακόβουλο που περιμένει, πότε θα λείψεις από το σπίτι σου και πότε θα επιστρέψεις; Τι μπορούμε να κάνουμε για μειώσουμε τις συνήθειες αυτές και να προφυλαχθούμε καλύτερα; Πρώτα απ' όλα, ανασκόπηση στις Ρυθμίσεις Απόρρητου στους λογαριασμούς των social networks σας. Φιλτράρουμε τους φίλους μας, κοντινούς, γνωστούς, συναδέλφους, κλπ. Δεν θα μοιραζόσασταν τις ίδιες πληροφορίες με ένα γνωστό, όπως με ένα πραγματικό φίλο, σωστά; Μην μοιράζεσαι την τοποθεσία σου με όλο τον κόσμο! Απορώ γιατί πρέπει να το εξηγήσω παραπάνω, θα έβγαινες έξω στο μπαλκόνι σου να φωνάξεις δυνατά "ΦΕΥΓΩ!"; Χρειάζεται να ενημερώσεις ότι θα λείπεις σε κάποιο νησί για τις επόμενες δύο εβδομάδες; Καλό είναι να δεις τι έχεις μοιραστεί και στο παρελθόν, ενδεχομένως να πρέπει να διαγράψεις κάποια πράγματα. Κάθε φορά που θέλεις να postάρεις ακόμα μία φωτό, σκέψου, θα την μοιραζόσουν με ένα άγνωστο στο δρόμο; Θα την έδειχνες στους γονείς σου; Σε συναδέλφους; Αν έχεις ενδοιασμούς, μάλλον πρέπει να το σκεφτείς ξανά. Λίγο ακόμη σκέψη, όταν αυτή η φωτό περιλαμβάνει κάποιο ή κάποια παιδιά, ή κάποιο προσωπικό αντικείμενο. Πρόσεξε λίγο παραπάνω που και πως στέλνεις προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς, διευθύνσεις email, τηλέφωνα, ΑΦΜ και άλλα τέτοια. Ειδικά σε δημόσια μέρη, π.χ. sites ερωτήσεων. Χρησιμοποίησε ισχυρά passwords. Συνδυασμοί χαρακτήρων και αριθμών, είναι μία καλή πρακτική. Αν έχεις δυσκολία να τα θυμάσαι, χρησιμοποίησε κάποιον γνωστό password manager, όπως το lastpass. Αν το σκεφτείς, δεν είναι ανάγκη να βλέπει όλος ο κόσμος τι κάνεις, σωστά; Οι περισσότεροι από εμάς, δεν θα βγαίναμε στο δρόμο να πιάνουμε τον κόσμο και να του λέμε "Πάω δουλειά!", "Έφαγα μπέργκερ", "Είμαι τόσο τυχερός που κέρδισα το Χ", σωστά; Αν είσαι των σειρών, σου προτείνω να δεις το Mr. Robot, έχει πολλά τέτοια στοιχεία, που θα σε βάλουν σε σκέψη. Αν είσαι των games, παίξε το Watchdog. Εκτιμώ ότι θα δεις πολλά πράγματα.
  16. . Αρχίζοντας από το θέμα των προσωπικών δεδομένων, στα νέα Windows η Microsoft ενεργοποιεί το "Data Sync" by default, το οποίο σημαίνει ότι με την σύνδεση στον Windows λογαριασμό, το λειτουργικό σύστημα άμεσα στέλνει πληροφορίες στους κεντρικούς υπολογιστές της εταιρίας. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν ιστορικό από τον browser, αγαπημένα και ιστοσελίδες που είναι ανοικτές εκείνη την στιγμή, όπως επίσης και αποθηκευμένες εφαρμογές, κωδικούς πρόσβασης σε ιστοσελίδες και mobile hotspots καθώς και ονόματα WiFi δικτύων μαζί με τους κωδικούς πρόσβασής τους. Τα πάντα όλα, με λίγα λόγια. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να απενεργοποιήσει αυτό τον συγχρονισμό, αλλά η default επιλογή είναι η αποστολή όλων αυτών των δεδομένων. Το επόμενο θέμα έχει να κάνει με την Cortana και ποιες προσωπικές πληροφορίες χρησιμοποιούνται ώστε η Cortana ως προσωπική βοηθός να μπορέσει να γίνει πιο αποτελεσματική και να προσαρμοστεί ειδικά για τον κάθε χρήστη. Έτσι η λίστα των πληροφοριών που κοινοποιούνται περιλαμβάνει πληροφορίες όπως η θέση της συσκευής, τα δεδομένα από τα ημερολόγια, οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, τα δεδομένα από τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και τα κείμενα, ποιον καλείτε, τις επαφές σας, πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας, τι μουσική σας αρέσει, ρυθμίσεις ξυπνητηριού, αν έχετε την οθόνη κλειδωμένη, τι βλέπετε και τι αγοράζετε, η φωνή σας καθώς και ψευδώνυμα, τα ονόματα των ανθρώπων και των ραντεβού και άλλα. Μάλλον εδώ έπρεπε να γράψω "τα πάντα όλα". Επιπλέον η άδεια χρήσης αναφέρει ότι η Microsoft θα μπορεί να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμογές που τρέχουν στα Windows και τα δεδομένα τους και δεδομένα για τα δίκτυα στα οποία συνδέεστε. Τα Windows 10 επιπλέον θα δημιουργούν μια μοναδική ταυτότητα για (πιθανή) χρήση από διαφημιστικά δίκτυα ώστε να προωθούνται προς εσάς στοχευμένα συγκεκριμένες διαφημίσεις. Πάντως η ταυτοποίηση αυτή μπορεί να απενεργοποιηθεί στις ρυθμίσεις του λειτουργικού. Επίσης αν χρησιμοποιείται το BitLocker, το recovery key θα αντιγράφεται στον OneDrive λογαριασμό. Τέλος, το σημαντικότερο είναι στο σε ποιον η Microsoft θα μπορεί να κοινοποιεί όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα. Σύμφωνα λοιπόν με την άδεια χρήσης Αυτό προφανώς δεν είναι ξεκάθαρο στο κατά πόσο υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε τα προσωπικά δεδομένα του οποιουδήποτε, να μην κοινοποιούνται στον οποιονδήποτε. Οπότε τίθεται ένα σοβαρό θέμα ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών των Windows. Δεδομένης της αξίας που έχει σήμερα η πληροφορία, είναι βάσιμο ερώτημα το κατά πόσο τελικά τα Windows 10 είναι όντως δωρεάν. Πέραν των παραπάνω σημαντικών θεμάτων ασφαλείας, η Mozilla έστειλε ένα ανοιχτό γράμμα προς τον CEO της Microsoft για τις πρακτικές της κατά την αναβάθμιση από ένα λειτουργικό Windows 7/8 στα νέα Windows 10. Όπως αναφέρει η Mozilla, κατά την μετάβαση πολλές default επιλογές που είχε ο χρήστης στο προηγούμενο λειτουργικό του, αλλάζουν. Έτσι για παράδειγμα ο Edge γίνεται ο default browser μετά την μετάβαση και η Bing η default μηχανή αναζήτησης, ακόμα και αν ο χρήστης χρησιμοποιούσε άλλον browser και άλλη μηχανή αναζήτησης στο προηγούμενο λειτουργικό του. Επιπλέον αν ο χρήστης θέλει να γυρίσει στον προηγούμενο browser του, πλέον αυτό δεν γίνεται εύκολα και άμεσα μέσω μια επιλογής σε ένα παράθυρο όπως είχαμε συνηθίσει, αλλά θα πρέπει να αλλάξει τον default browser πηγαίνοντας στο settings panel των Windows, κάτι που ίσως να μην είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε. Σύμφωνα με την Μozilla αυτή η κίνηση της Microsoft έχει σκοπό να προωθήσει τον browser της και την μηχανή αναζήτησής της στους χρήστες, υποχρεώνοντας τους να δοκιμάσουν προϊόντα που δεν επιθυμούν και ζητάει από την Microsoft να επαναφέρει τον απλό τρόπο επιλογής του default browser που υπήρχε στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Τελειώνοντας το παρόν θέμα, να αναφέρω απλά ότι πλέον η γνωστή μας πασιέντσα είναι πλέον freemium στα Windows 10. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν είναι δωρεάν, αλλά αν κάποιος δεν πληρώσει συνδρομή για την χρήση του προγράμματος, θα βλέπει διαφημίσεις όσο το χρησιμοποιεί για να σκοτώνει την ώρα του. Αυτό ίσως να μας δίνει μια ιδέα για το που το πηγαίνει η Microsoft με τα νέα Windows.
  17. Μετα απο διακοπη ρευματος χανει την ημερομηνια.Δεν θα με πειραζε αν δεν ειχαν προβλημμα καποια προγραμματα που τρεχει αλλα ειναι πολυ κουραστικο να συμβαινει συνεχεια και το laptop χρησιμοποιειται ως σταθερο σε μαγαζι.Το μηχανημα ειχε vista για πολλα χρονια και προσφατα βαλαμε 7.Το προβλημμα αυτο με την ημερομηνια το ειχε ξανακανει μια φορα με τα vista και το κανει πιο συχνα οσο περναει ο καιρος με τα 7.Παιζει να θελει αλλαγη η μπαταρια της μητρικης του? Το μηχανημα αυτο να σημειωσω οτι ειναι πανω απο 5 χρονων και παρολο που μεχρι και σημερα εχει καλλες προδιαγραφες αναρωτιεμαι αν υπαρχει περιπτωση να εχει πεσει η μπαταρια γιατι τα τελευταια χρονια ειναι καθημερινα στην πριζα επι 24/7.
  18. Γεια σας. Τον τελευταίο καιρό ψάχνω να αγοράσω ακουστικά γιατί τα SENNHEISER HD 515 που είχα έχουν πάρει σασί. Προσανατολίζομαι σε παρόμοιου είδους, λίγο καλύτερα ποιοτικά. Η χρήση είναι μουσική ταινίες και πάσης φύσεως χρήση σε PC. Είπα να άλλαζα στρατόπεδο και να πήγαινα σε AKG. Έχω δει τα 242 HD. http://www.thomann.de/gr/akg_k242_hd.htm Κανείς κάμια άποψη περί της επιλογής μου, ή κάμια αντιπρόταση ??? Τιμή έως 130 Ευρώ. Ενσύρματα τα ακουστικά και με καλώδιο Τριών μέτρων. Ευχαριστώ !
  19. Γειά σας. Φτιάχνω αυτή τη σελίδα σε joomla 1.5 Manaria Radio . Την έχω κάνει host στο tophost.gr και έχω εγκαταστήσει το ajax chat που παρέχει, το οποίο είναι εδώ AJAX Chat. Μπορεί να μου πεί κάποιος τον κώδικα ή κάποιον άλλον τρόπο για να το εισάγω στην κύρια σελίδα? Δυστυχώς δεν μπορώ να βρώ ή δεν θυμάμαι (μιάς και πέρασαν κάποια χρονάκια από τότε που είχα ξαναστήσει σελίδα) κάποιον τρόπο (εκτός από frame-iframe). Ευχαριστώ. σημ: Το πρόβλημα το έλυσα χρησιμοποιώντας το wrapper στο joomla.
×
×
  • Create New...