Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Google και η Apple, ύστερα από πιέσεις, καταργούν την εκλογική εφαρμογή ψηφοφορίας της αντιπολίτευσης "Navalny" στη Ρωσία

    Η Apple και η Google αφαίρεσαν εφαρμογή που είχε σκοπό να συντονίσει μια ψηφοφορία διαμαρτυρίας στις ρωσικές εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο. Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν ένα πλήγμα στους αντιπάλους του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και παράλληλα μια επίδειξη των ορίων της Silicon Valley όταν πρόκειται για τη χρήση της τεχνολογίας σε αυταρχικά καθεστώτα.

    Οι αποφάσεις ήρθαν αφού οι ρωσικές αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή είναι παράνομη, απείλησαν να διώξουν τοπικούς υπαλλήλους της Apple και της Google, το οποίο αποτελεί μια απότομη κλιμάκωση της εκστρατείας του Κρεμλίνου για τον περιορισμό του διαδικτύου της χώρας χωρίς λογοκρισία. Σύμφωνα με πηγές, οι αρχές κατονόμασαν συγκεκριμένα άτομα που θα αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη, αν δεν αφαιρεθεί η εφαρμογή.

    Η εφαρμογή δημιουργήθηκε και προωθήθηκε από συμμάχους του ηγέτη της αντιπολίτευσης Aleksei A. Navalny, οι οποίοι ήλπιζαν να τη χρησιμοποιήσουν για να εδραιώσουν την ψήφο της αντιπολίτευσης σε κάθε μία από τις 225 εκλογικές περιφέρειες της Ρωσίας. Εξαφανίστηκε από τις δύο τεχνολογικές πλατφόρμες την ώρα που άρχισε η ψηφοφορία στις τριήμερες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα του κ. Πούτιν, η Ενωμένη Ρωσία έχει ένα καθοριστικό πλεονέκτημα.

    Η ομάδα του κ. Ναβάλνι αντέδρασε με αγανάκτηση στην απόφαση, υποδηλώνοντας ότι οι εταιρείες έκαναν μια παραχώρηση στους Ρώσους η οποία είναι επιζήμια για τη δημοκρατία. "Η αφαίρεση της εφαρμογής Navalny από τα καταστήματα είναι μια επαίσχυντη πολιτική λογοκρισία", δήλωσε στο Twitter ένας βοηθός του κ. Navalny, ο Ivan Zhdanov. «Η αυταρχική κυβέρνηση και η προπαγάνδα της Ρωσίας θα ενθουσιαστούν».

    Οι αποφάσεις προκάλεσαν επίσης σκληρή καταδίκη από ακτιβιστές της ελευθερίας του λόγου στη Δύση. "Οι εταιρείες βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη θέση, αλλά έχουν μπει μόνοι τους εκεί", δήλωσε ο David Kaye, πρώην αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υπεύθυνος για τη διερεύνηση θεμάτων ελευθερίας της έκφρασης. "Εκτελούν εκ των πραγμάτων ένα μια εντολή η οποία είναι προϊόν ρωσικής καταστολής. Είτε δικαιολογείται είτε όχι, είναι συνενοχή και οι εταιρείες πρέπει να το εξηγήσουν".


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.