Jump to content


Μείωση Θορύβου με μικρό κόστος (σχετικό είναι αυτό)


cakrit1442169096

Recommended Posts

Η όλη Ιστορία ξεκινάει από το γεγονός ότι όταν πήρα το μηχάνημα δεν είχα υπολογίσει τον θόρυβο... Μετά από αρκετό χρόνο που δούλεψε αποφάσισα να προχωρήσω (όπως αρκετοί ξέρουν) στην αγορά του reserator 1. Κι εκει καταλαβαίνεις οτι πέρα από το cpu fan (3.2 prescott) ακούγονται και άλλα πράγματα.

1) PSU: ένα noname με πολύ καλή απόδοση αλλά και πολύ θόρυβο..( 18.000 από lion πριν κάμποσα χρόνια (420watt)).

2) Chipset Fan (Gigabyte)

3) Pixelview fx5700 256 (5500rpm)

Επειδή μετά από την αγορά της υδρόψυξης δεν είμαστε και για άλλα έξοδα, είπα να το δοκιμάσω διαφορετικά.

Αγόρασα το fan controller της Zalman (αν θέλετε να γλυτώσετε και απο κει λεφτακια καντε το μόνοι σας).

Το πρώτο βήμα ήταν να ανοίξω το PSU το οποίο έχει 2 9"fans και να συνδέσω τα fans με τον controller. Η λογική ήταν απλή... Όταν το PSU τραβούσε την θερμότητα (60C) από την PSU και τώρα τραβάει από 38-45 λογικά μπορώ να μειώσω την ταχύτητα των ανεμιστήρων. Για σιγουριά έβαλα μέσα στο PSU τον αισθητήρα από ένα θερμόμετρο. Μετά από αρκετές ώρες testing φάνηκε οτι ακόμα και στην πιο αργή περιστροφή των ανεμιστήρων η θερμοκρασία ανέβαινε κατα 5C αλλά πάλι ήταν πιο χαμηλά πριν την υδρόψυξη.

Το δεύτερο φυσικά ήταν τα system fans(2*12cm)

To τρίτο ήταν η μείωση των στροφών του VGA fan. μετά την κλασσική ενχείρηση ξεκίνησα με 3dmark και άρχισα να μειώνω τις στροφές του ανεμιστήρα. Το τυχερό της υπόθεσης είναι οτι η vga έχει ένα μικρό lcd με ενδείξεις θερμοκρασίας και rpm. Μετά από κανα 3ωρο testing κατέληξα να μειώσω τις στροφές από 5200 στις 3000 περίπου και η κάρτα να δουλεύει στους 48... 42 πρίν.

Για το chipset δεν μπήκα στον κόπο μια και μια fanless ψύκτρα είναι αρκετά φθηνή. Επίσης δεν θα μπορύσα να μετρήσω αξιόπηστα τις θερμοκρασίες εκεί οπώτε λέω ασε μην το πάρουμε στο χέρι.

Τώρα θα μου πείτε τόσος κόπος για τι?

Πριν την ενχείρηση το σύστημα περιφεριακά μετρούσε από 69-76 db. Μετά έπεσε από 47-53. Είναι σχεδόν τελείως αθόρυβο (μόνο το chipset ακούγετε λίγο) και το πιο σημαντικό είναι οτι ο έλεγχος είναι δικός σου,.... οπότε το καλοκαίρι αν παρουσιαστεί πρόβλημα με την θερμοκρασία μπορείς απλά να ανεβάσεις τις στροφές.

Το κόστος (χωρίς φυσικά την υδρόψυξη) ήταν 35-40€.

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά έχει μεγάλη μείωση θορύβου απο την άλλη όμως έχεις αρκετή αύξηση της θερμοκρασίας. Το ερωτημά μου γιατί να δώσεις τόσα λεφτά σε υδρόψυξη αν δεν είναι να κερδίσεις αρκετούς βαθμούς θερμοκρασίας πιο κάτω? Οκ θα μπορούσες να απαντήσεις ότι έτσι στις προηγούμενες θερμοκρασίες (πριν την υδρόψυξη) πλεόν έχεις και ένα αθόρυβο σύστημα αλλα γνώμη μου είναι πως έτσι δεν κερδίζεις τίποτα απο την υδρόψυξη. Θα προτιμούσα παράδειγμα να αντικαταστήσω τα φανς με πιο αθόρυβα με μικρότερο κόστος απο το συνολικό σύστημα υδροψυξης και οι βαθμοί να είναι στα ίδια επίπεδα... Όλα αυτά τα λέω πάντα φιλικά οι "νερουλάδες" ίσως να μπορούσαν να θέσουν μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη απο μένα.

Link to comment
Share on other sites

Όπως είχα αναφέρει και παλιότερα αυτό που με ενδιέφερε ήταν το να είναι αθόρυβο το μηχάνημα.... η αύξηση θερμοκρασίας δεν είναι αισθητή. Από εκεί και εμπρός το watercooling μου επιτρέπει να δουλεύω τους ανεμιστήρες σε πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς η θερμοκρασία του επεξεργαστή είναι κατά 20 βαθμούς πιο χαμηλά..

Όσο για τα αθόρυβα fans, μέχρι τώρα έχω δοκιμάσει πάρα πολλά και ο μόνος τρόπος να μην ακούγετε τιποτα είναι να κάνεις τρύπες στο μέγεθος του φαν.. όσο αθόρυβο και αν είναι το φαν, δημιουργεί θόρυβο από την ροή του αέρα από τις τρύπες...

Ασχετο βρηκα 2 12φαν από2 siemens nixford (παλιοί servers), τα οποία έχουν τρομερή ροή και είναι τελείος αθόρυβα... κάτι μου λέει οτι η θερμοκρασία θα πέσει και άλλο χωρίς άνοδο του θορύβου...

Και για να συνοψίσω την λογική μου, για μένα "Modding δεν είναι μόνο η επέμβαση στην ομορφιά."

Πάντα φιλικά

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο ο καθένας moddάρει ανάλογα με τις ανάγκες του. Απλά το σκεπτικό μου ήταν ότι αν κατάφερνες να μειώσεις το θόρυβο με κάποια ποιοτικά αθόρυβα φανς τότε δεν υπήρχε λόγος να ξοδέψεις τόσα φράγκα για υδρόψυξη εφόσον δεν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Δεν ξέρω βέβαια τι έχεις κάνει απο o/c.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.