Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα σε τρυβλίο Petri μαθαίνουν να παίζουν Pong πιο γρήγορα από τη τεχνητή νοημοσύνη

    Ερευνητές της startup εταιρίας βιοτεχνολογίας Cortical Labs δημιούργησαν «μίνι εγκεφάλους» που αποτελούνται από 800.000 έως ένα εκατομμύριο ζωντανά ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα σε ένα τρυβλίο Petri, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο newscientist.com. Τα κύτταρα τοποθετούνται πάνω από μια συστοιχία μικροηλεκτροδίων που αναλύει τη νευρική δραστηριότητα. Για να διδάξει στους μίνι εγκεφάλους το παιχνίδι, η ομάδα δημιούργησε μια απλοποιημένη έκδοση του "Pong" χωρίς αντίπαλο. Ένα σήμα αποστέλλεται είτε στα δεξιά είτε στα αριστερά της συστοιχίας για να δείξει πού βρίσκεται η μπάλα και οι νευρώνες από τα εγκεφαλικά κύτταρα στέλνουν σήματα πίσω για να μετακινήσουν το κουπί.

    Ο Brett Kagan, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Cortical Labs και επικεφαλής της έρευνας του έργου, είπε ότι ενώ οι μίνι εγκέφαλοι δεν μπορούν να παίξουν το παιχνίδι τόσο καλά όσο ένας άνθρωπος, μαθαίνουν όντως γρηγορότερα από ορισμένες AI.

    «Το εκπληκτικό είναι πόσο γρήγορα μαθαίνει, σε πέντε λεπτά, σε πραγματικό χρόνο», είπε στο New Scientist. «Αυτό είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό πράγμα που μπορεί να κάνει η βιολογία».

    Η ομάδα του Cortical Labs ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα ευρήματά της για να αναπτύξει εξελιγμένη τεχνολογία χρησιμοποιώντας "ζωντανούς βιολογικούς νευρώνες ενσωματωμένους με τον παραδοσιακό επεξεργαστή πυριτίου", σύμφωνα με τον ιστότοπό τους.

    Υπάρχει πραγματικά βίντεο με τα εγκεφαλικά κύτταρα να παίζουν Pong. Ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος είπε στο New Scientist ότι όταν τα κύτταρα είναι στο παιχνίδι, στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι είναι το κουπί. 

     

     

    «Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να τους αποκαλούμε εγκεφάλους cyborg», λέει ο Brett Kagan, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Cortical Labs, ο οποίος ηγείται της έρευνας.

    Πολλές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν μελετήσει δίκτυα νευρώνων σε τρυβλία, συχνά αναπτύσσοντάς τους σε όργανα που μοιάζουν με τον εγκέφαλο. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν μικροεγκέφαλοι να εκτελούν καθήκοντα με συγκεκριμένο στόχο, λέει ο Kagan.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.