Jump to content

Drtzekos

Premium Members
  • Posts

    195
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

Blog Comments posted by Drtzekos

  1. 48 λεπτά πριν, το μέλος GeorgeVasil έγραψε:

    Αυτο στην δομημένη καλωδίωση είναι τελείως απαγορευτικό. Ποτε δεν βαζει καποιος switch στην σειρα γιατι αν χαλασει ενα οτι υπαρχει απο εκει και μετα εχει downtime. 

     

    Στην περιπτωση σου κανεις πιο σωστη την καλωδίωση.

    Στην διαρρύθμιση που έχω δεν γίνεται κάτι καλύτερο χωρίς να ρίξω 10 καλώδια, που για σπιτικό δίκτυο δεν έχει νόημα. Κάθε δωμάτιο έχει το switch του και όλα είναι ενσύρματα. Μόνο το μόντεμ να μην καεί και για όλα τα άλλα έχω backup ή προσωρινό workaround/fallback. Αλλά ξεφεύγουμε από το θέμα 😁

     

     

  2. 13 ώρες πριν, το μέλος slalom έγραψε:

    Ποσα ειναι αυτα τα switches που γραφετε ολοι?

    Εγώ π.χ. τώρα έχω 3, σε 3 διαφορετικά δωμάτια, με διαφορετικά specifications, το ένα π.χ. έχει PoE.

     

    Πάει modem->router/server->switch("σαλόνι")->switch("γραφείο")->switch("διάδρομος")

     

    Άρα μια συσκευή στο switch-διάδρομος, περνάει από 3 switch και εκεί έχω κουμπωμένα ένα NAS, ένα access-point, ... . Αν θέλω στο pc στο γραφείο να πάω στα 2,5 πρέπει να αλλάξω τουλάχιστον 2 κάρτες δικτύου στο router και 2 switches. Μετά θα με έτρωγε να αλλάξω και το 3ο και να αλλάξω και NAS γιατί αυτό που έχω πάει max 1Gbit 😁.

     

    Αλλά γενικώς δεν με πολύ ψήνει το 2,5, ίσως αλλάξω σε 1-2-3 χρόνια όταν γίνει το 10Gbit τις μόδας😅, το οποίο υπάρχει σε server/business εδώ και 15 χρόνια. Ήδη υπάρχουν πολλά switch στην αγορά, τα πιο παλιά δυστυχώς δεν υποστηρίζουν 2,5 αλλά μόνο 1 και 10.

     

    Βασικά είναι αρκετά περίεργη για εμένα η ύπαρξη/δημιουργία του 2,5 (2016) όταν το 10 προϋπάρχει (2006). Το 2,5 είναι στην ουσία μια κομμένη έκδοση του 10, που απλά κατεβάζουν την συχνότητα για συμβατότητα με καλώδια χειρότερης ποιότητας (cat5/6). Πλέον, αν δεν υπάρχει θέμα με την καλωδίωση, δεν βλέπω λόγο κάποιος να κάνει σήμερα επένδυση σε 2,5 και όχι σε 10 μιας και οι διαφορές στην τιμή είναι μικρές και η ταχύτητα είναι x4 🤔

  3. 16 ώρες πριν, το μέλος ARMAGEDDON έγραψε:

    Το έχω στο πρόγραμμα για το σπίτι.
    όταν με το καλό μας βάλουν ίνες και βάλω 1GBs θα αντικατασταθούν τα switchakia . το κόστος είναι ακόμα μεγάλο , πρέπει να πάνε τα 2,5gbs κάτω από 50 ευρώ :D
    τώρα με 1gbs μια χαρά , από XBOXS σε XBOXX που έχουν NVME μέσα τους οι ταχύτητες είναι ασύλληπτες με το 1gbs δίκτυο

    Υπάρχουν ήδη μερικά στην αγορά με κάτω απο 50€, δες εδώ: 

    WWW.SERVETHEHOME.COM

    In our Nicgiga S250501 review, we see how this 5-port 2.5GbE and single SFP+ 10G port switch perfoms compared to others we have tested

     

     

     

    Το σκεφτόμουν και εγώ να πάω σε 2,5 γιατί οι μισές συσκευές στο δίκτυο μου έχουν 2,5Gbit NICs και έχω 1150 Mbit internet. Σε speedtest με συσκευή 2,5Gbit στο ρούτερ κατευθείαν, πιάνω και full speed λόγο του τοπικού Gbit δικτύου οι άλλες συσκευές φτάνουν max 950Mbit.

     

    Προτιμώ όμως να χάνω 10% από το max speed πριν αρχίσω να αλλάζω κάρτες δικτύου, access points, switches και NAS. Καλωδίωση πέρασα πάντως πέρυσι με cat8.1, που πάει μέχρι τα 40Gbits, μιας και η τιμή τους δεν είχε καμιά σημαντική διαφορά με cat6/7. 

     

    Ίσως σε 1-2 χρόνια αν πχ αλλάξω NAS ή μου δώσει ο πάροχος μεγαλύτερη γραμμή, να αλλάξω τα και το τοπικό δίκτυο. Δεν νομίζω ότι αξίζει για εμένα τώρα, βέβαια εξαρτάτε τι μεταφορές γίνονται στο δίκτυο και πόσοι χρήστες είναι ενεργοί, οπότε για κάποιον άλλον ίσως να αξίζει.

     

     

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.