Jump to content



Βοήθεια για άσκηση ψηφιακής σχεδίασης


A-L-I-V-E

Recommended Posts

Καλημέρα παιδιά, έχω κολλήσει άσχημα σε μια άσκηση τις τελευταίες μέρες και προς το παρόν δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να μου υποδείξει κάτι για να διαβάσω μήπως και ξεκολλήσω. Η άσκηση είναι η παρακάτω.

Χρησιμοποιώντας D flip flop με ασύγχρονο είσοδο μηδενισμού, πλήρεις αθροιστές, ημιαθροιστές και ό,τι άλλο κύκλωμα σας χρειαστεί, να σχεδιάσετε μετρητή των 6 δυαδικών ψηφίων ο οποίος ανάλογα με την τιμή των εισόδων του C0, C1 να αυξάνει την τιμή του κατά 0, 2, 4 ή 6 σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα:

C1 C0 Αύξηση του μετρητή κατά

0 0 0

0 1 2

1 0 4

1 1 6

Όταν η τιμή του αθροίσματος ξεπερνά την τιμή 63, το περιεχόμενο του μετρητή να μηδενίζεται.

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Link to comment
Share on other sites

Έχω φτιάξει μέχρι στιγμής ασύγχρονο μετρητή με D FFs που μετράει μέχρι το 63 όπου και κάνει reset. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω όμως έιναι πως θα μεταβεί ο μετρητής από το 0 στο 2 ή στο 4 κλπ χωρίς να ενεργοποιηθεί το πρώτο FF, αφού στην ουσία στα ασύγχρονα, ο παλμός του ρολογιού μεταφέρεται από το ένα FF στο άλλο. Θα μπορούσα ανάλογα με την είσοδο να συνδέω το ρολόι στο δεύτερο ή τρίτο FF αλλά δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο αυτό είναι το ζητούμενο και αν είναι σωστό. Ακόμα και αν γίνεται όμως αυτό, (που είναι σχετικά εύκολο για το 2 και το 4) με το 6 τι κάνουμε; Μέχρι στιγμής δεν μπορώ να βρώ κάτι...

Link to comment
Share on other sites

Ειναι παρα πολλα χρόνια που τα εχω κανει και δε θυμάμαι ,στο πρώτο f f δε δίνεις clock;

sent from mobile

Συγνώμη για την καθυστέρηση, ναι στο πρώτο FF δίνουμε το clock και από εκεί μεταφέρεται διαδοχικά στα υπόλοιπα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.