Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Ευρώπη σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο κβαντικής κρυπτογράφησης για υπερασφαλείς επικοινωνίες το 2024

    Η Ευρώπη στοχεύει να εκτοξεύσει έναν δοκιμαστικό δορυφόρο για ασφαλείς, κβαντικά κρυπτογραφημένες επικοινωνίες το 2024», αναφέρει το Space.com. Ο δορυφόρος, Eagle-1, θα είναι το πρώτο διαστημικό σύστημα διανομής κβαντικών κλειδιών (QKD) για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Ευρωπαϊκό υπερασφαλές δίκτυο επικοινωνιών, σύμφωνα με δήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

    Το Eagle-1 θα περάσει τρία χρόνια σε τροχιά δοκιμάζοντας τις τεχνολογίες που απαιτούνται για μια νέα γενιά ασφαλών επικοινωνιών. Ο δορυφόρος θα επιδείξει τη σκοπιμότητα της τεχνολογίας διανομής κβαντικών κλειδιών — η οποία χρησιμοποιεί τις αρχές της κβαντικής μηχανικής για τη διανομή κλειδιών κρυπτογράφησης με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε προσπάθεια υποκλοπής να εντοπίζεται αμέσως — εντός της ΕΕ χρησιμοποιώντας ένα σύστημα δορυφόρων.

    «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και κυριαρχία σε έναν μελλοντικό κόσμο κβαντικών υπολογιστών είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της Ευρώπης και των κρατών μελών της», δήλωσε στη δήλωση ο Steve Collar, Διευθύνων Σύμβουλος της SES. Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι «η προώθηση των κβαντικών επικοινωνιών και η ανάπτυξη του συστήματος Eagle-1 για την υποστήριξη ασφαλών και κυρίαρχων ευρωπαϊκών δικτύων του μέλλοντος».

    Η SES θα ηγηθεί μιας κοινοπραξίας περισσότερων από 20 ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τη δήλωση της ESA:
    Το Eagle-1 θα αποδείξει τη σκοπιμότητα της τεχνολογίας διανομής κβαντικών κλειδιών — η οποία χρησιμοποιεί τις αρχές της κβαντικής μηχανικής για τη διανομή κλειδιών κρυπτογράφησης με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε προσπάθεια υποκλοπής να εντοπίζεται αμέσως — εντός της ΕΕ χρησιμοποιώντας ένα σύστημα δορυφόρων. Για να γίνει αυτό, το σύστημα θα βασιστεί σε βασικές τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Scylight της ESA, με στόχο την επικύρωση ζωτικών εξαρτημάτων που παρέχονται εντός της ΕΕ.

    Θα επιτρέψει στην ΕΕ να προετοιμαστεί για ένα κυρίαρχο, αυτόνομο διασυνοριακό κβαντικό ασφαλές δίκτυο επικοινωνιών.

    Το σύστημα θα χρησιμοποιεί αρχικά ένα αναβαθμισμένο οπτικό επίγειο τερματικό από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR) μαζί με ένα νέο οπτικό τερματικό εδάφους που θα αναπτυχθεί από μια ομάδα από την Ολλανδία. Ο δορυφόρος πλατφόρμας Eagle-1 της ιταλικής εταιρείας Sitael θα μεταφέρει ένα ωφέλιμο φορτίο κβαντικού κλειδιού που κατασκευάστηκε από την Tesat Spacecom της Γερμανίας και θα λειτουργεί από την SES με έδρα το Λουξεμβούργο.


    Πηγή
    Φωτογραφία: U.S. Air Force/Airman 1st Class Ryan Quijas
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.