Jump to content



Access Point και πολλοι χρηστες


narcomenos

Recommended Posts

@YDinopoulos , επειδη προτεινεις το routerboard ηθελα να σε ρωτησω το παρακατω. Ενας φιλος εχει στησει ενα free hotspot με μια dsl απο οτε και 2 linksys access point που πανω συνδεονται μπορει και 100 χρηστες με αποτελεσμα αρκετες φορες να σερνεται το συμπαν. Του πρότεινα να στήσει προσωρινά ένα pfsense router σε ένα παλιό p4 βάζοντας το modem σε bridge και να απενεργοποιήσει τον κεντρικό dhcp server και να βάλει ξεχωριστά pool στο κάθε access point με πχ 40 χρηστες max. Τα πράγματα όντως έφτιαξαν, αλλα επειδή είναι και το θέμα κατανάλωσης ρεύματος είπαμε να δούμε το routerboard. Θεωρείς ότι μπορεί να αντέξει περίπου 80-100 ενεργούς χρηστες;;

Έχω προμηθευτεί ένα Routerboard RB951G-2HnD και θελω τις επομενες μερες να ξεκινήσω να το σκαλίζω.

Link to comment
Share on other sites

Άνοιγε νέο θέμα σε παρακαλω. Ισως στο μέλλον καποιος να εχει ιδια/παρομοια απορια και θα ειναι κριμα να μην μπορει να βρει την απαντηση. :)

Στην ερωτηση σου...Με τιποτα ! Θα ελεγα αν μπορει να το σπασει σε τουλαχιστον 5 ΑΡ, με max clients τους 25 και φυσικα ξεχωριστα pools.

Επισης, για PPPoE/firewall/routing μπορει να παιξει με ενα ALIX 2D13 (εχω σπιτι 2) ειτε με pfSense, ειτε με ipFire . Δεν καινε τπτ και κανουν φοβερη δουλιτσα !

Link to comment
Share on other sites

Οποτε @YDinopoulos συνοψίζοντας για την σωστή εξυπηρέτηση 80-100 χρηστών φτάνει η αγορά ενός ALIX 2D13 στα 117 ευρω βλεπω (παιζει σε x86?) όπου εκεί θα στηθεί το pfSense (τον έχει βολέψει ιδιαιτερα λόγω openvpn και radius server στο ίδιο μηχάνημα) και αγορά 2 ακόμα access point (εχεις καποια να προτεινεις? του ειχα πει για ubiquiti με mimo) με max 25 χρηστες στο καθένα και local dhcp pool και ίσως κάποια QOS για να προωθείται η κίνηση http.

Επιπλέον αν μελλοντικά θελήσει να βάλει και μια δεύτερη γραμμή dsl ακα ένα ακόμα modem σε bridge για load balancing θα μπορεί να το κάνει φαντάζομαι με το ALIX 2D13 (είδα έχει 3 lan, οποτε 2 για dsl modems και 1 για έξοδο σε switch) και με το pfsense έτσι??

Το ipfire δεν το γνώριζα θεωρείς ότι προσφέρει περισσότερα απότι το pfsense?

Σευχαριστω όπως και να έχει για τις πληροφορίες που μοιράζεσαι.

Έγινε επεξεργασία από narcomenos
Link to comment
Share on other sites

Δεν εχω δουλεψει Radius Server και VPN στα ALIX, οποτε δεν ξερω κατα ποσο θα δουλεψουν ανετα. Οχι χ86, αλλα θες το image για ARM με εγγενη υποστηριξη serial output.

Εφοσον υπαρχει το PC, αστον να τα τρεξει εκει. Μπορει να παρει και τα Unifi, ΑΛΛΑ θελει μια εφαρμογη να τρεχει ειτε σε WIN, ειτε σε Linux (υπαρχει HowTo για Ubuntu/Debian και CentOS)

Το load balancing του pfSense δεν ειναι ανα session, αλλα ανα IP. Δηλαδη του λες οι ταδε ΙΡ, θα εχουν το gateway 2. Δουλευει ομως μια χαρα σαν failover. Τα εχω δοκιμασει μιας κ εχω μια vDSL(OTE) και μια aDSL (Forthnet) στο σπιτι.

To ipFire ειναι πιο user-friendly. Ειδικα το GUI. Επισης ΔΕΝ ειναι βασισμενο σε BSD, αλλα ειναι εξολοκληρου νεα διανομη.

Έγινε επεξεργασία από YDinopoulos
Link to comment
Share on other sites

Ωραια θα παρω ενα Alix 2d13 και θα δοκιμασω το ipfire. To load balancing και στο ipfire ειναι ανα ip? Οχι οτι με χαλαει να βαλω τα 2 AP να παιρνουν απο την μια και τα αλλα δυο απο την αλλη dsl.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.