Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η έλλειψη ημιαγωγών εν μέσω πανδημίας γίνεται χειρότερη

    Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που έχει παραλύσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες για σχεδόν ένα χρόνο δείχνει σημάδια επιδείνωσης, αναφέρει η Washington Post, καθώς οι νέες μολύνσεις από τον κορονοϊό σταματούν τις γραμμές συναρμολόγησης τσιπ στη Νοτιοανατολική Ασία, αναγκάζοντας περισσότερες εταιρείες αυτοκινήτων και κατασκευαστές ηλεκτρονικών να αναστείλουν την παραγωγή.
    Ένα κύμα παραλλαγής δέλτα στη Μαλαισία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες προκαλεί καθυστερήσεις στην παραγωγή σε εργοστάσια που κόβουν και συσκευάζουν ημιαγωγούς, δημιουργώντας νέα συμφόρηση πέρα από εκείνα που προκαλούνται από την αυξανόμενη ζήτηση για τσιπ.

    Η ζήτηση για τα εξαρτήματα αυξάνεται καθώς τα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά μηχανογραφούνται, αλλά η προσφορά είναι μικρή, επειδή τα εργοστάσια ημιαγωγών είναι εξαιρετικά ακριβά και χρονοβόρα για να κατασκευαστούν. Το έλλειψη αυτή είναι πιθανό να κοστίσει στην αυτοκινητοβιομηχανία 450 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες πωλήσεις από την αρχή της κρίσης μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με την Seraph Consulting. Ο Martin Daum, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος Daimler AG που κατασκευάζει φορτηγά και λεωφορεία, περιέγραψε το πρόβλημα ως εντεινόμενο. "Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο ήμασταν σε θέση να διαχειριστούμε την κατάσταση αρκετά καλά στη Daimler Truck", δήλωσε ο Martin Daum την Τετάρτη. "Αλλά από το καλοκαίρι η κατάσταση με την έλλειψη των ημιαγωγών έχει επιδεινωθεί για εμάς. Η παραγωγή μας στη Γερμανία και τις ΗΠΑ επηρεάστηκε, γεγονός που οδήγησε σε μια κατάσταση κατά την οποία θα μπορούσαμε να παραδώσουμε λιγότερα οχήματα στους πελάτες μας."

    Ορισμένοι κατασκευαστές τσιπ έχουν λάβει μέτρα για να βοηθήσουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η TSMC της Ταϊβάν, η οποία παράγει έναν τύπο τσιπ που ονομάζεται μικροελεγκτής και χρησιμοποιείται ευρέως από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, δήλωσε ότι αυξάνει την παραγωγή των εξαρτημάτων κατά 60 τοις εκατό φέτος σε σύγκριση με το 2020. Η GlobalFoundries προσθέτει εξοπλισμό κατασκευής σε εργοστάσιο κοντά στο Albany της Νέας Υόρκης. με σκοπό να αυξήσει την παραγωγή για όλους τους τύπους τσιπ και πρόσφατα ξεκίνησε επέκταση 4 εκατομμυρίων δολαρίων στο εργοστάσιό της στη Σιγκαπούρη, έχοντας οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα εργοστάσια τσιπ έχουν αυξήσει την παραγωγική τους ικανότητα κατά 8 τοις εκατό από τις αρχές του 2020 και σχεδιάζουν να την ενισχύσουν κατά πάνω από 16 τοις εκατό έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ημιαγωγών με έδρα τις ΗΠΑ. Οι παγκόσμιες δαπάνες για εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών είναι πιθανό να αυξηθούν περισσότερο από 30 % φέτος στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια, δείχνοντας ότι οι κατασκευαστές τσιπ επεκτείνουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με τον C.J. Muse, αναλυτή ημιαγωγών στο Evercore ISI.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.