Jump to content



Waterblocks Round-Up Part II


Nos-Dio1442169068

Recommended Posts

Review: Waterblocks Round-Up Part II (Crusader, Cyclone SXT, TDX A64, Oclabs Monoblock Β6)

Reviewer: Nos-Dio

Review Editors: gpulio, Stelaras, Hemispasm

Provided by: Multirama (Cyclone SXT, TDX A64), Eleven (Crusader), Checkmate (Oclabs Monoblock Β6)

Waterblock Round-Up Review part II: Εισαγωγή

Όπως είχαμε προαναγγείλει, παρουσιάζουμε σήμερα το δεύτερο μέρος του συγκριτικού μας.

Δεδομένου ότι όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν τα block έχουν ήδη αναλυθεί, προχωρούμε στην περιγραφή του συστήματος και της διαδικασίας.

Περιγραφή Συστήματος και Διαδικασίας

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

Το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη δοκιμή αποτελείται από τα ακόλουθα:

PSU: Fortron 550W FSP550-60PLN

MOBΟ: DFI SLI-DR EXPERT

CPU: AMD A64 4400+ Dual Core

RΑΜ: 2x512Mb Kingston Value Rams@UCCC Chips

HDD: Western Digital 102AA 10.2GB IDE

VGA: POV 6800GS PCIe@485/1100

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΔΡΟΨΥΞΗΣ

Το σύστημα της υδρόψυξης αποτελείται από τα εξής:

PUMPS: Eheim 1250+Hydor L30II σε συνδεσμολογία εν σειρά

RADIATOR: Χάλκινο κυψελωτό με διαστάσεις κυψελλών 30x45 cm

FANS: Τέσσερεις (4) Delta 12x12cm WFB1212M με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

120x120x25 mm , 2200RPM , 72.39 CFM , 12V

HOSE: ½” Clear

Αναλυτικά το watercooling setup μας αποτελείται από:

PUMPS

Eheim 1250+Hydor L30II in line connection

Και οι δυο αντλίες έχουν ροή 1200 l/h έκαστος. Πρόκειται για αντλίες πολύ γνωστές στον χώρο του watercooling. Η μεν eheim είναι πολυ αξιόπιστη αντλία με πολυ καλή ποιότητα κατασκευής,πιο κρύα από την Hydor L30 αλλά συνάμα πολυ μεγαλύτερη σε όγκο αλλά και πιο ακριβή στην τιμή. Η δε Hydor L30 II συνδιάζει την αρκετά καλή αποδόση,το μικρό σχετικά μέγεθος και το μικρό κόστος. Χάνει σε ποιότητα,θόρυβο και θερμοκρασία λειτουργίας από την eheim.

Χρησιμοποιήσαμε τις δύο αντλίες σε σειρά έτσι ώστε να έχουμε υψηλή ροή στο setup μας.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται η eheim,στην δεύτερη η hydor και στην τελευταία ενωμένες σε σειρά!

eheim.jpg

hydor.jpg

hydoreheim.jpg

RADIATOR

Χάλκινο κυψελωτό με διαστάσεις κυψελλών 30x45 cm

Σε πολλά watercooling setups οι χρήστες χρησιμοποιούν ψυγείο από καλοριφέρ αυτοκινήτου που μοιάζει με το ψυγείο του πρώτου μέρους του review. Τα ψυγεία αυτά είναι ουσιαστικά το καλοριφέρ του αυτοκινήτου. Μέσα τους περνάει το καυτό νερό που έρχεται από τον κινητήρα του αυτοκινήτου,ζεσταίνονται και ύστερα ένας ανεμιστήρας φυσάει τις κυψέλες τους ώστε ο ζεστός αέρας που εκλύεται να καταλήξει στο σαλόνι του αυτοκινήτου και να μας ζεστάνει. Ουσιαστικά λοιπόν τα ψυγεία που εμείς χρισημοποιούμε για να ψύξουμε το νερό της υδρόψυξης μας το αυτοκίνητο τα χρησιμοποιεί για να ψύξει(intercooler) ή να θερμάνει αέρα όπου αυτός χρειάζεται.Το ψυγείο που χρησιμοποιήθηκε στο δεύτερο μέρος του review διαφέρει. Ήταν το ψυγείο ενός κινητήρα αυτοκινήτου ικανό για την ψύξη του τελευταίου.Δεν έψυχε τον αέρα αλλά το νερό που με την σειρά του έψυχε τον κινητήρα,ο οποίος αριθμεί δεκάδες ίππους άρα χιλιάδες watt. Χρησιμοποιήθηκε στο review επειδή η ικανότητα του να απάγει πολλά watt θερμότητας μας δίνει μικρή delta αέρα-νερού. Όπως θα δείτε και στην συνέχεια του review η διαφορά ανάμεσα στην θερμοκρασία αέρα και νερού στο setup μας είναι πολλές φορές μηδέν (0) εώς δύο (2). Ακολουθούν τρεις φωτογραφίες του ψυγείου. Η πρώτη είναι με πρωταγωνιστή το ίδιο το ψυγείο και η δεύτερη είναι με το ψυγείο και τους τέσσερις ανεμιστήρες.Στην δεύτερη φωτογραφία μπορείτε αναλογικά με τους ανεμιστήρες να φανταστείτε το πραγματικό μέγεθος του ψυγείου.Τέλος η τρίτη δείχνει την τάπα εξαέρωσης αέρα και πλήρωσης με νερό.

030.jpg

032.jpg

031.jpg

FANS

Τέσσερις (4) Delta 12x12cm WFB1212M με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

120x120x25 mm , 2200RPM , 72.39 CFM , 12V

deltafan.jpg

HOSE ½” Clear

Απλοί σωλήνες σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται σε υδραυλικές εγκαταστάσεις, καθώς και πότισμα .Διαφανείς.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για την αξιολόγηση των waterblocks, χρησιμοποιούμε ένα Coolermaster AerogateII το οποίο είναι εξοπλισμένο με thermistors και μπορεί να μετράει τη θερμοκρασία με ακρίβεια.

Το 1ο thermistor. είναι τοποθετημένο επάνω στο heatspreader του επεξεργαστή (το χάλκινο καπάκι του δηλαδή), ακριβώς στην πλαϊνή του μεριά. Το συγκεκριμένο σημείο επιλέχθηκε, γιατί το heatspreader είναι αυτό που έχει την άμεση επαφή με τον πυρήνα του επεξεργαστή και είναι αυτό που προσπαθεί να απάγει τη θερμότητα του heatspreader. Πέρα απο την ταινία διπλής όψης χρησιμοποιήσαμε και μονωτική τσίχλα ώστε να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω το thermistor.

038.jpg

Το 2ο thermistor είναι τοποθετημένο μέσα στο ψυγείο και μετράει την θερμοκρασία του νερού.Τοποθετήθηκε κοντά στην είσοδο του ψυγείου που έρχεται το νερό από το block.

thermistor2.jpg

044.jpg

Το 3ο thermistor είναι τοποθετημένο μπροστά από το ψυγείο σε κατάλληλο σημείο έτσι ώστε να μετπάει την θερμοκρασία του αέρα του δωματίου.

Επίσης καταγράφουμε και την θερμοκρασία που δείχνει ο sensor της μητρικής κατασκευής ITE

Στο σύστημα της δοκιμής , εγκαταστήσαμε τα Windows XP Professional με το Service Pack 2. Για το στρεσάρισμα του επεξεργαστή χρησιμοποιήσαμε το S&M V1.7.6 (beta).To s&m επιλέχθηκε, γιατί ξεχωρίζει για τη δυνατότητα που έχει να ανεβάζει σε πολύ ψηλά επίπεδα τη θερμοκρασία του επεξεργαστή. Ακόμα βρήκαμε την max bench κατάσταση που μας επέτρεπε το κάθε block ώστε να μπορεί ο επεξεργαστής να υπολογίσει διπλό 32Μ(ένα στον κάθε πυρήνα) στο Super Pi mod 1.4

Για την καλύτερη εικόνα της απόδοσης των waterblocks όσον αφορά το ποιό αποδίδει καλύτερα με τα περισσότερα θερμικά watt ενός επεξεργαστή, ο επεξεργαστής λειτούργησε σε δύο ρυθμίσεις.

1. Defaut (200Mhz x 11 , 1.35Vcore)

2. Overclocked (250Mhz x 11 , 1.60Vcore)

3. Max bench Super Pi mod 1.4 32M (2XXMhz x 11 , 1.65Vcore)

Μετρηθήκαν συνολικά δώδεκα (12) τιμές θερμοκρασίας πάνω στο heatspreader του επεξεργαστή για το κάθε block.

Α) Τρεις (3) σε idle , μετρημένες ανά 10λεπτά διαστήματα, με το πρώτο να είναι περίπου 10 λεπτά μετά το boot.

Β) Τρεις (3) σε full load . Oι θερμοκρασίες σε load είναι μετρημένες έχοντας επιλέξει το Long test του S&M, το οποίο διαρκεί μια ώρα. Οι θερμοκρασίες είναι μετρημένες σε 20λεπτά διαστήματα , με την τελευταία δηλαδή ακριβώς μια ώρα (1ωρα) μετά την 1η μέτρηση .

Οι ίδιες έξι (6) μετρήσεις επαναλήφθηκαν και για την overclocked κατάσταση.

Η παρουσίαση των blocks είχε γίνει στο πρώτο μέρος του review οπότε εμείς θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα που μας έδωσαν τα waterblocks σύμφωνα με τις δοκιμές μας.

Στην επόμενη σελίδα θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων για το Crusader waterblock…

Crusader Waterblock

Το πρώτο block της δοκιμής είναι η τελευταία revision του Crusader από τον “δικό μας” Eleven. Το block είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητο από τον ίδιο τον Μιχάλη.

Θα δούμε δύο διαγράμματα για το 11's Crusader Block

Το πρώτο διαγράμμα αφορά την IDLE κατάσταση σε overclocked κατάσταση(250x11@1.6v) αλλά και default. Οι ενδείξεις είναι από τον ITE sensor της μητρικής και οι υπόλοιπες από τα thermistor που έχουμε τοποθετήσει σύμφωνα με τα προήγουμενα. Τα νούμερα αφορούν τις μετρήσεις των θερμοκρασιών στο βάθος του χρόνου. Πχ στα δέκα (10) πρώτα λεπτά βλέπουμε ότι η θερμοκρασία του CPU HS σε overclocked κατάσταση είναι 26 βαθμοί για να καταλήξει μετά από (20) λεπτά στους 26.25 βαθμούς κελσίου.

image002.gif

Το δεύτερο διάγραμμα αφορά τις θερμοκρασίες σε LOAD κατάσταση για το ίδιο block. Φυσικά και πάλι είναι σε κατάσταση overclocked και default. Αντίστοιχα με το πρώτο διάγραμμα και το δεύτερο διάγραμμα μας δείχνει τις θερμοκρασίες.

image004.gif

Ας προχωρήσουμε τώρα στο επόμενο block της δοκιμής το Cyclone SXT της αυστραλέζικης SILVERPROP…

Silverprop Cyclone Sxt

Το δεύτερο block της δοκιμής ήταν το cyclone SXT. Κακή εντύπωση μου έκαναν οι βίδες που χρησιμοποιεί το block για την τοποθέτηση του στην μητρική. Είναι πλαστικές και ευλύγιστες!!!!! Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα όπως θα δείτε και εσείς είναι πάρα πολύ καλά κάτι που σημαίνει ότι με σωστή τοποθέτηση το block δεν έχει κανένα πρόβλημα. Το πρώτο διάγραμμα αφορά την IDLE κατάσταση και το δεύτερο την LOAD.

IDLE:

image006.gif

LOAD:

image008.gif

Ας περάσουμε στο επόμενο block, το DANGER DEN TDX for A64...

Danger Den Tdx ( a64 )

Και πάλι τα δύο διαγράμματα IDLE και LOAD κατάστασης.

IDLE:

image010.gif

LOAD:

image012.gif

Και το τελευταίο μας block, το OCLABS MONOBLOCK B6.

OCLabs Monoblock B6

Και τα τελευταία διαγράμματα πάλι σε IDLE και LOAD κατάσταση για το OCLABS MONOBLOCK.

IDLE:

image014.gif

LOAD:

image016.gif

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

Για την πιο εύκολη κατανόηση των αποτελεσμάτων , ας δούμε τα εξής τέσσερα διαγράμματα .

Τα δυο πρώτα αφορούν την κατάσταση default (200X11 , 1.35V) και μας δείχνουν τη διαφορά θερμοκρασίας (Delta) ανάμεσα στον αέρα του δωματίου και του HS του επεξεργαστή. Μικρότερες τιμές , σημαίνουν καλύτερη επίδοση στο block . Το πρώτο διάγραμμα αφορά την κατασταση idle , ενω το δεύτερο σε full load.

1.JPG

2.JPG

Τα τελευταία δυο διαγράμματα μας δείχνουν επίσης τη διαφορά θερμοκρασίας αέρα-HS στην κατάσταση overclocked , σε idle και σε full load αντίστοιχα.

3.JPG

4.JPG

Απο τα παραπάνω συμπεραίνουμε οτι το χειρότερο απο το καλύτερο block δεν έχουν διαφορά πάνω απο 2.5 βαθμούς κελσίου .

MAX BENCH SUPER PI MOD 1.4 32M(διπλό-ένα στον κάθε πυρήνα)

Το αποτέλεσμα των δοκιμών με το διπλό SuperPi 32M:

OC LABS MONOBLOCK 06=259X11@1.65V

CRUSADER=258X11@1.65V

SILVERPROP CYCLONE SXT=258X11@1.65V

DANGER DEN TDX=257X11@1.65V

Τέλος τα συμπεράσματά μας.....

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στο πρώτο μέρος του review είδατε ένα διαφορετικό water-cooling setup σε έναν διαφορετικό και σίγουρα πιο κρύο επεξεργαστή. Στο δεύτερο κομμάτι της δοκιμής χρησιμοποιώντας ένα πολύ δυνατό water-cooling setup και ταυτόχρονα ένα πολύ θερμότερο επεξεργαστή θέλαμε να επικεντρωθούμε στην απόδοση των μπλοκ. Όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα τα τέσσερα μπλοκ είναι πολύ κοντά σε επιδόσεις και οι όποιες διαφορές στην θερμοκρασία λίγο επηρεάζουν την σταθερή τελική ταχύτητα που μπορεί να φτάσει ο επεξεργαστής. Πολλές φορές τα παραπάνω σταθερά MHz που παίρνουμε από τον επεξεργαστή μας δεν επηρεάζονται σοβαρά από τις μικρές διαφορές θερμοκρασίας που μπορεί να μας παρέχει η ψύξη. Κερδίζοντας 1-2 βαθμούς κάτω σε θερμοκρασία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αυξήσουμε σε υπερχρονισμό του επεξεργαστή. Η προσωπική μου άποψη είναι πως επεξεργαστής που είναι σταθερός στους 39 βαθμούς, θα παραμείνει σταθερός και στους 40. Αν δεν είναι στους 40 απλά δεν θα είναι και στους 39. Ωστόσο τα παραπάνω αφορούν το μέγιστο σταθερό ποσοστιαίο υπερχρονισμό που μπορούμε να πετύχουμε. Σε max bench κατάσταση τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά. Αυτός ο 1 βαθμός η οι 2 βαθμοί πιθανότατα μπορούν να δώσουν 10-15 MHz επιπλέον, που πολλές φορές είναι ικανά να κρίνουν ρεκόρ.

Με βάση λοιπόν όλα τα δεδομένα που καταγράψαμε και στα δύο μέρη του συγκριτικού μας, οδηγηθήκαμε στα παρακάτω συμπεράσματα.

1. Και τα τέσσερα μπλοκ αποτελούν άριστη αγορά.

2. Η αύξηση του θερμικού φορτίου του επεξεργαστή (παραμένοντας όμως σε εργοστασιακές ρυθμίσεις) δεν αποτέλεσε πρόβλημα για κανένα από τα μπλοκ.

3. Η περαιτέρω αύξηση του θερμικού φορτίου λόγο υπερχρονισμού, φάνηκε να “ζορίζει” το μπλοκ της DangerDen, που υστέρησε σε σχέση με τα υπόλοιπα.

4. Μεταξύ των τριών υπολοίπων, την καλύτερη θέση με βάση τους απόλυτους αριθμούς, καταλαμβάνει το μπλοκ της Silverprob, με διαφορά “στήθους”.

5. Το μπλοκ του eleven ακολουθεί “κατά πόδας” με διαφορές που κρίνονται αμελητέες.

6. Το μπλοκ της OCLabs, “δείχνει τα δόντια” του στο Super PI, αποδεικνύοντας ότι επικεντρώνει την δύναμη του στην ψύξη του πυρήνα του επεξεργαστή.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.