Jump to content

hi! help needed! AMD 3800+ and still not satisfied!


Recommended Posts

Hi guys,

I am new at the site and overclocking, some guys may already know my name from Einstein @ home.

I recently bought an AMD 64 3800+, 1Gb mem, Asus SLI-deluxe motherboard, Asus Extreme 6800GT (one), and 2 SATA 200Gb HD RAID.

To be honest, i expected my PC to be quite good, but i am not really satisfied with its performance. Obviously I am doing something wrong or missed something. I would be grateful if you can guide me (reply at this post, recommend a thread or a tutorial) on how to optimize my computer.

Thanks in advance

Link to comment
Share on other sites

Hi Leontios....

welcome to our site.......

please tell us in which way you think your computer isn't performing well...

you use specific programs?.....

tell us more about it so we can help you as much as we can

Link to comment
Share on other sites

First of all , in order to have a better view , run a few benchmark tools like Sandra 05 and give us detailed list of your equipment to see if there is a particular reason for not running as it should be, for example slow HDD.

Link to comment
Share on other sites

Thanks for your immediate reply.

I run an Aquamark 3 (free version) and have the following results:

Processor:

Vendor: AuthenticAMD

Name: AMD Athlon 64 Processor 3800+

SpeedMHz: 2412

Type: 0

Family: 15

Model: 15

Stepping: 0

Flags: 0xE1D3FBFF

Number: 1

HyperThreading: n/a

MemoryOS: 1073192960

Graphics:

Description: NVIDIA GeForce 6800 Series GPU

Vendor: 4318

Device: 249

SubSys: 2174226499

Revision: 162

CoreClock: 6

MemoryClock: 50

Driver: nv4_disp.dll

DriverVersion: 6.14.10.7189

VideoMemory: 263192576

TextureMemory: 444596224

OperatingSystem:

Version: Microsoft Windows XP

Type:

Build: Service Pack 2 2600

Run0:

DisplayWidth: 1024

DisplayHeight: 768

DisplayDepth: 32

AntialiasingMode: 0

AntialiasingQuality: 0

AnisotropicFiltering: 4

DetailLevel: 4

AvgFPS: 62.533028

MinFPS: 24.461855

MaxFPS: 142.430267

AvgFPSRender: 91.397423

AvgFPSSimulation: 197.973495

AvgTrianglesPerSecond: 18824452

MinTrianglesPerSecond: 3112417

MaxTrianglesPerSecond: 38369389

AquamarkScoreRender: 9138

AquamarkScoreSimulation: 9898

AquamarkScore: 62533

Link to comment
Share on other sites

I think your aquamark 3 score is quite good....

could you tell specifically where your computer isn't performing well?

for example, your Windows are loading slowly, or you play a game and you have a low average of frames?

Link to comment
Share on other sites

you don't need to buy anything......

change your resolution to 1024x768.........

anyone uses this resolution........

the game's performance will change......it will be faster......

you have a very good system..... and take in to your consideration my questions in previous post

Link to comment
Share on other sites

you don't need to buy anything......

change your resolution to 1024x768.........

anyone uses this resolution........

the game's performance will change......it will be faster......

you have a very good system..... and take in to your consideration my questions in previous post

Thanks for your tips. I'll try and stay to 1024. I thought it was something wrong with my PC but since you say that the Aquamark3 score is good i'll just have to lower my expectations from my PC.

Link to comment
Share on other sites

your pc is fine...... just when you see that your pc is slow because of high resolution or anything else...... try to lower it a little bit.....

i estimate that doom3 will be played at full graphics in next generation computers(specifically new gen graphics cards)

Link to comment
Share on other sites

Leontios, use FRAPS and tell us what is the frames average when you play Doom3. The 6800GT should play Doom3 very well even at 1280x1024. I know, because i also own a 6800GT.

Actually, your Aquamark score is a bit low. But that doesn't mean that you shouldn't be able to play all modern games.

Also try to use the Riva Tuner utility. De-activate "V-sync" and 'Table fog emulation" and try Doom3 again.

HD-tach and HD-tune utilities can be used to chech your Hard drives performance. I see you have SP2 installed. Try to uninstall it.

Link to comment
Share on other sites

Did you max out the in-game settings in doom3?

Because it allows up to 16x antialiasing , no card can handle 16x AA in doom3.

Try running the doom3 timedemo , using some common settings (like 1280x1024 , high quality , 4xAA) , it should show if your card performs like it should.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...