Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ο ρόλος της Microsoft στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο

    Την περασμένη Τετάρτη, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν τα ρωσικά τανκς για την Ουκρανία, σήμανε συναγερμός μέσα στο Κέντρο Πληροφοριών Απειλών της Microsoft, προειδοποιώντας για ένα ασυνήθιστο κομμάτι κακόβουλου λογισμικού «υαλοκαθαριστήρα» που φαινόταν να στοχεύει τα κυβερνητικά υπουργεία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

    Μέσα σε τρεις ώρες, η Microsoft ρίχτηκε στη μέση ενός επίγειου πολέμου στην Ευρώπη — από 5.500 μίλια μακριά. Το κέντρο απειλών, βόρεια του Σιάτλ, ήταν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και γρήγορα βρήκε το κακόβουλο λογισμικό, το ονόμασε «FoxBlade» και ειδοποίησε την ανώτατη αρχή κυβερνοάμυνας της Ουκρανίας. Μέσα σε τρεις ώρες, τα συστήματα ανίχνευσης ιών της Microsoft είχαν ενημερωθεί για να μπλοκάρουν τον κώδικα, ο οποίος διαγράφει δεδομένα σε υπολογιστές που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο με τον μολυσμένο υπολογιστή

    Στη συνέχεια, ο Tom Burt, το ανώτερο στέλεχος της Microsoft που επιβλέπει την προσπάθεια της εταιρείας να αντιμετωπίσει μεγάλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, επικοινώνησε με την Anne Neuberger, την αναπληρώτρια σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τον κυβερνοχώρο και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Η κ. Neuberger ρώτησε εάν η Microsoft θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μοιραστεί λεπτομέρειες του κώδικα με τις Βαλτικές χώρες, την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από φόβο ότι το κακόβουλο λογισμικό θα εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, ακρωτηριάζοντας τη στρατιωτική συμμαχία ή χτυπώντας τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης.

    Πριν από τα μεσάνυχτα στην Ουάσιγκτον, η κα Neuberger είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και η Microsoft είχε αρχίσει να παίζει τον ρόλο που έπαιξε η Ford Motor Company στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η εταιρεία μετέτρεψε τις γραμμές παραγωγής αυτοκινήτων για να κατασκευάσει τανκς Sherman.

    Μετά από χρόνια συζητήσεων στην Ουάσιγκτον και σε τεχνολογικούς κύκλους σχετικά με την ανάγκη συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση καταστροφικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δοκιμάζει το σύστημα. Ο Λευκός Οίκος, οπλισμένος με πληροφορίες από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και τη Διοίκηση Κυβερνοχώρου των Ηνωμένων Πολιτειών, επιβλέπει τις απόρρητες ενημερώσεις σχετικά με τα σχέδια κυβερνοεπιθετικής επίθεσης της Ρωσίας. Ακόμα κι αν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εντοπίσουν το είδος των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που κάποιος —προφανώς ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ή χάκερ— έριξε στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αυτή δεν έχει την υποδομή να κινηθεί τόσο γρήγορα για να τους εμποδίσουν.

    «Είμαστε μια εταιρεία και όχι μια κυβέρνηση ή μια χώρα», σημείωσε ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft, σε μια ανάρτηση στο blog που εξέδωσε η εταιρεία τη Δευτέρα, περιγράφοντας τις απειλές που έβλεπε. Αλλά ο ρόλος που παίζει, κατέστησε σαφές, δεν είναι ουδέτερος. Έγραψε για «συνεχή και στενό συντονισμό» με την ουκρανική κυβέρνηση, καθώς και με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.