Jump to content



κλείδωμα σε σκληρό δισκο


petkate

Recommended Posts

Γεια σε όλους

σε ένα λαπτοπακι asus o σκληρός δίσκος είναι κλειδωμένος με ata-password

δυστυχώς ο φίλος δεν θυμάται το κλειδί (εδώ κάτι έχει γίνει με το bios,η μπαταριά είναι καπουτ)

στα διαγνωστικά δίνει lock=on ,security=high, disk=frozen

o δίσκος είναι samsung 120gb

αν ξέρει κανείς κάποιο εργαλείο ?

Link to comment
Share on other sites

Τον έχεις βγάλει από το λαπτοπάκι ή αυτά τα λέει απλά στο bios του λαπτοπ; Αν το δεύτερο, βγάλτον και βάλτον ως δεύτερο σε κάποιο PC και πες μας τι λέει. Δοκίμασε π.χ. το HD Sentinel.

EDIT: Εργαλείο υπάρχει, αλλά πρώτα κάνε τα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

ο δίσκος είναι 1,8" με καλωδιοταινια δεν τον έβγαλα γιατί δεν μπορώ να τον συνδέσω σε άλλο μηχάνημα.

το διαγνωστικό το έκανα με victoria ,seagate tool, και hd sentinel

για το bios θα βγαλω την μπαταρια για ενα 10ωρο και θα δούμε άλλα δεν νομίζω παντού λένε ότι το κλείδωμα

το παίρνει μαζί του ο δίσκος , είναι στο firmware

Link to comment
Share on other sites

Το κλείδωμα, από όσο έχω διαβάσει και θυμάμαι εγώ, αποσκοπεί στο να αποκλείσει την πρόσβαση στα δεδομένα του δίσκου, αν αυτός βγει από το λαπτοπ. Για να δεις τα δεδομένα, χρειάζεσαι οπωσδήποτε τον κωδικό που μπήκε. Αν όμως θέλεις απλά να χρησιμοποιήσεις τον δίσκο, απλά τον επαναφέρεις στην εργοστασιακή μορφή και φυσικά χάνεις όλα τα δεδομένα.

Σαν πρώτη λύση, δοκίμασε να μπουτάρεις με το Parted Magic (διανομή λίνουξ που ειδικεύεται στην διαχείριση δίσκων) και να κάνεις erase ή secure erase τον δίσκο, βάζοντας κωδικό NULL (είναι το default σε όλους τους δίσκους που έχουν δυνατότητα κρυπτογράφησης των δεδομένων). Αυτό θα επαναφέρει τον δίσκο στην αρχική κατάσταση. Δες εδώ ένα tutorial (credits στον crmaris που έβαλε πρώτος το λινκ).

Οι δίσκοι αυτοί γράφουν τα δεδομένα κρυπτογραφημένα από πριν, με κρυφό μοναδικό κωδικό κρυπτογράφησης, και χρησιμοποιούν για κρυπτογράφηση του κωδικού αυτού τον κωδικό NULL. Αν εσύ αλλάξεις τον κωδικό αυτό, δεν είναι πλέον ελεύθερη η πρόσβαση στον κρυφό κωδικό κρυπτογράφησης, αλλά είναι δυνατή μόνο με τον κωδικό που έδωσες. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να επαναφέρεις το NULL, χάνοντας φυσικά όλα τα δεδομένα.

EDIT: Επίσης τώρα που το σκέφτομαι, άμα είναι κλειδωμένος και μέσα στο λαπτοπ, και δεν ξέρεις τον κωδικό, πως μπουτάρεις και μπαίνεις στο λειτουργικό, για να τρέξεις τα διαγνωστικά; Δώσε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.