• Η CRYORIG ανακοίνωσε την H7 Quad Lumi RGB

  Από yanni, στην ενότητα Ειδήσεις,

  Η CRYORIG ανακοίνωσε σε συνεργασία με την NZXT, την νέα ψύκτρα H7 Quad Lumi RGB, η οποία θα συνεργάζεται και με το λογισμικό NZXT CAM, επιτρέποντας έτσι τον εύκολο έλεγχο του RGB φωτισμού της. Η νέα H7 Quad Lumi RGB ανήκει στις ψύκτρες υψηλών επιδόσεων για χρήση ακόμα και με υπερχρονισμένους επεξεργαστές με TDP άνω των 160W.
   
  Η H7 Quad Lumi RGB βασίζεται στην ιδιαίτερα επιτυχημένη H7 της CRYORIG, με την εταιρία να ενσωματώνει στο νέο μοντέλο RGB lighting controller για τον φωτισμό, πλήρως ελεγχόμενο μέσω του λογισμικού NAXT CAM και σχετικής εφαρμογής για smartphones. Χρησιμοποιείται ο Hue+ controller της NZXT, ο οποίος προσφέρει πλήθος φωτεινών εφέ και επιτρέπει το λογότυπο και ο φωτισμός στην βάση της ψύκτρας να μπορούν να διαφορετικό χρώμα και εφέ.
   

   
  Από εκεί και πέρα, η H7 Quad Lumi RGB διαθέτει τέσσερα "αναβαθμισμένα και υψηλής απόδοσης" χάλκινα heatpipes των 6 χιλιοστών, νέο ανεμιστήρα QF120 LED με ρυθμό περιστροφής από 300 έως και 1600 στροφές το λεπτό και βελτιωμένο σύστημα στερέωσης στο socket το οποίο είναι συμβατό με όλα τα τελευταία sockets των AMD και Intel. Η CRYORIG αναφέρει επιδόσεις έως και 15% καλύτερες έναντι της H7.
   

   
  Η H7 Quad Lumi RGB θα είναι διαθέσιμη από τον επόμενο μήνα προς 59,99 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων.
   

   

   

  Η ESET ανακοίνωσε τη διάθεση δύο χρήσιμων εργαλείων για την καταπολέμηση των κρουσμάτων από τις πρόσφατες επιθέσεις ransomware, συμπεριλαμβανομένου του WannaCry (WannaCryptor) καθώς και μίας παραλλαγής του διαβόητου ransomware Crysis ransomware. Και τα δύο εργαλεία διατίθενται δωρεάν στη σελίδα της ESET.

  Ακολουθεί το σχετικό δελτίο Τύπου.
   
  Δωρεάν εργαλεία από την ESET για την καταπολέμηση των πρόσφατων ransomware: «EternalBlue Vulnerability Checker» και «Crysis Variant Ransomware Decryptor»
  Και τα δύο εργαλεία είναι διαθέσιμα στη σελίδα της ESET
   
  Αθήνα, 22 Μαΐου 2017 – Η ESET® ανακοίνωσε τη διάθεση δύο χρήσιμων εργαλείων για την καταπολέμηση των κρουσμάτων από τις πρόσφατες επιθέσεις ransomware, συμπεριλαμβανομένου του WannaCry (WannaCryptor) καθώς και μίας παραλλαγής του διαβόητου ransomware Crysis ransomware, που ευθύνεται για την προσθήκη των επεκτάσεων .wallet και .onion στα αρχεία που μολύνει.
   
  Το πρώτο εργαλείο – EternalBlue Vulnerability Checker, εξετάζει αν τα Windows διαθέτουν τα κατάλληλα patch ώστε να μην μολυνθούν από το exploit EternalBlue, το οποίο βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη εκστρατεία εξάπλωσης του ransomware WannaCry και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την εξάπλωση λογισμικού που στοχεύει σε εξόρυξη κρυπτονομίσματων (cryptocurrency) και άλλων κακόβουλων προγραμμάτων.
   
  Η λειτουργία ανίχνευσης του EternalBlue exploit (CVE-2017-0144) είχε προστεθεί από τις 25 Απριλίου στην πλατφόρμα της ESET, πριν το ξέσπασμα του WannaCry.
   
  Το δεύτερο εργαλείο που διαθέτει η ESET είναι ένα ransomware decryptor για τους χρήστες που έχουν πέσει θύματα μιας παραλλαγής του ransomware Crysis, η οποία χρησιμοποιεί τις επεκτάσεις .wallet και .onion στα κρυπτογραφημένα αρχεία. Τα κλειδιά δημοσιεύθηκαν στις 18 Μαΐου από τα φόρουμ του BleepingComputer.com.
   
  Και τα δύο εργαλεία διατίθενται δωρεάν στη σελίδα της ESET.
  EternalBlue Vulnerability Checker - https://help.eset.com/eset_tools/ESETEternalBlueChecker.exe
  Crysis .wallet/.onion decryptor - https://download.eset.com/com/eset/tools/decryptors/crysis/latest/esetcrysisdecryptor.exe  
  Η Lenovo αποκάλυψε πριν λίγες μέρες νέα μοντέλα φορητών υπολογιστών της σειράς IdeaPad, τα οποία προορίζονται να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς από 299 ευρώ και πάνω. Συνολικά ανακοινώθηκαν τρία ζευγάρια μοντέλων.

  Η σειρά IdeaPad περιλαμβάνει τα μοντέλα IdeaPad 720 και 720S, IdeaPad 520 και 520S, καθώς και τα IdeaPad 320 και 320S. Τα μοντέλα με το γράμμα S αποτελούν τις αντίστοιχες Slim εκδόσεις.
   
  Τα 720 και 720S, αντιπροσωπεύουν τις κορυφαίες λύσεις με το 720S να διαθέτει αλουμινένιο σασί και επιλογή για έως και Core i7 επεξεργαστή, Thunderbolt 3, a 1TB PCIe SSD, και οθόνη των 13 ιντσών. Προαιρετικά προσφέρονται οι επιλογές για UHD οθόνη και αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το βάρος του φτάνει τα 1,14 κιλά και το βάρος τα 13,6 χιλιοστά. Η έκδοση 720, είναι μια πιο οικονομική έκδοση, με οθόνη των 15 ιντσών.
   

   
  Τα 520 και 520S, συνδυάζουν την άνεση με την λειτουργικότητα. Και τα δύο μοντέλα θα προσφέρουν επιλογή για επεξεργαστή έως και Core i7, καθώς και κάρτα γραφικών έως και Nvidia GeForce 940MX. Το πάχος του 520S είναι 19,3 χιλιοστά, σαφώς μεγαλύτερο έναντι του 720S.
   

   
  Τα 320 και 320S απευθύνονται σε αυτούς που ψάχνουν κάτι το ιδιαίτερα οικονομικό. Διαθέτουν USB Type C, αλλά και optical drive, ενώ προαιρετικά μπορούν να έρθουν με αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων και οθόνη αφής.
   

   
  Οι τιμές για το 320 ξεκινάνε από τα 299 ευρώ, για το 520 από τα 649 ευρώ και για το 720 από τα 749 ευρώ. Οι λεπτές εκδόσεις είναι κάπως πιο ακριβές. Όλα τα μοντέλα θα είναι διαθέσιμα ήδη από αυτό το μήνα σε ποικιλία χρωμάτων.
  Είναι πολλοί αυτοί που δεν βλέπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με καλό μάτι, όσον αφορά την επίδρασή τους στους νέους. Μια έρευνα η οποία διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο με την μορφή δημοσκόπησης, έρχεται να κατατάξει το Instagram στην κορυφή των κοινωνικών μέσων δικτύωσης που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των νέων.
   
  Στην έρευνα των Royal Society for Public Health (RSPH) και Young Health Movement (YHM), κλήθηκαν 1479 άτομα ηλικίας από 14 έως 24 χρονών, να βαθμολογήσουν πέντε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σε δεκατέσσερα θέματα υγείας και ευεξίας, ανάμεσά τους το άγχος, η κατάθλιψη, η μοναξιά, ο εκφοβισμός και η εικόνα του σώματος. Στόχος της έρευνας να εντοπίσει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων από την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
   
  Από τα αποτελέσματα, το YouTube βρίσκεται στην κορυφή των μέσων που επηρεάζουν θετικά την ψυχική υγεία των νέων, με τα Instagram και Snapchat να θεωρούνται ως τα πιο επιζήμια για την ψυχική υγεία και την ευημερία των νέων.  Twitter και Facebook βρίσκονται στην δεύτερη και τρίτη θέση. Το RSPH και το YHM ζητούν τώρα δράση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσουν στην προώθηση των θετικών επιπτώσεων των μέσων στους νέους, μετριάζοντας τις αρνητικές.
   
  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για την έρευνα εδώ: RSPH | Instagram ranked worst for young people’s mental health
  Πριν λίγες μέρες η Google διοργάνωσε το I/O 2017 keynote όπου αποκάλυψε νέα προϊόντα και τεχνολογίες. Έτσι είχαμε τα τελευταία νέα για το Android O, την ανακοίνωση του Android Go, το Google Lens, την ανακοίνωση του Google Assistant για το iPhone, την προσθήκη νέων δυνατοτήτων στο Google Home, την ανάπτυξη νέων Daydream standalone VR headsets  και άλλα.
   
  Πρώτα από όλα να πούμε ότι αν το κείμενο σας κουράζει, υπάρχει το παρακάτω βίντεο από το Engadget το οποίο παρουσιάζει μια περίληψη του Google's I/O 2017 keynote σε λιγότερο από 16 λεπτά.
   
   
  Το Android O θα είναι η επόμενη έκδοση του Android OS. Η Google υπόσχεται η νέα έκδοση του λειτουργικού της να είναι πολύ πιο γρήγορη έναντι των ήδη διαθέσιμων, τόσο στον χρόνο εκκίνησης της συσκευής, όσο και κατά την διάρκεια χρήσης της. Εκτός της ταχύτητας, η νέα έκδοση θα περιλαμβάνει και πλήθος νέων χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων. Επιπλέον, η Google ανακοίνωσε και την έναρξη του Android O Beta Program.
   

   
  Το Android Go είναι η νέα ελαφριά έκδοση του Android η οποία προορίζεται για συσκευές με περιορισμένη υπολογιστική ισχύ και μνήμη. Θα ξεκινήσει να διατίθεται ως επιλογή στους κατασκευαστές από το 2018 και θα αποτελεί ως εναλλακτική επιλογή έναντι κάθε καινούριας έκδοσης του Android, με την αρχή να γίνεται με το Android O. Το Android Go ελπίζει να πετύχει εκεί που απέτυχε το Android One, με την Google να επιλέγει αυτή τη φορά να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο.
   

   
  Μια ακόμα σχετική είδηση όσον αφορά το Android, είναι και η αποκάλυψη της Google ότι υπάρχουν πάνω από δύο δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές Android, σε μηνιαία βάση. Και επειδή οι μεγάλες εταιρίες αρέσκονται τώρα τελευταία, να δημοσιεύουν όσο περισσότερους τεράστιους αριθμούς μπορούν, η Google αποκάλυψε επιπλέον ότι το Google Photos έχει πάνω από 500 εκατομμύρια ενεργούς και το Google Drive πάνω από 800 εκατομμύρια οι οποίοι ανεβάζουν πάνω από τρία δισεκατομμύρια "αντικείμενα" στο cloud καθημερινά.
   

   
  Το Google Lens είναι ένα νέο χαρακτηριστικό για τα Google Assistant και Google Photos, επιτρέποντας στον χρήστη να στοχεύσει με την κάμερα της συσκευής του κάποιο αντικείμενο και να πάρει άμεσα πληροφορίες για αυτό και όχι μόνο. Στοχεύετε π.χ. ένα λουλούδι, μαθαίνετε πιο λουλούδι είναι αυτό. Την επιγραφή ενός καταστήματος, σας δίνονται πληροφορίες και αξιολογήσεις για αυτό. Τον κωδικό και το password στο πίσω μέρος του router σας, η συσκευή τα χρησιμοποιεί ώστε να συνδεθεί αυτόματα με το δίκτυό σας.
   

   

   
  Το Google Home, όπως αναφέρθηκε, αποκτάει νέες δυνατότητες, όπως την δυνατότητα προληπτικής βοήθειας. Θα είναι έτσι σε θέση να ενημερώνει τον κάτοχό του σχετικά με θέματα όπως υπενθυμίσεις, τυχόν καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν λόγω αυξημένης κυκλοφορίας και αλλαγές στην κατάσταση κάποιας πτήσης. Επιπλέον προστίθεται και η δυνατότητα hands free κλήσης και μάλιστα δωρεάν για Αμερική και Καναδά. Αρκεί κάποιος να ζητήσει από το Google Home να πραγματοποιήσει την κλήση. Στον τομέα της ψυχαγωγίας, προστίθενται υποστήριξη, μεταξύ άλλων, για Spotify, SoundCloud, CBS All Access, HBO NOW και άλλα, ενώ όλες οι συσκευές Google Home θα αποκτήσουν σύντομα και υποστήριξη για Bluetooth. Επιπλέον προστίθεται υποστήριξη για περισσότερες γλώσσες έως το τέλος του χρόνου.
   

   
  Για όσους διαθέτουν iPhone, το Google Assistant γίνεται πλέον διαθέσιμο και για την συσκευή τους.
   

   
  Η Google ανακοίνωσε ότι έως τα τέλη του 2017 θα έχουμε τα πρώτα standalone Daydream VR headsets, τα οποία δεν θα απαιτούν την χρήση κάποιου τηλεφώνου για να προσφέρουν εμπειρίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Οι πρώτες συσκευές θα είναι κατασκευής HTC και Lenovo και θα ενσωματώνουν οθόνες, επεξεργαστές και αισθητήρες ικανούς να βρουν την θέση του χρήστη εντός ενός δωματίου χωρίς την ανάγκη καμερών που θα ανιχνεύουν την θέση του στον χώρο.
   

   

   
  Τέλος, όλη αυτή η τεχνική νοημοσύνη απαιτεί υψηλή υπολογιστική ισχύ και μελλοντικά θα απαιτεί ακόμα περισσότερη. Η Google αναπτύσσει το δικό της hardware για τον σκοπό αυτό, με την τελευταία αποκάλυψη της εταιρίας να έχει να έχει να κάνει με την νέα της Cloud TPU(Tensor Processing Unit), η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική ακόμα και σε σύγκριση με την τελευταία Tesla V100 της Nvidia, αρχιτεκτονικής Volta. Οι TPUs θα είναι σε θέση να δουλέψουν σε μεγάλα συστήματα τα οποία θα μπορούν να ενσωματώνουν μεγάλο αριθμό από αυτές, επιτρέποντας τεράστια υπολογιστική ισχύ ειδικά για χρήση σε περιπτώσεις τεχνικής νοημοσύνης και εκμάθησης μηχανής.
   

   

   

  Η Corsair ανακοίνωσε την νέα της gaming καρέκλα T1 RACE

  Από yanni, στην ενότητα Ειδήσεις,

  Η Corsair επεκτείνεται και σε μια άλλη κατηγορία προϊόντων για gaming, η οποία αυτή τη φορά βρίσκεται εκτός PC case. Ειδικότερα, η Corsair έρχεται να δώσει στους gamers μια νέα καρέκλα, η οποία θα τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τα παιχνίδια που παίζουν στον υπολογιστή τους με μεγαλύτερη άνεση. Η πρώτη αυτή gaming Καρέκλα της Corsair, φέρει την ονομασία T1 RACE.
   
  Η Corsair αναφέρει ότι εμπνεύστηκε από τον χώρο των αγωνιστικών αυτοκινήτων, κάτι που δικαιολογεί και την επιλογή του ονόματος της νέας αυτής καρέκλας. Σύμφωνα με την εταιρία, η T1 RACE είναι σχεδιασμένη και κατασκευασμένη ώστε να προσφέρει άνεση, αλλά και υψηλή αντοχή στον χρόνο, με τον σκελετό της να είναι κατασκευασμένος από συμπαγές ατσάλι και τα μαξιλαράκια της από πυκνό αφρώδες υλικό. Το εξωτερικό υλικό του καθίσματος είναι κατασκευασμένο από τεχνικό δέρμα PU.
   
  Τόσο το κύριο σώμα της καρέκλας, τα μαξιλαράκια αυχένα και μέσης, όσο και τα μπράτσα, προσφέρουν πλήθος ρυθμίσεων ώστε ο χρήστης της καρέκλας να μπορεί να την προσαρμόσει στις ανάγκες του σώματός του και να εξασφαλίσει μια άνετη θέση. Οι τροχοί είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να εξασφαλίζουν σταθερή και ομαλή κίνηση. Υπάρχει επιλογή πέντε διαφορετικών χρωμάτων, - κίτρινο, λευκό, μπλε, κόκκινο και μαύρο - ώστε η καρέκλα να ταιριάξει με τα υπόλοιπα έπιπλα του δωματίου ή απλά τα χρώματα του υπολογιστή, ενώ το λογότυπο της Corsair υπάρχει τόσο στο πίσω μέρος της καρέκλας όσο και στο προσκέφαλο.
   
   
  Η νέα καρέκλα της Corsair, T1 RACE, είναι άμεσα διαθέσιμη από τους συνεργάτες της Corsair παγκοσμίως. Ξ καρέκλα καλύπτεται από δύο χρόνια εγγύηση, ενώ η τιμή της στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρίας, είναι αυτή τη στιγμή στα 349,99 ευρώ.
   

   

   
  Η Noctua προχώρησε αυτές τις μέρες στην ανακοίνωση νέων ανεμιστήρων κουτιού της σειράς A.  Ειδικότερα η εταιρία προσθέτει τα μοντέλα NF-A20, NF-A12x15 και NF-A4x20, των 200, 120 και 40 χιλιοστών αντίστοιχα, στα ήδη υπάρχοντα της σειράς, με τα νέα αυτά μοντέλα να έρχονται με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της σειράς που την χαρακτηρίζουν και εγγυώνται υψηλές επιδόσεις, μεγάλη διάρκεια ζωής και χαμηλό θόρυβο. Επιπλέον η εταιρία ανακοίνωσε ένα νέο fan controller, anti-vibration mounts, αλλά και καλώδιο τροφοδοσίας για σύνδεση σε SATA.
   
  Και τα τρία μοντέλα αξιοποιούν τις τεχνολογίες της Noctua, Flow Acceleration Channels και AAO (Advanced Acoustic Optimisation), όσον αφορά την σχεδίασή του σώματος και των λεπίδων των ανεμιστήρων, ενώ οι μηχανισμοί τους βασίζονται στο σύστημα SSO2 bearing( self-stabilising oil-pressure bearing). Η Noctua είναι τόσο σίγουρη για την αξιοπιστία του μηχανισμού αυτού, ώστε να προσφέρει έξι χρόνια εγγύησης, με το MTTF να ξεπερνάει τις 150.000 ώρες.
   
  Το μοντέλο NF-A20 είναι το μεγαλύτερο μοντέλο ανεμιστήρα που προσφέρει η Noctua, διαμέτρου 200 χιλιοστών. Η εταιρία χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλές κατασκευαστικές δυσκολίες προκειμένου να κατασκευάσει το μοντέλο αυτό και να εξασφαλίσει την διατήρηση των υψηλών στάνταρ της, καταφεύγοντας μεταξύ άλλων στην χρήση υλικού υαλοβάμβακα με ενισχυμένο πολυπροπυλένιο και την αύξηση των ρουλεμάν από τα 3 στα 4 χιλιοστά.
   
  Το μοντέλο NF-A12x15 είναι ένας ανεμιστήρας των 120 χιλιοστών με πάχος μόλις 15 χιλιοστά, έναντι του στάνταρ των 25 χιλιοστών. Η Noctua έχει ενισχύσει κατάλληλα τον μηχανισμό του ανεμιστήρα ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητα σταθερότητά του, παρόλο το λεπτό του πάχος.
   
  Τόσο το μοντέλο NF-A20, όσο και το μοντέλο NF-A12x15 θα είναι διαθέσιμα σε 4-pin PWM εκδόσεις, αλλά και 3 pin PLX εκδόσεις με Low-Noise και Ultra-Low-Noise προσαρμογείς.
   
  Το μοντέλο NF-A4x20 είναι ένας ανεμιστήρας των 40 χιλιοστών, πάχους 20 χιλιοστών, κατάλληλος για χρήση σε κουτιά server ή σε κουτιά γενικότερα μικρού πάχους. Θα είναι διαθέσιμος σε εκδόσεις τόσο των 12V 4-pin PWM και 12V 3-pin FLX, όσο και 5V 4-pin PWM και 12V 3-pin FLX.
   
  Όπως αναφέρθηκε και αρχικά, επιπλέον των νέων ανεμιστήρων, η Noctua ανακοίνωσε τον NA-FC1 controller για έως και τρεις 4-pin PWM ανεμιστήρες. Ο NA-FC1 controller επιτρέπει τον αυτόματο έλεγχο των στροφών των ανεμιστήρων από την μητρική, αλλά και τον χειροκίνητο περιορισμό του μέγιστου ρυθμού περιστροφής, για όταν απαιτείται ακόμα χαμηλότερο επίπεδο θορύβου από το σύστημα.
   
  Όσον αφορά τα anti-vibration mounts, αυτά φέρουν τις ονομασίες NA-SAV3 και NA-SAV4, είναι κατασκευασμένα από σιλικόνη και είναι κατάλληλα τόσο για λεπτούς όσο και για συνήθεις ανεμιστήρες πάχους 25 χιλιοστών.
   
  Τέλος, το καλώδιο τροφοδοσίας NA-SAC5 είναι ένας πλήρως sleeved μετατροπέας από 4-pin σε SATA, επιτρέποντας σε ανεμιστήρες με 3-pin ή 4-pin σύνδεση να τροφοδοτηθούν από μία SATA υποδοχή.
   

   
  Όλα τα ανωτέρω προϊόντα θα είναι σύντομα διαθέσιμα. Οι τιμές είναι οι παρακάτω:
  NF-A20 PWM: EUR 29.90 / USD 29.90
  NF-A20 FLX: EUR 29.90 / USD 29.90
  NF-A12x15 PWM: EUR 19.90 / USD 19.90
  NF-A12x15 FLX: EUR 19.90 / USD 19.90
  NF-A4x20 PWM: EUR 14.90 / USD 14.90
  NF-A4x20 FLX: EUR 14.90 / USD 14.90
  NF-A4x20 5V PWM: EUR 14.90 / USD 14.90
  NF-A4x20 5V: EUR 14.90 / USD 14.90
  NA-FC1: EUR 19.90 / USD 19.90
  NA-SAV3: EUR 7.90 / USD 7.90
  NA-SAV4: EUR 7.90 / USD 7.90
  NA-SAC5: EUR 7.90 / USD 7.90
   
  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μεταβείτε στις επίσημες σελίδες των προϊόντων ακολουθώντας τα παρακάτω links:
  NF-A20 PWM
  NF-A20 FLX
  NF-A12x15 PWM
  NF-A12x15 FLX
  NF-A4x20 PWM
  NF-A4x20 FLX
  NF-A4x20 5V PWM
  NF-A4x20 5V
  NA-FC1
  NA-SAV3
  NA-SAV4
  NA-SAC5
   

  AMD Financial Analyst Day 2017: Κάρτες γραφικών - GPUs

  Από yanni, στην ενότητα Ειδήσεις,

  Η AMD δεν κατασκευάζει μόνο επεξεργαστές ως γνωστόν, οπότε στην εκδήλωσή της για τους οικονομικούς αναλυτές, είχαμε και την παρουσίαση της νέας AMD Radeon Vega Frontier Edition, της πρώτης κάρτας γραφικών αρχιτεκτονικής Vega. Επιπλέον η AMD έδωσε και ένα χρονοδιάγραμμα για τα σχέδιά της για το άμεσο μέλλον, μετά το Vega.
   
  Η νέα AMD Radeon Vega Frontier Edition είναι η πρώτη κάρτα γραφικών αρχιτεκτονικής Vega που ανακοινώνεται από την AMD και θα είναι διαθέσιμη στα τέλη Ιουνίου. Είναι όμως το δεύτερο προϊόν αρχιτεκτονικής Vega που αποκαλύπτει η AMD, με το πρώτο, την INSTINCT MI25 που είχε αποκαλυφθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016, να ανήκει στην κατηγορία των επιταχυντών.
   

   

   
  Δυστυχώς για εμάς, όπως και η Nvidia, έτσι και η AMD έχει βάλει στόχο τις αγορές του artificial intelligence και του deep learning, όπου οι κάρτες γραφικών με τις GPUs των χιλιάδων πυρήνων, φαίνεται να αποτελούν αυτή τη στιγμή το ιδανικό hardware. Έτσι η AMD Radeon Vega Frontier δεν απευθύνεται σε gamers, αλλά σε επιστήμονες και σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες τρέχουν σχετικά προγράμματα και οι οποίες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για κάθε μία από τις AMD Radeon Vega Frontier Edition.
   

   
  Πάντως σε σχετικό blog post στο Radeon.com, γίνεται αναφορά σε πλήθος προϊόντων αρχιτεκτονικής Vega που θα ανακοινωθούν αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων και των Vega RX για gaming.
   
   
  Η GPU της AMD Radeon Vega Frontier Edition, διαθέτει 64 compute units επόμενης γενιάς (Next-Gen Compute Units), το οποίο μεταφράζεται σε 4096 stream processors. Η υπολογιστική ισχύ της κάρτας φτάνει τα 12,5 TFLOPs σε FP32 και τα 25 TFLOPs σε FP16, ενώ το Pixel Filrate φτάνει τα 90GPixels/sec. Οι επιδόσεις τουλάχιστον σε Compute είναι σημαντικά υψηλότερες έναντι της Fury X.
   

   

   
  Αν και η AMD δεν αποκάλυψε την συχνότητα λειτουργίας της GPU, με βάση τις παραπάνω πληροφορίες φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για συχνότητα περίπου στα 1600MHz, συχνότητα σημαντικά υψηλότερη έναντι των καρτών γραφικών αρχιτεκτονικής Polaris. Η μνήμη των 16GB είναι τύπου HBM2, με το memory bandwidth να φτάνει τα 480GB/sec. Αν και το TDP της κάρτας δεν είναι γνωστό, η ύπαρξη και μοντέλου που χρησιμοποιεί υδρόψυξη(Vega Frontier Gold Edition), αλλά και των δύο 8pin PCIe υποδοχών, υποδηλώνει ότι αυτό θα είναι αρκετά υψηλό. Η νέα κάρτα θα υποστηρίζει οθόνες με ανάλυση έως και 8K.
   

   

   
  Σύμφωνα με την AMD, η AMD Radeon Vega Frontier Edition προσφέρει έως και 30% υψηλότερες επιδόσεις σε αλγόριθμους εκμάθησης μηχανής έναντι της ισχυρότερης GPU που είναι σήμερα διαθέσιμη και έως και 42% υψηλότερες επιδόσεις έναντι της Nvidia Titan Xp σε advanced visualization.
   

   

   
  Βέβαια η Nvidia ήδη έχει παρουσιάσει την νέα της αρχιτεκτονική Volta η οποία θα προσφέρει σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς, ενώ και η επιλογή της Titan Xp, αντί της Quadro P6000, σίγουρα δημιουργεί ερωτηματικά. Επιπλέον τομείς στους οποίους η κάρτα προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις είναι αυτοί του VR και της σχεδίασης παιχνιδιών.
   
  Αν και όπως αναφέρθηκε η κάρτα δεν προορίζεται για gaming, σύμφωνα με τον Raja Koduri, η AMD Radeon Vega Frontier Edition είναι σε θέση να προσφέρει υψηλές επιδόσεις και σε αυτόν το τομέα, επιτρέποντας το gaming σε αναλύσεις 4K και με άνω των 60 FPS(frames per second), τουλάχιστον σε τίτλους όπως το Sniper Elite 4. Αυτή η επίδοση βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα με αυτή μιας GTX 1080Ti, με το SE4 όμως να είναι τίτλος που θεωρείται φιλικός προς τις AMD κάρτες.
   

   
  Ένα νέο χαρακτηριστικό των Vega που θα βοηθήσει στο gaming είναι ο νέος High Bandwidth Cache Controller, ο οποίος επιτρέπει στην κάρτα να διατηρήσει τα minimum fps σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, όταν η μνήμη του συστήματος είναι σχετικά λίγη. Στο παρακάτω παράδειγμα του Rise of the Tomb Raider το σύστημα διαθέτει μόλις 2GB μνήμης.
   

   
  Τέλος, εκτός από την ανακοίνωση της νέας AMD Radeon Vega Frontier Edition, η AMD έδωσε και μια εικόνα του τι θα πρέπει να περιμένουμε στον τομέα των GPUs μέσα στα επόμενα χρόνια. Έτσι τις κάρτες αρχιτεκτονικής Vega θα διαδεχθούν οι κάρτες αρχιτεκτονικής Navi , ενώ μια νέα αρχιτεκτονική αναμένεται να εμφανιστεί έως το 2020. Όπως και στους επεξεργαστές, έτσι και εδώ τα μοντέλα που θα δούμε φέτος θα κατασκευάζονται με μεθόδους κατασκευής των 14nm και 14nm+, ενώ η AMD θα επικεντρώσει μελλοντικά σε μεθόδους κατασκευής των 7nm.
   

  AMD Financial Analyst Day 2017: Επεξεργαστές

  Από yanni, στην ενότητα Ειδήσεις,

  Η AMD διοργάνωσε εχτές εκδήλωση για τους οικονομικούς αναλυτές, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα προϊόντα που ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά μέσα στο επόμενο έτος, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια. Έτσι εχτές μάθαμε για τα μοντέλα της σειράς Ryzen που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά κυρίως για τις σειρές επεξεργαστών EPYC και Threadripper, που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή της AMD στους servers και το απόλυτο hi end, που για την ώρα μονοπωλούνται αντίστοιχα από τους επεξεργαστές Intel Xeon και την HEDT πλατφόρμα της Intel.
   
  Ξεκινάμε από την σειρά επεξεργαστών EPYC, γνωστούς ως τώρα με το όνομα Naples. Πρόκειται για μια νέα σειρά επεξεργαστών για detacenters και γενικότερα επαγγελματικά συστήματα. Η αρχιτεκτονική Bulldozer κατάφερε ουσιαστικά να ισοπεδώσει την ίδια την AMD, αντί για τον ανταγωνισμό, με το ποσοστό της αγοράς που κατέχει  η AMD στα datacenters να βρίσκεται σήμερα πρακτικά στο μηδέν. Η σειρά EPYC έρχεται να το διορθώσει αυτό.
   
   
  Τα μοντέλα της σειράς επεξεργαστών EPYC θα έρχονται με έως και 32 πυρήνες και 64 threads, μεγάλη ποσότητα μνήμης cache και ιδιαίτερα υψηλό I/O bandwidth, χαρακτηριστικά τα οποία τόνισε ιδιαίτερα η AMD στην παρουσίασή της. Θα κατασκευάζονται στα εργοστάσια της GlobalFoundries αξιοποιώντας την ίδια μέθοδο κατασκευής των 14nm FinFET που χρησιμοποιείται και για τους Ryzen. Πρόκειται ουσιαστικά για SoCs, που σημαίνει ότι ενσωματώνουν και τα χαρακτηριστικά ενός chipset, στα οποία περιλαμβάνονται και 128 PCIe 3.0 γραμμές. Οι επεξεργαστές διαθέτουν οκτώ κανάλια επικοινωνίας με την μνήμη, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μητρικές με δύο sockets, επιτρέποντας την δημιουργία συστημάτων με έως και 4TB μνήμης. Η διασύνδεση των δύο επεξεργαστών γίνεται μέσω της τεχνολογίας διασύνδεσης Infinity Fabric της AMD. Επιπλέον, ειδικό σύστημα hardware προσφέρει αυξημένες δυνατότητες ασφάλειας.
   

   

   

   
  Όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία από το Tom's Hardware, ένας EPYC αποτελείται από τέσσερα 8-core Zeppelin die σε ένα πακέτο (MCP), με την επικοινωνία αναμεταξύ τους να αναλαμβάνει το Infinity Fabric.
   

   
  Οι επεξεργαστές EPYC αναμένονται στην datacenter αγορά πριν τα τέλη Ιουνίου.
   
  Η σειρά επεξεργαστών Ryzen Threadripper, έρχεται να ανταγωνιστεί την HEDT πλατφόρμα της Intel και ουσιαστικά να κλείσει το κενό που υπάρχει ανάμεσα στους Ryzen 7 και τους EPYC.
   
   
  Η σειρά θα περιλαμβάνει μοντέλα με έως και 16 πυρήνες και 32 threads, με την εταιρία πάντως να μην αποκαλύπτει πολλά στοιχεία για αυτούς, πέραν του ότι θα τους δούμε μέσα στο καλοκαίρι - πιθανόν τον Ιούλιο - και ότι η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα τοποθετούνται, θα διαθέτει αυξημένο αριθμό χαρακτηριστικών σε σχέση με αυτά που προσφέρονται από την AM4.
   

   
  Επιπλέον των EPYC και Ryzen Threadripper, η AMD ανακοίνωσε ότι οι "μικροί" Ryzen 3 θα γίνουν διαθέσιμοι μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
   

   
  Η σειρά επεξεργαστών Ryzen PRO θα γίνει διαθέσιμη στο τέλος του 2017 για την desktop αγορά και στο πρώτο τρίμηνο του 2018 για την mobile αγορά. Οι επεξεργαστές αυτοί προορίζονται για χρήση σε συστήματα τόσο για τελικούς καταναλωτές, όσο και για επιχειρήσεις, με αυξημένα χαρακτηριστικά στον τομέα της διαχείρισης και της ασφάλειας, αλλά και επαγγελματική υποστήριξη για μέγιστη αξιοπιστία.
   

   

   
  Όσον αφορά την αγορά των φορητών υπολογιστών και ειδικότερα αυτή των 2in1, των ultraportable, αλλά και των gaming συστημάτων, η AMD ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2017 θα διατεθούν οι Ryzen Mobile APUs, τους οποίους γνωρίζουμε ως Raven Ridge. Η σειρά αυτή θα περιλαμβάνει APUs με τέσσερις πυρήνες Zen και 8 threads, αλλά και γραφικά Vega. Οι επιδόσεις τους σύμφωνα με την AMD θα είναι έως και 50% υψηλότερες έναντι των ήδη διαθέσιμων μοντέλων στον τομέα της επεξεργαστικής ισχύος και πάνω από 40% υψηλότερες στον τομέα των γραφικών. Μάλιστα τις επιδόσεις αυτές θα τις επιτυγχάνουν καταναλώνοντας την μισή ενέργεια.
   

   

   
  Τέλος, η AMD αποκάλυψε το τι θα ακολουθήσει και μετά τον Zen, δίνοντας ένα multi-generational roadmap. Πιο συγκεκριμένα η AMD αποκάλυψε ότι τον Zen θα διαδεχθούν οι Zen 2 και Zen 3. Αυτοί αναμένεται να προσφέρουν προφανώς αυξημένες επιδόσεις και χαρακτηριστικά, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να βρίσκεται στην μέθοδο κατασκευής που θα χρησιμοποιηθεί για αυτούς. Έτσι για τους επεξεργαστές της τρέχουσας αρχιτεκτονικής Zen, θα χρησιμοποιηθούν μέθοδοι κατασκευής των 14nm. Η AMD αναφέρεται σε δύο μεθόδους, την 14nm και την 14nm+ η οποία πιθανόν θα αποτελεί βελτίωση της πρώτης. Οι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen 2 θα είναι οι πρώτοι που θα κατασκευάζονται με μέθοδο κατασκευής των 7nm, με τους Zen 3 να κατασκευάζονται με κάποια βελτιωμένη μέθοδο κατασκευής των 7nm στην οποία η AMD δίνει την ονομασία 7nm+.