Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Νέος κανονισμός της ΕΕ θα απαιτεί τη σάρωση ιδιωτικών μηνυμάτων αναφορικά με υλικό κακοποίησης ανηλίκων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε έναν νέο κανονισμό που θα απαιτεί από τις εφαρμογές συνομιλίας όπως το WhatsApp και το Facebook Messenger να ελέγχουν επιλεκτικά τα προσωπικά μηνύματα των χρηστών για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) και πρακτικές αποπλάνησης. Η πρόταση είναι παρόμοια με τα σχέδια που υπέβαλε η Apple πέρυσι, αλλά, σύμφωνα με τους επικριτές της, είναι πολύ πιο επεμβατική. 
    Μετά από ένα προσχέδιο του κανονισμού που διέρρευσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ειδικοί σε θέματα απορρήτου το καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο. «Αυτό το έγγραφο είναι το πιο τρομακτικό πράγμα που έχω δει ποτέ», έγραψε στο Twitter ο καθηγητής κρυπτογραφίας Μάθιου Γκριν. "Περιγράφει τον πιο εξελιγμένο μηχανισμό μαζικής επιτήρησης που έχει αναπτυχθεί ποτέ εκτός Κίνας και ΕΣΣΔ. Δεν είναι υπερβολή." Ο Jan Penfrat της ομάδας ψηφιακής υπεράσπισης των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Δικαιωμάτων (EDRi) επανέλαβε την ανησυχία, λέγοντας: "Αυτό μοιάζει με έναν επαίσχυντο γενικό νόμο περί παρακολούθησης που είναι εντελώς ακατάλληλος για οποιαδήποτε ελεύθερη δημοκρατία". Η σύγκριση των αρχείων PDF δείχνει ότι οι διαφορές μεταξύ του προσχέδιου και της τελικής πρότασης που διέρρευσαν είναι μόνο αισθητικές. Ο κανονισμός θα θεσπίσει ορισμένες νέες υποχρεώσεις για τους "παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών" -- μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει καταστήματα εφαρμογών (app stores), εταιρείες φιλοξενίας και οποιαδήποτε παρόχου «υπηρεσίας διαπροσωπικών επικοινωνιών».

     

    Φωτογραφία: Amelia Holowaty Krales / The Verge


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.