Jump to content


Lite-On SHOW 1673s DVD Recorder


Hemispasm1442169066

Recommended Posts

REVIEW: Lite-On SHOW 1673s DVD Recorder

REVIEWER: Hemispasm

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ: Smartshop

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ: Lite-Οn IT Corp

FIRMWARE: JS07 and JS0B (updated from JS02 when received)

ΗΜ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: January 2005

LITE-ON IT SOHW 1673s REVIEW: Introduction

Το SOHW-1673s DVD Recorder της Lite-On είναι από τα τελευταία μοντέλα που έχει να παρουσιάσει η εν λόγω εταιρεία και με το οποίο ελπίζει να αντιμετωπίσει τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό (το SOHW-1693s όπως θα δούμε και αργότερα δε διαφέρει μηχανικά από το 1673s) . Εταιρείες όπως η Nec, BenQ, Plextor και LG έχουν δικαίως παραγκωνίσει τον τελευταίο καιρό την Lite-On από μεγάλο μερίδιο της αγοράς, αφού όπως αρκετοί ίσως να γνωρίζετε τα προηγούμενα μοντέλα που η εταιρεία παρουσίασε είχαν μεταξύ άλλων αρκετά προβλήματα στο τομέα της ποιότητας εγγραφής μέσων DVDs.

Σε αυτό το review λοιπόν θα υποβάλλουμε τον συγκεκριμένο οδηγό σε διάφορα τεστ για να εξακριβώσουμε εάν τα προβλήματα του παρελθόντος για τη Lite-On έχουν πλέον ξεπεραστεί έτσι ώστε το 1673s να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των υποψηφίων αγοραστών. Ταυτόχρονα θα συγκρίνουμε τις επιδόσεις του με το Teac DV-W516D το όποιο είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε λίγους μήνες πριν.

Lite-On IT Corporation Information

------------------------------------------

Όσοι ασχολούνται με εγγραφές οπτικών μέσων CD και DVD σίγουρα έχουν συνηθίσει να βλέπουν το λογότυπο της «Lite-On» πάνω στις αντίστοιχες συσκευές που χρησιμοποιούν. Ας δούμε λίγες πληροφορίες για την ιστορία της εταιρείας στην πορεία του χρόνου, όπως αυτή παρατίθεται από την ίδια.

Η Lite-On είναι από τις πρώτες και πιο γνωστές εταιρείες στο χώρο των οπτικών μέσων αποθήκευσης. Το 1995 δημιούργησε το σχετικό με τα οπτικά μέσα αποθήκευσης τμήμα της στη Taiwan. Η ομάδα αυτή μέσα από μια σειρά επιτυχημένων κινήσεων τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο marketing κατάφερε να καταξιώσει την εταιρεία σε ένα χώρο με μεγάλο ανταγωνισμό.

Το 1999 δημιουργήθηκε η θυγατρική Lite-On Information Technology, η οποία ανέλαβε εξολοκλήρου τον τομέα των οπτικών συσκευών αποθήκευσης. Η κίνηση αυτή έγινε από τη «μαμά» εταιρεία αφού προέβλεψε επιτυχώς τη τεράστια δυνητικά ανάπτυξη που θα γνώριζε ο χώρος. Η εταιρεία πήρε τα ηνία στην αγορά κυρίως των ΟΕΜ κατασκευαστών με προϊόντα όπως DVD drives, Highspeed CD-RW drives και COMBO drives που είχαν άριστη απόδοση σε χαμηλή τιμή.

Τον Ιούλιο του 2001 η Lite-On IT αποφασίζει να συνεργαστεί με την εταιρεία JVC. Η ιαπωνική JVC είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας αφού κατασκευάζει μέρη κυκλωμάτων πολλών από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε στη καθημερινή μας ζωή, μεταξύ αυτών και οπτικών μέσων αποθήκευσης. Έτσι μέσα από αυτή τη συνεργασία δημιουργήθηκε μια νέα εταιρεία, η JVC Lite-On IT Manufacturing & Sales (JLMS).

Αρκετά όμως με την ιστορική αναδρομή της εταιρείας, ας προχωρήσουμε παρουσιάζοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή που θα χρησιμοποιηθεί για το review καθώς επίσης και του αντίστοιχου λογισμικού.

Hardware Setup

------------------------------------------

Για την επιτέλεση του review το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί έχει τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

  • CPU : AMD Athlon XP 2800+ (Barton)
  • Motherboard : MSI KT6 Delta FISR
  • RAM : 2x512 Kingston Value Ram PC3200
  • Hard Disk Drives : Western Digital 1200JB (IDE), Seagate ST316002 3AS (Serial ATA)

χρησιμοποιώντας ως λειτουργικό τα MS Windows XP SP1a.

Η διάταξη σύμφωνα με το NeroInfoTool είναι η εξής:

image003.jpg

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και εσείς το 1673s έχει εγκατασταθεί ως primary master και το DMA είναι ενεργοποιημένο για όλες τις συσκευές. Το autorun είναι απενεργοποιημένο για τη διευκόλυνση μας κατά τη διενέργεια των tests.

Software Used

------------------------------------------

Τα προγράμματα που θα χρησιμοποιηθούν στο review αυτό είναι τα παρακάτω:

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε εκτενέστερα στα τεχνικά χαρακτηριστικά του SOHW-1673s όπως αυτά παρατίθενται από την κατασκευάστρια εταιρεία, θα περιγράψουμε τι περιέχεται στη συσκευασία αγοράς και θα σας δείξουμε φωτογραφίες του συγκεκριμένου οδηγού …

Features & Package

LITE-ON IT SOHW 1673s REVIEW: Features & Package

Package - Drive Pictures

------------------------------------------

Ο οδηγός μας παραδόθηκε σε νάιλον συσκευασία και όχι σε χάρτινο κουτί όπως συνηθίζεται για τις συσκευασίες retail.

2image001.jpg

Παρόλα αυτά δεν παραλάβαμε τον οδηγό σε ΟΕΜ συσκευασία αλλά μάλλον σε “semi-bulk” συσκευασία αφού περιλαμβάνονταν τα κάτωθι:

- Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης

- Βίδες

- Καλώδιο ήχου

- Λογισμικό (Power DVD, Nero Express)

2image002.jpg

Το 1673s όπως όλοι οι οδηγοί της σειράς αυτής έχει την ίδια χαρακτηριστική πρόσοψη ενώ παραμένει σχετικά μικρών διαστάσεων, γεγονός που θα εκτιμήσουν όσοι θέλουν να τον εγκαταστήσουν σε μικρό κουτί. Σε φωτογραφία που ακολουθεί μπορείτε να το συγκρίνεται ενδεικτικά με το Plextor P4012A:

2image003.jpg

Από την πρόσοψή του 1673s δε θα μπορέσει κανείς να το ξεχωρίσει από τους προκατόχους του, ενώ τίποτα εντυπωσιακό επίσης δεν υπάρχει και στο πίσω μέρος του οδηγού. Οι τυπικές θέσεις σύνδεσης του καλωδίου IDE, του καλωδίου ήχου και της τροφοδοσίας ρεύματος καθώς και το jumper για το καθορισμό της θέσης master / slave.

2image004.jpg

2image005.jpg

Ο οδηγός έχει κατασκευαστεί στην Κίνα τον Ιανουάριο του 2005 όπως φαίνεται και από το αυτοκόλλητο του κατασκευαστή στην πάνω επιφάνεια του.

2image006.jpg

Είναι πλέον ώρα να ανοίξουμε λίγο το SOHW-1673s και να ρίξουμε μια ματιά στη «μηχανή» του:

2image007.jpg

2image008.jpg

Technical Characteristics

------------------------------------------

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του 1673s όπως αυτά παρατίθενται στην αντίστοιχη σελίδα του κατασκευαστή είναι τα εξής:

2image009.jpg

2image010.jpg

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε ο συγκεκριμένος οδηγός υποστηρίζει εγγραφές DVD+R και DVD-R 16x CAV, DVD+RW 8x Z-CLVκαι DVD-RW 6x CLV ενώ μπορεί να γράψει σε DVD+R9 4x CLV. Αν δεν γνωρίζετε για τις τεχνολογίες CAV, Z-CLV, CLV μπορείτε να διαβάσετε το FAQ: Optical Disk Drive Terminology.

Η εγγραφή στα αναμενόμενα DVD-R9 δεν υποστηρίζεται από το συγκεκριμένο οδηγό αλλά από το πιο καινούριο 1693s της ίδιας εταιρείας (αν και όπως θα δείξουμε στη συνέχεια του reviewπρόκειται για 2 μηχανικά ίδιους οδηγούς). Όσον αφορά στα μέσα CD, το SOHW 1673s γράφει CD-R 48x και CD-RW24χ. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του συνοψίζονται στους 2 παραπάνω πίνακες.

Το 1673s υποστηρίζει τις τεχνολογίες Smart-Burn, Smart-Xκαι VAS. Το τι σημαίνουν τα αρχικά τους μπορείτε να το δείτε στο τελευταίο πίνακα από πάνω. Λίγα λόγια για αυτές τις τεχνολογίες μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

  • Smart-Burn: Τεχνολογία ανάλογη του BurnProof που ως σκοπό της έχει την αποφυγή λαθών buffer underrun κατά την εγγραφή ενός δίσκου λόγου χαμηλής ταχύτητας παροχής δεδομένων από το σύστημα στον οδηγό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το FAQ: Optical Disk Drive Terminology.
  • Smart-X: Τεχνολογία η οποία προσαρμόζει την εξαγωγή δεδομένων CD-DA/VCD/DVDστη μέγιστη αποδεκτή ταχύτητα σύμφωνα με το απαιτούμενο ρυθμό ανάγνωσης δεδομένων και την ποιότητα του μέσου.
  • VAS: Τεχνολογία που είναι υπεύθυνη για τη μείωση των δονήσεων και κατ’ επέκταση του θορύβου κατά την εγγραφή και την ανάγνωση των οπτικών μέσων.

Παραλάβαμε το SOHW 1673s με την έκδοση firmware JS02, ενώ την ίδια στιγμή ήταν διαθέσιμη η τελευταία έκδοση JS07 από την κατασκευάστρια εταιρεία, οπότε και προβήκαμε στην αναβάθμιση της. Αναβαθμίζοντας στην τελευταία έκδοση firmware εξασφαλίζουμε την εργοστασιακά καλύτερη δυνατή στρατηγική εγγραφής και βελτιώνουμε τη συμβατότητα με τα διαθέσιμα οπτικά μέσα της αγοράς. Τελικά αναβαθμίσαμε το firmware στην τελευταία έκδοση JS0B με την οποία επαναλάβαμε τις εγγραφές των μέσων και τις αντίστοιχες μετρήσεις, για λόγους στους οποίους θα αναφερθούμε αργότερα.

2image011.jpg

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τι αναφέρει το NeroInfoTool για τον συγκεκριμένο οδηγό:

2image012.jpg

Παρατηρούμε ότι ο οδηγός δεν υποστηρίζει την εγγραφή DVD-R DL αλλά υποστηρίζει την ανάγνωσή τους, κάτι το οποίο δεν ίσχυε με την προηγούμενη έκδοση firmware JS02. Παράλληλα το 1673s δεν υποστηρίζει το MountRainierformat, γεγονός δυσάρεστο αφού αρκετοί από εμάς το χρησιμοποιούμε συχνά πλέον. Έχει 2mbbuffer για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εγγραφή των εκάστοτε οπτικών μέσων, θα προτιμούσαμε φυσικά να είχε 8mb buffer size.

Included Software

------------------------------------------

Το SOHW 1673s όπως αναφέραμε ήδη μας ήρθε σε μια semi-bulk έκδοση που περιλάμβανε τα γνωστά σε όλους μας PowerDVD 5 και Nero Burning Rom. Το PowerDVD 5 είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα αναπαραγωγής DVD και άλλων αρχείων πολυμέσων ενώ το Nero Suite της Ahead είναι το αγαπημένο πρόγραμμα εγγραφής CD / DVD των περισσότερων εξ υμών.

2image013.jpg2image014.jpg

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να γίνει κάποια παρουσίαση των εν λόγω προγραμμάτων, αφού πιστεύω ότι η πλειοψηφία εξ υμών τα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση.

Στην συνέχεια θα δούμε πως ο συγκεκριμένος οδηγός συμπεριφέρεται κατά την ανάγνωση μέσων CD …

Reading Performance

LITE-ON IT SOHW 1673s REVIEW: Reading Performance

Σε αυτό το μέρος του review θα κάνουμε μια σειρά από τεστ για να δούμε πως συμπεριφέρεται το 1673s κατά την ανάγνωση των διαφόρων μέσων CDs και DVDs. Για τα τεστ αυτά χρησιμοποιήσαμε την τελευταία έκδοση του Nero CD DVD Speed. Θα εξετάσουμε την αρχική, την μέγιστη και μέση ταχύτητα ανάγνωσης των διάφορων οπτικών μέσων, και θα τη συγκρίνουμε με τις τιμές που ο κατασκευαστής υπόσχεται μέσω των τεχνικών χαρακτηριστικών του οδηγού.

Pressed CDs

------------------------------------------

3image001.jpg

Κατά την ανάγνωση των πρεσαρισμένων μέσων το 1673s εμφανίζει μέσο ταχύτητα ανάγνωσης 35,8x με τελική ταχύτητα 47,7x! Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι η θεωρητική μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης CDs για τον συγκεκριμένο οδηγό είναι 48x. Τα καταφέρνει από ότι μπορείτε να δείτε και εσείς λοιπόν πολύ καλά. Η στιγμιαία πτώση της ταχύτητας ανάγνωσης προς το τέλος της καμπύλης δεν είναι ανησυχητική και οφείλεται πιθανότατα στο μέσο που χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή.

CD Recordable Media

------------------------------------------

3image002.jpg

Και πάλι το 1673s τα πηγαίνει πολύ καλά αφού κατά την ανάγνωση εγγράψιμων μέσων CDR. Με μέσο όρο 36,6x και μέγιστη ταχύτητα 48,2x ξεπερνά ακόμα και τις εργοστασιακές προδιαγραφές.

CD Rewritable Media

------------------------------------------

3image003.jpg

Κατά την ανάγνωση επανεγγράψιμα μέσων CDRW το 1673s έχει μέσο όρο 24,3x και με μέγιστο 32,3x. Δεδομένου ότι η πτώση της ταχύτητας ανάγνωσης στα επανεγγράψιμα μέσα CDRW είναι γενικά αναμενόμενη, μπορούμε να πούμε ότι ο συγκεκριμένος οδηγός τα πάει μια χαρά.

AUDIO CDs

------------------------------------------

3image004.jpg

Απ’ ότι μπορείτε να παρατηρήσετε και εσείς το 1673s τα πηγαίνει πολύ καλά και κατά την ανάγνωση μουσικών CDs, αφού έχει μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης 48,3x και ποιότητα εξαγωγής ήχου (DAE) 10/10. Υπάρχουν φυσικά περισσότερο εξειδικευμένα tests με τα οποία μπορεί κανείς να αξιολογήσει την ποιότητα εξαγωγής ήχου ενός οδηγού εγγραφής, αλλά αποτελεί προσωπική μου άποψη ότι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που ενδιαφέρει ολοένα και λιγότερους χρήστες, για αυτό και δεν θα εμβαθύνουμε περισσότερο στον τομέα αυτό.

Pressed DVD

------------------------------------------

3image005.jpg

Πολύ καλές επιδόσεις από το 1673s το οποίο καταφέρνει και προσεγγίζει την ονομαστική μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης 16x, αφού πιάνει στο τέλος τα 15,5x.

DVD Recordable (DVD-R)

------------------------------------------

3image006.jpg

Σχετικά μέτρια η απόδοση του οδηγού εδώ, αφού λαμβάνει τιμές (8x max)που κυμαίνονται στο μέσο όρο απόδοσης των περισσοτέρων DVD recordersτης αγοράς.

DVD+R9

------------------------------------------

3image007.jpg

Και εδώ η απόδοση του Lite-on 1673s είναι μάλλον χαμηλή, με μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης τα 5,73x. Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη δοκιμή πχ το TEAC 516D στο προηγούμενο review μας είχε ξεπεράσει το 12x.

Στη συνέχεια θα δούμε πώς συμπεριφέρεται ο οδηγός κατά την εγγραφή μέσων CD και DVD …

Writing Performance

LITE-ON IT SOHW 1673s REVIEW: Writing Performance

Σε αυτό το μέρος του review θα εξετάσουμε την στρατηγική που χρησιμοποιεί το 1673s για την εγγραφή των διαφόρων οπτικών μέσων CD και DVD. Και πάλι θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Nero CD DVD Speed της Ahead.

CDMEDIA

---------------------------------------------------------------

Θα εξετάσουμε αρχικά την τακτική που χρησιμοποιεί ο οδηγός για την εγγραφή μέσων CD. Για το τεστ αυτό χρησιμοποιήθηκε ένα Plextor 48 x CD (by Taiyo Yuden).

4image001.jpg

Από την παραπάνω εικόνα μπορούμε να δούμε ότι ο συγκεκριμένος οδηγός χρησιμοποιεί τη μέθοδο CAV (Constant Angular Velocity) για την εγγραφή των μέσων CD και ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση κατάφερε να φτάσει και να ξεπεράσει την ονομαστική μέγιστη ταχύτητα εγγραφής (48x,87) και με μέσο όρο 37x συγκαταλέγεται στους πιο γρήγορους εγγραφείς CD που έχω δοκιμάσει.

Στη συνέχεια θα δούμε πως συμπεριφέρεται ο οδηγός κατά την εγγραφή ενός CDIntenso 28min (250Μb)

4image002.jpg

Όπως μπορείτε να δείτε από την εικόνα παρακάτω το 1673s δεν είχε κανένα πρόβλημα να γράψει το συγκεκριμένο μέσο, το οποίο είναι σημαντικό για εκείνους που θέλουν να μεταφέρουν αρχεία σε ένα μέσο μικρών διαστάσεων.

4image003.jpg

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η P-CAV (Partial CAV) με τελική ταχύτητα εγγραφής τα 24x.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τη τακτική που ακολουθεί ο συγκεκριμένος οδηγός κατά την εγγραφή CDRW μέσων. Για το τεστ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ένα Verbatim Data LifePlus CDRW 32x με το εξής ATIP:

ATIP : 97m 34s 25f

Disc Manufacturer : Mitsubishi Chemicals Corp.

Reflective layer : Phase change

Media type : CD-ReWritable

Recording Speeds : min. unknown - max. Unknown

nominal Capacity : 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849)

4image004.jpg

Δυστυχώς το 1673s επέλεξε να το γράψει σε ταχύτητα 16x και όχι στην τελική ονομαστική του ταχύτητα των 24x.

DVD MEDIA

---------------------------------------------------------------

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε πως τη στρατηγική που ακολουθεί ο οδηγός κατά την εγγραφή μέσων DVD recordable και DVD+R9 (Double Layer).Όπως βλέπετε η μέθοδος που ακολουθείται είναι η εγγραφή των μέσων αυτών είναι με CLV 4x και διαρκεί περίπου 27 λεπτά.

4image005.jpg

Στη συνέχεια θα κάνουμε ένα data transfer test με ένα DVD-R

4image006.jpg

Από ότι φαίνεται καθαρά από την παραπάνω εικόνα ο οδηγός χρησιμοποιεί τη μέθοδο P-CAV για να φτάσει τελικά στην ονομαστική του μέγιστη ταχύτητα εγγραφής των 16x. Ο χρόνος εγγραφής είναι εντυπωσιακός, αφού σε μόλις 5:41 λεπτά καταφέρνει να γράψει ένα ολόκληρο DVD, γεγονός που τον κατατάσσει στους πιο γρήγορους οδηγούς εγγραφής στην αγορά.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την ποιότητα εγγραφής μέσων CD με το SOHW-1673s …

CD Writing Tests

LITE-ON IT SOHW 1673s REVIEW: CD Writing Tests

Σε αυτό το μέρος του review θα κάνουμε μια σειρά από τεστ με τα οποία θα εξετάσουμε τη συμπεριφορά του 1673s κατά την εγγραφή μέσων CD.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι ήμασταν ιδιαίτερα περίεργοι να δούμε τα αποτελέσματα, καθώς οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλανε το συγκεκριμένο οδηγό της Lite-on να αντιμετωπίζει προβλήματα στην ποιότητα εγγραφής των μέσων CD (αλλά και DVD όταν η εγγραφή γινόταν σε υψηλές ταχύτητες). Τελικά το 1673s δεν διέψευσε τις φήμες, αφού με τα firmware JS05 / JS07 τα αποτελέσματα που παίρναμε κάθε φορά ήταν κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά, ειδικά σε ότι αφορά στα μέσα DVD. Έτσι τελικά όλες οι δοκιμές που θα ακολουθήσουν τόσο σε μέσα CD όσο και σε μέσα DVD έγιναν με το τελευταίο JS0B firmware, με το οποίο τα αποτελέσματα που πήραμε ήταν τα καλύτερα από όλες τις δοκιμές που κάναμε.

CD Recordable

------------------------------------------

Σε αυτό το μέρος του review θα εξετάσουμε τις επιδόσεις και την ποιότητα εγγραφής του SOHW-1673s όσον αφορά στην εγγραφή CD-Rs. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκαν μέσα CDαπό 3 διαφορετικούς κατασκευαστές, τα οποία εγγραφήκαν στη μέγιστη ονομαστική τους ταχύτητα.

Το 1ο μέσο που γράψαμε είναι ένα Plextor 48x (Taiyo Yuden). Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε το KProbe για να σαρώσουμε την επιφάνεια του CD για C1 / C2 errors. Πως μπορεί όμως κανείς να αξιολογήσει αυτά τα αποτελέσματα και μέχρι πιο βαθμό μπορεί να βασιστεί σε αυτά?

Η μέθοδος που θα παρατεθεί εδώ δεν αποτελεί επ’ ουδενί επιστημονικό τρόπο αντικειμενικής αξιολόγησης της ποιότητας εγγραφής ενός οπτικού μέσου. Τα αποτελέσματα που μπορεί κανείς να πάρει σκανάροντας το ίδιο μέσο με διαφορετικό drive, ίδιο driveαλλά διαφορετικό firmware ή ακόμα ίδιο drive / firmware αλλά με διαφορετικές ρυθμίσεις θα είναι ποικίλες και ποτέ ίδιες. Αντιθέτως μπορεί να διαφέρουν ριζικά.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σάρωση και οι οποίοι είναι στην ουσία αυτοί που εξετάζονται κάθε φορά είναι οι εξής:

  • Το drive / firmware που χρησιμοποιείται στη εγγραφή του μέσου
  • Τα media
  • Η ταχύτητα εγγραφής
  • Το drive / firmware που χρησιμοποιείται για την ανάγνωση
  • Η ταχύτητα ανάγνωσης

Σταθεροποιώντας κάποιες από αυτές τις παραμέτρους όπως πχ η ταχύτητα εγγραφής/ανάγνωσης μπορούμε να εξετάσουμε πώς οι υπόλοιπες παράμετροι επηρεάζουν την ποιότητα εγγραφής. Στην ουσία η σάρωση των μέσων με προγράμματα σαν το KProbe μπορεί να μας δώσει ενδείξεις για το πόσο καλά λειτουργεί ένας συνδυασμός μέσου-drive -firmware έτσι ώστε να καταλήξουμε στον καλύτερο δυνατό στο σύστημά μας.

Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να συγκρίνουμε μεταξύ τους scansπου έχουν γίνει από διαφορετικά drives με διαφορετικές ρυθμίσεις. Αντιθέτως η σύγκριση scans που γίνονται με το ίδιο drive / firmware μπορεί να δώσει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τη ποιότητα του χρησιμοποιούμενου μέσου και drive εγγραφής αλλά πάντα συγκρινόμενα μεταξύ τους και όχι σαν απόλυτες τιμές.

Για όσους δεν γνωρίζουν, όσον αφορά στα μέσα CD, οι 2 παράμετροι που μετρώνται είναι τα C1 και C2 errors. Σε ότι αφορά στα C2 errors τα πράγματα είναι απλά – δε πρέπει να παρατηρήσουμε κανένα αν θέλουμε τα δεδομένα μας να είναι ασφαλή, καθώς πρόκειται για σοβαρά λάθη που όταν λαμβάνουν χώρα μπορούν να καταστήσουν το μέσο πρακτικά άχρηστο. Για τα λάθη C1 δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ουδός / απόλυτη τιμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί, απλά ακολουθούμε το κανόνα «όσα λιγότερα τόσο καλύτερα».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το εξής άρθρο:

Media Errors, Error Correction and Quality Scans

Έχοντας τονίσει λοιπόν τη σημασία της διαδικασίας που θα ακολουθήσει μπορούμε να προχωρήσουμε στη σάρωση μερικών δίσκων και την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων. Αρχικά πρόκειται να δούμε το αποτέλεσμα της σάρωσης του Plextor 48x (TY), του οποίου η εγγραφή έγινε στα 48x:

5image001.jpg

Στη συνέχεια θα δούμε το αποτέλεσμα σάρωσης ενός μέσου Fujifilm 48x, το οποίο γράφτηκε με ταχύτητα 48x:

5image002.jpg

Τέλος παρακάτω ακολουθεί ένα TDK 800Mb το οποίο γράφτηκε σε 32x και στο οποίο κάναμε οverburning λίγα Mbytes:

5image003.jpg

Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς από τα αποτελέσματα σάρωσης με το KProbe και τα 3 μέσα γράφτηκαν χωρίς προβλήματα με μηδενικά C2 λάθη ενώ τα C1 λάθη ήταν σε κάθε περίπτωση μέσα στα αποδεκτά πλαίσια. Με αυτή την έκδοση firmware λοιπόν το 1673s δείχνει να είναι αξιόπιστο όσον αφορά στην ποιότητα εγγραφής μέσων CD.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την ποιότητα εγγραφής μέσων DVD+R(W) με το SHOW-1673s

DVD+R Writing Tests

LITE-ON IT SOHW 1673s REVIEW: DVD+R Writing Tests

Εδώ θα εξετάσουμε τις επιδόσεις και την ποιότητα εγγραφής του 1673s καθώς επίσης και τη συμβατότητα όσον αφορά στα μέσα DVD+R. Χρησιμοποιήσαμε πληθώρα μέσων DVD+R διάφορων εταιρειών certified για διαφορετικές ταχύτητες. Όλα τα μέσα γράφτηκαν στην ταχύτητα για την οποία είχαν πιστοποιηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία, όποτε δε θεωρώ αναγκαίο να παραθέσω screenshot από το Nero για κάθε μέσο που χρησιμοποιήθηκε (εκτός και αν συντρέχει κάποιος λόγος), ούτε κάποιο πίνακα certified speed / burned speed etc. Έτσι θα συνεχίσουμε κατευθείαν στα αποτελέσματα σάρωσης με το KProbe των DVD+R μέσων. Η ανάγνωση των μέσων και η σάρωση αυτών έγινε από το ίδιο το 1673s.

DVD+R(W): QUALITY TESTS

------------------------------------------

Σε αυτό το μέρος θα εξετάσουμε την ποιότητα εγγραφής σε DVD+R χρησιμοποιώντας το KProbe και το NeroCDDVDSpeed.

Για το KProbe ισχύουν τα όσα παραθέσαμε και στα τεστ για τα CDs. Απλά ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές λαθών είναι 280 PI errors για 8 συνεχόμενα ECC blocks και 4 PO (PIF) errors για κάθε ECCblock (allowed maximum). Φυσικά όσο λιγότερα λάθη υπάρχουν τόσο καλύτερα. Επίσης δε θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του τυχόν οξυκόρυφα (spikes). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε τα εξής άρθρα:

Media Errors, Error Correction and Quality Scans

Guide: Media Quality Scans with KProbe and Nero CD DVD Speed

Στη συνέχεια ακολουθούν τα αποτελέσματα σάρωσης με τα προαναφερθέντα προγράμματα. Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι εγγραφές έγιναν στην πιστοποιημένη για το μέσο ταχύτητα εγγραφής, αφού αυτή ήταν που επέλεξε ο ίδιος ο οδηγός.

Ξεκινάμε με ένα VERBATIM 16x (MCC004):

6image001.jpg6image002.jpg

Αν και τα PIF errors είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια παρατηρούμε ότι τα PO errors είναι μάλλον υψηλά, ειδικά όταν χρησιμοποιούμε σαν οδηγό ανάγνωσης το 1633s (2η σάρωση) η εικόνα είναι αρκετά χειρότερη. Αυτό δε σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέσο δεν είναι χρησιμοποιήσιμο αλλά είναι δυστυχώς αρκετά πιθανό να μην μπορεί να αναγνωστεί από διάφορους οδηγούς στην πορεία του χρόνου.

TDK 8x (TDK002):

6image003.jpg

Αυτή τη φορά η εγγραφή είναι πολύ καλή, με χαμηλά PI/PIF errors.

PHILIPS 8x (RICOHJPNR02):

6image004.jpg

Και αυτό το αποτέλεσμα πολύ καλό – τα οξυκόρυφα στο ιστόγραμμα PIF δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.

PHILIPS 8x (Infomedia R20):

6image005.jpg

Σχετικά καλό KProbe scan μέσα στα αποδεκτά όρια.

MAXELL +R 8x (Maxell002):

6image006.jpg

Πολύ καλό αποτέλεσμα σάρωσης.

eProformance DVD+R 8x PRODISCR03:

6image007.jpg

Άριστη ποιότητα εγγραφής με πολύ χαμηλά PI/PIF – και πάλι τα οξυκόρυφα που ανεβάζουν λανθασμένα την κλίμακα στον ψ’ άξονα δεν πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

DATAWRITE +R 8x (MMC003):

6image008.jpg

Πολύ καλό αποτέλεσμα σάρωσης.

SWISSTEC 4x (Interaxia AG):

6image009.jpg

Το αποτέλεσμα της σάρωσης είναι μέσα στα όρια που έχουμε θέσει.

TAIYO YUDEN 4x (TY T01):

6image010.jpg

Στο τελευταίο τμήμα του εγγραφέντος μέσου εμφανίζεται αδικαιολογήτως αυξημένος αριθμός λαθών τόσο PI και PIF, με τα τελευταία να είναι αρκετά πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Απρόσμενο αποτέλεσμα δεδομένης της ταχύτητας εγγραφής και της καλής ποιότητας του μέσου.

SONY +RW 4x (Philips041)

6image011.jpg

DVD+R: Conclusion

------------------------------------------

Όσον αφορά στη συμβατότητα με τα διάφορα μέσα με τα οποία το δοκιμάσαμε, το 1673s δεν είχε να επιδείξει κάτι αξιοσημείωτο. Έγραψε όλα τα μέσα στη προδιαγεγραμμένη για αυτά ταχύτητα, σε κανένα δεν επέτρεψε εγγραφή σε μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά ούτε και σε μικρότερη. Φυσικά οι κάτοχοι εγγραφέων της Lite-on έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το Omnipatcher, ένα ανεπίσημο software που αναπτύσσεται/ανανεώνεται στη κοινότητα του CDFreaks, το οποίο επιτρέπει στον εκάστοτε χρήστη να επιλέγει αυτός την ταχύτητα εγγραφής για κάθε μέσο που χρησιμοποιεί. Τα αποτελέσματα φυσικά δεν είναι πάντα επιτυχημένα, οπότε θέλει προσοχή. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ (σύντομα θα υπάρξει και οδηγός στο PCTechnology.gr):

Omnipatcher for LiteOn/Sony Optical Drives

Όσον αφορά στην ποιότητα εγγραφής, και εδώ το 1673s δε διεκδικεί δάφνες. Ενώ με τα περισσότερα μέσα έδειξε καλή συμπεριφορά, στην εγγραφή 16χ τα αποτελέσματα ήταν μάλλον αποκαρδιωτικά. Υπενθυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα που παραθέτουμε ήταν τα καλύτερα μεταξύ πολυάριθμων δοκιμών που κάναμε με προηγούμενες εκδόσεις firmware. Οπότε προς το παρόν το συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε με ασφάλεια να καταλήξουμε είναι ότι οι εγγραφές μέχρι 8χ είναι αξιόπιστες, κάτι που δε μπορούμε να ισχυριστούμε και για τις εγγραφές 16χ, τουλάχιστον στα μέσα της verbatim στα οποία δοκιμάσαμε. Καλό θα ήταν λοιπόν κανείς να αποφύγει να γράφει στη μέγιστη ταχύτητα εγγραφής, τουλάχιστον εωσότου βελτιωθεί η συμπεριφορά του οδηγού μέσω firmware.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την ποιότητα εγγραφής σε μέσα DVD-R(W) με το SOHW-1673s …

DVD-R Writing Tests

LITE-ON IT SOHW 1673s REVIEW: DVD-R Writing Tests

Εδώ θα εξετάσουμε τις επιδόσεις και την ποιότητα εγγραφής του 1673s καθώς επίσης και τη συμβατότητα όσον αφορά στα μέσα DVD-R. Χρησιμοποιήσαμε πληθώρα μέσων DVD+R διάφορων εταιρειών certified για διαφορετικές ταχύτητες. Όλα τα μέσα γράφτηκαν στην ταχύτητα για την οποία είχαν πιστοποιηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία, όποτε δε θεωρώ αναγκαίο να παραθέσω screenshot από το Nero για κάθε μέσο που χρησιμοποιήθηκε ούτε κάποιο πίνακα certified speed / burned speed etc. Έτσι θα συνεχίσουμε κατευθείαν στα αποτελέσματα σάρωσης με το KProbe των DVD-R μέσων. Η ανάγνωση των μέσων και η σάρωση αυτών έγινε από το ίδιο το 1673s.

DVD-R(W): QUALITY TESTS

------------------------------------------

Σε αυτό το μέρος θα εξετάσουμε την ποιότητα εγγραφής σε DVD-Rχρησιμοποιώντας το KProbe και το Nero CD DVD Speed. Θα εξετάσουμε πρώτα την ποιότητα εγγραφής στη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα των 16x. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήσαμε μέσα από 2 διαφορετικούς κατασκευαστές.

Εδώ ισχύουν τα ίδια που αναφέρθηκαν και στις δοκιμές ποιότητας εγγραφής των DVD+R, δηλαδή οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές λαθών είναι 280 PI errors για 8 συνεχόμενα ECC blocks και 4 PO (PIF) errors για κάθε ECC block (allowedmaximum). Φυσικά όσο λιγότερα λάθη υπάρχουν τόσο καλύτερα. Επίσης δε θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του τυχόν οξυκόρυφα (spikes). Για περισσότερες πληροφορίες:

Media Errors, Error Correction and Quality Scans

Guide: Media Quality Scans with KProbe and Nero CD DVD Speed

Στη συνέχεια έχουμε τα αποτελέσματα σάρωσης των μέσων DVD-R.

TDK 16x TTH02

Η 1η μας εγγραφή έγινε με ένα μέσο της TDK για την οποία χρειαστήκαμε κάτι περισσότερο από 6 λεπτά

7image001.jpg

Παρακάτω ακολουθεί το αποτέλεσμα της σάρωσης με το KProbe

7image002.jpg

Σχετικά μέτριο KProbe scan με τα PIerrors να είναι λίγο πάνω από την ουδό που έχουμε θέσει.

PHILIPS -R 16x (MCC 03RG20)

7image003.jpg

Αρκετά καλό αποτέλεσμα σάρωσης, με χαμηλά επίπεδα λαθών PI, PIF.

DATAWRITE -R 8x Fujifilm03

7image004.jpg

Άριστη ποιότητα εγγραφής στο συγκεκριμένο μέσο.

Liteon -R 8x RITEKG05

7image005.jpg

Πολύ καλή εγγραφή, με τη τιμή PIF9 να αφορά απλά σε οξυκόρυφο που δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη.

MAXELL LTD -R 8x MXL RG03

7image006.jpg

Πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα σάρωσης.

RIDISC -R 8x RITEKG05

7image007.jpg

Καλή σάρωση, με την μέγιστη τιμή PIF να αφορά μάλλον σε οξυκόρυφο (spike)

TDK -R 8X TTG02

7image008.jpg

Άριστη ποιότητα εγγραφής

THATS -R 8x TYG02

7image009.jpg

Καλό αποτέλεσμα σάρωσης.

FUJIFILM -R 4X Prodisc

7image010.jpg

Άριστη εγγραφή

SONY 1x -RW SONY000000V9

7image011.jpg

Και πάλι μια άριστη εγγραφή στο συγκεκριμένο επανεγγράψιμο μέσο

DVD-R: Conclusion

------------------------------------------

Όπως και στα μέσα DVD+R που χρησιμοποιήσαμε, ο οδηγός δεν έγγραψε σε κανένα πάνω από την πιστοποιημένη ταχύτητα, ούτε φυσικά κάτω από αυτήν. Όσον αφορά στη συμβατότητα με τα μέσα εγγραφής επιδεικνύει λοιπόν για άλλη μια φορά ουδέτερη συμπεριφορά. Η ταχύτητα εγγραφής στην μέγιστη ονομαστική των 16x επιτρέπει στον οδηγό να είναι αρκετά γρήγορος, αφού καταφέρνει να γράψει ένα ολόκληρο DVD σε κάτι περισσότερο από 6 λεπτά.

Αυτό στο οποίο διακρίνεται το SOHW-1673s είναι στην ποιότητα εγγραφής σε DVD-R μέσα, η οποία ποιότητα είναι κατά πολύ καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη σε DVD+R μέσα. Ο συγκεκριμένος οδηγός δείχνει καθαρά την προτίμηση του στα –R όπως μπορεί κανείς εύκολα να δει από τα αποτελέσματα σάρωσης των μέσων που έγγραψε με το KProbe. Η ποιότητα εγγραφής κινείται σε άριστα σχεδόν κάθε φορά επίπεδα.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την ποιότητα εγγραφής σε μέσα DVD-R9 με το SOHW-1673s …

DVD-R9 Writing Tests

LITE-ON IT SOHW 1673s REVIEW: DVD-R9 Writing Tests

Εδώ θα εξετάσουμε τις επιδόσεις και την ποιότητα εγγραφής του TeacDV-W516D όσον αφορά στα μέσα DVD+R Double Layer καθώς επίσης και τη συμβατότητα με κάποια standalone DVD players της αγοράς. Η τεχνολογία πίσω από την εγγραφή Double Layer μέσων δεν είναι πλέον και τόσο καινούρια, παρόλα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ακόμα στο μέσο χρήστη λόγω του ότι τα αντίστοιχα μέσα παραμένουν ακριβά και ότι η καλή ποιότητα εγγραφής δεν είναι πάντα δεδομένη.

Για τις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε μέσα από 2 εταιρείες τα οποία τελικά όπως προέκυψε παράγονται από τον ίδιο κατασκευαστή. Στην 1η δοκιμή γράψαμε σε ένα DATASAFE 2,4x certified (Ritek D01)

8image001.jpg

Η εγγραφή έγινε τελικά με ταχύτητα 4x και ο χρόνος που χρειάστηκε ήταν μόλις 26:41 λεπτά.

8image002.jpg

Το αποτέλεσμα της σάρωσης με το KProbe ακολουθεί παρακάτω. Εδώ ισχύουν και πάλι οι κανόνες και τα όρια τα οποία έχουμε προαναφέρει στα τεστ με τα μέσα DVD+R και DVD-R

8image003.jpg

Η ποιότητα εγγραφής είναι μάλλον μέτρια, με τα PI errors να είναι οριακά πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα. Το peak που παρατηρείται στα PIF errors κατά τη ζώνη μετάπτωσης αντιστοιχεί μάλλον σε οξυκόρυφο (spike) και δε πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Το συγκεκριμένο μέσο στο οποίο εγγράφηκε ταινία (DVD-Video) δοκιμάστηκε σε 2 επιτραπέζια DVDplayers και συγκεκριμένα τα Sony DVP-NS330 και Sony DVP-M50 στα οποία η αναγνώριση και αναπαραγωγή έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στη συνέχεια δοκιμάσαμε να γράψουμε ένα TraxData 2,4x certified

8image004.jpg8image005.jpg

Η εγγραφή έγινε πάλι με ταχύτητα 4x σε 27:30 λεπτά, όπως φαίνεται και από την παρακάτω φωτογραφία από το Nero

8image006.jpg

Το αποτέλεσμα της σάρωσης με το KProbe ακολουθεί παρακάτω. Δεδομένης της απρόσμενα κακής ποιότητας εγγραφής διαβάσαμε το δίσκο και με το 1633s το οποίο έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει σε προηγούμενο review μας

8image007.jpg

8image008.jpg

Τα αποτελέσματα είναι και στις 2 περιπτώσεις παρεμφερή και δείχνουν την κακή ποιότητα εγγραφής στο συγκεκριμένο μέσο. Ο δίσκος δεν μπόρεσε να αναγνωσθεί όπως φαίνεται και στα παρακάτω διαγράμματα

8image009.jpg

8image010.jpg

Συμπερασματικά , η ποιότητα εγγραφής στα συγκεκριμένα μέσα είναι σίγουρα κάτω του μετρίου. Παρόλα αυτά δε μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα από την εγγραφή μέσου ενός κατασκευαστή μόνο, οπότε επιφυλλάσομαι να προσθέσω τα αποτελέσματα εγγραφής από άλλα μέσα με την πρώτη ευκαιρία.

Στη συνέχεια θα δούμε πως μπορούμε να ¨αναβαθμίσουμε¨ το συγκεκριμένο οδηγό στο SOHW-1693s...

Overclocking to SOHW-1693s

LITE-ON IT SOHW 1673s REVIEW: Overclocking to SOHW-1693s

Ίσως το παρακάτω να μην είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν όλοι, είναι όμως πολύ συχνό στη βιομηχανία των μέσων οπτικής αποθήκευσης (Optical Disc Drives) οι κατασκευαστές να μειώνουν τις δυνατότητες ενός προϊόντος τους έτσι ώστε μετά από λίγο καιρό να παρουσιάσουν ένα «νέο» μοντέλο με καλύτερα χαρακτηριστικά στην ουσία με μηδενικά R&D έξοδα. Η LiteOn είναι μια από τις εταιρείες που κατεξοχήν προσφεύγει σε τέτοιες τακτικές, κάτι που επανέλαβε με το SOHW-1673s.

Το μοντέλο αυτό είναι μηχανικά ίδιο με το πιο καινούριο μοντέλο SOHW-1693s το οποίο μεταξύ άλλων μπορεί και γράφει σε DVD-R9 media. Είναι λοιπόν δυνατό με τη παρέμβαση στο κώδικα firmware του 1693s να γίνει δυνατή η χρησιμοποίησή του στο 1673s και να μπορέσει κανείς έτσι να κάνει τη μετατροπή. Την παρέμβαση στο κώδικα ευτυχώς δε χρειάζεται να την κάνουμε εμείς καθώς άλλοι όπως οι Codeguys, Liggy, Dee etc από το CDFreaks έχουν φροντίσει για αυτό. Οπότε απλά χρειάζεται κανείς να εγκαταστήσει το τροποποιημένο firmware. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες αυτές γενικότερα αλλά και μια λίστα από παλαιότερους οδηγούς στους οποίους είναι δυνατό να κάνει κανείς τη διαδικασία αυτή της αναβάθμισης μπορείτε να βρείτε στο συγκεκριμένο οδηγό:

DVD Overclocking Guide

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι ακολουθώντας κανείς τη διαδικασία που ακολουθεί χάνει την εγγύηση που του προσφέρεται από την κατασκευάστρια εταιρεία. Αν και η διαδικασία αυτή κρύβει ελάχιστους κινδύνους εάν γίνει σωστά, όποιος αποφασίσει να την κάνει επωμίζεται προσωπικά και τις ενδεχόμενες συνέπειες. Η ιστοσελίδα αυτή και ο υποφαινόμενος συγγραφέας δε φέρει καμία ευθύνη.

Στη συνέχεια θα δείξουμε πως γίνεται η διαδικασία στην προκείμενη περίπτωση.

FIRMWARE FLASHING

------------------------------------------

Το απαραίτητο firmwareKS0A το οποίο είναι και το τελευταίο για τον οδηγό αυτόν μπορείτε να κατεβάσετε από την παρακάτω σελίδα:

http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html και συγκεκριμένα από εδώ

Πρόκειται για ένα ζιπαρισμένο αρχείο το οποίο περιέχει 4 αρχεία:

9image001.jpg

Το αρχείο που μας ενδιαφέρει είναι και το μόνο εκτελέσιμο με όνομα 1693S.KS0A.patched-cf.exe. Τα υπόλοιπα αρχεία αφορούν στη λίστα μέσων που υποστηρίζει ο οδηγός, στο Omnipatcher και ένα readme αρχείο κειμένου. Σημειώνουμε ότι εμείς είχαμε ήδη αναβαθμίσει τον οδηγό με την προηγούμενη έκδοση KS09 αλλά στην πορεία βγήκε η έκδοση KS0A. Για το λόγο αυτό θα παραθέσουμε εικόνες και από τις 2 αναβαθμίσεις firmware. Εκτελώντας το αρχείο που μας ενδιαφέρει βλέπουμε τις παρακάτω εικόνες:

9image002.jpg

9image003.jpg

Όπως μπορούμε να δούμε ο οδηγός αναγνωρίζεται ύστερα από την απαραίτητη επανεκκίνηση ως SOHW-1693s:

9image004.jpg

Και μια εικόνα από το Nero Info Tool για να μας δείξει τις νέες δυνατότητες του οδηγού:

9image005.jpg

Βλέπουμε ότι ο οδηγός αναγνωρίζεται από το σύστημα κανονικά ως SOHW-1693s ενώ το Nero Info Tool δείχνει σωστά όλα τα «νέα» πλέον τεχνικά χαρακτηριστικά του οδηγού.

Όσον αφορά στο πώς συμπεριφέρεται πλέον ο οδηγός κατά την εγγραφή διάφορων μέσων, θα ακολουθήσουν νέες δοκιμές και σαρώσεις με διάφορα μέσα. Τα αποτελέσματα θα προστεθούν εδώ για να συμπληρώσουν το review.

UPDATE:

Έγιναν κάποιες συγκριτικές δοκιμές με μέσα που εχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτό το review. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα διαβάσετε εδω

LiteOn SOHW 1673s@1693s mini review

Στη συνέχεια θα συνοψίσουμε τα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σφαιρική αξιολόγηση του συγκεκριμένου οδηγού…

Conclusions

LITE-ON IT SOHW 1673s REVIEW: Conclusions

Ήρθε τελικά η ώρα να ανακεφαλαιώσουμε τα όσα έχουμε κάνει ως τώρα και να εκφέρουμε μια σφαιρική άποψη αναφορικά με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του SOHW-1673s. Αρχίζουμε με μια λίστα των θετικών και αρνητικών αυτών χαρακτηριστικών.

POSITIVE

  • Υποστηρίζει εγγραφή 4x DVD+R9 και 16x CAV DVD+/-R μέσων

  • Πολύ καλή ποιότητα εγγραφής μέσων DVD-R σε όλες τις ταχύτητες

  • Πολύ καλή ποιότητα εγγραφής μέσων DVD+R σε ταχύτητες μέχρι 8x

  • Πολύ καλή ποιότητα εγγραφής σε μέσα CD-R (με το JS0B firmware)

  • Καλή ποιότητα εξαγωγής ήχου (audio extraction)

  • Υποστηρίζει bitsetting

  • Υποστηρίζει την εγγραφή των περισσότερων μέσων στην πιστοποιημένη ταχύτητα

  • Άριστη ανεπίσημη υποστήριξη από την κοινότητα (Omnipatcher, modified firmwares, utilities, KProbe etc)

  • Μπορεί να αναβαθμιστεί εύκολα στο πιο καινούριο SOHW-1693s (προσοχή – ακυρώνεται η εγγύηση)

NEGATIVE

  • Κακή ποιότητα εγγραφής σε μέσα CD-R με εκδόσεις firmware παλαιότερες της JS0B

  • Μέτρια ποιότητα εγγραφής των DVD+R μέσων που δοκιμάσαμε σε ταχύτητα 16x

  • Μέτρια ως κακή ποιότητα εγγραφής σε μέσα DVD+R9

  • Δεν υποστήριξε σε καμία περίπτωση την εγγραφή εγγραφή μέσων σε ταχύτητα μεγαλύτερη της πιστοποιημένης

  • Δεν υποστηρίζει το M. Rainierformat

  • Φτωχό πακέτο retail (ελλιπές documentation, έλλειψη άδειων μέσων εγγραφής)

CONCLUSION

----------------------------------

Η εντύπωση που μας άφησε το SOHW-1673s είναι μάλλον μέτρια. Μας ταλαιπώρησε αρκετά μέχρι να βρούμε ένα firmware με το οποίο θα επιδείκνυε μια αποδεκτή συμπεριφορά όσον αφορά στην ποιότητα εγγραφής κυρίως μέσων CD-R αλλά και DVD. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που καθυστέρησε να βγει online το συγκεκριμένο review.

Ένα από τα θετικά στοιχεία του οδηγού είναι η πολύ καλή ποιότητα εγγραφής σε DVD-R μέσα. Ανεξαρτήτως του κατασκευαστή επέδειξε άριστη συμπεριφορά σε αυτόν τον τομέα. Καλή ήταν τελικά και η ποιότητα εγγραφής στα μέσα CD-R με την τελευταία τουλάχιστον έκδοση firmware που δοκιμάσαμε. Η ποιότητα και ταχύτητα εξαγωγής ήχου είναι επίσης καλή, αν και δεν εμβαθύναμε στο συγκεκριμένο τομέα. Πολλοί θα εκτιμήσουν επίσης το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οδηγός όπως όλοι της εταιρείας Lite-On τυγχάνουν άριστης ανεπίσημης υποστήριξης από την κοινότητα του Internet και κυρίως από το forum του Club CDFreaks. Αποτέλεσμα αυτής της υποστήριξης είναι φυσικά και η δυνατότητα μετατροπής του συγκεκριμένου οδηγού στο νεότερο 1693s.

Αρνητικό σημείο κατά την αξιολόγηση του συγκεκριμένου οδηγού ήταν αδιαμφισβήτητα η μέτρια ποιότητα εγγραφής στη μέγιστη ταχύτητα εγγραφής 16x σε μέσα DVD+R και η μέτρια ως κακή ποιότητα εγγραφής σε μέσα DVD+R9. θα επαναλάβουμε κάποιες δοκιμές με νέο firmware όταν και αν γίνει ποτέ αυτό διαθέσιμο. Επίσης η ποιότητα εγγραφής σε μέσα CD-R όπως αναφέραμε ήταν κακή με προηγούμενες εκδόσεις firmware, με πολλά λάθη C1 και C2 να συσσωρεύονται κατά το τέλος της εγγραφής. Φυσικά η ποιότητα εγγραφής με το JS0B βελτιώθηκε σημαντικά. Το γεγονός ότι δεν έγραψε σε κανένα μέσο με ταχύτητα μεγαλύτερη της πιστοποιημένης, πολλοί που επιθυμούν να γράφουν μέσα 4x@8x και 8x@12x θα το εκλάβουν ως αρνητικό στοιχείο, ιδιαίτερα όταν έχουν τη δυνατότητα αυτή με άλλους εγγραφείς. Εντούτοις η χρήση του Omnipatcher προσφέρει τελικά τη δυνατότητα αυτή.

Γενικά, συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι ο συγκεκριμένος οδηγός θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του μέσου χρήστη. Θα αποθάρρυνα όποιον θα ήθελε να τον χρησιμοποιήσει για εγγραφές με την μέγιστη ονομαστική ταχύτητα των 16x τουλάχιστον με μέσα DVD+R, ενώ δε θα διακινδύνευα προσωπικά τα δεδομένα μου γράφοντας σε DVD+R9 μέσα με τον οδηγό αυτό. Ο οδηγός αυτός δε θα ήταν γενικά η 1η μου επιλογή αν έβγαινα στην αγορά για νέο DVD recorder drive.

Εάν θέλετε να σχολιάσετε το review αυτό, έχετε παρατηρήσεις ή ερωτήσεις σχετικές με τον συγκεκριμένο οδηγό, μπορείτε να επισκεφτείτε την αντίστοιχη σελίδα στο forum μας:

PCTechnology presents: Lite-On SOHW-1673s Review

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.