Jump to content



Αγορά NAS


kxanthop

Recommended Posts

Καλησπέρα συμφορουμίτες,

Μετά από μία αρκετά οδυνηρή απώλεια δεδομένων, άρχισα να σκέφτομαι το ενδεχόμενο αγοράς ενός NAS. Ωστόσο προβληματίζομαι έντονα για την τύχη των δεδομένων μου σε περίπτωση αστοχίας του NAS (τα οικονομικά μου, μου επιτρέπουν την αγορά ενός μεταχειρισμένου intel 4200), καθώς στόχος είναι να δημιουργηθεί συστοιχία RAID 5.

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω εάν τα δεδομένα θα είναι προσβάσιμα από όλα τα λειτουργικά, πλην των Windows, καθώς κατά καιρούς πειραματίζομαι με OSX και Linux.

Και μία τελευταία ερώτηση: τι να προτιμήσω έναν Intel 4200, μία κάρτα Perc ή κάτι άλλο με προϋπολογισμό ~100 ευρώ και δυνατότητες RAID 5;

Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Με 100€ δε θα κάνεις κάτι ιδιαίτερο. Ο Perc θέλει και κάποια εμπειρία με raid controllers. Θα σου πρότεινα να κάνεις ένα Raid5 στη μητρική σου, με μειονέκτημα ότι δε θα μπορείς να το διαχειριστείς από OSX/Linux. Και πάρε έναν μεγάλο δίσκο για backup. Το backup ΔΕΝ αντικαθίσταται με κανένα raid. Δεν είναι μόνο η καταστροφή ενός δίσκου, αλλά και η απώλεια λόγω ιού, βραχυκυκλώματος, σβησίματος, γκόμενας που θέλει να σε εκδικηθεί, κλπ.

Εγώ έχω τα δεδομένα μου σε Raid5 με Perc, αλλά 2 φορές την εβδομάδα γίνονται backup σε εξωτερικό δίσκο που ανοίγει για αυτό και μετά σβήνει αμέσως.

Link to comment
Share on other sites

Ο βασικός λόγος που με συγκινεί η λύση NAS είναι η ασφάλεια των δεδομένων, δίχως την "σπατάλη" GB που προκύπτει από το RAID 1 ή το backup και δευτερευόντως η δικτυακή πρόσβαση. Ωστόσο από ότι κατλαβαίνω μάλλον την απόλυτη ασφάλεια του εξωτερικού backup δεν μπορώ να την υποκαταστήσω.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Link to comment
Share on other sites

Στο NAS συνήθως μπορείς να έχεις είτε 1, είτε 5 και σε κάποια μεγαλύτερα και άλλα. Το ίδιο και στη μητρική σου εδώ και αρκετά χρόνια. Η ευκολία του NAS είναι στο ότι μπορείς να το έχεις στο δίκτυο και να το βλέπουν όλοι. Αν έχεις ένα μηχάνημα, ή τα δεδομένα του NAS είναι προσωπικά σου, δεν έχεις κανένα λόγο να το έχεις. Για καλό κι αξιόπιστο NAS πάντως, τα 100€ δε φτάνουν.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς ή ευτυχώς στο σπίτι υπάρχουν 3 υπολογιστές, οπότε ο διαμοιρασμός των αρχείων θα ήταν αρκετά μεγάλη ευκολία. Παράλληλα η μητρική μου έχει μόνο 6 SATA που με τους SSD και το DVD-RW δεν αρκούν για RAID.

Σκεφτόμουν τη λύση του Intel SS4200 που μεταχειρισμένο είναι εντός του budget μου. Να υποθέσω ότι δεν είναι καλό ή/και αξιόπιστο;

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.