Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η AFRINIC σε περιπέτειες με κινέζο επιχειρηματία για την παράνομη εκχώρηση διευθύνσεων IP

    Η Αφρική έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της εδώ και πολλούς αιώνες. Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της δε θα μπορούσε να προκαλέσει έκπληξη. Και όμως συμβαίνει. Εκατομμύρια διαδικτυακές διευθύνσεις που έχουν εκχωρηθεί στην Αφρική έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους, ακόμα και με μη νόμιμα μέσα. Ανάμεσα στους υπόπτους για την παράνομη εκχώρηση των Αφρικάνικων IP είναι και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού AFRINIC που διαχειρίζεται τις διευθύνσεις αυτές. 

    Ο AFRINIC αντί να εξυπηρετεί την ανάπτυξη του Διαδικτύου της Αφρικής, με την αδιαφάνεια και την αδράνεια βοηθάει κάποιους να έχουν ίδιο όφελος από την εκχώρηση διευθύνσεων σε spammers και απατεώνες, και πορνογραφία και τυχερά παιχνίδια στη Κίνα.

    Η νέα ηγεσία στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, AFRINIC, εργάζεται για την ανάκτηση των χαμένων διευθύνσεων και έχει βρεθεί σε μια νομική διαμάχη με έναν πλούσιο Κινέζο επιχειρηματία ο οποίος απειλεί ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του οργανισμού. Ο επιχειρηματίας είναι ο Lu Heng, ειδικός στη εξισορροπητική κερδοσκοπία (arbitrage), με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Υπό αμφισβητούμενες συνθήκες, έλαβε 6,2 εκατομμύρια αφρικανικές διευθύνσεις από το 2013 έως το 2016. Αυτό είναι περίπου το 5% του συνόλου της ηπείρου - περισσότερες από όσες έχει η Κένυα.

    Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και άλλοι στους οποίους η AFRINIC εκχωρεί μπλοκ διευθύνσεων IP δεν τα αγοράζουν. Πληρώνουν τέλη συμμετοχής για να καλύψουν τα διοικητικά έξοδα της AFRINIC που σκόπιμα διατηρούνται χαμηλά. Αυτό άφησε όμως πολύ χώρο για δωροδοκία. Όταν η AFRINIC ανακάλεσε τις διευθύνσεις του Lu, αξίας περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων, ο επιχειρηματίας αντιστάθηκε. Οι δικηγόροι του στα τέλη Ιουλίου έπεισαν έναν δικαστή στο Μαυρίκιο, όπου εδρεύει η AFRICNIC, να παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της. Η εταιρεία του κατέθεσε επίσης αξίωση για συκοφαντική δυσφήμιση ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων κατά της AFRINIC και του νέου της CEO.

    Αυτό είναι ένα σοκ για την παγκόσμια κοινότητα του διαδικτύου, η οποία από καιρό θεωρούσε το διαδίκτυο ως τεχνολογικό εργαλείο για την ανάπτυξη της κοινωνίας. Κάποιοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει ολόκληρο το σύστημα της διευθυνσιοδότησης που κάνει το διαδίκτυο να λειτουργεί.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.