Jump to content



Recommended Posts

Χαιρετώ την υπέροχη παρέα!

 

Ξεκινώντας θα ήθελα να θυμίσω το πρόβλημα που είχα πριν λίγες μέρες με την Nikon D7000 και τον kit 18-105mm.

Παρατήρησα λοιπόν ότι σε αρκετές από τις φωτογραφίες μου είχα πρόβλημα με back focus και ενώ αρχικά στην οθόνη της μηχανής τα έβλεπα όλα ok,κάνοντας zoom καταλάβαινα ότι κάτι δεν πάει καλά!!!

 

Με μία πρόχειρη αναζήτηση στο Google και σε groups του Facebook βρίσκεις εύκολα ότι αρκετοί έχουν το ίδιο πρόβλημα και μάλιστα αρκετοί με την D7000.

 

Άρχισα να κάνω διάφορα από αυτά που έβρισκα σε forums αλλά ενώ έστρωνα το back focus στα κοντινά έχανε στα μακρινά ή το ανάποδο  :wall:

Έτσι λοιπόν μέσα από μια κουβέντα που είχα με έναν τεχνικό που βρήκα σε group του Facebook ο άνθρωπος προσφέρθηκε να βοηθήσει εμένα και όλους του υπόλοιπους!

 

Το πρόβλημα μου λύθηκε και γλίτωσε και τα 40-50€ που θα χρειαζόταν να δώσω στο service με την ελπίδα να στρώσει το πρόβλημα,ευτυχώς όμως υπάρχουν ακόμη άτομα που δεν κοιτάνε μόνο την πάρτη τους και παρότι επαγγελματίας ο άνθρωπος μοιράστηκε μαζί μας πληροφορίες που δεν βρήκα πουθενά...Τον ευχαριστώ και μέσω αυτού του thread λοιπόν :)

 

 

Αρκετό μπλα μπλα όμως,πάμε λίγο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να διορθώσουμε το πρόβλημα!!!

 

Για την "εργασία" αυτή θα χρειαστούμε προφανώς τη μηχανή και τον φακό μας,τρίποδο,προαιρετικά ένα remote control (αλλιώς έχουμε το timer της μηχανής),το focus chart και καλό φως.

 

Το focus chart είναι μια σελίδα που θα εκτυπώσουμε η οποία θα μας βοηθήσει να κάνουμε το calibration.

Θα το βρείτε εδώ: http://regex.info/i/FocusChart-v1.0-gray25.gif και η σελίδα στην οποία έχει αναρτηθεί και όπου μπορείτε να βρούμε πληροφορίες και οδηγίες είναι αυτή: http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart

 

Ας μου επιτραπεί να πω ότι παρόλο που τα λέει σωστά δεν δίνει πληροφορίες για το σωστό calibration όπως θα δείτε παρακάτω. 

Το δοκίμασα και δεν έβγαλα άκρη!

 

Εναλλακτικά μπορούμε να αγοράσουμε το focus pyramid με $24.95 USD από εδώ: http://focuspyramid.com/

 

Κατεβάζουμε και τυπώνουμε το chart λοιπόν,το τοποθετούμε σε μια ίσια και σκληρή επιφάνεια και αν θέλουμε το κολλάμε κιόλας ώστε να μην έχουμε πρόβλημα.

Για το calibration θα πρέπει να έχουμε μια γωνία λήψης 45° είτε η μηχανή προς το chart είτε το chart προς τη μηχανή...Εγώ προτείνω να στήσετε τη μηχανή πάνω στο τρίποδο σε ευθεία με το chart -στο ίδιο ύψος με το chart πάντα- και να τοποθετήσετε το chart σε κλίση 45° όπως βλέπουμε και στο site του focus pyramid..

 

Focus_Pyramid.jpg

 

Προσέχουμε η μηχανή να είναι ακριβώς παράλληλα με το chart ώστε να μην έχουμε "στραβό" βάθος πεδίου και ξεκινάμε,Timer ή remote control για αποφυγή shake και είμαστε κομπλέ.

Ανάλογα το τι format έχουμε ακολουθούμε και τον αντίστοιχο κανόνα:

 

FΧ= εστιακή απόσταση φακού x25.

Δηλαδή 50mmX25/10= 125 πόντους από το σημάδι του focal plane και όχι από το μπροστινό του φακού!

 

DX= εστιακή απόσταση φακού x1.6x25 (και με 1.5 να το κάνετε για τις nikon υπάρχει ανοχή,δεν είναι θέμα αυτό).

Δηλαδή 50mm x1.6X25/10= 200 πόντους από το σημάδι του focal plane και όχι από το μπροστινό του φακού!

 

M4/3= εστιακή απόσταση φακού x2x25

Δηλαδή 50mm x2x25/10= 250 πόντους από το σημάδι του focal plane και όχι από το μπροστινό του φακού!

 

7483344010_50d1806f89_o.jpg

 

Και πάει λέγοντας,πάντα πολλαπλασιάζουμε επί το 35mm equivalent.

 

Αυτά για τους σταθερούς (prime) φακούς,στους zoom το calibration το κάνουμε ΠΑΝΤΑ στη μέγιστη εστιακή απόσταση,δηλαδή στον 24-70mm στα 70mm,στον 18-105mm στα 105mm και πάει λέγοντας. Στους macro παρόλο που η εστίαση μπορεί να γίνει σε πολύ μικρότερες αποστάσεις ρυθμίζουμε ΠΑΝΤΑ στο εστιακό του μήκος όπως και στους prime φακούς. Δηλαδή παίρνουμε απόσταση βάση αυτού!

 

 

Ανάλογα την μάρκα της μηχανής μας υπάρχει και η αντίστοιχη επιλογή στο menu για το Fine Tuning. Στις Nikon ονομάζεται AF Fine Tune και θα το βρούμε στο Setup Menu ενώ στις Canon ονομάζεται AF Microadjustment και θα το βρούμε στο AF Menu,εκεί μπορούμε να δούμε ότι η ρύθμιση είναι στο 0 (default) και μας δίνει την δυνατότητα μετακίνησης μέχρι το -20 και +20! 

 

Αν ο φακός μας κάνει Back Focus τότε θα πρέπει να κινηθούμε προς το -20,ενώ αν έχουμε Front Focus θα πρέπει να κινηθούμε προς το +20. 

Η εστίαση που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι μονού σημείου και στοχεύουμε στο κέντρο του Focus Chart όπου βρίσκεται η μαύρη οριζόντια γραμμή. Προσέχουμε αν τυχόν έχουμε ενεργοποιήσει την επιλογή απελευθέρωσης του κλείστρου χωρίς επιβεβαίωση εστίασης και το απενεργοποιούμε! 

 

Βρίσκουμε το Sweet Spot του φακού σχετικά με το διάφραγμα και κάνουμε το Calibration εκεί για καλύτερα αποτελέσματα!

 

Ας πάμε στα παραδείγματα όμως:

 

 

Στην πρώτη φωτογραφία έχουμε D800E - 50mm 1.8D - ISO 100 - f/5.6 - Timer - Fine Tune 0 (default)

Παρατηρούμε ότι ο φακός από default τείνει να έχει Back Focus:

 

D800_E_50mm_1_8_D_ISO_100_f5_6_Timer_Fin

 

Παρακάτω έχουμε D800E - 50mm 1.8D - ISO 100 - f/5.6 - Timer - Fine Tune +20

Παρατηρούμε ότι ρυθμίζοντας το Fine Tune σε θετικές τιμές το ήδη αρκετό Back Focus που είχαμε πλέον γίνεται καταστρεπτικό!

 

D800_E_50mm_1_8_D_ISO_100_f5_6_Timer_Fin

 

Συνεχίζουμε λοιπόν με D800E - 50mm 1.8D - ISO 100 - f/5.6 - Timer - Fine Tune -20 

Παρατηρούμε ότι το Focal Plane έχει έρθει πλέον περίπου στο σημείο που θέλουμε (έχουμε λίγο Front Focus) αλλά θέλει να το ρυθμίσουμε περίπου στο -15 -16 για πιο σωστό αποτέλεσμα..

 

D800_E_50mm_1_8_D_ISO_100_f5_6_Timer_Fin

 

Αφήνουμε λοιπόν το ΛΑΘΟΣ Fine Tune στο -20 και μετακινούμε τη μηχανή από τα 125 εκατοστά (50mm x25/10) στα 225 εκατοστά και παρατηρούμε ότι από την στιγμή που η μηχανή αρχικά κάνει Back Focus το φαινόμενο πολλαπλασιάζεται και η μηχανή για κάθε επιπλέον μέτρο μακρύτερα κάνει Back Focus 1 πόντο και πάει λέγοντας.

 

D800_E_50mm_1_8_D_ISO_100_f5_6_Timer_Fin

 

Αν λοιπόν αντίστροφα η μηχανή αρχικά έκανε Front Focus και ρυθμίζαμε λανθασμένα το Fine Tune στο +20 (άρα θα είχαμε ελάχιστο Back Focus) ενώ ήθελε +16 (με τον φακό στα 125 εκατοστά) και μετά μετακινούσαμε τη μηχανή στα 25 εκατοστά από το Chart,το ελάχιστο Back Focus θα γινόταν πολύ μεγαλύτερο!!!

 

Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ έστρωνα το Fine Tune στα κοντινά,έχανε στα μακρινά ή το ανάποδο. Δεν έκανα σωστό Fine Tune και από άποψη απόστασης Chart-μηχανής αλλά και από άποψη εστιακού μήκους καθώς δεν το έκανα στα 105mm που πρέπει :)

 

Αυτά προσωρινά,ελπίζω να βοηθήσα και εγώ με τη σειρά μου και για σχόλια,διορθώσεις,απορίες είμαι όλος αυτιά :D

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.