Jump to content



Akasa ALLinONE Front Panel Review


Guest vaios

Recommended Posts

REVIEW : Akasa Panel AllinOne

REVIEWER : Hemispasm

PROVIDED : Akasa Uk

TRANSLATION : Emnezia

1image001.jpg

Akasa ALLinONE Front Panel Review

INTRODUCTION

Ώρα για μία ακόμα παρουσίαση στο PCTechnology. Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι το τελευταίο “AllinOnepanel από την Akasa. Το όνομά του περιγράφει εύστοχα τον πολυχρηστικό του χαρακτήρα. Με αυτό το panel η Akasa στοχεύει να ευχαριστήσει και τον πιο απαιτητικό χρήστη και μάλιστα με μία καλή τιμή.

Αρχικά ας δούμε μερικές λεπτομέρειες από το παρελθόν της εταιρίας...

COMPANY INFORMATION

1image002.jpg

Η ομάδα της Akasa ιδρύθηκε το 1997 με γραφεία στο Taipei και το Λονδίνο. Με ομάδα έμπειρη στην ηλεκτρονική και ηλεκτρομηχανική κατασκευή, η Akasa σήμερα διαθέτει πολλά γραφεία στο Λονδίνο, Taipei, Rotterdam και Sao Paulo, δημιουργώντας ένα μεγάλο παγκόσμιο δίκτυο..

Το λογότυπο Akasa εμφανίστηκε το 2000. Προέρχεται από Σανσκριτική λέξη που σημαίνει "ατμόσφαιρα, αέρας και αιθέρας". Το διάσημο μπλε και κίτρινο στυλ της Akasa είναι πλέον αναγνωρίσιμο. Το logocoolitwithcolour” παρουσιάστηκε το 2002 και πλέον έχει ταυτιστεί με τα προϊόντα της Akasa.

Η Akasa είναι στο μπροστινό μέτωπο της επανάστασης των "customPC", ξεκινώντας το 2000 με την παρουσίαση ψυκτρών για την κοινότητα των overclockers και κατόπιν με αεροδυναμικά "round" καλώδια και ηχοαπορροφητικά πακέτα (PAXmatesoundabsorptionkits). Σήμερα η Akasa διευρύνει τα προϊόντα της με ψύκτρες για desktop και φορητούς, συστήματα ελέγχου ανεμιστήρων/θερμοκρασιών, cases Η/Υ, έτοιμα κιτ για "μονταρίσματα", θερμικά καθώς και άλλα προϊόντα.

Η Akasa έχει πωλήσεις στην Ασία, Μέση Ανατολή, Βόρεια και Νότια Ευρώπη, ΗΠΑ και Νότια Αμερική. Επίσης έχει εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα και παρέχει πολλά προϊόντα σε επώνυμους κατασκευαστές Η/Υ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο επίσημο site της εταιρίας

HARDWARE CONFIGURATION

Το PC που χρησιμοποιήθηκε για την παρουσίαση είχε τα εξής χαρακτηριστικά:

· Επεξεργαστής : Intel® Pentium® 4 CPU 3.00GHz

· Μητρική : MICRO-STAR INC. MS-6728

· Μνήμη : 1GB DDR-SDRAM

· VGA Adapter : RADEON 9600 XT

· Hard Disk 1 : ST3160023AS (149GB)

· Hard Disk 2 : WD1200JB (112GB)

· ODDs : SOHW-1693S, PX-740A, TEAC DV-W516D

Το λειτουργικό που χρησιμοποιήθηκε είναι τα MS Windows XP Professional SP 2

SPECIFICATIONS

Το "AkasaAllinOne" είναι ένα πολυχρηστικό panel το οποίο εγκαθίσταται σε μία 5 ¼’’ θύρα. Είναι εξοπλισμένο με cardreader, ρυθμιστή ανεμιστήρων, ενδείξεις θερμοκρασίας με "συναγερμούς", ένδειξη στροφών ανεμιστήρων, καθώς και υποδοχές I/O.

Ο cardreader υποστηρίζει σχεδόν όλα τα δημοφιλή format καρτών. Έχει μία φωτιζόμενη οθόνη LCD που δείχνει τις στροφές 2 ανεμιστήρων καθώς και ενδείξεις για 2 θερμοκρασίες. Η προειδοποίηση για υπερθέρμανση είναι ρυθμιζόμενη από τον χρήστη, σε τιμή που ο ίδιος επιθυμεί. Οι I/O θύρες παρέχουν ότι σχεδόν θα χρειαζόταν ένας χρήστης. Δηλαδή θύρες USB, IEEE, ήχου/βίντεο, μέχρι και θύρα SATA (θύρα δεδομένων & ρεύματος) για μία εξωτερική συσκευή SATA.

Τα χαρακτηριστικά φαίνονται συνοπτικά και στον παρακάτω πίνακα:

Πίνακας: χαρακτηριστικά Akasa AllinOne front panel

attachment.php?attachmentid=8557

Packaging & Panel Photos

Το panel έφτασε στα χέρια μας σε μία πολύ όμορφη συσκευασία, με τα πάντα να είναι προσεκτικά τοποθετημένα.

2image001.jpg2image002.jpg

2image003.jpg

2image004.jpg2image005.jpg

Όπως βλέπετε, η συσκευασία περιγράφει πολύ καλά το προϊόν. Όλα τα χαρακτηριστικά του αναφέρονται μπροστά και πίσω στην συσκευασία, όπως επίσης είναι εμφανές και το χρώμα στο οποίο διατίθεται το προϊόν.

2image006.jpg2image007.jpg

Διατίθεται σε μαύρο, ασημί, άσπρο και κόκκινο χρώμα.

Στο εσωτερικό της συσκευασίας, όλα τα παρελκόμενα της συσκευής είναι κλειστά σε πλαστικό κουτί τοποθετημένα προσεκτικά. Επίσης εμπεριέχονται και ένα αναλυτικό βιβλίο οδηγιών καθώς και ένα CD.

2image008.jpg

Accessories

Ανοίγοντας το πλαστικό κουτί εντυπωσιαστήκαμε από την πληρότητα του πακέτου. Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία παρακάτω δεν υπάρχει κάτι το οποίο δεν θα βρείτε μέσα:

2image009.jpg

Ορίστε και μία λίστα με το τι περιέχεται μέσα στη συσκευασία:

- SATA data cable x1

- SATA power adaptor x1

- External SATA power connector x1

- USB external cable x1

- USB internal cable x1

- IEEE 1394 external cable x1

- IEEE 1394 internal cable x1

- Mic cable x1

- Audio cable x1

- RCA cable x1

- PCI backplate x1

- Cable ties x3

- Screws and adhesive set x1

- Fan cable x2

- Power connector x1

- Temperature sensor x1

Είναι αρκετά εντυπωσιακό. Το Akasa AllinOne panel έχει όλα όσα θα χρειαστεί κάποιος για να εγκαταστήσει το panel, ακόμα και δεματικά για τα καλώδια! Μάλιστα δίνει στον χρήστη την επιλογή να επιλέξει μεταξύ εξωτερικής ή εσωτερικής σύνδεσης για τα USB και IEEE. Δίνεται κι ένα προστατευτικό λαμάκι PCI το οποίο χρειάζεται αφού το SVideo -> RCA καλώδιο πρέπει να περάσει από την πίσω πλευρά του PC case στο εσωτερικό του AllinOne panel.

Φωτογραφίες του Panel

Ακολουθούν φωτογραφίες του panel, αμέσως αφού το βγάλαμε από τη συσκευασία:

2image010.jpg

Το AllinOne panel έχει "κλασσικό" σχεδιασμό. Αυτό που μας άρεσε είναι ότι αναγράφει τις συνδέσεις που υπάρχουν στην πρόσοψη, έτσι ένας όχι τόσο έμπειρος χρήστης δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να βρει τι είναι τι.

Και μερικές ακόμα φωτογραφίες του εσωτερικού και της πίσω πλευράς του panel:

2image011.jpg

2image012.jpg

2image013.jpg

To AllinOne panel μας έδωσε την αίσθηση καλής ποιότητας κατασκευής από την πρώτη στιγμή. Κρατώντας το αισθάνεσαι ότι έχει βάρος και στιβαρότητα, όχι σαν άλλα παρόμοια προϊόντα τα οποία είναι ελαφριά και εύθραυστα.

Installation

Πρέπει να παραδεχτούμε πως η εγκατάσταση του AllinOne panel αρχικά φάνηκε πολύπλοκη, αναλογιζόμενοι το πλήθος καλωδίων και συνδέσεων που έπρεπε να γίνουν. Ωστόσο το εγχειρίδιο εγκατάστασης που συνοδεύει την συσκευή είναι πολύ αναλυτικό και οι μη έμπειροι χρήστες πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσουν τις οδηγίες του. Επιπρόσθετα, ίσως χρειαστεί και το εγχειρίδιο της μητρικής, εάν δεν είναι σίγουρος για τις πιθανές συνδέσεις και δυνατότητες αυτής.

Εγχειρίδιο Εγκατάστασης

Ένα πολύ αναλυτικό εγχειρίδιο περιλαμβάνεται στην συσκευασία. Ήταν πραγματικά μία έκπληξη, αν αναλογιστούμε την έλλειψή τους στο σύνολο των αντίστοιχων προϊόντων της αγοράς.

3image001.jpg

Είναι γραμμένο στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Πορτογαλικά και Ισπανικά και περιέχει πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά καθώς και λεπτομερείς και εικονογραφημένες οδηγίες εγκατάστασης βήμα προς βήμα, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες παρακάτω:

3image002.jpg

Το βρήκαμε πολύ εύχρηστο για όλους τους χρήστες, αφού ακόμα και οι έμπειροι χρήστες ίσως νιώσουν μπερδεμένοι με το πλήθος των καλωδίων και τις συνδέσεις τους.

Για την εγκατάσταση χρειαστήκαμε λιγότερο από 30 λεπτά χωρίς να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε ότι η συσκευή πρέπει να συνδεθεί σε 3 USB θύρες για να λειτουργήσει πλήρως. Δύο χρειάζονται για τις 2 USB θύρες στο μπροστινό τμήμα της και μία για τον card reader (αναγνώστης καρτών μνήμης). Ο card reader συνδέεται στην εσωτερική USB θύρα (της μητρικής), ενώ ο χρήστης έχει την επιλογή της σύνδεσης εσωτερικά ή εξωτερικά των άλλων 2 USB θυρών.

3image003.jpg

Αυτό που θα προτιμούσαμε θα ήταν η ενσωμάτωση ενός USB hub στο υπάρχον κύκλωμα του AllinOne front panel, ώστε μόνο μία USB να απαιτούνταν μόλις μία θύρα για την λειτουργία του. Οι άλλες 2 USB θύρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον χρήστη κάπου αλλού. Βέβαια έτσι το κόστος θα αυξανόταν, αλλά η γνώμη μου είναι πως οι περισσότεροι χρήστες θα προτιμούσαν να πληρώσουν λίγα παραπάνω € για μία τέτοια υλοποίηση.

Λογισμικό Εγκατάστασης

Το panel συνοδευόταν από ένα CD, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία:

3image004.jpg

Μάλιστα ήμασταν πολύ περίεργοι για την χρησιμότητα του CD, αφού το panel ήταν πλήρως λειτουργικό χωρίς την εγκατάσταση του. (Δεν υπάρχει απαίτηση για drivers για WindowsME/XP/x64). Κατά την εγκατάσταση αντικρίσαμε την παρακάτω εικόνα:

3image005.jpg

Ακολουθούμενη από την προειδοποίηση:

(“Παρακαλώ συνδέστε τον cardreader για να εγκαταστήσετε το Card Reader Utility”)

3image006.jpg

Η εγκατάσταση χρειαζόταν για να αναγνωρίσει το σύστημα τον αναγνώστη καρτών (multi-slot card reader) σαν εξωτερική συσκευή αποθήκευσης με τα κατάλληλα ονόματα και εικονίδια.

3image007.jpg

Όταν εισάγετε μία κάρτα μνήμης, η αντίστοιχη συσκευή εμφανίζεται με χρώμα:

3image008.jpg

3image009.jpg

Επιπρόσθετα εγκαταστάθηκε και πρόγραμμα για την μορφοποίηση των καρτών (“Flash Ranger”). Μάλιστα σε κάρτες τύπου SMC/xD υπάρχει επιλογή για low level format.

3image010.jpg3image011.jpg

Panel Presentation

Αφού συνδέσαμε όλα τα απαραίτητα καλώδια, ξεκινήσαμε το PC και μαζί του και το AllinOne panel. Η οθόνη LCD φωτίστηκε με μπλε χρώμα και εμφανίστηκαν και όλες οι ενδείξεις.

4image001.jpg

4image002.jpg

Αρχικά η οθόνη LCD φαίνεται κάπως μικρή σε σύγκριση με άλλα panel. Ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού το AllinOne είναι ένα πολυχρηστικό panel και όχι ένας πχ ελεγκτής στροφών ανεμιστήρα. Παρέχοντας τόσες I/O θύρες αναγκαστικά ο χώρος για την LCD οθόνη περιορίζεται. Υπό αυτόν τον γνώμονα, τα 33x15mm της LCD του AllinOnes είναι από τα μεγαλύτερα της αγοράς. Ωστόσο, ενώ το κείμενο της οθόνης είναι ευανάγνωστο κοιτώντας το σε ευθεία, υπό γωνία είναι πολύ δύσκολο – αν όχι αδύνατο – να διαβάσει κανείς τις ενδείξεις.

Αυτό που θα δείτε στις ενδείξεις είναι η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων, θερμοκρασία, δείκτης αλλαγής mode και ρύθμισης, ένδειξη λειτουργίας ανεμιστήρων καθώς και αριθμητική ένδειξή των στροφών τους.

Με τα + και – κουμπιά σε χειροκίνητη κατάσταση, μπορούμε να ρυθμίσουμε την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων όπως επιθυμούμε. Δοκιμάσαμε επιτυχώς να κατεβάσουμε την ταχύτητα του ανεμιστήρα του επεξεργαστή, για να σιγουρευτούμε ότι όλες οι ενδείξεις και συνδέσεις ήταν σωστές. Στα αριστερά υπάρχει δείκτης της ταχύτητας ανεμιστήρων 7 επιπέδων, όπως ακριβώς είναι και ο δείκτης σήματος δικτύου στα κινητά. Έτσι ο χρήστης γνωρίζει πόσο ακόμα μπορεί να χαμηλώσει τις στροφές ενός ανεμιστήρα.

Το κουμπί "mode" εξυπηρετεί στην επιλογή μεταξύ ανεμιστήρα1 / θερμοκρασία1 και ανεμιστήρα2 / θερμοκρασία2 (Fan1/Temp1 and Fan2/Temp2).

Πατώντας το κουμπί "reset" για 2 δευτερόλεπτα εισερχόμαστε στην επιλογή για ρυθμίσεις. Τότε πιέζοντας το "mode" 5 φορές ενεργοποιούμε την αυτόματη λειτουργία και η ένδειξη "Auto" εμφανίζεται στη οθόνη. Στην αυτόματη λειτουργία η ταχύτητα των ανεμιστήρων ελέγχεται από το κύκλωμα ως εξής:

Θερμοκρασία του σένσορα Τάση ανεμιστήρα

45 °C ....................................... 7 V

55 °C ....................................... 10 V

65 °C ....................................... 12 V

Υπάρχει επίσης ένας συναγερμός για "χαμηλή ταχύτητα / αστοχία ανεμιστήρα" έτσι ώστε αν ένας ανεμιστήρας πέσει πολύ χαμηλά ή αν σταματήσει να λειτουργεί, η οθόνη αναβοσβήνει κόκκινη και ακούγεται ένας ήχος. Ο ήχος σταματά μετά από 25 δευτερόλεπτα, το οποίο είναι σημαντικό για αυτούς που επιλέγουν τις χαμηλότερες δυνατές στροφές ενός ανεμιστήρα για ησυχία, θυσιάζοντας λίγους βαθμούς θερμοκρασίας.

Το φως της οθόνης παραμένει κόκκινο και η ένδειξη της ταχύτητας του ανεμιστήρα αναβοσβήνει μέχρι να διορθωθεί το "πρόβλημα". Αυξάνοντας τις στροφές όλα επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση "υπερθέρμανσης", που ενεργοποιείται όταν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από αυτήν που έχουμε ορίσει. Η ρύθμιση της μέγιστης θερμοκρασίας γίνεται χειροκίνητα για το κάθε θερμίστορ.

4image003.jpg

Conclusion

Στο τέλος της μέρας, το panel μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Σχεδιάστηκε σαν ένα πολυχρηστικό panel με πολυάριθμες λειτουργίες και αυτό ακριβώς επιτυγχάνει. Πολλοί θα εκτιμήσουν την ευκολία πρόσβασης σε USB, IEEE, SATA RCA και θύρες ήχου καθώς και τις θύρες για κάρτες μνήμης. Οι τελευταίες θα κάνουν την ζωή ευκολότερη σε αυτούς που χρησιμοποιούν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κινητά, PocketPCs και όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν κάρτες μνήμης σε καθημερινή βάση.

Φυσικά, αυτό που κάνει αυτό το panel να υπερέχει του ανταγωνισμού είναι το πόσο πλήρες είναι, αφού προσφέρει όλα τα παρελκόμενα που τα άλλα προϊόντα ενδεχομένως δεν έχουν. Αγοράζοντάς τα σαν εξτρα θα αύξανε το κόστος αγοράς, αλλά το Akasa AllinOne Panel τα περιέχει όλα.

Τι δεν μας άρεσε; Η LCD οθόνη είναι πολύ δύσκολο να διαβαστεί υπό γωνία. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι χρήστες έχουν τους πύργους στο πάτωμα, πρέπει να σκύβουν για να διαβάσουν τις ενδείξεις.

Κάτι που αναφέραμε και παραπάνω είναι ότι το panel χρειάζεται 3 USB θύρες για να δουλέψουν και ο cardreader και οι θύρες USB στο μπροστινό τμήμα της συσκευής. Η ύπαρξη ενός USB hub στο εσωτερικό του κυκλώματος της συσκευής θα ήταν μια καλή λύση, ώστε να απαιτούσε μόνο μία USB και να άφηνε τις άλλες 2 για άλλες συσκευές. Αυτό βέβαια θα το έκανε ακριβότερο, αλλά είμαι σίγουρος ότι οι χρήστες θα προτιμούσαν να ξοδέψουν λίγα παραπάνω € για να έχουν 2 ακόμα USB θύρες ελεύθερες για άλλη χρήση.

Ας δούμε λοιπόν μία λίστα με τα συμπεράσματά μας από την συσκευή όπως τα αναφέραμε παραπάνω:

ΘΕΤΙΚΑ

- Πολυ λειτουργικό front panel που θα καλύψει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού χρήστη.

- Πλήρης συσκευασία, που συμπεριλαμβάνει πάρα πολλά παρελκόμενα.

- Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, στιβαρή συσκευή.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

- Η οθόνη LCD διαβάζεται δύσκολα υπό γωνία.

- Έλλειψη εσωτερικού USB hub (χρειάζεται 3 USB θύρες για πλήρη λειτουργία).

THANK To’s

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε του ανθρώπους στην Akasa για την παραχώρηση της συσκευής για παρουσίαση. Πάντα ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε ποιοτικά προϊόντα αυτής της εταιρίας.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.