Jump to content



Small office SQL server


Jericho941F

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά,

 

σας διαβάζω χρόνια και είπα μια και έχω μερικές απορίες, να γίνω μέλος.

 

Έχουμε μικρό δίκτυο γραφείου - 3 υπολογιστές συν ένας που παίζει το ρόλο server. Πάρθηκε η απόφαση ο "server" αντικατασταθεί με κανονικό server, για περισσότερη ασφάλεια δεδομένων πρακτικά - λόγω του ότι το υπάρχον μηχάνημα δεν μπορεί να υποστηρίξει hardware raid.

 

O server τρέχει 2008 R2 και SQL 2008, με βάσεις δεδομένων γύρω στα 500 Mb μέγεθος συνολικά. Πάνω του συνδέονται συνήθως 1 ή 2 χρήστες ταυτόχρονα.

 

Είμαι ανάμεσα στους Dell PowerEdge T20 και Dell PowerEdge T110 II, με κλίση προς τον δεύτερο που απ' ότι είδα στα specs του, υποστηρίζει hardware RAID controller, τον Η200 της Dell.

 

1. Αξίζει να δώσω σχεδόν τα διπλάσια για τον Τ110 ΙΙ ή να μείνω στον Τ20 και τον software raid controller που έχει ;

 

2. Υποστηρίζει κανείς από τους δύο παλαιότερους controllers της Dell έστω και ανεπίσημα ; Σκεφτόμουν για αγορά Perc 6i από το eBay, μια και έχω διαβάσει αρκετά το συγκεκριμένο θέμα εδώ μέσα και έχω δοκιμάσει την λύση σε άλλα μηχανήματα με custom build. Θα δουλέψει ή θα τον πάρω τζάμπα ;

 

3. Επειδή δυστυχώς το οικονομικό πάντα είναι ένα θέμα και προσπαθούμε να κρατάμε το κόστος χαμηλά, χωρίς να επηρρεάζουμε όσο γίνεται την απόδοση : Αν πήγαινα σε λύση τύπου HP MicroServer Gen7 θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ; Έχω ήδη έναν σε ρόλο καθαρά fileserver και δουλεύει άψογα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του SQL.

 

4. Επίσης παίζει η option για κάποιο παλαιότερο server, refurbished, αλλά δεν ξέρω τι και αν αξίζει τον κόπο.

 

Κάθε βοήθεια - ιδέα - άποψη ευπρόσδεκτη.

 

Σας ευχαριστώ πολύ,

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις και καλή χρονιά σε όλους !

Αυτό που με κολλάει στο microserver, είναι η επεξεργαστική ισχύς - καθώς υπάρχει η πολύ μικρή πιθανότητα, να χρησιμοποιηθεί σαν σταθμός εργασίας σε μια ώρα ανάγκης και μόνο. Και δυστυχώς αν δεν κάνει, θα το μάθω "the hard way", αφού τον αγοράσω. Επίσης θα θελα να έχει ένα χρονικό ορίζοντα αντικατάστασης γύρω στην πενταετία, όσον αφορά τις επιδόσεις, γι αυτό κ προσανατολίζομαι σε μηχανήματα με 5ετή εγγύηση, που να έχω ήσυχο σχετικά το κεφάλι μου. Συν τοις άλλοις σκέφτομαι και να περάσω σε Windows Server 2012 μαζί με SQL 2012.

 

Ο ενσωματωμένος raid controller του να φανταστώ δεν είναι και πολύ "σόι", έτσι ; Αν και με τη λύση του P410, πάμε κοντά στο κόστος των άλλων 2.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, ενα μικρό update : Το σύνολο των βάσεων που είναι attached στον SQL, μια και πρόκειται για λογιστικά προγράμματα, είναι 2 Gb.

 

Αυτή τη στιγμή τρέχουν σε μηχάνημα με i3 4130, μέχρι πριν ένα χρόνο ήταν σε ένα E5300 και η διαφορά μετά την αλλαγή ήταν εμφανής, επομένως δε θα θελα πισωγύρισμα σε επιδόσεις, όσο είναι δυνατόν.

Link to comment
Share on other sites

Την διαφορά την είδατε λόγο ram και πιθανών λόγο δίσκου.

Η SQL για εμπορικά προγράμματα μαντολες CPU τραβάει.

Αλλά ram οσο έχεις παίρνει.

Ο controller του micro server είναι software όπως και στους φτηνούς dell.

Ο h310 είναι μέτριος ποιον μικρο μην κοιτάξεις καν γιατί οι software controllers είναι συγκριτικα αργοί και αναξιόπιστοι.

Ειναι μέγα λάθος να βαζεις τον server σαν τερματικό. Τρως ένα virus και κάθεται όλο το γραφείο.

Link to comment
Share on other sites

Swatoner, thanks αρχικά.

 

Όπως είπα και πάνω, απλά υπάρχει η option να χρησιμοποιηθεί σαν τερματικό, μόνο για λύση ανάγκης, αν πχ υπάρξει εκείνη η πολύ μικρή πιθανότητα να σκάσουν ταυτόχρονα όλα τα workstations για παράδειγμα λόγω βλάβης. Δεν έχει συμβεί ποτέ, αλλά προσπαθώ όσο γίνεται να χω μηδενικό downtime, γι αυτό και θέλω να πάω σε λύση server με Raid 1.

Το ιδανικό θα ταν σοβαρός server με διπλά τροφοδοτικά και λοιπά, αλλά το κόστος είναι απαγορευτικό.

Επίσης ο Microserver Gen8, με τον Smart Array, πάει απ' ότι βλέπω στα 500 - 550 €, χωρίς να υπολογίσω δίσκους.

Εγκυκλοπαιδικά, μια κ το έψαξα λιγάκι το θέμα, είδα ότι αρκετοί έχουν κάνει αλλαγή επεξεργαστή, βάζοντας μέχρι και Xeon E3-1265, κάτι που του δίνει αρκετά καλή ώθηση στις επιδόσεις, αλλά εκεί το κόστος θα πιάσει το 1000άρικο - και είναι και λίγο επισφαλές στο θέμα ψύξης.

Link to comment
Share on other sites

http://www.skroutz.gr/products/show/17347138

284€ το έχει.

 

http://www.topsystems.gr/products/HP-ProLiant-MicroServer-Gen8-Intel-G1610T-DC-2GB-Smart-Array-B120i-Non%252dHot-Plug-%252d-712317%252d421.html?ref=bestprice.gr

240€

εδώ

 

Ενώ ο ποιο φτηνός poweredge 

http://www.cos-mos.gr/product_info.php?products_id=9276&ref=bestprice.gr

με 1tb δίσκος και 4gb ram πάει στα 460

 

Στην τελική δίσκους θέλεις να βάλεις εσύ έτσι και αλλιώς. Μνήμη δε θα σου φτάσει ούτε 4gb ούτε 2gb γιατί να μην γλυτώσεις αυτά τα 200€ να τα βάλεις σε μνήμες δίσκους και controller αφού και στα δύο μηχανάκια software controller είναι.

 

Η HP έχει τραγικό service κατεμέ. Το service που δίνει πχ η Dell στην HP το πληρώνεις αδρά. Αλλά σε τόσο μικρά μηχανήματα η εγγύηση δεν έχει και τρομερή διαφορά αφού θα βάλεις extra controller εξαρχής κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Το χω ακούσει για το service της HP και με αποθαρρύνει πολύ το θέμα δυστυχώς.

 

Γι αυτό σκεφτόμουν για Dell, γιατί έχει 5 χρόνια NBD. Και επειδή έχει τύχει στο παρελθόν, να το χρησιμοποιήσω 2 φορές, μία για οθόνη και μία για δίσκο, ήταν άψογοι - μιλάγε για χρόνο εξυπηρέτησης 12 ωρών - και βρίσκομαι επαρχία.

 

Επίσης - ο Τ20 ΔΕΝ δέχεται hardware controller σύμφωνα με την Dell. Μόνο ο Τ110 ΙΙ, σύμφωνα με τα specs και την ίδια τη Dell και τα λεγόμενά της. Δεν ξέρω βέβαια αν θα μπορούσα να κάνω δουλειά με κανένα Perc 6i στον Τ20, που στο eBay φεύγουν για ένα κομμάτι ψωμί πια.

 

Τόσο τον έβρισκα και εγώ το Gen8, απλά με τον hardware controller που πρότεινε ο YDinopoulos θα πάει στα 500+. Βάλε και μνήμη extra και δίσκους, πάμε στα 800+.

Οπότε, γιατί να μην δώσω ένα 100άρικο παραπάνω και να πάρω τον Τ110 ΙΙ που στην έκδοση με hardware controller και 2 δίσκους σε Raid 1 έχει 900 και κάτι ψιλά και 5 χρόνια next business day ? Just a thought.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.