Jump to content

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε ένα HTPC που έχω συνδεδεμένο σε μια 77αρα OLED Samsung 95C 120Hz, είπα να αλλάξω την κάρτα γραφικών της, για να απολαύσω τα προτερήματα του HDMI 2.1 που διαθέτει και να φύγω από την παλιά ZOTAC AMP Extreme GTX1080 που είχε. Αφού πλέον μερικές φορές όταν πήγαινε να μπει στα Windows 11, έβγαζε arifacts, έκανε επανεκκίνηση και έμπαινε με την δεύτερη, αλλά έπαιζε τα παιχνίδια και τις ταινίες μια χαρά.

Είπα λοιπόν να βάλω αρκετά το χέρι στην τσέπη και να τοποθετήσω μια RTX 5080, όπως και έκανα. Συγκεκριμένα πήρα την υλοποίηση της MSI Inspire 3X OC. Τι το ήθελα? Έχει εδώ και μέρες που ενώ μου τα έπαιζε όλα καλά, μου τα έχει κάνει κουδούνια. Στα καλά του καθουμένου βγάζει μαύρη οθόνη για ένα δευτερόλεπτο και επανέρχεται, μιλάμε για IDLE mode, συνεχόμενα.

Όταν δοκιμάζω αποεγκατάσταση με DDU σε Safe Mode και drivers παλιότερους που διαβάζω ότι δεν έχουν θέμα, λειτουργεί χωρίς μαύρες οθόνες και παίζω και παιχνίδια κανονικά, αλλά σε κάποια επανεκκίνηση που κάνω ο ίδιος, αρχίζει πάλι η λούπα. Το καλώδιο είναι HDMI 2.1 Certified (https://www.amazon.de/-/en/dp/B0CQP2XNYR?ref_=ppx_hzsearch_conn_dt_b_fed_asin_title_4&th=1) δοκίμασα και άλλο.
Έχω δοκιμάσει να ενεργοποιήσω διάφορα
HDR, VRR, Game Plus της Samsung στην τηλεόραση και άλλα, αλλά δυστυχώς τίποτα, μόλις βάλω 4Κ 120Ηz στα Windows αρχίζει το ματς. Μόνο φορμάτ δεν δοκίμασα, καθαρά γιατί βαριέμαι κλασσικά το πέρασμα όλων των προγραμμάτων κτλ.
Διάβασα σε διάφορα φόρουμ ότι η σειρά και καλά 5000 της
nVidia έχουν τέτοια θέματα, ακόμα και ασυμβατότητες όταν συνδεθούν σε οθόνες 120Hz και πάνω, κάπου έλεγε και σε Samsung TVs, αλλά το δεν μπορώ να καταλάβω, πως στον υπολογιστή του γραφείου μου, που έχω την περιγραφή του υπολογιστή, στην υπογραφή μου εδώ μέσα, δηλαδή με RTX 5090 και 4Κ 240Ηz OLED monitor δεν έχω θέματα τέτοια? Βέβαια τα έχω συνδεδεμένα με DP2.1
Να μην το μακρηγορώ άλλο, αν έχει κανείς καμία ιδέα πως να λυθεί το θέμα ας πει, αλλιώς με βλέπω να την στέλνω πίσω πακέτο.

Δοκίμασα επίσης να την συνδέσω και με τον αντάπτορα που είχε μέσα (3x8pin) , και όχι το 12VHPWR 600W που είχε το τροφοδοτικό μου αλλά τίποτα, μάλιστα σε κάποια φάση που έβγαλα το καλώδιο του τροφοδοτικού και το ξαναέβαλα, έκανε αν ήχο στατικό και μετά δεν άναβε. Οπότε άλλαξα και τροφοδοτικό και έβαλα ένα κτήνος που είχα, αλλά χωρίς 12VHPWR, το Corsair AX1200i, με το οποίο άναψε ο υπολογιστής σε 1080 30fps και μόλις το άλλαξα σε 4Κ 120Ηz άρχισε πάλι τις μαύρες οθόνες

Τα χαρακτηριστικά του HTPC είναι τα εξης

Windows 11 Pro

AMD Ryzen 9 7950X

Noctua NH-D15

CORSAIR Vengeance DDR5 RAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30-36-36-76 1.40V AMD Expo

MSI MPG X670E Carbon Wifi

MSI RTX 5080 Inspire 3X OC

Be Quiet Straight Power 12 1000W Platinum

NVMe WD SN850X 4TB

Και όλα αυτά σε ένα ASUS Pro Art PA 602 κουτί