Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    WhoFi: Ανθρώπινο «δακτυλικό αποτύπωμα» μέσω Wi-Fi — Ένα νέο είδος βιομετρικής ταυτοποίησης

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης ανέπτυξαν τη μέθοδο WhoFi, μια καινοτόμο τεχνική που επιτρέπει τη δημιουργία βιομετρικού αναγνωριστικού (fingerprint) για ανθρώπους βασισμένου στον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα επηρεάζει τη διάδοση των σημάτων Wi-Fi στον χώρο. Χρησιμοποιώντας δεδομένα Channel State Information (CSI), δηλαδή πληροφορίες που σχετίζονται με την ένταση και τη φάση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων Wi-Fi, το σύστημα μπορεί να απομονώσει μοτίβα που αποτελούν μοναδική «υπογραφή» της κάθε ανθρώπινης παρουσίας.

     

    Η τεχνολογία επεξεργάζεται αυτά τα μοτίβα με βαθιά νευρωνικά δίκτυα, μετατρέποντάς τα σε ψηφιακά signatures ικανά να επαναταυτοποιήσουν ένα άτομο με ακρίβεια που αγγίζει το 95,5% σε δημόσια datasets όταν εφαρμόζεται μετασχηματιστής (transformer encoder) αρχιτεκτονική. Το ιδιαίτερο αυτής της προσέγγισης είναι ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει χωρίς το άτομο να φέρει μαζί του καμία προσωπική συσκευή — αποκλειστικά μέσα από το πώς το σώμα του διαταράσσει διαφορετικά τα σήματα των Wi-Fi hotspots από σημείο σε σημείο.

     

    Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές βιομετρικές μεθόδους (όπως εικόνες ή βίντεο), η Wi-Fi ταυτοποίηση λειτουργεί και σε συνθήκες χωρίς φωτισμό, πίσω από τοίχους ή άλλα φυσικά εμπόδια, ενώ θεωρητικά προσφέρει μεγαλύτερο σεβασμό στην ιδιωτικότητα, αφού δεν αποθηκεύεται εμφανής οπτική πληροφορία.

    Η κύρια εφαρμογή του WhoFi είναι η επαναταυτοποίηση (re-identification): όχι η άμεση ταυτοποίηση του ονόματος του ατόμου, αλλά ο προσδιορισμός ότι ο ίδιος άνθρωπος εντοπίστηκε σε δύο ή περισσότερα σημεία, ακόμη κι αν βρισκόταν σε διαφορετικούς χώρους ή χρονικά διαστήματα. Αυτή η ικανότητα μπορεί να φέρει επανάσταση τόσο στην ασφάλεια χώρων και τον έλεγχο πρόσβασης όσο και στα ζητήματα ιδιωτικότητας, αφού γεννά νέες ανησυχίες σχετικά με το ανώνυμο tracking μέσα σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους.

     

    Η χρήση τεχνολογιών Wi-Fi ως μέσα βιομετρικής ανίχνευσης εδράζεται στην εδραίωση του προτύπου IEEE 802.11bf (“Wi-Fi Sensing”), που καθιστά τυπική τη σύλληψη και χρήση τέτοιων μετρήσεων στις νεότερες γενιές Wi-Fi, ενισχύοντας το φάσμα δυνατοτήτων των ασύρματων δικτύων — πέρα από την κλασική σύνδεση δεδομένων — με εφαρμογές που επεκτείνονται σε ανίχνευση κίνησης, gestures, ακόμα και ανάλυση ζωτικών ενδείξεων.

     

    ---

    Η μελέτη του WhoFi αναδεικνύει τη μετάβαση των Wi-Fi δικτύων από απλό μέσο επικοινωνίας σε βασικό αισθητήρα δημόσιου χώρου, θέτοντας το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ καινοτομίας και δικαιωμάτων ιδιωτικότητας. Η νέα αυτή κατηγορία βιομετρικής ταυτοποίησης προαναγγέλλει σημαντικές εξελίξεις σε τομείς ασφαλείας και ταυτόχρονα προκαλεί νέα ερωτήματα περί ελέγχου και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων σε ένα περιβάλλον όπου η «ανωνυμία» μειώνεται ραγδαία


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.