Jump to content

mike299_1999

Premium Members
  • Posts

    164
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

Review Comments posted by mike299_1999

  1. 16 hours ago, Seafalco said:

    Συνεπώς μια χαρά καλά έκανες που μέτρησες και πειραματίστηκες, ελπίζω όσα προανέφερα, να αφαίρεσαν κάποιο μέρος από την "απογοήτευση" που προκάλεσε ένα μέρος από αυτές και να έδωσαν μια ερμηνεία του τι συμβαίνει ! 

    Εύχομαι καλή συνέχεια και ταχεία επάνοδο της πειραματικής διάθεσης! :D

    Το διασκέδασα να είμαι ειλικρινής απλά 2 ήταν βασικά τα σημεία που με "απογοήτευσαν" περισσότερο.

     

    1) το setup με τους push/pull που είχα στο μυαλό μου αποδείχτηκε κατώτερο των προσδοκιών μου σε απόδοση αλλά κυρίως στον παραγόμενο θόρυβο. Όπως ανέφερα, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τους SL140, αλλά όταν έχεις ένα σενάριο στο μυαλό σου, λίγο σε στεναχωρεί όταν η πραγματικότητα στα αλλάζει. Πάντως η περίεργη συμπεριφορά στην απόδοση των NF-14A + SL140 νομίζω ότι οφείλεται στην διαφορά πίεσης που επιβαρυνόταν όσο ανέβαιναν οι στροφές. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγω με βάση τον θόρυβο ο οποίος γινόταν όλο και πιο μη ομαλός (δεν ξέρω πώς να το περιγράψω καλύτερα)

     

    2)  Ότι λόγο του ελαττωματικού psu δεν μπόρεσα να κάνω τα test που είχα στο μυαλό μου (OC του cpu στο μέγιστο, test για περισσότερο χρόνο και με ποιο απαιτητικά προγράμματα πχ prime95, fine tuning των case fans για δημιουργία ελαφρώς θετικής πίεσης με καλό airflow (είχα προετοιμαστεί να κατασκευάσω και το Static Pressure Indicator σου).

    Από ότι καταλαβαίνεις, ήθελα μετά από 8 χρόνια που είχα συναρμολογήσει το προηγούμενο μου case, να «παίξω» με το καινούργιο μου «παιχνίδι». Όμως το 2χρονος γιος μου θα επέστρεφε από τα πεθερικά μου που είχε πάει για μια εβδομάδα, και αν είχα αφήσει τα parts εκτεθειμένα, θα υποβαλλόταν σε άλλου είδους stress test :D.

     

     

    • Like 1
  2. Μετά την αγορά όλων το εξαρτημάτων και την ολοκλήρωση της συναρμολόγησης, αποφάσισα να κάνω μια πολύ βιαστική μέτρηση της απόδοσης της h110i στο δικό μου σύστημα με τις διαφορετικές συνθέσεις των ανεμιστήρων που είχα στην διάθεση μου. Γνωστοποιώ τα αποτελέσματα των (ερασιτεχνικών και βεβιασμένων)  μετρήσεων μου για όποιον ενδιαφέρεται να δει πως ανταποκρίνεται το AIO σε «real world» σενάριο καθώς και για την περίπτωση που υπάρχει η σκέψη για αντικατάσταση των SL140 του AIO. Φυσικά δεν πλησιάζουν ούτε κατά ελάχιστο την ποιότητα του review του Seafalco και δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Απλά το έκανα για μένα και αποφάσισα να τα γνωστοποιήσω για όποιον ίσως ενδιαφέρεται για μια δεύτερη εμπειρία από το AIO.

     

    Η σύνθεση του μηχανήματος αποτελείται από  Corsair 750D, i7-6700@ 4.6,1.33v, Gigabyte z170 Gaming 7 και εκτός από τους SL140 υπήρχαν και 2 Noctua NF-14A διαθέσιμοι.  Για stress test  χρησιμοποιήθηκε το Aida64 System Stability Test (Stress CPU + Stress FPU) το οποίο έτρεχε για 10’ πριν καταγράφει η μεγίστη θερμοκρασία με χρήση 3 διαφορετικών προγραμμάτων (δεν γνωρίζω ποιο θεωρείτε ποιο αξιόπιστο, πιστεύω η διαφορά ανάμεσα στα setup είναι το ποιο σημαντικό στην τελική).

     

    Δυστυχώς ενώ το αρχικό σενάριο προέβλεπε να έχω 4-5 μέρες διαθέσιμες για πειραματισμούς, το psu αποδείχτηκε ελαττωματικό με random restarts. Μέχρι να παραλάβω τον αντικαταστάτη του, είχα χάσει πολύτιμες μέρες με αποτέλεσμα να πρέπει όλα να γίνουν μέσα σε λίγες ώρες. Δεν έγιναν δοκιμές OC του cpu πέρα των 4.6GΗz και χρησιμοποιήθηκαν τα fan profiles του Corsair Link και όχι κάποια custom ρύθμιση.

     

    Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι τα ακόλουθα

    FAN Setup

    FAN1 RPM

    FAN 1 Profile

    FAN2 RPM

    FAN 2 Profile

    Real Temp Diff

    Aida64 Diff

    Hwinfo Diff

    SL140 Push

    1284

    QUIET

    1279

    QUIET

    44

    39

    44

    SL140 Push

    1274

    QUIET

    1291

    QUIET

    44

    37

    44

    SL140 Push

    2016

    BALANCE

    2022

    BALANCE

    43

    42

    43

    SL140 Push

    2153

    PERF

    2090

    PERF

    43

    36

    41

    NF-14A Push

    1282

    QUIET

    1280

    QUIET

    45

    41

    44

    NF-14A Push

    1424

    BALANCE

    1451

    BALANCE

    44

    40

    44

    NF-14A Push

    1424

    BALANCE

    1451

    BALANCE

    43

    39

    44

    SL140 Pull + NF14A Push

    1300

    QUIET

    1300

    QUIET

    44

    40

    45

    SL140 Pull + NF14A Push

    2030

    BALANCE

    1300

    QUIET

    46

    39

    44

    SL140 Pull + NF14A Push

    2015

    BALANCE

    1490

    BALANCE

    43

    36

    43

    SL140 Pull + NF14A Push

    2088

    PERF

    1503

    BALANCE

    43

    38

    42

    SL140 Pull + NF14A Push

    2079

    PERF

    1500

    PERF

    44

    39

    44

     

     

    Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο αδιάφορα από ότι περίμενα όταν ξεκίνησα το project, αν και με οδήγησε στο συμπέρασμα που ήθελα.

     

    Καταρχήν, κάτι που δεν περίμενα, η ασήμαντη πρακτικά διαφορά σε θερμοκρασία ανάμεσα στο ποιο αθόρυβο seτup των SL140 σε Quiet (1280 RPM) με αυτή σε Performance (2150RPM) του 1C η οποία όμως συνοδεύεται, όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο Seafalco στο Review του, από μεγάλη διαφορά στο θόρυβο. Στην ρύθμιση Quiet, τα fan είναι πρακτικά αθόρυβα ενώ αντίθετα στο performance είναι έντονα ενοχλητικά.

     

    Επίσης δεν περίμενα την χαμηλή απόδοση/θόρυβο των Noctua. Σε όλα τα profiles ήταν αισθητά πιο θορυβώδεις από τους SL140, ακόμα και στην ρύθμιση quiet, ενώ είχαν χειρότερη, έστω και οριακά, απόδοση στην απαγωγή θερμότητας.

     

    Βέβαια, οφείλω να τους αναγνωρίσω ένα ελαφρυντικό, ότι το AIO τους ανεβάζει πολύ τις στροφές, μια σημαντική παράβλεψη που παρατήρησα τώρα που συμπλήρωνα τον πίνακα. Θα ήθελα να τους ξαναδώ πως ανταποκρίνονται σε θέμα θόρυβο/απόδοση στις  μισές πχ στροφές των 600-700RPM.

    Πάντως, μπορώ να πω ότι η αντικατάσταση των SL140 με τους NF-14A τουλάχιστον, δεν έχει κανένα νόημα ακόμα και σε αυτό το σενάριο. Η απόδοση τους θα είναι λογικά χειρότερη από τους SL140 ενώ οι τελευταίοι είναι ήδη πρακτικά αθόρυβοι.

     

    Τέλος, έμεινα απογοητευμένος με το σενάριο push-pull που ήταν το σενάριο που υπολόγιζα να χρησιμοποιήσω στο τελικό setup. Οι διαφορές στις θερμοκρασίες είναι μηδενικές ανάμεσα σε όλα τα setup, ακόμα και σε αυτό με τους SL140 μόνους τους, ενώ ο θόρυβος είναι αισθητά μεγαλύτερος. Έκανα και μετρήσεις με τους pull να λειτουργούν σε μεγαλύτερες στροφές από τους push  όπως είχαμε συζητήσει με τον Seafalco προηγουμένως, χωρίς να υπάρχει βελτίωση σε θερμοκρασίες ή θόρυβο. Χρόνος για περισσότερο πειραματισμό με tuning δεν υπήρχε προκειμένου να βρω κάποια χρυσή τομή όπως με είχε συμβουλέψει. Δεν πιστεύω όμως ότι θα κατέληγε σε κάποια βελτίωση. Γενικά ο συνδυασμός NF-14A με τους SL140 είναι προβληματικός ειδικά στο θέμα θορύβου. Δεν έχω εξασκημένο αυτί αλλά υποψιάζομαι ότι δημιουργούνται στροβιλισμοί από τις διαφορετικές πιέσεις των fan που προκαλούν αισθητό θόρυβο κατά την λειτουργία τους

     

    Πολύ κείμενο τελικά για ελάχιστα συμπεράσματα. Στο τέλος κατέληξα στην πρόταση που δίνει αρχικά η corsair, δηλαδή τους SL140 μόνους τους σε push και quiet profile. Η απόδοση τους είναι πολύ καλή και ο θόρυβος ανεπαίσθητος. Πρέπει πρακτικά να βάλεις το αυτί πάνω στο ψυγείο για να τους ακούσεις. Μια τελευταία λεπτομέρεια για την ταχύτητα του pump. Η διαφορά σε θόρυβο αλλά και απόδοση ανάμεσα σε quiet και performance είναι μηδενική. Προσωπικά την έχω σε quiet.

     

     Σε τελική ανάλυση είμαι πολύ ευχαριστημένος από το ΑΙΟ και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται για την αγορά της.

  3. Σε ευχαριστώ και πάλι πάρα  πολύ για την αναλυτική απάντηση σου.

     

    Θέλω να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου  μια λεπτομερια που θεωρείς σημαντική καθότι το αναλύεις στο κείμενο σου. Η χρήση αντίστασης/LNA/custom profile αποσκοπεί στο να έχουν όσο είναι δυνατό ίδια RPM τα pull με τα push fan, σωστά?

     

    Επίσης όποτε αναφέρεις μπροστά και πίσω ζευγάρι όπως το ακόλουθο quote

    23 minutes ago, Seafalco said:

     

    Οπότε με το ένα Fan-καλώδιο από το block τροφοδοτήσεις  τους εμπρός και με το άλλο τους πίσω.

     

    Έτσι θα μπορείς να τους ελέγχεις ξεχωριστά τους εμπρός από τους πίσω και με βάση το τι θέλεις να ορίσεις και τις καμπύλες λειτουργίας τους.

    εννοείς ως πίσω τους 2 pull και ως μπροστά τους 2 push, όχι το push/pull ζευγάρι, καλά κατάλαβα?  Ή για το θέσω πιο απλά, το ένα Y-spliter θα τροφοδοτεί τους noctua και το άλλο τους corsair?

     

    • Like 1
  4. On 8/10/2016 at 1:39 PM, Seafalco said:

    Έγραφα ήδη την απάντηση! :)

    Για το δεύτερο ερώτημά σου λοιπόν :

    Κατ' αρχάς εννοείται ότι θα κάνεις τα πειράματά σου με τους stock ανεμιστήρες, τόσο για να δείς πως σου κάθονται στο αυτί, αλλά και για να έχεις μια βάση με θερμοκρασίες σε διάφορες καταπονήσεις και να μπορείς να δείς ποιά είναι θα είναι η διαφορά στις θερμοκρασίες και το θόρυβο μετά από αλλαγή των ανεμιστήρων αλλά και των στροφών τους!

    Με αυτό καθαρό, ας δούμε τις δυνατότητες για να παίξεις με άλλους ανεμιστήρες.

     

    Αν σκοπεύεις να δουλέψεις την ΑΙΟ χαμηλά και βάζεις τον θόρυβο σαν προεξάρχοντα παράγοντα, τότε ναι, είναι καλή ιδέα να πάρεις ένα ακόμα Noctua NF-A14 PWM και να την δουλέψεις μόνο με αυτούς!

     

    Αν κάνεις Push - Pull, όπως μπορείς πλέον να δείς στον πίνακα, δεν θα έχει ιδιαίτερη επίδραση, γιατί οι Stock ανεμιστήρες έχουν αρκετά υψηλό air flow οπότε η διαφορά που προκύπτει μεταξύ των 2 stock σε Push, και των τεσσάρων stock σε Pull είναι μικρή.

     

    Αν πάς στην λύση των Noctua, όπου θα έχεις δραστικό περιορισμό του θορύβου, τότε εκεί λόγω της χαμηλότερης πίεσης αλλά και χαμηλότερης παροχής τους , η προσθήκη ενός ζεύγους Noctua ακόμα, σε θέση Pull, θα κάνει αισθητή διαφορά!

    Αλλά εδώ λίγη . . .  "εγκράτεια" δεν κάνει κακό καθώς το κόστος είναι ψηλά και μάλλον θα μείνεις ικανοποιημένος και μόνο με το Push setup! :)

    Και εδώ, στην περίπτωση που θες κάπως να πειραματιστείς σε Push - Pull, μπορείς το δεύτερο ζευγάρι (που δεν θα φαίνεται) να είναι άλλος αθόρυβος και φτηνός  ανεμιστήρας (π.χ. Arctic Α14 PWM PST).

    Ή ακόμα ακόμα και χωρίς κόστος, μπορείς να βάλεις πίσω τους Corsair και να τους κόψεις την τροφοδοσία (από 12V να τους ρίξεις σε χαμηλότερη τάση με κάποια αντίσταση _ελπίζω να πιάνουν τα χέρια σου :)_ και μετά να τους ελέγχεις και αυτούς με το ίδιο σήμα PWM .

    Αυτό βέβαια θέλει λίγο πειραματισμό για να βρείς τη σωστή τιμή της αντίστασης, οπότε αν το αποφασίσεις τα λέμε.

    Επόμενη λύση , τροφοδοτείς τους Corsair SP140L που τους έχεις σε Pull, με ένα Molex to 4pin Fan adapter, και τους βάζεις στα 7V ας πούμε και δουλεύουν εκεί σταθερά χωρίς ρύθμιση από τη μητρική!

    Αυτή είναι η πιο οικονομική λύση, αλλά είπαμε, πείραμα πρώτα για τις επιδόσεις και κυρίως το θόρυβο, και προπάντων Εγκράτεια, γιατί έτσι όπως πάμε στο τέλος θα . . .  ασκητέψουμε ! :p

    Καλή συνέχεια και καλύτερη διασκέδαση! :D

     

    Προχώρησα στην παραγγελία και αναμένω την παραλαβή του. Θα το δουλεύω κατά πάσα πιθανότητα στην quiet ρύθμιση αφού το oc θα είναι μέτριο.

     

    Θα κάνω όπως πρότεινες και εσύ δοκιμές, ούτος ή αλλιώς η gpu φτάνει από εβδομάδα οπότε μπορώ να «παίξω» με τέτοιες δοκιμές. Παρήγγειλα και ένα επιπλέον noctua για να τους κάνω ζευγάρι. Φυσικά δεν πήγα στην λύση με 3 noctua καθότι το ROI θα είναι φαντάζομαι πολύ μικρό.

     

    Έτσι όπως το βλέπω, έχω 3 επιλογές.

     

    Push τους SL140

     

    Push τους NF-A14 και

     

    Push pull και τους 4.  Μια ερώτηση btw, η πιο λογική νομίζω τοποθέτηση είναι να γίνουν ζευγάρι σε push pull τα ίδια fan, δηλαδή ένα ζεύγος push pull τα  noctua και το άλλο τα corsair. Η άποψη σου ποία είναι?

     

    Δεν κατάλαβα γιατί μου προτείνεις την λύση με τις αντιστάσεις? Εκτός ότι δεν πιάνουν τα χέρια μου, η αλήθεια είναι, γιατί να μην ελέγχω τις στροφές από το corsair Link? Υπάρχει κάποιος λόγος?

    Και στην διάταξη push pull να χρησιμοποιήσω ένα Y-spliter 4pin συνδεμένο στις 2 4pin εξόδους του AIO. Νομίζω ότι συμπεριλαμβάνουν  τα noctua στην συσκευασία τους  ένα τέτοιο καλώδιο. Δεν πιστεύω να μην μπορεί  το AIO να το υποστηρίξει, καθότι υποθέτω θα υπολόγισαν από την corsair ότι μπορεί να θέλει να κάνει τέτοια διάταξη κάποιος κάτοχος της. Συμφωνείς και εσύ?

     

    Σε φόρτωσα πάλι με απορίες οπότε θέλω να σε ευχαριστήσω προκαταβολικά για τον χρόνο σου.

    • Like 1
  5. 6 minutes ago, Seafalco said:

    @mike299_1999

    Να 'σαι καλά ! :)

    Πράγματι χωρίς φωτογραφίες και διαγράμματα, υπάρχει ένα θέμα (ανάθεμα είναι δηλαδή, αλλά το προσπαθούμε! )

    Πρόσθεσα τον βασικό πίνακα της θερμικής συμπεριφοράς, στη σελίδα των μετρήσεων καθώς και τους συγκριτικούς πίνακες κατάταξης σε σχέση με τις άλλες ψύκτρες.

    Μέχρι να ενσωματωθούν και οι υπόλοιπες για ότι χρειάζεσαι μπορείς να δείς (δείχνοντας απέραντη κατανόηση :) )  εδώ:

    Υπάρχουν τα πάντα που  "αποφάσισαν"  να  . . . "πάνε βόλτα"  ! :wall:

     

    Σε ευχαριστώ πολύ :T:, θα τους μελετήσω μόλις εχω καθαρό κεφάλι

     

    Μια γρήγορη απάντηση για το 2) ερώτημα αν σου είναι εύκολο καθότι εμπιστεύομαι περισσότερο την δική σου εμπειρία από την δική μου?

  6. Συγχαρητήρια για άλλο ένα υπεραναλυτικό review ( το ολοκλήρωσα σε 2 δόσεις γιατί κουράστηκα να σε διαβάζω :p)

     

    2 παρατηρήσεις μόνο

     

    1) Λείπουν μερικές φωτογραφίες και όλα τα γραφήματα (γνωρίζω για το πρόβλημα από την αναβάθμιση του site) :(

    Από το κείμενο κατάλαβα ότι είναι καλύτερη (με μικρή διάφορα) η θέση push και ότι υπάρχει βελτίωση με push/pull αλλά καθότι δεν υπάρχουν τα διαγράμματα δεν ξέρω πόσο σημαντική είναι.

     

    2) καθότι θα επιλέξω αυτή την λύση τελικά αντί της h80i μιας και προχωρήσω και σε αλλαγή tower (corsair 750D) και μου περισσεύει ένας noctua  NF-A14 PWM, θα μου πρότεινες να πάρω ένα ακόμα και να κάνω διάταξη push-pull με τους 2 της corsair ή να αφήσω μόνο τους noctua και να παροπλίσω τους SP140L? Αξίζει βασικά τον κόπο?

     

    Να σημειώσω ότι δεν με ενδιαφέρει η απόλυτη απόδοση αλλά η σχέση απόδοσης/θορύβου με ελαφρός μεγαλύτερο βάρος στον θόρυβο. Αν κατάλαβα καλά, από το κείμενο πάλι, η ρύθμιση quiet από το Link θα με καλύψει ακόμα και με μέτριο oc

    • Like 1
  7. Συγχαρητήρια για το αναλυτικότατο review (έστω και καθυστερημένα :) )

     

    2 γρήγορες ερωτήσεις

     

    1. Αν "καλύψεις" τα κενά που αναφέρεις λόγο του design των fans κλείνοντας τα με  πχ μονωτική ταινία, πιστεύεις θα είχες αξιόλογα καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν ξέρω αν η μονωτική ταινία είναι η σωστή λύση λόγο της θερμότητας που θα έχει το σημείο

     

    2. Μπορείς να καταλάβεις ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε αυτή και στην Hydro Series™ H80i v2?

    Το δικό μου μάτι δεν κατάφερε να καταλάβει σε τι διαφέρουν.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.