Jump to content


peltier+Υδρόψυξη.Γιατί όχι ανάποδα όμως;;;


mpampir

Recommended Posts

Το θέμα της ψύξης του υπολογιστή που χρησιμοποιώ ως σέρβερ, έχει αρχίσει να με απασχολεί συμαντικά,καθώς θέλω να του κάνω σταθερό όβερ... Για τον λόγο αυτό, θέλησα να διαβάσω μερικά πράγματα για υδροψύξεις,που θεωρούσα και εύκολες στην πραγματοποίησή τους. Μετά το μάτι μου έπεσε σε ένα μαγικό σαντουιτσάκι, τα πελτιέ! Τρομερό σαν ιδέα,απο ότι διάβασα σε μπόλικα φόρουμ, μπορεί να κάνει ακόμα και την καλύτερη υδρόψυξη να "βράσει" μέσα σε λίγες ώρες.....

Και εδώ σκέφτηκα οτι ίσως ειναι λάθος ο τρόπος που σκεφτόμαστε... Γιατί να προσπαθείς να ψύξεις ένα πελτιέ με κάτι το οποίο έχει πεπερασμένη θερμική ανοχή (όπως μια υδρόψυξη). Γιατί να μην κάνεις το ακριβώς ανάποδο! Αντι για ψύξη πελτιέ με υδρόψυξη, να ψύξεις υδρόψυξη με πελτιέ!!!!! καταρχάς να διευκρινίσω οτι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό,γιαυτό να μην το έχει κάνει κανείς. Αλλά έχω διαβάσει πολλά φόρουμ,και σε κανένα δεν γίνεται μια τέτοια αναφορά. Όσα έχω διαβάσει είναι για το πως μπορείς να κάνεις μια υδρόψυξη να αντέξει (τρόπος του λέγειν) ένα πελτιε.Γιατί δεν έχει κάνει κανείς το αντίθετο?

Και σας παραθέτω την σκέψη μου,που ίσως να ειναι και λίγο μεγάλη:

Σε μια υδρόψυξη χρειαζόμαστε (μέσες άκρες,μην το πάρετε οτι ντε και καλά χωρίς κάποιο απο τα παρακάτω δεν λειτουργεί το σύστημα):

Αντλία

Δοχείο νερού

Ψυγειάκι

Ανεμιστήρια

Μπλόκ για επεξεργαστή κ κάρτα γραφικών.

Την ψύξη αναλαμβάνει το ψυγειάκι με τα ανεμιστήρια,το οποίο προσπαθεί να φέρει το νερό σε όσο πιο κοντινή στο περιβάλλον θερμοκρασία...

Και σκέφτομαι τώρα εγώ (οι σκέψεις είναι δικές μου, οπότε μπορεί να είναι και λάθος, μην βαρέσετε): Γιατί να μην πάρουμε ένα πελτιέ,και να το χρησιμοποιήσουμε αντι του ανεμιστήρα? Έτσι έχουμε θερμοκρασίες στο ψυγείο,που μπορεί (απο ότι διάβασα) να φτάσουν κάτω απο το μηδέν. Οπότε αυτομάτως η υδρόψυξή μας κάνει πολύ πολύ καλύτερη δουλειά.

Τώρα το πελτιέ, αφού δεν θα είναι στο κουτί μας, μπορούμε να το εφοδιάσουμε με μεγάλη ψύκτρα αλουμινίου και ένα 8άρι ανεμιστήρι,και να ψύχεται μια χαρά.

Όσο για το υγρό που θα κυκλοφορεί στο σύστημα,υπάρχουν πολλά που δεν έχουν πρόβλημα να κατέβουν σε θερμοκρασίες κάτω απο το μηδέν απροβλημάτιστα.Αφήστε που δεν θα υπάρχει και πρόβλημα υγροποίησης μέσα στο κουτί, μιας και όλη η ψύξη θα γίνεται έξω, και το υγρό δεν θα ψύχεται απότομα πάνω απο τα ηλεκτρονικά μας. (αν και δεν ξέρω κατα πόσο αυτό θα γίνεται,για υγροποίηση δεν γνωρίζω πολλά)

Δεν θα ήταν μια τρομερή αναβάθμιση για μια υδρόψυξη αυτό? εκεί που το ψυγείο θα προσπαθεί να φτάσει στην θερμοκρασία περιβάλλοντος,τώρα θα έχει κάτι που πραγματικά θα το παγώνει αρκετά κάτω του μηδενός.Το τελικό αποτέλεσμα της θερμοκρασίας του νερού δεν το γνωρίζω αλλά λογικά θα είναι δεκάδες βαθμούς κάτω απο το "κανονικό" των 30-40 βαθμών που απο ότι είδα έχουν οι υδροψύξεις.

Και επειδή το ψυγείο πλέον θα κάνει την ακριβώς αντίθετη δουλειά απο ότι θέλουμε, δλδ θα προσπαθεί να "Ζεστάνει" το σύστημά μας λόγω της μεγάλης του επιφάνειας (πριν θέλαμε μεγάλη επιφάνεια ,τώρα όμως μας ανεβάζει την θερμοκρασία,άλλωστε το πελτιέ ψύχει πλέον). Άρα??? γιατί να μην το αφαιρέσουμε απο το σύστημα? γιατί να μην κάνουμε την δεξαμενή μας αλουμινένια, μέσα στο "κουτί" αυτό να βάλουμε και την αντλία, και να επιθέσουμε το πελτιέ σε μια πευρά της?

Οπότε το κουτάκι αυτό θα παίζει τον ρόλο

Του ψυγείου,

Της αντλίας (θα την έχει μέσα του)

Του δοχείου εξαέρωσης

άρα με 1 τέτοιο κουτάκι και με 2 λάστιχα να οδηγούν στα μπλόκ,είμαστε οκ! Ούτε πολύς χώρος,ούτε ψυγεία, ούτε τπτ! πάνω στο πελτιέ που θα είναι στην μια πλευρά, θα βάλουμε και μια μεγάλη ψύκτρα (πιθανόν με κουλερ) και θα είμαστε έτοιμοι! Το κόστος του ψυγείου + πολλών ανεμιστήρων που δεν θα είναι πλέον απαραίτητα, θα αντισταθμίσει αυτό της αγοράς πελτιέ, και φυσικά το σύστημα θα λειτουργεί σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Τα οικονομικά μου αυτή την στιγμή, δεν μου επιτρέπουν να προσπαθήσω να το κατασκευάσω,καθότι οι αγελάδες αυτή την περίοδο δεν είναι απλά ισχνές, αιθιωπάκια είναι!!! :Ρ

Απλά θα ήθελα να μου κάνετε μερικές παρατηρήσεις, να μου πείτε τις σκέψεις σας, κτλ για τα παραπάνω, καθώς εγώ τα έχω σκεφτεί λογικά, χωρίς να γνωρίζω τυχόν τεχνικά ζητήματα που θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Παραθέτω και ένα πρόχειρο σχέδιο, έτσι για να καταλάβετε πως σκέφτομαι στο περίπου την κατασκευή

http://www.ypnos.org/userspace/mpampir/hydropeltier.JPG

Link to comment
Share on other sites

Για να πετύχεις τόσο χαμηλές θερμοκρασίες στο ψυγείο -αν υποθέσουμε ότι λύνεται το θέμα της επαφής του με το πέλτιερ - τότε ενδέχεται η θερμή πλευρά του πέλτιερ να ζεσταθεί τόσο ώστε ίσως και να λιώσει το τρίσμοιρο το ανεμιστήρι (λέμε τώρα).

Σε μια μικρή συζήτηση με τον μπεν (τον χουρ) λέγαμε αν ήταν εφικτό να υπάρχει ένα πολύ μικρής ισχύος πέλτιερ να δροσίζει το νερό αντί ψυγείου. Η σύντομη απάντηση ήταν ότι απλά δεν ήξερε κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Η ουσία είναι ότι το πέλτιερ ζεσταίνεται πολύυυυυ. Οπότε θες τρελή ψύξη για να μη βράζει .Όταν ένα μικρό είναι ίσως κοντά στα 100 βατ ,γιατί πιστεύεις ότι θα το δροσίσει ένα αλουμινένιο με ένα 8άρι? Αν του ρίξεις βέβαια αρκετά το ρεύμα τότε θα πέσουν και τα βατ αλλά αντίο αρνητικες θερμοκρασίες.

Επίσης είναι ίσως καλύτερο να έχεις μία πλάκα αρνητικής θερμοκρασίας απευθείας πάνω στον επεξεργαστή παρά στο νερό που θα έχει απώλειες μέχρι το μπλοκ και θα απαιτούνται φυσικά και έξτρα μονώσεις και στους σωλήνες -και φυσικά και στο μπλοκ πάνω στο οποίο η υγροποίηση μπορεί να πάρει τη μορφή καταιγίδας σε ζεστούλικες ή υγρές μέρες .

Συνολικά δεν είναι άσχημη ιδέα η αντικατάσταση του ψυγείου αλλά πρέπει οπωσδήποτε να έχει πολύ λίγα βατ το πέλτιερ ώστε να μην υπάρχουν παρατράγουδα - ή να αναιρείται η οικονομία του θέματος με ανάγκη ισχυρής ψύξης της θερμής πλάκας. Ίσως μάλιστα έτσι να γλιτώνεις εκτός από ψυγείο και το έξτρα τροφοδοτικό.

Μάλλον πρέπει να το δεις στην πράξη .Και φυσικά οι καλύτερες και σωστότερες απαντήσεις θα είναι οι επόμενες καθώς όταν ξυπνήσουν με το καλό θα επιληφθούν του θέματος οι γνώστες.Καλημέρα

Link to comment
Share on other sites

Καλημερίζω schumifer, και απλά θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνηση:

Δεν μιλάω για μικρή ψύκτρα! μιλάω για ψύκτρα περίπου 20χ15 εκατοστά, με 1 πόντο πάχος αλουμίνίου βάσης + 7 πόντους αλουμινίου "χτένας". Σε κατάστημα ηλεκτρονικών έχω βρεί τέτοια ψύκτρα,σε τιμή περίπου 20 ευρώ.

Αν βάλεις ένα 8άρι (που χαλαρά στερεώνεται στην μια κάθετη πλευρά της ψύκτρας, να φυσάει ανάμεσα στα χτένια,θα μπορέσει να πάρει τους 150 περίπου βαθμούς ενός πελτιέ,χωρίς αυτό να υπολειτουργεί σε χαμηλότερες τάσεις. Μην ξεχνάς οτι πλέον δεν θα είναι μέσα στον υπολογιστή μας,οπότε όοοοολη η ψύκτρα θα είναι σε θερμοκρασία δωματίου,και η μεγάλη της επιφάνεια θα απαγάγει αρκετή θερμότητα. Τώρα στην θεωρία καλά ακούγεται, στην πράξη δεν ξέρω.

Μετά,για το θέμα που είπες των απωλειών μέχρι το μπλόκ, διευκρινίζω οτι όλα γίνονται επειδή θέλουμε θερμοκρασίες μικρότερες της υδρόψυξης,οπότε αν απο -10 (παράδειγμα είναι,το νούμερο είναι τυχαίο) στο μπλόκ φτάσει -7 , σιγά τι χάσαμε, ήδη θα ήταν στους 40 το νερό μας.... οπότε ήδη κερδίσαμε πάρα πάρα πολύ.

Όσο για το οτι θα ήταν καλύτερα να ακουμπούσε το πελτιέ τον επεξεργαστή,ναι συμφωνώ.Αλλά μετά άντε να το ψύξεις.... ενώ έτσι φροντίζει το περιβάλλον.

Και πάλι διευκρινίζω οτι οι γνώσεις μου επι του θέματος είναι εγκυκλοπαιδικές,και οτι η προσπάθειά μου να υποστηρίξω την θέση μου έναντι των λεγόμενών σου είναι βάση λογικής.

:)

Link to comment
Share on other sites

λοιπον αργισα να γραψω γιατι ειμαι αρρωστος(με 39 σε full load)και ενα ξεροβυχα που σκοτωνει!θεωρητικα παντα δεν το βρισκω και πολυ καλη ιδεα μιας και ετσι δεν θα πρεπει να μωνωσεις μονο το block αλλα και τους σωλυνες γιατι θα εχεις υγροποιηση και σε αυτους οποτε θα εχεις οικοσιτους καταρακτες στο pc!επιπλεων ο θερμος αερας θα παει και στο ψυγειο οποτε θα ανεβει η θερμοκρασια και αυτου οποτε εχουμε ενα φαυλο κυκλο!ακομα και στην περιπτωση που το τελευταιο δεν γινει θα εχεις χειροτερα αποτελεσματα απο το να το χρισημοποιουσες κατευθιαν στον επεξεργαστη!

Link to comment
Share on other sites

Σκοτεινέ γιε όχι είναι η απάντηση ,αλλά φυσικά δε θα ήταν και απλό νερό.Το παραφλού θα βασιλεύει εκεί μέσα.

Μπεν χουρ ,μπορεί να μην υπάρχει ψυγείο και σε ένα αυτοσχέδιο από πλέξι τανκ η μία πλευρά να είναι λόγου χάρη φύλλο χαλκού πάνω στο οποπίο θα είναι προσαρμοσμένη η κρύα πλευρά του πέλτιερ.

Μην πας στα - ,ας το δούμε πιο συντηρητικά. Πες ότι οτι του ρίχνουμε 50 βατ του πέλτιερ και η ζεστή πλευρά έχει μία χάλκινη ψύκτρα με έναν καλό 12άρη. Θα αντέξει να τραβήξει αυτή τη θερμότητα σίγουρα .

Αν στο τέλος έχουμε ένα σύστημα που να αποδίδει τουλάστιχον όσο το αντίστοιχο με ψυγείο μάλλον κερδισμένοι είμαστε αφού ένα ψυγείο σίγουρα κοστίζει περισσότερο από ένα πέλτιερ (αν θυμάμαι έλεγες 20 ευρώ αλλά για πόσα βατ το μικρότερο?).

Μάλιστα ίσως να γλιτώνουμε και το έξτρα τροφοδοτικό.

Τώρα το ακόμη καλύτερο θα έχει ως εξής. Συνήθως λέμε ότι η υγροποίηση θέλει περίπου 10 βαθμούς διαφορά για να επέλθει. Η πτώση θερμοκρασίας που θα επιφέρει το πέλτιερ στο υγρό θα είναι εξαρτημένη και από την θερμοκρασία περιβάλλοντος .Έτσι με λίγη προσπάθεια και πειραματισμό μπορούμε να φροντίσουμε να ταΐσουμε τόσο το πέλτιερ ώστε να διατηρεί μία μέση απόκλιση από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος κάτω των 10 βαθμών .Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι με την ευκολία που μπορούμε να ντύσουμε ένα μπλοκ δε θα το φροντίσουμε, αλλά ακόμη κι αν θέλει κάποιος να έχει καλές θερμοκρασίες και να αποφύγει τις στεγανοποιήσεις θα μπορεί να το λειτουργεί κι έτσι.

Μία παραπέρα σκέψη - η οποία σχετίζεται άμεσα με τη δυνατότητα επεξεργασίας χαλκού - είναι να διώξουμε και το τανκ και στη θέση του να φτιάξουμε ένα μπλοκ χάλκινο -ή αλουμινένιο - με εμβαδό βάσης όσο ή και λίγο πάνω από το πέλτιερ και να του φτιάξουμε ρυάκι μέσα με ένα απλό τρυπάνι και μία μέγγενη .Αν το υγρό μένει αρκετά μέσα στο τμήμα αυτό ώστε να αποβάλλει τη θερμότητα που μισούμε τότε η υδρόψυξη μόλις συρρικνώθηκε χωρίς να απωλέσει αποτελεσματικότητα (σκέψεις κι αυτές πάνω στην Παθ.Φυσ....)

Link to comment
Share on other sites

παίδες, ξέρετε πόσο κάνει ένα πελτιέ 200ων βάττ στο περίπου? άυριο θα πάρω ράδιο κατουμά να ρωτήσω,απλά επειδή έχω ΤΕΙ μέχρι τις 2 μπορεί να μην προλάβω (και δεν παίζει να μην πάω, έχω σερί εργαστήρια).

Αν είναι να αρχίζω να το κατασκευάζω σιγά σιγά το εγχείρημα, να μπορούμε να μιλάμε επι της πράξης πλέον. Πάντως εμένα, μόνο η υγροποίηση μου ακούγεται σαν πρόβλημα,και τπτ άλλο.

Α,και έτσι που τα λέτε, μπορούμε παίζοντας με τις τάσεις, να έχουμε και διαφορετικές θερμοκρασίες νερού.Με αυτό τον τρόπο,μπορούμε να κρατάμε στους 30 βαθμούς ακόμα και έναν επεξεργαστή τρελλά οβερκλοκαρισμένο,που χωρίς πελτιέ,θα σήκωνε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες. Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί η ιδέα μου δεν είναι καλύτερη απο συμβατική υδρόψυξη.Το μόνο έξτρα που χρειάζεται είναι ένα ποτενσιομετράκι των 2 ευρώ...

Link to comment
Share on other sites

δεν ειπε κανεις οτι δεν θα εχει καλυτερα αποτελεσματα απο συμβατικη υδροψυξη ισα ισα μου φενεται καλη ιδεα!εγω απλα ειπα οτι με χριση του πελτιερ κατευθιαν στον επεξεργαστη εχεις καλυτερα αποτελεσματα!γυρω στα 20-25 ευρο!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.