Jump to content



Teac DV-W516D DVD Recorder


Hemispasm1442169066

Recommended Posts

TEAC DV-W516D REVIEW: Introduction

Reviewer: Hemispasm

Provided By: SmartShop

Production Date: Aug 2004

Firmware: 1.06

Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάτε το logo της TEAC πίσω από συσκευές που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Η ιαπωνική εταιρεία TEAC έχει μακρά ιστορία στο χώρο των οπτικών μέσων αποθήκευσης, η οποία ξεκινάει από το 1953.

Σχηματίστηκε από την συγχώνευση της Tokyo Television Acoustic Company και της Tokyo Electro Acoustic Company και από το 1964 και οι δύο εταιρείες λειτουργούν κάτω από το κοινό όνομα TEAC. Σήμερα η TEAC έχει την έδρα της στο Τόκυο και απασχολεί πάνω από 1200 εργαζομένους.

Ο συγκεκριμένος οδηγός εγγραφής DVD είναι το τελευταίο μοντέλο που κυκλοφόρησε η εταιρεία και τα χαρακτηριστικά του είναι τα καλύτερα της αγοράς και εφάμιλλα των NEC3500A και Pioneer108. Γράφει μέσα DVD+R και DVD-R 16x, επανεγγράψιμα DVDRW 4χ και double layer DVD+R μέσα με 4χ.

Σε αυτό το review θα εξετάσουμε τον συγκεκριμένο οδηγό και τις λειτουργίες του, θα αξιολογήσουμε τις επιδόσεις του και αν αυτές είναι τουλάχιστον σύμφωνες με όσα υπόσχεται. Τέλος θα εξετάσουμε την ποιότητα εγγραφής στα διάφορα μέσα έτσι ώστε να δούμε πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς για τα δεδομένα του όταν χρησιμοποιεί τον οδηγό αυτό, συναρτήσει πάντα και των μέσων που χρησιμοποιεί.

Hardware Setup

Για την επιτέλεση του review το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί έχει τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

CPU : AMD Athlon XP 2800+ (Barton)

Motherboard : MSI KT6 Delta FISR

RAM : 2x512 Kingston Value Ram PC3200

Hard Disk Drives : Western Digital 1200JB (IDE) / Seagate ST316002 3AS (Serial ATA)

χρησιμοποιώντας ως λειτουργικό τα MS Windows XP SP1a.

Η διάταξη σύμφωνα με το Nero Info Tool είναι η εξής:

<img src= http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p1/NeroInfoTool_configuration.JPG>

Software Used

Τα προγράμματα που θα χρησιμοποιηθούν στο review αυτό είναι τα παρακάτω:

<ul>

<li><a href="http://www.nero.com/en/index.html">Ahead Nero Burning Rom </a></li>

<li><a href="http://www.cdspeed2000.com/">Ahead Nero CD DVD Speed </a></li>

<li><a href="http://dvd.identifier.cdfreaks.com/">Kris Schoofs' DVD Identifier </a></li>

<li><a href="http://www.exactaudiocopy.de/">Exact Audio Copy (EAC) </a></li>

<li><a href="http://forum.cdfreaks.com/showthread.php?s=&threadid=93944">Kprobe2 </a></li>

</ul>

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε εκτενέστερα στα χαρακτηριστικά του DV-W516D και θα παραθέσουμε φωτογραφίες του και κοινά μυστικά ...

Drive Features

TEAC DV-W516D REVIEW: Features

Features

----------------------------------------------------------

Τα χαρακτηριστικά του οδηγού σύμφωνα και με την αντίστοιχη σελίδα του κατασκευαστή είναι τα ακόλουθα:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p2/features_table.JPG>

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε το DV-W516 μπορεί να γράψει 16χ σε DVD+/-R, 4χ σε DVD+/-RW και σε Double Layer DVD+R, 32χ σε CDR και 24χ σε CDRW. Όσον αφορά στη μέθοδο εγγραφής χρησιμοποιεί είτε z-CLV είτε CLV. Αν δεν γνωρίζετε για αυτές τις μεθόδους εγγραφής μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες εδώ. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα screenshot από το Nero Info Tool με τα χαρακτηριστικά που αναγνωρίζει στον εν λόγω οδηγό:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p2/NeroInfoToolonTeac.JPG>

Το Info Tool αναφέρει ότι το DV-W516D δεν υποστηρίζει το format Mount Rainier που μετατρέπει στην ουσία τη συσκευή σε κάτι ανάλογο του floppy drive. Δεν υποστηρίζει επίσης την ανάγνωση δίσκων DVD Ram αλλά μπορεί να αναφέρει λάθη τύπου C2. Ο οδηγός έχει buffer χωρητικότητας 2Mb, χαρακτηριστικό κοινό μεταξύ των περισσότερων αντίστοιχων οδηγών της αγοράς και αρκετό σε συνδυασμό με το μηχανισμό Burn Proof για την αποφυγή των buffer underruns. Φυσικά ένα buffer της τάξεως των 8Mb θα ήταν ευπρόσδεκτο.

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p2/Nero_recorder_info.JPG>

Το firmware με το οποίο παραλάβαμε τον οδηγό ήταν το 1.06. Στην επικοινωνία μας με την εταιρία TEAC πληροφορηθήκαμε ότι αναμένεται νέα έκδοση προς το τέλος Οκτωβρίου. Όταν ανακοινωθεί η νέα έκδοση θα επαναλάβουμε κάποια τεστ αν κρίνουμε ότι αυτό είναι αναγκαίο.

Drive Pictures

----------------------------------------------------------

Καθώς ο οδηγός ήρθε σε ΟΕΜ έκδοση, δεν συνοδευόταν από λογισμικό ή άλλα καλούδια. Θα πρέπει λοιπόν να αρκεστούμε στις φωτογραφίες του οδηγού και του εσωτερικού αυτού – το οποίο μας επιφύλασσε, αναμενόμενες ίσως, εκπλήξεις.

Η πρόσοψη του Teac DV-W516D δεν πρόκειται να πάρει κάποιο βραβείο καινοτομίας, αντιθέτως είναι μάλλον πανομοιότυπη με αυτή του Pioneer 108D. Φέρει ένα lead το οποίο παίρνει πράσινο χρώμα κατά την ανάγνωση και εγγραφή των οπτικών μέσων – δεν χρησιμοποιείται κάποιο άλλο χρώμα που να διαχωρίζει τις δύο αυτές διαδικασίες.

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p2/teac_front.JPG>

Και κατά την ανάγνωση και εγγραφή:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p2/teac_front_busy.JPG>

Από το αυτοκόλλητο του κατασκευαστή στην πάνω επιφάνεια του οδηγού μπορούμε να δούμε ότι η ημερομηνία κατασκευής του είναι Αύγουστος 2004:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p2/teac_upper_2.JPG>

Τίποτα εντυπωσιακό επίσης και από το πίσω μέρος του οδηγού. Οι τυπικές θέσεις σύνδεσης του καλωδίου IDE, του καλώδιου ήχου και της τροφοδοσίας. Υπάρχει βέβαια θέση για την τοποθέτηση ενός ανεμιστήρα στο πίσω μέρος, ο οποίος όμως δεν υπάρχει εγκατεστημένος, τουλάχιστον στον οδηγό που παραλάβαμε εμείς:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p2/teac_back.JPG>

Είναι πλέον ώρα να ανοίξουμε το DV-W516D και να ρίξουμε μια ματιά στο εσωτερικό του:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p2/teac_inside_1.JPG>

Και από πιο κοντά:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p2/teac_inside_2.JPG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p2/teac_inside_3.JPG>

Όπως μπορεί να παρατηρήσατε το TEAC DV-W516D χρησιμοποιεί το NEC D63635GM chipset το οποίο μπορεί κανείς να βρει και στα NEC3500A και Pioneer108. Φυσικά το στοιχείο αυτό από μόνο του δεν σημαίνει πολλά αφού για παράδειγμα οι δύο τελευταίοι οδηγοί πέραν της αναφερθήσας ομοιότητας είναι τελείως διαφορετικοί. Το γεγονός ότι η πρόσοψη όμως του εν λόγω οδηγού της TEAC είναι πανομοιότυπος με αυτόν της Pioneer και δεδομένων των κοινών τεχνικών χαρακτηριστικών μας έβαλε σε σκέψεις.

Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν το πρόγραμμα DVR Flash v2 το οποίο συνεργάζεται με οδηγούς της Pioneer (ακόμα και rebadged) για να εξαγάγουμε πληροφορίες από τον ίδιο τον οδηγό. Με τις κατάλληλες εντολές λάβαμε το παρακάτω αποτέλεσμα:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p2/teac_dvrflash.JPG>

Πρόκειται λοιπόν για rebadged Pioneer οδηγό εγγραφής. Για όσους δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό, η TEAC απλά προμηθεύεται τους συγκεκριμένους οδηγούς από την Pioneer, κάνει κάποιες μικρές αλλαγές αν θεωρεί η ίδια ότι είναι αναγκαίο και τα προωθεί στη συνέχεια κάτω από τη δική της επωνυμία. Είναι κοινή πρακτική πολλών εταιριών στο χώρο των οπτικών μέσων εγγραφής και όχι μόνο της TEAC, στο παρελθόν πάρα πολλές εταιρείες πωλούσαν rebadged οδηγούς της εταιρείας Lite-on για παράδειγμα.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τις επιδόσεις του DV-W516D στην ανάγνωση των οπτικών μέσων CD και DVD…

Reading Tests

TEAC DV-W516D REVIEW: Reading Tests

Σε αυτό το μέρος του review θα εξετάσουμε τις επιδόσεις του DV-W516D κατά την ανάγνωση διάφορων οπτικών μέσων. Για τη διαδικασία αυτή θα χρησιμοποιήσουμε το Nero CD DVD Speed της Ahead, από τον Erik Deppe. Θα εξετάσουμε την αρχική, την μέγιστη και μέση ταχύτητα ανάγνωσης των διάφορων οπτικών μέσων.

CD MEDIA

----------------------------------------------------------

PRESSED CD:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p3/DV-W516D_Pressed_CD_read_test.png>

CD-R MEDIA:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p3/DV-W516D_CDR_Read.png>

Όσον αφορά στα μέσα CD, τόσο στα pressed όσο και στα recordable, το Teac DV-W516D επιδεικνύει άριστες επιδόσεις αφού ξεπερνάει και στις δύο περιπτώσεις τα ορισμένα από τον κατασκευαστή χαρακτηριστικά του (40χ) επιτυγχάνοντας ταχύτητες 41,24χ και 41.50χ αντίστοιχα. Μπορεί να μην είναι οι καλύτερες επιδόσεις στην αγορά αλλά σίγουρα είναι ικανοποιητικές.

AUDIO EXTRACTION (DAE)

----------------------------------------------------------

Εδώ θα αξιολογήσουμε την ικανότητα του οδηγού να κάνει εξαγωγή αρχείων ήχου. Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το Exact Audio Copy, κατά πολλούς το καλύτερο ίσως στο είδος του. Αρχικά θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα για να ανιχνεύσει τα χαρακτηριστικά του οδηγού:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p3/EAC1.JPG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p3/EAC2.JPG>

To DV-W516D σύμφωνα με το EAC κάνει accurate streaming (δεν χρειάζεται να γίνει jitter correction) και δεν κάνει audio cache, χαρακτηριστικά θετικά σύμφωνα με το πρόγραμμα όσον αφορά στη εξαγωγή αρχείων ήχου. Επίσης σύμφωνα με το πρόγραμμα ο οδηγός δεν αναφέρει τα C2 errors το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το Nero Info Tool. Πολλοί οδηγοί που σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους αναφέρουν τα λάθη C2 πολλές φορές δεν το κάνουν.

Στην συνέχεια κάναμε εξαγωγή των αρχείων ήχου σε μορφή wav με 2 τρόπους σε secure mode και σε burst mode:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p3/EAC3.JPG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p3/EAC4.JPG>

Στο secure mode τα εξαγόμενα αρχεία ήχου ελέγχονται λάθη και αν βρεθούν το EAC προσπαθεί να τα διορθώσει. Η ταχύτητα εξαγωγής του ήχου εδώ είναι χαμηλότερη. Στο Burst mode η εξαγωγή είναι πιο γρήγορη και δεν γίνεται καθόλου error detection / correction. Το DV-W516D επιδεικνύει πολύ καλή συμπεριφορά κατά την εξαγωγή του ήχου, με ταχύτητες που φτάνουν τις 17,1x και 38,8x σε secure και burst mode αντίστοιχα.

DVD MEDIA

----------------------------------------------------------

PRESSED DVD-Rom (Double Layer):

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p3/NCDS_Read_Test_516D_1.06_DVDRom_DL.png>

PRESSED DVD-Rom (Single Layer):

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p3/NCDS_Read_Tests_DV-W516D_1.06_DVDRom_SL.png>

DVD+R MEDIA:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p3/DV-W516D_DVD+R_Read_test.png>

DVD-R MEDIA:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p3/DV-W516D_DVD-R_Read_test.png>

Όσον αφορά στα DVD media τα πράγματα διαφέρουν λίγο. Το DV-W516D δεν έφτασε ποτέ τις αναμενόμενες από τα χαρακτηριστικά του επιδόσεις (16χ). Φυσικά αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό των περισσότερων οδηγών εγγραφής DVD στην αγορά και δε θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Ο συγκεκριμένος οδηγός διάβασε pressed DVD-Rom διπλής στρώσης με τελική ταχύτητα 12,46χ που αποτελεί μια από τις υψηλότερες που εγώ έχω παρατηρήσει σε οδηγό εγγραφής DVD. Σε αναμενόμενα επίπεδα κυμάνθηκε και η ταχύτητα ανάγνωσης των μέσων DVD-R και DVD+R με τις μέγιστες ταχύτητες των 12,42χ και 12,28χ αντίστοιχα οι οποίες ενώ απέχουν από την ονομαστική μέγιστη ταχύτητα των 16χ δεν είναι κακές σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η ταχύτητα έναρξης της ανάγνωσης στις προαναφερθείσες περιπτώσεις κυμαίνονται περίπου στο 5χ. Φυσικά σημαντικότερη για τον καταναλωτή είναι η μέση ταχύτητα ανάγνωσης των δίσκων η οποία κυμαίνεται περίπου στο 9,30χ και στις τρεις περιπτώσεις.

Η εικόνα αλλάζει όταν κοιτάξουμε την συμπεριφορά του οδηγού κατά την ανάγνωση των pressed DVD-Rom μονής στρώσης όπου η ταχύτητα ανάγνωσης λαμβάνει πολύ χαμηλές τιμές. Συγκεκριμένα το DV-W516D ξεκινάει την ανάγνωση με ταχύτητα 2,19χ και φτάνει τη μέγιστη ταχύτητα των 5,86χ με μέση ταχύτητα 3,86χ. Αυτό οφείλεται στο λίγο ή πολύ γνωστό σε όλους μας rip-lock που εφαρμόζεται από τις κατασκευάστριες εταιρείες σε όλους σχεδόν τους οδηγούς εγγραφής DVD μέσω του firmware. Σκοπός του είναι η μείωση της φθοράς και του θορύβου κατά την αναπαραγωγή των δίσκων αυτών.

Writing Tests

TEAC DV-W516D REVIEW: Writing Tests

Σε αυτό το μέρος του review θα εξετάσουμε την στρατηγική που χρησιμοποιεί το DV-W516D για την εγγραφή των διαφόρων οπτικών μέσων CD και DVD. Και πάλι θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Nero CD DVD Speed της Ahead.

CD MEDIA

----------------------------------------------------------

Θα εξετάσουμε αρχικά την τακτική που χρησιμοποιεί ο οδηγός για την εγγραφή μέσων CD. Για το τεστ αυτό χρησιμοποιήθηκε ένα Plextor 48x CD (by Taiyo Yuden).

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p4/DV-W516D_CDR_write_test.png>

Από την παραπάνω εικόνα βλέπουμε ότι το drive χρησιμοποιεί τη μέθοδο zone CLV. Η εγγραφή ξεκινάει με 16χ και μέσω δυο βημάτων (steps) μεταπηδά στην ταχύτητα 24χ για να φτάσει την μέγιστη ονομαστική ταχύτητα των 32χ. Η μέση ταχύτητα εγγραφής έχει τιμή 24,91χ.

Καθώς βρέθηκε στα χέρια μου και ένα CD Intenso 28min (250ΜB)

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p4/intenso_cdr.jpg>

σκέφτηκα να το δοκιμάσω και αυτό και να δω πως συμπεριφέρεται ο οδηγός και με αυτά τα media.

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p4/DV-W516D_Intenso_250mb_disk_write_test.png>

Το Teac DV-W516D δε είχε πρόβλημα να γράψει το συγκεκριμένο CD, το οποίο είναι σημαντικό για όσους θέλουν να μεταφέρουν μαζί τους σημαντικά για αυτούς αρχεία σε CD μικρών διαστάσεων.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τη τακτική που ακολουθεί ο συγκεκριμένος οδηγός κατά την εγγραφή CD RW μέσων. Για το τεστ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ένα Verbatim DataLifePlus CDRW 32x με το εξής ATIP:

ATIP : 97m 34s 25f

Disc Manufacturer : Mitsubishi Chemicals Corp.

Reflective layer : Phase change

Media type : CD-ReWritable

Recording Speeds : min. unknown - max. unknown

nominal Capacity : 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849)

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p4/CDRW_NCDS_test.png>

Κατά την εγγραφή του συγκεκριμένου μέσου ο οδηγός χρησιμοποιεί τη μέθοδο zCLV με τρία βήματα (steps) δηλ 16χ -> 20χ -> 24χ. Αποδεικνύεται αρκετά γρήγορο κατά την εγγραφή CDRW μέσων.

DVD MEDIA

----------------------------------------------------------

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την πολυαναμενόμενη εγγραφή των DVD+R Double Layer, για την οποία χρησιμοποιήσαμε ένα Verbatim DataLifePlus

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p4/VerbatimDL.JPG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p4/VerbatimDLMID.JPG>

Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα το DV-W516D γράφει το DVD σταθερά με ταχύτητα 4χ, ανεξάρτητα και αν το συγκεκριμένο μέσο είναι 2,4x certified.

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p4/DV-W516D_Verbatim_DL_write_test_4x.png>

Αν προσέξετε θα παρατηρήσετε τη στιγμιαία πτώση της ταχύτητας κατά την αλλαγή της εγγραφής από τη μία στιβάδα στην άλλη. Από ότι μπορείτε να δείτε και εσείς η εγγραφή διήρκεσε μόλις 27:08 γεγονός που τοποθετεί το DV-W516D ανάμεσα στους πιο γρήγορους οδηγούς εγγραφής DVD διπλής στρώσης.

Κατά την ανάγνωση του εγγραφέντος δίσκου από το ίδιο το DV-W516D:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p4/DV-W516D_Verbatim_DL_read_test.png>

Η εγγραφή DVD+R Single Sided Recordable μέσων ακολουθεί και αυτή τη μέθοδο zone CLV όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα. Για το τεστ χρησιμοποιήσαμε DVD+R That’s by Taiyo Yuden (TY T02) ευγενική προσφορά της Disk Impex:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p4/ThatsDVD+R.JPG>

Η εγγραφή ξεκινάει με ταχύτητα 6χ και μέσω τριών βημάτων φτάνει στην ονομαστική μέγιστη ταχύτητα των 16χ όπως βλέπετε και παρακάτω:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p4/DV-W516D_DVD+R_Write_testx16.png>

Οι περισσότερο παρατηρητικοί πιθανότατα θα εντόπισαν κάτι το περίεργο στο παραπάνω διάγραμμα. Το τελευταίο βήμα κατά το οποίο η ταχύτητα αυξάνεται σε 16χ αργεί πολύ να έρθει. Συγκεκριμένα λαμβάνει χώρα όπως θα δείτε και στα επόμενα μέρη του review κατά το 95% της εγγραφής και αναπόφευκτα για λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Αυτό έχει διάφορες συνέπειες που θα παρατεθούν και αναλυθούν περισσότερο στη συνέχεια.

Στην επόμενη σελίδα θα αναφερθούμε στην ποιότητα εγγραφής του Teac DV-W516D σε μέσα CDs …

CD Tests

TEAC DV-W516D REVIEW: CD Quality Scans

CD Recordables

----------------------------------------------------------

Σε αυτό το μέρος του review θα εξετάσουμε τις επιδόσεις και την ποιότητα εγγραφής του Teac DV-W516D όσον αφορά στην εγγραφή CDRs. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκαν μέσα CD από 3 διαφορετικούς κατασκευαστές με διαφορετική ποιότητα το κάθε ένα. Η εγγραφή σε κάθε περίπτωση έγινε στα 32χ με τη μέθοδο zCLV όπως παρουσιάστηκε νωρίτερα σε χρόνο περίπου ίδιο κάθε φορά, γύρω στα 4¨20.

Ενδεικτικά παραθέτουμε screenshot από την πρώτη εγγραφή με το Nero Burning Rom. Το μέσο είναι ένα Plextor 48x (Taiyo Yuden). Η εγγραφή ολοκληρώθηκε επιτυχώς σε 4¨22.

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p5/CDR_Plextor_nero_burn_32x.JPG>

Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε το Kprobe με το συγκεκριμένο CD καθώς και με τα άλλα που θα ακολουθήσουν. Πως μπορεί όμως κανείς να αξιολογήσει αυτά τα αποτελέσματα και μέχρι πιο βαθμό μπορεί να βασιστεί σε αυτά?

Η μέθοδος που θα παρατεθεί εδώ δεν αποτελεί επ’ουδενί επιστημονικό τρόπο αντικειμενικής αξιολόγησης της ποιότητας εγγραφής ενός οπτικού μέσου. Τα αποτελέσματα που μπορεί κανείς να πάρει σκανάροντας το ίδιο μέσο με διαφορετικό drive, ίδιο drive αλλά διαφορετικό firmware ή ακόμα ίδιο drive/firmware αλλά με διαφορετικές ρυθμίσεις θα είναι ποικίλες και ποτέ ίδιες. Αντιθέτως μπορεί να διαφέρουν ριζικά.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σάρωση και οι οποίοι είναι στην ουσία αυτοί που εξετάζονται κάθε φορά είναι οι εξής:

• Το drive/firmware που χρησιμοποιείται στη εγγραφή του μέσου

• Τα media

• Η ταχύτητα εγγραφής

• Το drive/firmware που χρησιμοποιείται για την ανάγνωση

• Η ταχύτητα ανάγνωσης

Σταθεροποιώντας κάποιες από αυτές τις παραμέτρους όπως πχ η ταχύτητα εγγραφής/ανάγνωσης μπορούμε να εξετάσουμε πώς οι υπόλοιπες παράμετροι επηρεάζουν την ποιότητα εγγραφής. Στην ουσία η σάρωση των μέσων με προγράμματα σαν το Kprobe μπορεί να μας δώσει ενδείξεις για το πόσο καλά λειτουργεί ένας συνδυασμός μέσου-drive-firmware έτσι ώστε να καταλήξουμε στον καλύτερο δυνατό στο σύστημά μας.

Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να συγκρίνουμε μεταξύ τους scans που έχουν γίνει από διαφορετικά drives με διαφορετικές ρυθμίσεις. Αντιθέτως η σύγκριση scans που γίνονται με το ίδιο drive/firmware μπορεί να δώσει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τη ποιότητα του χρησιμοποιούμενου μέσου και drive εγγραφής αλλά πάντα συγκρινόμενα μεταξύ τους και όχι σαν απόλυτες τιμές.

Έχοντας τονίσει λοιπόν τη σημασία της διαδικασίας που θα ακολουθήσει μπορούμε να προχωρήσουμε στη σάρωση μερικών δίσκων και την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων. Αρχικά πρόκειται να δούμε το αποτέλεσμα της σάρωσης του Plextor 48x:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p5/CDR_Plextor_TY_scan.PNG>

Πρόκειται για υποδειγματικό error scan με μηδενικό αριθμό C2 λαθών και χαμηλά C1 errors. Η μέγιστη τιμή C1 109 αφορά σε ένα οξυκόρυφο (spike) τα οποία δε πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.

Στη συνέχεια ακολουθεί το scan από την εγγραφή του 2ου μέσου. Πρόκειται για ένα Samsung 48x (CMC Mag). Τα μέσα από την εταιρία CMC παρουσιάζουν γενικά ποικίλη ποιότητα, από αρκετά καλή ως και κακή.

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p5/CDR_Samsung_CMC_scan.PNG>

Και πάλι η εικόνα της σάρωσης δείχνει καλή αν και αναφέρονται C2 errors. Αυτά λαμβάνουν χώρα κατά το πιο τελικό τμήμα του δίσκου και μάλλον για αυτό το λόγο δεν γίνονται εμφανή στο ιστόγραμμα. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την εγγραφή ενός μέσου CD δε θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα C2 λάθη εάν θέλουμε να είναι ασφαλή τα δεδομένα μας.

Η 3η σάρωση με το Kprobe αφορά σε ένα Nexus 48x (Plasmon Data Systems). Και πάλι η ποιότητα εγγραφής είναι πάρα πολύ καλή, ανεξάρτητα αν το συγκεκριμένο CD δεν είναι και της καλύτερης ποιότητας και σε άλλους εγγραφείς από προσωπική πείρα γνωρίζω ότι είναι η αιτία κακής ποιότητας εγγραφών.

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p5/CDR_Nexus_Plasmon_scan.PNG>

Βλέπουμε τελικά ότι το DV-W516D επιδεικνύει υποδειγματική συμπεριφορά όσον αφορά στα μέσα CD, αφού μπορεί και παράγει ποιοτικές εγγραφές και με μέσα όχι τόσο καλής ποιότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για όσους δεν έχουν μεμονωμένο CD recorder και θέλουν να καλύψουν και αυτό τον τομέα με την αγορά ενός DVD recorder.

CD ReWritables

----------------------------------------------------------

Για το τεστ αυτό χρησιμοποιήσαμε ένα Verbatim DataLifePlus 32x της Mitsubishi Chemicals. Η εγγραφή του έγινε μόλις σε 04:32

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p5/cdrw_nero_burn.JPG>

Τα αποτελέσματα από τη σάρωση με το kprobe του εγγραφέντος δίσκου ήταν πολύ καλά, με μηδενικά C2 λάθη και χαμηλά C1 λάθη.

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p5/CDRW_kprobe_scan.PNG>

Στη συνέχεια θα δούμε πώς ο συγκεκριμένος οδηγός συμπεριφέρεται κατά την εγγραφή μέσων DVD+R…

DVD+R Tests

TEAC DV-W516D REVIEW: DVD+R Tests

Εδώ θα εξετάσουμε τις επιδόσεις και την ποιότητα εγγραφής του Teac DV-W516D καθώς επίσης και τη συμβατότητα όσον αφοράς τα μέσα DVD+R. Χρησιμοποιήσαμε πληθώρα μέσων DVD+R διάφορων εταιρειών certified για διαφορετικές ταχύτητες. Στο πρώτο μέρος θα παραθέσουμε ενδεικτικά screenshots από το Nero για κάθε ταχύτητα εγγραφής και έναν αναλυτικό πίνακα με τις ταχύτητες που εγγράφηκαν τελικά όλα τα μέσα που χρησιμοποιήσαμε. Στο δεύτερο μέρος θα παραθέσουμε τα αποτελέσματα σάρωσης των αντίστοιχων μέσων με το Kprobe και στη συνέχεια πώς αυτά αναγνώσθηκαν από ένα DVD-Rom drive, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε το Toshiba SD-M1802.

DVD+R: Burning time / Media Compatability

----------------------------------------------------------

Αρχικά θα παρατεθούν screenshots από το Nero Burning Rom και οι χρόνοι εγγραφής σε ταχύτητες 4χ, 8χ, 12χ και 16 αντίστοιχα.

PHILIPS (CMC F01) 4x certified burned at 4x = 14:58

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/Nero_pics/philips4x_Neroburn.jpg" width="700" height="540">

ePROFORMANCE (ProdiscR03) 8x certified burned at 8x = 8:17

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/Nero_pics/eProformanceDVD+RProdiscR03NeroBurn8x.JPG>

PHILIPS (RicohJPN) 8x certified burned at 12x = 7:11

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/Nero_pics/Philips+RRicohJPNNeroburnat12x.JPG>

THAT’S (TY T02) 8x certified burned at 16x = 7:24

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/Nero_pics/Thats+RNeroBurn16x.JPG>

Παρατηρείτε όπως έχουμε ήδη αναφέρει στα δυο τελευταία screenshots ότι η εγγραφή σε ταχύτητα 16χ του ίδιου μεγέθους δεδομένων παίρνει περισσότερη ώρα από ότι η εγγραφή τους με ταχύτητα 12χ. Αυτό οφείλεται όπως αναφέραμε και νωρίτερα στην τακτική εγγραφής 16χ που εφαρμόζει ο συγκεκριμένος οδηγός, η οποία καθυστερεί αρκετά την αύξηση της ταχύτητας από 12χ σε 16χ.

Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με όλες τις εγγραφές σε DVD+R media που έλαβαν χώρα, οι certified ταχύτητες των μέσων και οι ταχύτητες στις οποίες το Teac DV-W516D έκανε τις αντίστοιχες εγγραφές:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/table.png>

Οι ταχύτητες εγγραφής που είναι σύμφωνες με την πιστοποίηση του μέσου έχουν πράσινο χρώμα, κόκκινο χρώμα όταν το μέσο εγγράφετε σε μεγαλύτερη ταχύτητα από την πιστοποιημένη και κίτρινη όταν εγγράφονται με μικρότερη ταχύτητα αντίστοιχα.

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε πουθενά στην αγορά μέσα πιστοποιημένα για εγγραφές 16χ. Από ότι μπορεί κανείς να δει κανένα από τα μέσα που χρησιμοποιήσομε δεν γράφτηκε σε ταχύτητα μικρότερη από αυτή για την οποία έχει πιστοποιηθεί. Αντίθετα το Philips 8x (RicohJPN) γράφτηκε 12χ ενώ τα Plextor και That’s 8x (και τα δύο από την Taiyo Yuden) γράφτηκαν 16χ. Η μόνη έκπληξη, αν μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει έτσι είναι ότι τα 4χ μέσα από την Taiyo Yuden δεν εγγράφηκαν σε μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό εν μέρει θα δικαιολογηθεί από τα αποτελέσματα σαρώσεως με το kprobe που θα ακολουθήσουν. Εξάλλου από πληροφορίες που έχω οι οδηγοί Pioneer 108 (αφού πρόκειται για rebadged Pioneer) δεν γράφουν κανένα μέσο 4x certified σε μεγαλύτερη ταχύτητα – πληροφορία η οποία επιβεβαιώνεται και από τα δικά μας τεστ.

DVD+R: Quality Tests

----------------------------------------------------------

Σε αυτό το μέρος θα εξετάσουμε την ποιότητα εγγραφής σε DVD+R χρησιμοποιώντας το Kprobe και το Nero CD DVD Speed.

Για το Kprobe ισχύουν τα όσα παραθέσαμε και στα τεστ για τα CDs. Απλά ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές λαθών είναι 280 PI errors για 8 συνεχόμενα ECC blocks και 4 PO (PIF) errors για κάθε ECC block (allowed maximum). Φυσικά όσο λιγότερα λάθη υπάρχουν τόσο καλύτερα. Επίσης δε θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψιν του τυχόν οξυκόρυφα (spikes). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το εξής άρθρο:

Error Correction and Quality Scans

Το Nero CD DVD Speed θα χρησιμοποιηθεί για να αναγνωσθούν κάθε φορά οι εγγραφέντες δίσκοι και τα αποτελέσματα θα παρατίθενται κάθε φορά σε αντιπαράθεση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης σάρωσης με το Kprobe. Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο ένα τεστ ποιότητας που μπορεί ο κάθε χρήστης να κάνει και να αντιμετωπίσει καθημερινά, αφού κακογραμμένα μέσα θα προκαλούν μείωση στη ταχύτητα ανάγνωσης ή ακόμα και αποτυχία στην ανάγνωση των μέσων αυτών. Για τις αναγνώσεις χρησιμοποιήσαμε το Toshiba SD-M1802 DVD Rom drive το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα ανεκτικό στα λάθη ανάγνωσης. Γενικά σε κάθε ανάγνωση είναι αναμενόμενη μια μικρή πτώση στη ταχύτητα κατά το τέλος της ανάγνωσης – αν όμως η πτώση στη ταχύτητα είναι μεγάλη ή αν παρουσιαστεί unrecoverable error τότε προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Στις περιπτώσεις αυτές θα παρατίθενται και το αποτέλεσμα ανάγνωσης του ίδιου δίσκου και από το Liteon 1633S.

Στη συνέχεια ακολουθούν τα αποτελέσματα σάρωσης με τα προαναφερθέντα προγράμματα.

PHILIPS CMC F01 4x (burned at 4x):

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/kprobe/DVD+RPhilipsCMCF01scan.PNG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/NeroCDDVDSpeed/DVD+RNCDS4xPhilips.png>

Άριστο kprobe scan με απροβλημάτιστη καμπύλη ανάγνωσης.

MAXELL 4x - burned at 4x:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/kprobe/DVD+RMaxell4xTYT01scan.PNG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/NeroCDDVDSpeed/DVD+RNCDS4xMaxell.png> <img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/NeroCDDVDSpeed/DVD+RNCDS4xMaxell21633S.png>

Εδώ ενώ τα PI errors διατηρούνται χαμηλά παρατηρείται αύξηση των «σοβαρών» PO λαθών κατά το τέλος του δίσκου πέραν του ορίου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη καμπύλη ανάγνωσης με το Toshiba η οποία δίνει unrecovered read error στο αντίστοιχο σημείο. Ο δίσκος μπόρεσε να αναγνωσθεί από το Liteon 1633S με αντίστοιχη πτώση της ταχύτητας ανάγνωσης στο αντίστοιχο σημείο. Απρόσμενο αποτέλεσμα για τα συγκεκριμένα μέσα, αφού η Taiyo Yuden φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα των μέσων που κατασκευάζει. Μπορεί βέβαια το γεγονός να είναι μεμονωμένο, ακολουθούν και άλλες εγγραφές με το ίδιο μέσο DVD+R.

SWISSTEC 4x - burned at 4x:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/kprobe/DVD+RSwissTecInteraxiaAG4xscan.PNG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/NeroCDDVDSpeed/DVD+RNCDSSWISSTEC4x.png>

Το Kprobe scan είναι σχετικά καλό αν και εμφανίζει σε κάποιο σημείο υψηλά PI. Η καμπύλη ανάγνωσης είναι απροβλημάτιστη. Καλό αποτέλεσμα με το συγκεκριμένο μέσο το οποίο παρασκευάζεται από μια άγνωστη σε εμένα τουλάχιστον εταιρεία.

PLEXTOR 4x (προσφορά της Disk Impex) - burned at 4x:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/kprobe/DVD+R4xPlextorTYT01scan.PNG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/NeroCDDVDSpeed/DVD+RNCDSSWISSTEC4x.png>

Άριστο kprobe scan. Το οξυκόρυφο ΡΙ που παίρνει την μέγιστη τιμή δεν είναι ανησυχητικό. Η καμπύλη ανάγνωσης είναι καλή.

THAT’S 4χ (προσφορά της Disk Impex) - burned at 4x:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/kprobe/DVD+RThats4xDiskImpexscan.PNG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/NeroCDDVDSpeed/DVD+RNCDSTHATS4x.png>

Καλό Kprobe scan όπου αν και παρατηρείται μια αύξηση των ΡΟ λαθών προς το τέλος δεν επηρεάζει την ανάγνωση του δίσκου μετά. Τα ΡΙ λάθη βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, από τα πιο χαμηλά που έχω δει εγώ ποτέ σε αντίστοιχη σάρωση.

ePROFORMANCE 8x - burned at 8x:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/kprobe/DVD+RePROFORMANCE8xscan.PNG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/NeroCDDVDSpeed/DVD+RNCDSePROFORMANCE8x.png>

Υποδειγματικό Kprobe scan και άριστη καμπύλη ανάγνωσης. Σχετικά απρόσμενα για το συγκεκριμένο μέσο με media ID της Prodisc.

PHILIPS (RicohJPN) 8x - burned at 12x:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/kprobe/DVD+R8xPhilipsburnedat12xscan.PNG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/NeroCDDVDSpeed/DVD+RNCDS8xPHILIPS.png>

Σχετικά καλό kprobe scan, τα PI ανεβαίνουν λίγο προς το τέλος της εγγραφής χωρίς όμως να προβληματίζουν. Η καμπύλη ανάγνωσης είναι καλή.

PLEXTOR 8x (προσφορά της Disk Impex) - burned at 16x:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/kprobe/DVD+RPlextor8xbunredat16xscan.PNG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/NeroCDDVDSpeed/DVD+RNCDSPLEXTOR8x.png>

Άριστο kprobe scan με πολύ καλή καμπύλη ανάγνωσης. Από τα καλύτερα αποτελέσματα σάρωσης που έχω δει. Βεβαίως και τα αντίστοιχα μέσα είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η εγγραφή έχει γίνει 16χ και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα μας καθησυχάζει γενικώς όσον αφορά στη ποιότητα εγγραφής σε αυτές τις ταχύτητες.

THAT’S 8χ (προσφορά της Disk Impex) - burned at 16x:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/kprobe/DVD+RThats8xburnedat12x.PNG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p6/NeroCDDVDSpeed/DVD+RTHATSNCDS8x.png>

Τα αποτελέσματα από τη σάρωση του συγκεκριμένου δίσκου ήταν μάλλον απρόσμενα. Το μέσο που χρησιμοποιήθηκε κατασκευάστηκε από την ΤΥ όπως και το προηγούμενο, αλλά πωλείται από άλλη εταιρεία αυτή τη φορά. Η σάρωση του δίσκου επιστρέφει με αυξημένο αριθμό λαθών ΡΙ και ΡΟ πάνω από τα ασφαλή όρια. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ταυτόχρονα ότι ο δίσκος δεν είναι χρησιμοποιήσιμος το οποίο φαίνεται και από την καλή καμπύλη ανάγνωσης. Υπάρχουν μέσα με πολύ υψηλότερο ποσοστό λαθών τα οποία αναπαράγονται απροβλημάτιστα. Απλά αναμένεται να έχουν μικρότερη ανοχή στη φθορά που επέρχεται με το χρόνο και άρα μικρότερη διάρκεια ζωής.

DVD+R: Conclusion

----------------------------------------------------------

Όσον αφορά στο πρώτο μέρος το Teac μας εκπλήσσει μάλλον αρνητικά με τη διαπίστωση ότι η εγγραφή στη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα 16χ χρειάζεται περισσότερο χρόνο από την αντίστοιχη εγγραφή επί 12χ. Το γεγονός ότι η μετάβαση από 12χ σε 16χ αργεί τόσο πολύ έχει αρνητική επίδραση στην ολικό χρόνο που χρειάζεται να γίνει η εγγραφή. Αν και δε φαίνεται το γεγονός αυτό να επηρεάζει και την ποιότητα εγγραφής θα ήταν κάποιος πιο συνετός αν δεν επέλεγε να γράφει 16χ με αυτό τον οδηγό και τουλάχιστον μέχρι να διορθωθεί με κάποιο μελλοντικό firmware. Εξάλλου η εγγραφή επί 12χ είναι και πιο γρήγορη. Το παραπάνω αποτέλεσμα είναι σύμφωνο και με τη διαπίστωση από άλλες πηγές ότι το Pioneer 108 (το οποίο είναι το ίδιο) κάνει εγγραφές 16χ πιο αργά από το Plextor 712 επί 12χ. Απλά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν παρατήρησαν ότι είναι πιθανότατα πιο αργό και από το ίδιο όταν γράφει 12χ.

Η συμβατότητα του Teac DV-W516D με τα διάφορα μέσα είναι σχετικά καλή. Δεν έγραψε βέβαια σε κανένα 4χ certified μέσο με μεγαλύτερη ταχύτητα ούτε καν στα Taiyo Yuden, κάτι πού ίσως θα παραξενέψει αρκετούς. Είναι κάτι το οποίο ισχύει επίσης και για το αντίστοιχο Pioneer drive. Μπορέσαμε βέβαια να γράψουμε σε μεγαλύτερες ταχύτητες σε ορισμένα μέσα 8x certified, το οποίο είναι πολύ σημαντικό δεδομένης της έλλειψης 16χ certified μέσων στην αγορά.

Όσον αφορά στη ποιότητα εγγραφής των οπτικών μέσων η γενική εικόνα που μας άφησε το Teac DV-W516D ήταν καλή. Έγραψε απροβλημάτιστα σε μέσα που άλλοι οδηγοί θα είχαν πρόβλημα. Κακή εικόνα παρουσίασε απρόσμενα μόνο σε δυο περιπτώσεις που αφορούσαν και οι δυο σε μέσα της Taiyo Yuden.

Νέο firmware αναμένεται να βγει προς το τέλος του Οκτωβρίου, το οποίο θα εξετάσουμε και θα ενημερώσουμε τα αποτελέσματα.

DVD-R Tests

</table>

TEAC DV-W516D REVIEW: DVD-R Tests

Εδώ θα εξετάσουμε τις επιδόσεις και την ποιότητα εγγραφής του Teac DV-W516D καθώς επίσης και τη συμβατότητα όσον αφοράς τα μέσα DVD-R. Χρησιμοποιήσαμε πληθώρα μέσων DVD-R διάφορων εταιρειών certified για διαφορετικές ταχύτητες. Στο πρώτο μέρος θα παραθέσουμε ενδεικτικά screenshots από το Nero για κάθε ταχύτητα εγγραφής και έναν αναλυτικό πίνακα με τις ταχύτητες που εγγράφηκαν τελικά όλα τα μέσα που χρησιμοποιήσαμε. Στο δεύτερο μέρος θα παραθέσουμε τα αποτελέσματα σάρωσης των αντίστοιχων μέσων με το Kprobe και στη συνέχεια πώς αυτά αναγνώσθηκαν από ένα DVD-Rom drive, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε το Toshiba SD-M1802.

DVD-R: Burning Time / Media Compatibility

----------------------------------------------------------

Αρχικά θα παρατεθούν screenshots από το Nero Burning Rom και οι ενδεικτικοί χρόνοι εγγραφής σε ταχύτητες 4χ και 12χ. Δυστυχώς κανένα μέσο από αυτά που είχαμε στη διάθεση μας δεν γράφτηκε στη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα των 16χ.

MAM 4x certified burned at 4x = 15:00

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/Nero_Burn_Pics/MAM_-R_Nero_Burn_4x.JPG>

PLEXTOR 8x certified burned at 12x = 07:11

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/Nero_Burn_Pics/PlextorDVD-R8xNeroburnedat12x.JPG>

Δεν παρατηρείται τίποτα το αξιόλογο εδώ, οι χρόνοι είναι σχετικά αναμενόμενοι.

Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με όλες τις εγγραφές σε DVD-R media που έλαβαν χώρα, οι certified ταχύτητες των μέσων και οι ταχύτητες στις οποίες το Teac DV-W516D έκανε τις αντίστοιχες εγγραφές:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/TABLE.png>

Οι ταχύτητες εγγραφής που είναι σύμφωνες με την πιστοποίηση του μέσου έχουν μαύρο χρώμα, κόκκινο χρώμα όταν το μέσο εγγράφεται σε μεγαλύτερη ταχύτητα από την πιστοποιημένη και πράσινο όταν εγγράφονται με μικρότερη ταχύτητα αντίστοιχα.

Όπως ήδη αναφέραμε δεν μπορέσαμε να γράψουμε με τη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα 16χ σε κανένα μέσο από αυτά που είχαμε στη διάθεση μας. Επιφυλασσόμαστε να κάνουμε την αντίστοιχη συμπλήρωση εάν και όταν έχουμε στη διάθεση μας συμβατά μέσα. Το μόνο μέσο το οποίο γράφτηκε σε μικρότερη από την πιστοποιημένη ταχύτητα ήταν το ePROFORMANCE (ProdiscS04) και θα δείτε και στη συνέχεια το λόγο. Πάλι δε μπορέσαμε να γράψουμε σε κανένα μέσο 4χ με μεγαλύτερη ταχύτητα, ούτε καν στα Taιyο Yuden. Καταφέραμε όμως να γράψουμε σε υψηλότερη ταχύτητα από την πιστοποιημένη το TDK 8χ και τα Taiyo Yuden 8χ μέσα το οποίο ήταν σχετικά αναμενόμενο, αν και θα επιθυμούσαμε να μας δοθεί η δυνατότητα εγγραφής 16χ όπως και στην περίπτωση των αντίστοιχων DVD+R μέσων.

DVD-R: QUALITY TESTS

----------------------------------------------------------

Σε αυτό το μέρος θα εξετάσουμε την ποιότητα εγγραφής σε DVD-R χρησιμοποιώντας το Kprobe και το Nero CD DVD Speed.

Για το Kprobe ισχύουν τα όσα παραθέσαμε και στα τεστ για τα CDs. Απλά ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές λαθών είναι 280 PI errors για 8 συνεχόμενα ECC blocks και 4 PO (PIF) errors για κάθε ECC block (allowed maximum). Φυσικά όσο λιγότερα λάθη υπάρχουν τόσο καλύτερα. Επίσης δε θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψιν του τυχόν οξυκόρυφα (spikes).

Το Nero CD DVD Speed θα χρησιμοποιηθεί για να αναγνωσθούν κάθε φορά οι εγγραφέντες δίσκοι και τα αποτελέσματα θα παρατίθενται κάθε φορά σε αντιπαράθεση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης σάρωσης με το Kprobe. Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο ένα τεστ ποιότητας που μπορεί ο κάθε χρήστης να κάνει και να αντιμετωπίσει καθημερινά, αφού κακογραμμένα μέσα θα προκαλούν μείωση στη ταχύτητα ανάγνωσης ή ακόμα και αποτυχία στην ανάγνωση των μέσων αυτών. Για τις αναγνώσεις χρησιμοποιήσαμε το Toshiba SD-M1802 DVD Rom drive το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα ανεκτικό στα λάθη ανάγνωσης. Γενικά σε κάθε ανάγνωση είναι αναμενόμενη μια μικρή πτώση στη ταχύτητα κατά το τέλος της ανάγνωσης – αν όμως η πτώση στη ταχύτητα είναι μεγάλη ή αν παρουσιαστεί unrecoverable error τότε προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Στις περιπτώσεις αυτές θα παρατίθενται και το αποτέλεσμα ανάγνωσης του ίδιου δίσκου και από το Liteon 1633S.

Στη συνέχεια ακολουθούν τα αποτελέσματα σάρωσης με τα προαναφερθέντα προγράμματα.

ΜΑΜ (MAM4XG02) – burned at 4x:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/Kprobe/DVD-R_MAM_4x.PNG>

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/NCDS_pics/DVD-R_NCDS_MAM_4x.png>

Το Kprobe scan εμφανίζει υψηλό σχετικά αριθμό ΡΙ λαθών ενώ προς το τέλος του δίσκου εμφανίζει ΡΟ λάθη πάνω από το όριο. Δεν είναι μια εγγραφή που θα επιθυμούσε κανείς για τα δεδομένα του, γεγονός που φαίνεται και από την απότομη και μεγάλη μείωση στη ταχύτητα ανάγνωσης στο NCDS.

FUJIFILM (PRODISCS03) – burned at 4x:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/Kprobe/DVD-R_4x_Fujifilm_ProdiscS03_scan.PNG>

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/NCDS_pics/DVD-R NCDS Fujifilm 4x.png">

Πολύ καλό Kprobe scan και άριστη καμπύλη ανάγνωσης. Του αρέσουν σίγουρα τα μέσα αυτά, τα οποία δεν διακρίνονται για την ποιότητα κατασκευής τους.

TAIYO YUDEN (TYG01) – burned at 4x:

[Προσφορά της Disk Impex]

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/Kprobe/DVD_R_By_TY_4x.PNG>

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/NCDS_pics/DVD-R NCDS TY (TY TG01) 4X.png">

Άριστο Kprobe scan ενδεικτικό και της καλής ποιότητας του μέσου εγγραφής.

THAT’S (TYG01) – burned at 4x:

[Προσφορά της Disk Impex]

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/Kprobe/DVD-R_THATS_4x.PNG>

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/NCDS_pics/DVD-R NCDS THATS 4x.png">

Καλό Kprobe scan αν και προς το τέλος τα ΡΟ λάθη ανεβαίνουν προς στιγμή σε μη επιτρεπτά επίπεδα. Η καμπύλη ανάγνωσης δεν δείχνει κάποιο πρόβλημα.

ePROFORMANCE (ProdiscS04) – burned at 4x:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/Kprobe/DVD-R_ePROFORMANCE_8x.PNG>

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/NCDS_pics/DVD-R NCDS ePROFORMANCE 8x.png">

Μέτριο Kprobe scan με τιμές ΡΙ πάνω από το όριο στην αρχή του δίσκου, ενώ τα ΡΟ παίρνουν τιμή μεγαλύτερη του επιτρεπτού σε διάφορα σημεία. Βέβαια, όπως έχουμε πει αυτό δε σημαίνει ότι ο δίσκος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, γεγονός που αποδεικνύεται και από την απροβλημάτιστη καμπύλη ανάγνωσης. Τα μέσα με παρόμοια εικόνα έχουν πιθανότατα μικρότερη ανοχή στη φθορά του χρόνου.

TDK (TTG02) – burned at 12x:

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/Kprobe/DVD-R_TDK_8x_burned_at_12x.PNG>

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/NCDS_pics/DVD-R NCDS TDK 8x.png"> <img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/NCDS_pics/DVD-R NCDS TDK 8x 1633S.png">

Κλασικό παράδειγμα κακής εγγραφής με το Kprobe scan να παίρνει πολύ υψηλές τιμές ΡΙ / ΡΟ σε συγκεκριμένο πεδίο. Η καμπύλη ανάγνωσης σταματά απότομα και στα δυο drives με σφάλμα ανάγνωσης. Αυτός ο δίσκος δεν είναι χρησιμοποιήσιμος. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω δεν πρόκειται τόσο για κακής ποιότητας μέσο, απλά δεν εφαρμόζεται η κατάλληλη στρατηγική εγγραφής για το συγκεκριμένο μέσο. Αυτό συμβαίνει και με το Pioneer108 σε ταχύτητα 12χ ενώ και στους δυο οδηγούς η εγγραφή γίνεται απροβλημάτιστα σε ταχύτητα 8χ. Το Plextor712A δεν μπορεί να γράψει επιτυχώς τα συγκεκριμένα μέσα TDK ούτε σε ταχύτητα 8χ.

PLEXTOR (TYG02) – burned at 12x:

[Προσφορά της Disk Impex]

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/Kprobe/DVD-R_PLEXTOR_8x_burned_at_12x.PNG>

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/NCDS_pics/DVD-R NCDS Plextor 8x.png">

Καλό Kprobe scan και καλή καμπύλη ανάγνωσης. Τα ΡΙ λάθη είναι σχετικά υψηλά αλλά μέσα στα επιτρεπτά όρια. Γενικά καλή η εγγραφή σε 12χ σε αυτά τα μέσα τα οποία ως γνωστών είναι πολύ καλής ποιότητας.

THAT’S (TYG02) – burned at 12x:

[προσφορά της Disk Impex]

<img src=http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/Kprobe/DVD-R_THATS_8x.PNG>

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p7/NCDS_pics/DVD-R NCDS THATS 8x.png">

Το Kprobe scan δίνει ΡΙ λάθη μέσα στα επιτρεπτά όρια ενώ αναφέρει εντοπισμένα υψηλά ΡΟ λάθη ελάχιστα πάνω από το όριο (τα οξυκόρυφα δεν λαμβάνονται υπόψιν). Η καμπύλη ανάγνωσης δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο πρόβλημα βέβαια, επιδεικνύοντας μια μικρή μόνο διακύμανση της ταχύτητας ανάγνωσης στο συγκεκριμένο σημείο. Καλή εγγραφή, θα μπορούσε φυσικά να είναι καλύτερη.

DVD-R: Conclusion

----------------------------------------------------------

Στο τομέα της ταχύτητας εγγραφής το Teac DV-W516D απέδωσε τα αναμενόμενα για οδηγό εγγραφής που χρησιμοποιεί τη μέθοδο zCLV – δεν μπορέσαμε δυστυχώς να το δοκιμάσουμε σε ταχύτητες 16χ. Σε επικοινωνία μας με τον κατασκευαστή τα μέσα στα οποία μπορεί να κάνει εγγραφές στη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα είναι τα παρακάτω:

SONY "SONY08D1"

Maxell "MXL RG03"

TDK "TTH01"

Η συμβατότητα του Teac DV-W516D με τα διάφορα μέσα είναι σχετικά καλή. Δεν έγραψε βέβαια σε κανένα 4χ certified μέσο με μεγαλύτερη ταχύτητα ούτε καν στα Taiyo Yuden. Μπορέσαμε βέβαια να γράψουμε σε μεγαλύτερες ταχύτητες σε ορισμένα μέσα 8x certified, το οποίο είναι πολύ σημαντικό δεδομένης της έλλειψης 12χ και 16χ certified μέσων στην αγορά. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε εγγραφή στη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα αλλά σας παραθέσαμε τα συγκεκριμένα μέσα με τα οποία μπορεί κανείς να τη επιτύχει αν είναι τυχερός να βρει τα συγκεκριμένα μέσα με το συγκεκριμένο MID. Είναι σίγουρο ότι με το επερχόμενο νέο firmware η λίστα αυτή θα μεγαλώσει.

Όσον αφορά στη ποιότητα εγγραφής των οπτικών μέσων DVD-R η εικόνα που μας άφησε το Teac DV-W516D ήταν γενικά καλή. Οι εγγραφές, με εξαίρεση ίσως το ιδιότροπο TDK, κινήθηκαν κατά κανόνα μέσα στα επιτρεπτά όρια χωρίς βέβαια να διεκδικήσουν και δάφνες εξαιρετικής ποιότητας. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι το firmware του συγκριμένου οδηγού είναι το αρχικό και πρώτο της σειράς από την ημερομηνία κατασκευής του και ότι με την έλευση του νέου πιθανότατα θα παρουσιαστεί βελτίωση στην ήδη καλή εικόνα.

DVD+R 9 Double Layer Tests

TEAC DV-W516D REVIEW: DVD+R 9 Double Layer Tests

Εδώ θα εξετάσουμε τις επιδόσεις και την ποιότητα εγγραφής του Teac DV-W516D όσον αφοράς τα μέσα DVD+R Double Layer καθώς επίσης και τη συμβατότητα με κάποια standalone DVD players της αγοράς. Η τεχνολογία αυτή είναι σχετικά νέα στην αγορά με λίγες μόνο συσκευές να την υποστηρίζουν ενώ τα αντίστοιχα μέσα εγγραφής είναι όχι μόνο δυσεύρετα αλλά και πολύ ακριβά. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται και το θέμα συμβατότητας και αναγνώρισης από τα διάφορα επιτραπέζια players της αγοράς αλλά ακόμα και με DVD οδηγούς PC τα οποία χρειάζονται αναβάθμιση στο firmware τους για να μπορέσουν να τα αναγνωρίσουν.

Για τα τεστ μας χρησιμοποιήσαμε 2 Verbatim DataLifePlus 2,4x certified.

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/verbatim.JPG">

και ένα TraxData 2,4 certified:

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/tr.jpg"><img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/traxdata MID.JPG">

Ας δούμε αρχικά λοιπόν ξανά πως γράφει το DV-W516D σε αυτά τα μέσα:

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/DV-W516D Verbatim DL write test 4x.png">

Στην εγγραφή με το Nero μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ των ταχυτήτων 2,4χ και 4χ όπως φαίνεται και στο σχήμα. Ακόμα και αν τα μέσα είναι πιστοποιημένα για 2,4χ ο συγκεκριμένος οδηγός δεν έχει πρόβλημα να κάνει την εγγραφή με τη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα:

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/nero 1.JPG">

Η εγγραφή ολοκληρώθηκε σε χρόνο 26:57 όπως μπορείτε να δείτε και από τη φωτογραφία παρακάτω.

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/nero 2.JPG">

Ο οδηγός κάνει αυτόματο Bitsetting σε Rom για τα DVD+R DL media έτσι ώστε να βελτιωθεί η συμβατότητα των αντίστοιχων εγγραφέντων δίσκων με τα διάφορα επιτραπέζια DVD players. Αυτό το επιβεβαιώσαμε αμέσως μετά την εγγραφή του δίσκου:

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/nero 3.JPG">

Όσον αφορά στο TraxData ο οδηγός δεν «θέλησε» να γράψει σε αυτόν με τη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα αφού στο Nero μας δόθηκε η δυνατότητα εγγραφής μόνο επί 2,4χ

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/traxdata nero1.JPG">

Η εγγραφή τελείωσε σε 44:13

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/traxdata nero2.JPG">

Στη συνέχεια ακολουθούν τα αποτελέσματα σάρωσης των δυο εγγραφέντων δίσκων με το Kprobe. Εδώ ισχύουν και πάλι οι κανόνες και τα όρια τα οποία έχουμε προαναφέρει στα τεστ με τα μέσα DVD+R και DVD-R.

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/DL DVD+R Verbatim scan.PNG"><img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/DL DVD+R Verbatim scan 2.PNG">

Και από το TraxData:

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/traxdata DL scan.PNG">

Τα 2 αποτελέσματα σάρωσης με τα Verbatim είναι πάρα πολύ καλά, προσωπικά από τα καλύτερα που έχω δει αναφορικά με Double Layer media. Το γεγονός αυτό ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Το αποτέλεσμα σάρωσης από το TraxData δεν παρουσιάζει τόσο καλή εικόνα αλλά είναι σαφώς μέσα στα ασφαλή όρια, με ίσως τα PO errors να λαμβάνουν οριακές τιμές. Η διαφορετική εικόνα αντικατροπτίζει και τη ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο μέσων. Η απότομη αύξηση στο ιστόγραμμα των ΡΙ λαθών αντιστοιχεί στη ζώνη μετάπτωσης από τη πρώτη στρώση στη δεύτερη, αλλά είναι απολύτως μέσα στα ασφαλή όρια.

Και τα δύο DVD+R DL μέσα αναγνωρίσθηκαν και αναγνώσθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα από τα Toshiba SD-M1802, Liteon SHOW-1633S και φυσικά από το Teac DV-W516D χωρίς κανένα πρόβλημα. Παραθέτουμε της καμπύλες ανάγνωσης από τους οδηγούς Teac, Toshiba και Liteon.

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/DV-W516D Verbatim DL read test Teac1.png"> <img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/DV-W516D Verbatim DL read test Teac2.png">

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/DV-W516D Verbatim DL read test Litie1.png"> <img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/DV-W516D Verbatim DL read test Litie2.png">

<img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/DV-W516D Verbatim DL read test Toshiba1.png"> <img src="http://www.pctechnology.gr/vbull/rev_im/teac/p8/DV-W516D Verbatim DL read test Toshiba2.png">

Και τα δύο μέσα στα οποία εγγράφηκε ταινία (DVD-Video) δοκιμάστηκε σε 2 επιτραπέζια DVD players και συγκεκριμένα τα Sony DVP-NS330 και Sony DVP-M50 στα οποία η αναγνώριση και αναπαραγωγή έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλα τα επιτραπέζια DVD players της αγοράς αλλά αποτελεί αρχική ένδειξη ότι ο εγγραφέν δίσκος με το Teac, με τη βοήθεια του Bitsetting δεν αντιμετωπίζει προβλήματα συμβατότητας.

Conclusion

TEAC DV-W516D REVIEW: Conclusion

Έφτασε η ώρα να ανακεφαλαιώσουμε τα θετικά και αρνητικά που αποκομίσαμε από τα διάφορα τεστ που κάναμε με το Teac DV-W516D.

ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

----------------------------------------------------------

• Αθόρυβη πραγματικά λειτουργία τόσο κατά την ανάγνωση όσο και κατά την εγγραφή των οπτικών μέσων CD και DVD

• Καλή ποιότητα κατασκευής

• Υποστηρίζει εγγραφή των DVD+/-R 16x

• Υποστηρίζει εγγραφή DVD+/-RW 4x

• Υποστηρίζει εγγραφή DVD+R DL 4x

• Υποστηρίζει εγγραφή CDRW 24x

• Ικανοποιητική ποιότητα εγγραφής στα περισσότερα DVD media που δοκιμάστηκαν ακόμα και σε αυτά με μέτρια ποιότητα

• Άριστη ποιότητα εγγραφής σε DVD+R DL media

• Άριστη ποιότητα εγγραφής σε CD και CDRW media

• Άριστη ποιότητα και ταχύτητα εξαγωγής αρχείων ήχου (DAE)

• Πολύ καλές επιδόσεις στην ανάγνωση μέσων CD και DVD (εκτός από DVD–Video)

• Υποστηρίζει την εγγραφή 8cm CDs

• Αυτόματο Bitsetting των DVD+R DL μέσων σε DVD-Rom κα αυξάνει τη συμβατότητα

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

----------------------------------------------------------

• Η εγγραφή στη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα 16χ γίνεται μόνο κατά τα τελευταία 5% του δίσκου κάνοντας την εγγραφή σε αυτή τη ταχύτητα πρακτικά πιο αργή από αυτή επί 12χ

• Σε κάποιες περιπτώσεις έκανε εγγραφές που επέστρεψαν με υψηλότερο από το επιθυμητό επίπεδο λαθών PI / PO

• Δεν υποστηρίζει Mount Rainier

• Δεν υποστηρίζει Bitsetting των DVD+R media σε DVD Rom

• Η εγγραφή των CD media γίνεται μόνο επί 40x

Η εικόνα που μας άφησε το Teac DV-W516D είναι γενικά θετική. Είναι ένας οδηγός με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και από τους πιο αθόρυβους που έχω ποτέ δοκιμάσει. Τα χαρακτηριστικά του το τοποθετούν στην κορυφή των οδηγών εγγραφής DVD μαζί με τους λίγους άλλους οδηγούς με τα ίδια χαρακτηριστικά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Επέδειξε πολύ καλές επιδόσεις κατά την ανάγνωση τόσο DVD media (εκτός από DVD-Video λόγω του rip lock) όσο και CD media ενώ η εξαγωγή αρχείων ήχου (DAE) με το Teac ήταν εξαιρετική και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους οδηγούς που θεωρούνται κορυφαίοι στο DAE όπως αυτοί της Plextor. Η ποιότητα εγγραφής σε μέσα CD και CDRW ήταν απλά άριστη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να βασιστεί σε αυτόν τον οδηγό και για τις εγγραφές CD και σε συνδυασμό με το εξαιρετικό DAE δε χρειάζεται να προβεί στην αγορά ενός δεύτερου οδηγού εγγραφής CD.

Η ποιότητα εγγραφής σε DVD μέσα τόσο DVD+R και DVD-R ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιητική με αποτελέσματα που σε γενικές γραμμές ήταν εντός των ασφαλών ορίων ακόμα και με μέσα μέτριας ποιότητας. Σε ελάχιστες περιπτώσεις που περιέργως αφορούσαν σε μέσα καλής ποιότητας όπως από τη Taiyo Yuden τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, γεγονός που πρέπει να αναφερθεί. Εντούτοις θα πρέπει κανείς να έχει υπόψιν ότι ο οδηγός είναι ακόμα με το πρώτο firmware από την ημερομηνία κατασκευής του και ότι πιθανότατα το νέο firmware που αναμένεται προς το τέλος του μήνα θα βελτιώσει τα τυχόν μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν.

Εξαιρετική ήταν και η ποιότητα εγγραφής στα Double Layer μέσα εγγραφής και απροβλημάτιστη όσον αφορά με τη συμβατότητα με τα επιτραπέζια DVD players, τουλάχιστον σε αυτά που είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε. Το γεγονός ότι ο οδηγός κάνει αυτόματα Bitsetting βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή. Θα θέλαμε βέβαια να μπορει να κάνει Bitsetting και σε Single Layer DVD+R media.

Αν θέλετε να σχολιάσετε το συγκεκριμένο review ή να συζητήσετε για το συγκεκριμένο οδηγό και τις δικές εμπειρίες με αυτόν μπορείτε να επισκεφτείτε το αντίστοιχο thread στα forums του PCTechnology.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.