Jump to content

Αλλαγή priority HDD!...


Recommended Posts

Χαιρετώ την παρέα. Εδώ και λίγο καιρό μου συμβαίνει το εξής παράδοξο και θα ήθελα τα φώτα σας, μπας και καταλάβω κι εγώ τι γίνεται.

Πρέπει να τονίσω ότι δεν γίνεται πάντα, αλλά ΚΑΠΟΙΕΣ φορές, χωρίς να μπορώ να εντοπίσω αν δημιουργείται κάποια ειδική συνθήκη που το προκαλεί. Δεν κάνω τίποτα περίεργο, δηλαδή, εκτός από τις συνηθισμένες δουλειές μου.

Είναι το εξής: Ξεκινάω τον υπολογιστή και αντί να μπουτάρει κανονικά κολλάει στο περίφημο "NTLDR is missing:Press Ctrl+Alt+Del to restart". Βεβαίως έχω σαν πρώτο boot device τον σκληρό που περιέχει το λειτουργικό. Κι έχω κι έναν δεύτερο για αποθήκη. Αυτοί δουλεύουν σε δίαυλο IDE, σαν master, slave τζαμπερωμένοι σε CS (cable selection). Πάντα έτσι ήταν και ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Μπαίνω στο BIOS και διαπιστώνω ότι έχει αλλάξει η σειρά priority των σκληρών για την εκκίνηση, και σαν πρώτο αναφέρει τον slave. Αλλάζω την σειρά και δουλεύει κανονικά. Μετά από κάποιες εκκινήσεις ξαναλλάζει μόνο του και πάει λέγοντας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται.

Το σύστημα αποτελείται από:

P4 2.53-2x512 Kingston PC2700 (παίζουν στο 1-2)-Αlbatron PX865PE Lite (Ενημερωμένη πλήρως κι αυτή και το BIOS)-Sapphire Radeon 9600Pro-WD80+WD30-NEC3520A-Asus612 - όλα δουλεύουν default.

O/S WinXP SP2 ENG PRO.

Εδώ έχω να κάνω μια παρατήρηση. Ακούω τελευταία τον σκληρό να κάνει σαν σκουριασμένη πόρτα. Και πάλι όχι πάντα. Υπάρχει περίπτωση να περιορίζεται η περιστροφή του από μηχανικούς λόγους φθοράς και το BIOS από μόνο του να επιλέγει τον άλλον;; Πάντως διαφορές στους χρόνους προσπέλασης δεν έχω παρατηρήσει στις διάφορες δουλειές μου.

Aυτά. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Προσπάθησες να βγάλεις και να ξαναβάλεις τις καλωδιοταινίες? μήπως σπάνε υπερβολικά σε κάποιο σμείο ή μηπως έχεις παρατηρηση φθορά?Ο σκληρός πατάει καλά στο κουτί σωστά βιδωμένος?. Μου ακούγεται σαν πρόβλημα επαφής της καλωδιοτανίας ή ο σκληρός σου άρχησε να σου αφήνει χρόνους.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τον δίσκο τότε το πρόβλημα το εμφανίζει όταν μπαίνει σαν boot device κάποιο άλλο μέσο ( πχ ξεχασμένη δισκέτα). Στην περιτπωση σου είπες ότι αλλάζει δίσκο.

Λοιπόν , στους δίσκους τα jumber τι τα έχεις βάλει? Cable select?

Αν ναι βγάλτα και βάλτα σύμφωνα με την θέση που πρέπει ( master -slave ) ώστε να μην μπερδευονται.Α... και αν δεν έχει 80άρα ταινί α, καλό είναι να βάλεις για καλύτερη ταχύτητα..

Link to comment
Share on other sites

Προσπάθησες να βγάλεις και να ξαναβάλεις τις καλωδιοταινίες?
Δεν είναι καλωδιοταινίες. Είναι round cable. Φυσικά 80άρες.
Ο σκληρός πατάει καλά στο κουτί σωστά βιδωμένος?

Ναι, πατάει μια χαρά στο κουτί κι είναι πολύ καλά στερεωμένος.

Αν δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τον δίσκο τότε το πρόβλημα το εμφανίζει όταν μπαίνει σαν boot device κάποιο άλλο μέσο ( πχ ξεχασμένη δισκέτα).

Όχι, δεν υπάρχει ξεχασμένη δισκέτα ή CD. Εξ άλλου έχω ορίσει σαν πρώτο boot device τον σκληρό.

Πολύ φοβάμαι πως....

ή ο σκληρός σου άρχησε να σου αφήνει χρόνους.
....όλο το ζουμί βρίσκεται εδώ και πρέπει να προλάβω να σώσω ότι μπορώ.

Το μόνο που μένει είναι να αλλάξω την θέση των jumpers, αν και τα δουλεύω έτσι από την αρχή χωρίς πρόβλημα μέχρι τώρα. Θα επανέλθω.

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...