Jump to content



FAQ: Optical Disk Drive Terminology


Hemispasm1442169066

Recommended Posts

FAQ: OPTICAL DISK DRIVE TERMINOLOGY

INFO: Hemispasm

ODD: Optical Disk Drive

Οι γνωστοί μας οδηγοί εγγραφής.

ASPI: Advanced SCSI Programming Interface

Λογισμικό το οποίο αρχικά αναπτύχθηκε από την Adaptec και επιτρέπει το OS και άλλα προγράμματα να αποκτήσουν πρόσβαση σε συσκευές SCSI άλλα και ATAPI.

Τα Windows XP δεν χρειάζονται πλέον ASPI ενώ τα περισσότερα προγράμματα εγγραφής όπως το Nero εγκαθιστούν δικό τους ASPI layer. Εντούτοις κάποια προγράμματα απαιτούν την εγκατάσταση τους για να λειτουργήσουν και μόνο τότε είναι απαραίτητο να γίνει αυτό.΄Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις Adaptec’s ASPI (προσωπικά χρησιμοποιώ την v. 4.6 την οποία και συνιστώ).

Περισσότερες πληροφορίες στη παρακάτω σελίδα: Bart's page about ASPI

DMA: Direct Memory Access

Πρόκειται για πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων το οποίο είναι κατά πολύ γρηγορότερο του PIO (Program Input Output) και θα πρέπει να προτιμιέται. Αν παρατηρείτε χαμηλές ταχύτητες εγγραφής και διακυμάνσεις του recorder buffer (buffer underruns) κατά τη διάρκεια της εγγραφής ενός δίσκου πιθανότατα ο οδηγός/σκληρός σας βρίσκεται σε κατάσταση PIO.

Για το πώς θα ενεργοποιήσετε το DMA στο σύστημα σας διαβάστε τις παρακάτω σελίδες:

Womble’s DMA Page for Windows XP

Womble’s DMA Page for 9x

BurnProof Technology: Buffer Under RuN error Proof

Πρόκειται για τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί για την αποφυγή αδειάσματος του buffer εγγραφής του οδηγού λόγου μειωμένης μεταφοράς δεδομένων προς αυτών από τη πηγή (πχ σκληρός δίσκος) και την καταστροφή του μέσου εγγραφής. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας αυτής η εγγραφή σταματά σε δεδομένο σημείο όταν συμβαίνει αυτη η καθυστέρηση και αναλαμβάνει πάλι όταν το buffer γεμίσει πάλι.

burnproof.JPGburnproof.gif

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα www.burn-proof.com

CLV Write Strategy: Constant Linear Velocity

Η εγγραφή γίνεται με σταθερή ταχύτητα από την αρχή έως το τέλος

ODD%20FAQ%2001.gifclv.gif

Z-CLV Write Strategy: Zone-Constant Linear Velocity

Η εγγραφή ξεκινά με κάποια δεδομένη ταχύτητα πχ 20χ και συνεχίζει με αυτή τη σταθερή ταχύτητα έως κάποια δεδομένη χρονική στιγμή οπότε και με τη βοήθεια της τεχνολογίας BurnProof αυξάνει απότομα σε μεγαλύτερη πχ 24χ. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται σε δεδομένες χρονικές στιγμές έως ότου η ταχύτητα εγγραφής γίνει ίση με την ονομαστική μέγιστη ταχύτητα εγγραφής του οδηγού.

ODD%20FAQ%2002.GIF

zclv.gif

CAV Write Strategy: Constant Angular Velocity

Η εγγραφή γίνεται με σταθερή γωνιακή ταχύτητα, δηλ με σταθερή επιτάχυνση, ξεκινώντας από μια αρχική τιμή πχ 24χ και φτάνοντας στη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα εγγραφής του οδηγού. Η στρατηγική αυτή εγγραφής δίνει μεγαλύτερες τιμές μέσης ταχύτητας εγγραφής και καλύτερους χρόνους από τη μέθοδο z-CLV.

ODD%20FAQ%2003.gif

cav.gif

P-CAV Write Strategy: Partial–Constant Angular Velocity

Όπως και προηγουμένως η εγγραφή γίνεται με σταθερή γωνιακή ταχύτητα αλλά η μέγιστη ταχύτητα εγγραφής επιτυγχάνεται προτού τελειώσει ο χρόνος εγγραφής οπότε και συνεχίζει με σταθερή πλέον ταχύτητα (τη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα του οδηγού).

ODD%20FAQ%2004.gif

pcav.gif

  • Running OPC (Optimum Power Control/Calibration): μια δυναμικη ρυθμιση του OPC κατα τη διαρκεια της εγγραφης με συνεχη quality check feedbacks (οχι μόνο στο PCA - Power Calibration Area) ετσι ωστε οταν κατι δε παει καλα να πεφτει η ταχυτητα εγγραφης.

  • Solidburn: Συμφωνα με αυτη τη τεχνολογια, ο οδηγος καθοριζει μονος του τη στρατηγικη εγγραφης αφου κανει καποια τεστ, μειώνοντας ετσι το ρολο της ενσωματωσης της στρατηγικης εγγραφης στο ιδιο το firmware. Βοηθαει λοιπον αρκετα στη περιπτωση που καποιος χρησιμοποιησει μέσα για τα οποια δεν υπαρχει στρατηγικη εγγραφης στο firmware.

Αν θυμηθω κάτι άλλο σημαντικό ή αν υπάρχει κάποιος σχετικός όρος τον οποίο δε γνωρίζετε απλά αναφερετέ το και θα προστεθεί :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.